Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čím nahradit Raspberry Pi

Už je to několik měsíců, co globální trh pociťuje výrazný nedostatek Raspberry Pi. Mnoho z nás si jistě položilo otázku, jak tento jednodeskový počítač nahradit. Díky tomu se do popředí dostaly firmy a společnosti, které po úspěchu Raspberry Pi, začaly s vývojem alternativ jednodeskových počítačů. V tomto článku se podíváme na jednoho z konkurentů, kterým můžeme ve svých projektech Raspberry Pi nahradit.

Zdroj: www.laskakit.cz

Raspberry Pi 4

Ještě než si představíme konkurenci, rozebereme v krátkosti i Raspberry Pi. Jedná se o malý, jednodeskový počítač, který je určen nejen pro všechny, kdo rádi bastlí a programují. Hned zpočátku uveďme na pravou míru, že ačkoliv mluvíme o počítači, není Raspberry Pi klasický stolní počítač či laptop, na který jsme zvyklí. Jedná se o méně výkonnou, avšak výrazně levnější záležitost, se kterou zvládnete udělat cokoliv. Za zařízení většinou zaplatíte okolo 50 USD. A teď už trochu techniky. Co vám Raspberry Pi může nabídnout?

Technické parametry Raspberry Pi 4

Tento jednodeskový počítač běží primárně na operačním systému Raspbian, ale nejste jim nijak omezení. Hlavní podstatou, proč s Raspberry zvládnete udělat vše možné je konektor GPIO, díky kterému počítač napojíte na cokoliv. K popisu parametrů a funkcí jsme vybrali nejnovější model Raspberry Pi 4.

Zdroj: www.laskakit.cz

Raspberry PI 4

Z hlediska procesoru Raspberry Pi 4 je nejvýkonnějším modelem, který nabízí čtyřjádrový Broadcom BCM2711 a dosahuje maximálního taktu 1,5 GHz. Nejvyšší konfigurace nového modelu disponuje 4 GB operační paměti RAM, ovšem k dispozici jsou 2 i 1 GB modely.  Mimo to má Raspberry Pi 4:

  • dva 3.0 USB porty, 
  • 2 porty na micro-HDMI,  
  • Gigabit Ethernet,
  • USB-C k nabíjení a další.

Jaké je využití Raspberry Pi?

Ptáte se, jak Raspberry Pi využít? Můžeme říct, že se fantazii meze nekladou. Známý jednodeskový počítač můžete využít k tvorbě retro herních konzolí i k automatizaci na jakémkoliv levelu. Zvládnete například automatizovat ovládání zámků, kamer, zařídit domácí server či vlastní multimediální centrum.

RockPi 4B+

A dostáváme se k alternativě, ke které minimálně v poslední době sklouzává více a více lidí. A vlastně se ani není čemu divit. RockPi je rovněž jednodeskový počítač, který je založený na Rockchip RK3399 od společnosti Radxa. Zvládnete s tím to, co s Raspberry Pi a skoro ani nepoznáte rozdíl. RockPi je oproti Raspberry o něco dražší.

Zdroj: www.laskakit.cz

Technické parametry RockPi 4

Stejně jako Raspberry Pi má RockPi také čtyřjádrový procesor, ale mimo to ještě jeden další čtyřjádrový procesor, který jej tak dělá podstatně výkonnějším. I RockPi se dělá ve třech konfiguracích po 1, 2 a 4 GB. Výhodou této alternativy je, že jsou si desky vzhledově velmi podobné (mají stejně umístěné porty, mají stejný tvar, velikost). I samotné porty jsou si značně podobné, jedná se o:

  • dva 3.0 USB konektory,
  • audio jacky výstup/vstup,
  • dva micro-HDMI porty,
  • USB-C port na nabíjení,
  • integrovaný konektor pro SSD paměti.