Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čína představila x86 osmijádro Zhaoxin KaiXian KX-6780A pro domácí použití

Proc by si nekdo mel kupovat Kaixian na 16nm, kdyz si od Intelu muze koupit Core na 14nm? :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No kazdy kdo nechce mit backdoor od NSA a nevadi mu cinsky backdoor:))
Plus cela cinska verejna sprava,armada,vnitro.......

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Někde jsem zahlédl docela pěknou hlášku, že radši dám svá data Číňanům, protože vím, že ti je Amíkům nedají ;).

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, číňani je jedině prodají :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkopírujou a pak prodají... :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Po pravdě a bez legrace, raději mám čínské zabezpečení (Huawei) než americké (Cisco). Upadající a dlouhá léta z cizího parazitující státy (čínské bezlicenční kopie jsou prkotina) se chovají jako kopající kobyla před smrtí. Čína tím upadajícím rozhodně není... A propos, pročpak US Air Force chystá návrat F-15 a nenakupuje masově F-35 (viz CDR).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, třeba se uz po desetiletích zahnívání konečně dočkáme toho pádu slabošského dekadentního západu a půjdeme všichni zase do montérek... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nu, co na to říci. :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi koli cene?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli vyšší ceně toho čínského procesoru a desky k němu? Tak to se vyplatí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tu cenu jsem ve článku přehlédl. Na kolik to vyjde? Předpokládám, že to víte, takže můžete tvrdit, že "se to vyplatí". A určitě nám i řeknete, vůči kterému procesoru/desce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no preto , lebo pažravý zabugovaný intel nexcú ani číňania....Ver tomu, že radšej kúpia ryzek...Oni sú totiž šporovlivý a vedia koľko za čo.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil tu nekdo, ze to byl vtip, ze Cinani uz jsou na 16nm a Intel furt 14nm. Za chvili predezenou Intel i ty Cinani. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Promiň nám blbcům, že u tebe nepoznáme, co je vtip a co ne.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Já mám poslední dobou problém poznat jestli je to vůbec on... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na to mi stačí tři písmena: iME.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Plagiátore :(((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další krásná ukázka, kam vede vývoz know-how do Číny. Děkujeme, ne(ma)nažerové. :-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč?
Pár let zpět se řešilo, že bezohledně kopírují 2G a 3G technologie... Říkal jsem si, co budou kopírovat, až zlikvidují konkurenci (Ericsson, Nokia, Siemens, následně Nokia Siemens Network - NSN atd.)... a oni jedou dál. Již v době, kdy (nezákonně) kopírovali, tak to vždy ještě vylepšili - dotáhli dál. Dnes jedou svůj vývoj a jsou leadeři v oboru.

Navíc, tady v případě procesorů si naprosto korektně koupili licenci... si jí mohla koupit třeba i "Tesla Rožnov..." :-)
Bojkotovat se je rozhiodli amíci... tak se zařídili po svém... a té miliardě lidí ty jejich procesory v 90% budou stačit... a věřím, že za pár let v klidu Intel převálcují. Možná to nebude trvat ani tak dlouho.
Je otázkou, zda amíkům nebude chybět tento trh více, než Číňanům děravé procesory Intel... alá prodej mobilů Apple - Huawei.
Každý si holt nenechá od amíků "sr*t na hlavu"...

Je to věc kapitalistického trhu, ne? Komunistická Čína se paradoxně přizpůsobila.
Než tady někdo začne opět úvahy o pracovních podmínkách, "demokracii" atd., tak se zamyslete... Také jsme zde měli komanče, lágry v uranových dolech atd. Nicméně technologickou velmocí jsme se za komančů nestali. Ano, jsme podstatně menší - méně zdrojů atd., tak si tam dosaďte třeba Rusko...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vychazite z mylneho predpokladu, ze je v Cine komunismus. Ten uz tam zrusili v 90. letech a presli na kapitalistickou diktaturu. Vice informaci treba v knize Vzestup a pad komunismu od Archie Brown...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je tím, že v Číně JE kapitalismus - kapitalističtější než v Evropě nebo USA. Nějaká svoboda projevu a lidská práva v tom nehrají žádnou roli, ve smyslu, že míra svobody je od ekonomického zřízení naprosto oddělitelná součást. Proto můžeme mít jak kapitalistický, tak komunistický totáč. Čína pouze vyměnila jeden totáč za druhý. To mimojiné ukazuje, že pouze kapitál z nikoho neudělá lepšího člověka a už vůbec ne lepší společnost.

Stejně tak svobodná společnost může být jak kapitalistická tak levicová forma (sociální stát a pod.). Čína přechodem na kapitalismus pouze získala větší moc prosazovat své totalitní myšlenky mezi kapitalisty, protože hloupí západní kapitalisté nechápou, že demokracie a penízky jsou od sebe odděleny a druhé nepřináší automaticky to první. Anebo o co hůře to chápou a je jim to úplně ukradené když se jim v očích lesknou penízky

