Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čím vším byl, je a bude Bitcoin [Díl první]

Bitcoin vždycky byl, je a bude ojeb. "Hodnota" vycucaná z prstu. Dobře se hodí ke spekulacím a oškubání méně bystrých jedinců. Dá se říci, geniální nápad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Je popularni kvuli sve volatilite a spekulacim, ktere ukazuji, jak nekdo videla obrovsky penize. Uz se nerika, ze tim obral dalsich 99.9% lidi. Je to letadlo, jak vysite.

Jako investiceje to uplne mimo kvuli te volatilite (hlavne smerem dolu).
Jako platidlo to je na houby, protoze zase volatilita. Kdo by chtel nestabilni menu?

Pouziva se to na legalizaci nelegalnich zisku (napr drogy z Indonesie) a tam to jako platidlo a cistidlo penez funguje luxusne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Další bláboly. Trochu si ujasněte co je a není letadlo. Kdyby byl bitcoin letadlo, tak už síť dávno neexistuje.
Obral 99.9% lidí? K tomu určitě máš odpovídající studii a zdroj, která tohle tvrdí. Ne? To je ale překvapení.
Legalizace zisků drog z Indonésie? Cože? A jak prosím tenhle koncept v tvých představách funguje? Protože na legalizaci výnosů z drog je krypto absolutně nevhodné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobra beru. Napsal jsem konkretni cislo s tim, ze ctenar pochopi nadsazku (coz se minimalne v jednom pripade nepovedlo).

Bitcoin, nebo jine kryptomeny, za ucelem letadla nebyl stvoren. Na tom ale, ze se tak pouziva, si stojim.

Vyuziva efektu mee too stejne jako u akciovych trhu (neplest s mee too u celebrit).
Princip je jednoduchy. Vyvolame u neceho rust, lidi vidi, jak to roste a ze z toho bude hodne penez. Ostatni bohatnou a ja ne? Honem tam dat penize at jsem bohaty taky. Ve spravny okamzik je potreba prodat celou hromadu levne nakoupene komodity. To zpusobi pad cen, paniku, vyprodeje a dalsi pad cen.
Nepripomina vam to neco? Pokud ne, tak doporucuju mrknout na graf vyvoje ceny bitcoinu v historii a histericke vlny, ktere to vyvolalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možno nejde o 99,9% ľudí, ale tí, ktorí asi cca v poslednom roku kúpil BTC za asi 12.000 USD, pomohli tomu, kto Bitcoin predal, ale dnes si kupujúci trhá vlasy. Proste na BTC vedia zbohatnúť len špekulanti a šťastlivci aj keď, ak dobre viem, BTC bol vymyslený ako platidlo, nie ako komodita. Na BTC zbohatli hlavne tí, ktorí nakúpili BTC dávno a predali keď mal max. hodnotu. Ale kto kúpil za viac ako 10.000 USD, už istotu zbohatnutia nemá. Neviem či je BTC lietadlo, ale takto donekonečna fungovať asi nemôže. Buď bude stabilný kurz a bude ekononické tým platiť, alebo padne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na nákupu koruny, či dolaru taky zbohatnou jen spekulanti. A to je taky budeme nazývat letadlo? Pokud někdo využívá cokoli jako investici, tak hold postupuje riziko úměrné možným ziskům. To se týká jakékoli představitelné komodity, či jakékoli měny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Väčšinou CZK a USD ide hore dole odhadom tak 5% okrem asi NBS, ktorá nám urobila "radosť" kedysi pádom SKK o 10% (ešte, že sa nepozreli do kalendára koncom mesiaca :D). BTC šiel hore od začiatku min. roka o až 270% ak počítam dobre. A to nepočítam cenu možno tak pred 3 rokmi a ten hipe s cenou takmer 20.000 USD za 1 BTC. A fiat mena slúži primárne ako platidlo. To, že niekto nakúpi milion USD a predá zo ziskom cca 50.000 USD sa s BTC porovať nedá. Z BTC sa stala komodita a nie platidlo. Lenže všetci na tom zbohatnúť nemôžu a keď väčšina zistí, že už do vlaku nastúpili neskoro, BTC pôjde dole (ak začnú predávať) a som zvedavý čo z BTC ostane.Technologicky sú kryptomeny zaujímavé, ale žiaľ teraz slúžia len na zbohatnutie časti špekulantov a na trhanie si vlasov tých, ktorí asi už na tom nezarobia (resp. prerobia). Alias BTC pomohol zbohatnúť istým šťastlivcom na úkor tých druhých.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas to pomylene. USD je ojeb. Za poslednych 50 rokov jeho hodnota klesla 7-nasobne.
https://www.investopedia.com/ask/answers/042415/what-impact-does-inflati...
Kup dolar, prerobis a este podporis FED a americku ekonomiku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trošlu lidovější prezentace jak funguje ojeb zvaný akcie: https://www.youtube.com/watch?v=KtCfHmplx3E

A jak funguje FIAT https://i.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/001/789/428/a01.gif

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ač nadšenec do IT, sám jsem odpůrce kryptoměn. Jak už bylo psáno výše je to vhodné pro spekulace, praní peněz a další.
Co mě štve nejvíce je, kolik zbytečné energie to stálo. Pořád se píše, jak se má šetřit elektrickou energií, jak novější CPU a HW je zelenější a energeticky úspornější, EU vymýšlí dost často zelené nesmysly a pak gigawatty energie proletí přes težební farmy. Celé to je na hlavu postavené.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vždycky mě berou výkřiky neinformovaných lidí o tom co je a není zbytečné. Ta energie nikam neproletí, tou zaplacenou energií se potvrzují transakce a tím jak velké je jí množství téměř vylučuje, aby se síť dala napadnout.

A ten zbytek toho co píšete? Spekulace? Eh každá investice je spekulace, ať to sou akcie, komodity, byty, nebo poštovní známky. A k praní peněz je bitcoin absolutně nevhodný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vždycky mě berou výkřiky neinformovaných lidí o tom co je a není zbytečné. Ta energie nikam neproletí, tou zaplacenou energií se potvrzují transakce a tím jak velké je jí množství téměř vylučuje, aby se síť dala napadnout."

Ano, proto jsem se před časem informoval a zjistil, že třeba VISA má na každý přenesený dolar o několik řádů (!) menší spotřebu elektřiny. A nepřišlo mi, že by byla i přes nízkou spotřebu energie nějak superzranitelná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Těžko se přít s někým pro koho je alternativa k BTC VISA :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těžko se přít s někým, pro koho je náhradou za tradiční bezpečnost zdvojnásobení spotřeby energie na celé planetě.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je dobré mít na paměti, že Bitcoin využívá většinou zelenou energii z vodních přehrad v Sečuánsku (tuším 60 % výkonu tam je?). Představa, že ho pohání uhelné elektrárny z minulého století, je mylná. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelíbí se vám Bitcoin? OK. Ale proč si o něm čtete? ;-)
Já sám byl jeho velký nepřítel. Ale dal jsem si tu práci a hledal důkazy jeho špatnosti. A to můj názor naprosto změnilo. Pak jsem začal studovat ostatní věci kolem měn a investic. A to mě ještě utvrdilo.
Bitcoin je Bitcoin. Stejně jako je zlato, zlato a peníze jsou peníze. Byť se mohou jejich vlastnosti částečně překrývat. Jsou to prostě různé věci.
FIAT, cenné kovy, akcie, dluhopisy, ... - všechny tyhle věci jsou postavené na víře v budoucnost. Jen na víře. Čím více lidí v ně věří, o to více jsou stabilnější.
Nevěříte v Bitcoin? To nevadí. Prostě se tím netrapte a je to. :-)
Já osobně si myslí, že je rozumné mí alespoň za 1.000 CZK Bitcoinu. Pokud to krachne, OK. 1.000,- přežiju. Nic se neděje. Pokud bude za 30 let jeho reálná hodnota dnešních 1,000,000 USD. Může vám to pozitivně změnit život. Minimálně vylepší důchod. :-)
Život je hra a neberte ho moc vážně. Stejně z něj nikdo nevyvázne živý :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1KKc, proc ne rovnou 0.01Kc / banka to prijme /....
BTW: prave na malych castkach se nejvice vydelava nebo podvadi, 1KKc prece nikoho nezabije * xlumpenbilionu...
edited: hlavne je presvedcovat az do konecneho precvedceni a reseni....
je to jen muj nahled a byl bych rad, pokud bych se hluboce mylil, ale zijeme v kapitalisticke "zastupne" demokracii, kde kapital 1st a prizpusobuje demokracii k obrazu svemu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím, co dělají centrální banky s FIAT...
Vždyť vás nikdo nenutí kupovat BTC.
OK? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ani nedonuti...
pokud bych je tezil, tak bych vyuzil boomu na burze a uz bych misto bc mel smysluplnejsi investici...
BTW: kdy se to tak nak vyparilo hafo bc i pres super druper blockchain? cca 10 r. zpet?, nebudu to hledat....
mno a ty si ver cemu chces a se svymi prostredky si delej co chces, tva volba, ja jen vyjadruji skepsi...
FLAT a centralni banky jsou kapitola sama pro sebe...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"BTW: kdy se to tak nak vyparilo hafo bc i pres super druper blockchain? cca 10 r. zpet?" - povídej, přeháněj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cely clanek vyzniva jako reklama na Bitcoin a lakadlo do letadla. To je to, co me vadi.

Mam osobni zkusenosti s Bitcoinem, Litecoinem a DogeCoinem. O vsechny meny jsem prisel (krach mtgox, Litecoin vymen do Dogecoinu a ukradeni Dogecoinu). Stalo me to nastesti jen trochu elektricke energie. Ve svem okoli mam desitky lidi, kteri byli nadseni a povazovali se za experty. Dokonce byli docasne v plusu. O nejaky cas pozdeji 100% z nich prodelalo.

Schvalne, kolik znate lidi, kteri na tom zbohatli?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

troubové co si dají všechny peníze na pochybnou burzu nebo si nedokážou zabezpečit svoje peníze (ano překvapivě v decentralizovaném aktivu se musíš starat sám) pak brečí, že je to chyba toho, že bitcoin je letadlo. To nevymyslíš

Ach jo, bitcoin tady není proto, aby na tom hloupá masa lidí zbohatla, ale aby existovala protiváha současného finančního systému tak aby lidi měli před státem pod kontrolou svoje zdroje.(alespoň trochu)
To že někteří lidé na bitcoinu zbohatli je normální, každá technologie v počátcích a která se nějakým způsobem prosadí lidem, kteří do ní na začátku investují, je za deset dvacet let extrémně zisková(co takhle akcie Amazonu, Applu apod).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Z textu citim hodne emoci. Samy hate, zadna fakta a jen vykrikovani, ze to neni pravda. Asi investujete a nechcete si to pripustit.

Stejne expertni hlasky jsem slysel od vsech, kteri pozdeji prodelali.

Mtgox byla sveho casu nejvetsi burza kryptomen.

Kdyz jste takovy obhajce, tak kolik znate lidi, co na tom vydelali?

Proti blockchainu jako technologii nic nemam, ale proti nicim nepodlozene nerealne mene ano.
Padli velice rozumne nazory, ze veci maji hodnotu, jakou spolectnost urci. S tim souhlasim. Za penezi ale stoji narody, za Fiatem produkty, zamestnanci a zakaznici. Za zlatem jeho realna pritomnost a zaroven omezena dostupnost.

Dogecoin treba vznikl jako akce proc to nezkusit, kdyz se dari bitcoinu. Lisi ho zacali kupovat jen s ocekavanim, ze o nej dalsi lidi budou mit zajem a jeho hodnota vzroste. To je typicky scenar letadla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin jako jakákoli měna stojí na důvěře, stejně jako koruna či dolar. Nic víc, řečičky jako že za měnou stojí produkty, národy, zaměstnanci, zákazníci jsou esoterické bláboly bez obsahu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AndreasCZ: "O vsechny meny jsem prisel (krach mtgox,..." jak jsi mohl o něco přijít, když vratka z mtgox ještě není dořešena? Jestli ty nás tu tak trochu nevodíš za nos. :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No uz to hezkych par let je (konkretne 6). Neverim, ze se to jeste nekdy objevi. Ale klidne se dekadu nebo 2 jeste pockejte nez to odepisete :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno koukám, že o tom vůbec nic nevíš, přitom kdybys měl opravdu BTC na Goxu, tam bys je dávno claimoval jako ostatní a byl v procesu vrácení. Momentální nabídky na buyout pohledávek jsou vyšší hodnoty než kolik stál Bitcoin v době hacku. Příště si musíš vymejšlet o něco míň nápadně. :o))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když vám ukradnu zlatou cihlu, neznamená to že zlato je špatné
všichni vědí, že crypto máte mít na své peněžence. Ne na burze.
Je mi vás líto, že jste přišel o peníze, ale je to vaše chyba. To je právě jedna z věcí, která se mi u bitcoinu líbí. Jsem sám zodpovědný za své peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu poslednu vetu v kontexte s bitcoinom som nepochopil. Ako si sam zodpovedny?
Pri inych niesi?
Co mas na mysli pod tou zodpovednostou?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Schvalne, kolik znate lidi, kteri na tom zbohatli?"
cca 30 a vim o 5 co prodelali, ale to byla jejich blbost ze BTC nakupovali na cene $ 16 000.

Edit: me krypto docela slusne zivi, takze jsem take neprodelal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o mě, nejsem nepřítel bitcoinu, jsem spíše skeptik. A výlevy některých nadšených evangelizátorů mě ve skepsi utvrzují. Jako platidlo mi to příjde nepraktické. Spekulativní obchody mohu provádět na mnohem čitelnějších trzích. Uvažovat o kryptoměně jako investici mi příjde hodně potrhlé. Takže zatím netuším, k čemu by mi mohla kryptoměna, čistě prakticky, být dobrá. Ale třeba se to časem dozvím.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je dobre byt skepticky.
Bitcoin rozhodne neni zadny ideal. A zreme neni pro kazdeho.
Ja to tak jina vec, ze nikdo nevi jak to dopadne.
Me se nejvic libi ta punkovost, transparentnost a castecny unik ze systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Punkovost? Keby si to napisal pred par rokmi, tak by som mozno suhlasil.
Transparentnost? Co je na bitcoine transparenrne?
Ciastocny unik zo systemu? To mozno platilo v minulosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo je na BTC transparentné? To, že sa vie z akej peňaženky na akú a koľko šlo. Banky túto info nezverejňujú.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vies komu tie penazenky patria? Nie. Preto to nepovazujem za transparentnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víš, co považuju za punk? Třeba to, že tu najdu další 3 lidi do čtyřčlenného týmu, který zplodí hru, která "zadarmo" pohne libovolným společenským problémem. BC možná měl tu ambici, ale... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Venoval jsem se nejakou dobu forexu, binarnim opcim a spekulovani na kryptu me prijde v jistych ohledech mnohem citelnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

budoucnost bitcoinu je jedna velka neznama, ale od doby co je na vicemene spekulativni burze, kde si velci hraci "jisti" kapital, v jeho budoucnost neverim, nazev mozna zustane...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte pocit, že si trošku odporujete? :-)
Máte pocit, že Bitcoin nemá šanci a zároveň si myslíte, že Velcí hráči si tam jistí majetek?
Podívejte se do historie lidstva. Velcí hráči většinou neprohrávaji. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btevangelisto, ja si neodporuji, ty jen nechces pripustit jiny nazor...
BTW: na techto forech se bezne tyka, tak doufam, ze neurazim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hodnota měny je v první řadě tvořená důvěrou v ní to platí u crypto stejně jako u fiat. Bitcoin tady je cca 11 let, za celou dobu neměl žádný výpadek, nikdo ho nedokázal hacknout ani vypnout. A to motivace k hacknutí je extrémě vysoká, v miliardách dolarů... Navíc je tu vzácnost která je preciznější než u fyzického zlata, matematicky definovaná. Už jen tohle samo o sobě budí rostoucí důvěru v něj. Navíc to je nezávislost na vládách a centrálních bankách. Kdo dokáže pochopit základní fakta ohledně Bitcoinu, racionálně a bez emocí, tomu je jasné, že růst hodnoty Bitcoinu dlouhodobě s časem je nevyhnutelný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednou, v zacatcich, hacknut byl.
Stat se to muze znovu. Ale ja verim ze ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápem prečo by rast BTC mal byť nevyhnuteľný. Kde je to napísané? Zatiaľ BTC nejaký týždeň stagnuje a za posledný rok v podstate padá (z ročného grafu sa pokúšam odhadnúť priamu krivku). Aj keď je to deflačná mena, ale ak by väčšia BTC predala, cena by padla a či by potom sa húfne BTC nakupoval a teda by došlo zase k nárastu ceny už ťažko povedať. Ale je pravda, že kryptomeny v tomto majú výhodu - nejde z princípu o inflačnú menu a nikto nemôže len tak vytlačiť ďalšie BTC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, růst ceny BTC rozhodně není nevyhnutelný, ale je velmi pravděpodobný vzhledem k situaci Světové ekonomiky. Cena je dané jen poptávkou / nabídkou. Pokud ho nikdo nebude chtít, bude bezcenný.
Na grafy se musíte vždy dívat v co nejdelším časovém období. Jinak dopadnete jako zastánci globálního oteplování vlivem lidské činnosti.
BTC rozhodně není deflační měna. Je aktuálně inflační, jen je jeho inflace předem definována a časem se snižuje. Teoreticky se delační stane cca za víc jak 100 let. Ono, dívat se na BTC jako na měnu je podle mě hloupost. Bitcoin je prostě něco nového. Já osobně vnímám BTC jako systém „absolutní pravdy“ ve světě, kde se nikomu nedá věřit. :-) A některým lidem se to tak zalíbilo, že tu „pravdu“ začali používat jako hodnotu. Ale většina kryptoměn je brutálně inflačních, a navíc je to často i podvod. Takže bych se v této diskusi raději držel jen BTC. To je hodně unikátní projekt i v rámci kryptoměn.
Ale mít něco, co mi nikdo nemůže vzít, co nikdo nemůže zfalšovat, co mohu komukoli poslat a co lze směnit v reálném světě, a to vše hodně mimo oficiální systém mě přitahuje a to tak, že část svého portfolia tam postupně transformuji s celkovým ziskem 30,96% za tři roky postupného nakupování. A to mi přijde OK. I když si uvědomuji, že se teoreticky může stát něco, co shodí cenu BTC na 0. Ale moc tomu v horizonu 10 let nevěřím. Já osobně víc věřím BTC než třeba EURu. Ale je to jen moje víra opřena o mé vlastní životní zkušenosti. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie som ekonóm, ale to, že BTC má jasné pravidlá ohľadom počtu a uvoľňovania meny do obehu z nej asi inflačnú menu nerobí. U fiat meny nie je nikdy jasné koľko sa danej meny vytlačí a kedy a preto to spôsobuje zvyšovanie cien/infláciu. Ak berieme čas existencie BTC ako celok, BTC na cene stúpa a ak vymažeme hipe od cca 5.000 do 19.000 USD, tak graf bude jednoznačne stúpajúci (len za posledný rok skôr klesá ako stúpa). Takže Ty si jeden z tých, ktorý sa nabalil na úkoch menej šťastných? BTC ako alt. mena - dajme tomu. Ale ako komodita, kvôli ktorej zbohatne jedna skupina na úkor inej odsudzujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je hezké, že máš své komunistické ideály, ale jsou to jen ideály. Jedno staré přísloví říká. Kdo v 18 není komunista, nemá srdce. Kdo jím zůstane po 30, nemá mozek. Doufám, že ty jsi ten, s dobrým srdcem. ;-)
V každém obchodě někdo musí prodělat, aby jiný vydělal. Funguje tak trh s akciemi i zlatem a vůbec se vším. Tak to prostě je. To je obchod. Myslet si, že lze vydělat, aniž by to někoho jiného nic nestálo je fikce.
A najednou tu nemáme polemiku o BTC, ale o světovém pořádku. A taková diskuse asi patří k jinému článku a asi i na jiný web.
Končím tuhle debatu a přeji ti hodně štěstí. (y) :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie som komunista a nikdy som za niečo tak choré nebol (zatváranie kritikov, veriacich, každý musel mať neg. názor na "západ", velebiť Moskvu a ešte sa strieľalo do emeigrantov.... absolútne choré - KSČ mala byť zakázaná). Ale u BTC ide o špekulanstvo, nie o obchod. Ak upečiem chlieb, ale bude ho nedostatok, zvýšim cenu, lebo môžem (ako doteraz to bolo s rúškami) - nie je to podľa mňa extra morálne, ale je to obchod. Vďaka nedostatku výrobca zarobí min. počas nejakej doby viac. Mne nešlo o debatu o svetovom poriadku, ale o to, že z BTC sa stala komodita pre špekulantov aj keď pôvodne to mala byť mena. Som zvedavý kde BTC skončí. Či to bude normálna alt. mena, alebo padne, lebo ľudia pochopia, že už nie je možné pomocou BTC zbohatnúť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pleteš si Komunismus s diktaturou :-) Komunismus není o zavírání lidí, ale o ideálu, co píšeš. Pracuj podle svých možností a čerpej podle svých potřeb. Bohatostí patří všem. Souhlasím, že v ideálním světě by měla být odměna jen za tvorbu hodnot. Ale ono to tak prostě není. Lékař, vědec, inženýr, nebo učitel bere zlomek toho co zpěvák, fotbalista nebo bankéř. Taková už je doba.
Já sám se celý život živím prací. Ale systém mi neumožňuje šetřit svoje vydělané peníze na budoucnost. Nutím mě se zadlužovat. A tak jsem hledal, jak uchovat hodnotu svých naspořených peněz. A dospěl jsem k názoru, že pro mě je ideální investovat do akcií firem, kterým z mého oboru a kde si troufnu odhadnout jaký mají výhled do budoucnosti a BTC. Osobně se domnívám, že takových jako jsem já je v Bitcoinu většina. Jak do počtu, tak do objemu peněz. Jenže ta menšina, co si hraje na obchodníky a spekulanty je prostě mnohem hlasitější. Tak už to bývá. Neberu ti tvůj názor na BTC. Jsem demokrat. Prostě si ho nekupuj.
A tebe prosím, akceptuj, že já v BTC vidím něco víc než jen spekulaci. A myslím že je to spása pro obyčejné lidi, co chtějí spořit a nechtějí se nechat okrádat státem a politiky. Nepočítám, že zbohatnu na BTC, ale věřím že za 10-30 let budou mnou vložené peníze mít minimální stejnou reálnou hodnotu, jako mají dnes a já budu užívat klidný důchod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre píšeš, predseda. My sme tu predsa mali socializmus a nie komunizmus. Ale u nás to bolo spojené (teda komunisti verili, že raz príde komunizmus). Socializmus bez komunizmu si neviem predstaviť a naopak. Pointa, čo som už písal bolo len to, že sa mi nepáči ak sa vymyslí niečo ako lietadlo (kedysi tulipány, pred 20 rokmi u nás BMG Invest, teraz kryptomeny), t.j. chytrí sa nabalia, lebo danú vec stihnú predať včas a ostatní si môžu trhať vlasy. Tu nejde o to či tolerujeme iný názor, ale mne je osobne tých nešťastníkov ľúto. Aj kolega investoval do akéhosi "projektu", ktorý mu generoval 8 NSG s cenou takmer 1 USD/NSG, teraz nemá cenu ani pol US centu. Pravdepodobne o všetko príde. Investoval odhadom cez 3000 €, má prakticky nulu. Keby NSG skočilo na aspoň 2 USD, tak má min. 40.000 USD, ale dnes nemá nič. Investoval aj do ťažby BTC, z 2 "projektov" je isté, že nedostane nič. Tiež si chcel pomôcť do budúcnosti, ale myslím si, že aj keď diverzifikoval, je v strate a iba pomohol špekulantom sa nabaliť. A keď NSG padlo o 99%, je ťažko veriť, že ešte bude mať vyššiu cenu. A určite je takých viac. Nechceš sa nechať okrádať štátom, ale ak by BTC šlo podstatne dole, okradnú Ťa iní. Ako si polepšíš? Viera v "svetlejšiu budúcnosť" BTC nie je málo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

123456

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.