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to takový ten veselý kapitalismus ála Británie v 19. století :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobře vy :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak Rusko v ty dobe velmoci bylo. Castecne i diky tomu ze nam "ukradli" ten Uran... Prece jen byli to oni kdo dostal prvni satelit a prvniho cloveka do vesmiru...
Ale tohle "kradeni" know-how je vsude na svete. Nedriv "kradli" know-how Japonci a pak byli technologickou spickou, pak Korejci a zase aspon v necem spicka a pak Cinani a ted se zase stavaj spickou oni.
Vzdy se da rict ze to ukradli, ale to pak da rict ze Apple ukrad GUI system Xeroxu, Microsoft ukrad MS DOS SCP, Microsoft ukrad GUI Applu, Microsoft ukrad databazi Sybase, Google ukrad dotykovy gesta Applu atd. Ve skutecnosti ale to vzdy bylo o dohode obou stran... A je to tak dobre, ze to tak funguje. Porad nas to jako lidstvo posouva dal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krádeže nás, jako lidstvo, posouvají vpřed? Ne, to určitě neposouvá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a kdo by nas posouval dopredu, kdyby AMD "neukradlo" x86 (prvni x86 procesor AMD vzniknul reverze engineeringem procesoru Intelu), kdo by dnes vyrabel procesory na 7nm, kdyby cinani a korejci "neukradli" technologie vyroby chipu? Intel? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže vám nebude vadiť, keď vás posuniem kúsok vpred a prídem si k vám domov niečo nakradnúť?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak takhle to bylo myšleno. Když mě vykradou, tak se nad sebou zamyslím a pořídím si nějakou tu zabezpečovačku. Což mě posune vpřed. Tedy než zloději vymyslí, jak vyřadit to zabezpečení. To abych si potom mohl nechat tu starou, v rámci pokroku, inovovat. A tak stále dokola "vpřed". Teď už je mi to jasné. Ale upřímně, nebylo by tedy lidstvu lépe bez těch krádeží? :-o
To Zoki: Hezká ironie. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, ze byla rec o intelektualnim vlastnictvi, tak si nejsem jistej, jestli bys u mne doma nasel neco, co bys dokazal nejak vyuzit ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já s tebe cítim bureše nebo socany.
meleš pátý přes devátý

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ani jedno ani druhý ;-), ale je jasný že když vidíš černobíle, tak šedá je vždycky k na.rání a snazší je shodit všechny okolo než začít přemýšlet

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nokia se zlikvidovala sama.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže navrhujete, aby se západ zaměřil na zcizování know-how. Sorry, ale vám připadá normální dotáhnout díky do očí bijícímu kopírování a reverznímu inženýrství technologický náskok konkurence, z čehož plyne úspora času a zejména miliard dolarů do výzkumu, a potom to celé smáznout tím, že "teď jsou současnou špičkou"? A pokud k tomu ještě připočteme, že se to děje ve státu, ve kterém se bez posvěcení stranou neuprdne ani myš, tzn. že i ty firmy jsou, byť možná skrytě, státem podporované? Pokud ano, potom jste stejně krátkozraký jako mnou zmiňovaný management západních firem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takže navrhujete, aby se západ zaměřil na zcizování know-how."

Zapad se na tohle nemusi zamerovat. Zapad, takhle fungoval vzdy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ved je to povodna VIA :D
este teraz mi funguje VIA c7 esther na pasive ako nas

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je peklo zamrzlo a od WIFT-ovho odchodu sa začalo na diite písať o VIA/Zhaoxin :-)

Čo sa týka iGPU tak je to pôvodné IP os S3G, ktoré mala VIA neskôr HTC (VIA Group) a tiež prešlo licenčne v ramci join-venture na Zhaoxin.

- Chrome 640 (C-640) iGPU & Chrome 645 (C-645) iGPU from the VX11/VX11H/VX11PH chipset - Vendor Id: 1106 ("VIA Technologies, Inc."), Device Id: 3a01 ("VX11 Graphics [Chrome 645/640]")
- Chrome 320 (C-320) iGPU from the ZX-100S chipset - Vendor Id: 1d17 ("Zhaoxin"), Device Id: 3a02 ("ZX-100 C-320 GPU")
- Chrome 860 (C-860) iGPU from the ZX-D/KX-5000/KH-20000 (codename "WuDaoKou") SoC - Vendor Id: 1d17 ("Zhaoxin"), Device Id: 3a03 ("ZX-D C-860 GPU")
- Chrome 960 (C-960) iGPU from the ZX-E/KX-6000/KH-30000 (codename "LuJiaZui") SoC - Vendor Id: 1d17 ("Zhaoxin"), Device Id: 3a04 ("ZX-E C-960 GPU")
- Chrome iGPU from the ZX-F/KX-7000/KH-40000 SoC

Apropo za CPU časťou SoC je stále VIA inými slovami ich dcérska americká spoločnosť Centaur Technology.

Nanovšie by Vás mohlo zaujímať, že úplne nová microarchitektúra Centaur CNS a SoC CHA, ktorú na 16nm adoptuje Zhaoxin ako KaiSheng KH-40000 Series 8 up to 32 cores dokonca v dvojsoketovom riešení skrz ZPI2.0 (Zhaoxin Processor Interconnect) má až 64 jadier. Na trh prídu výrobky začiatkom 2021.
7nm KX-7000 aj s iGPU DirectX 12 bude nasledovať 2021-2022.

zdroj: https://translate.google.com/translate?hl=sk&sl=zh-CN&u=http://www.zhaox...

SoC CHA
16nm TSMC
● 194 mm²

Core group
~62.5 mm²

CNS Core
~4.4 mm²

NCORE
● 32,768-bits SIMD, 16 MiB cache
● 34.4 mm² silicon area

zdroj: https://en.wikichip.org/wiki/centaur/microarchitectures/cha#SoC
zdroj: https://fuse.wikichip.org/news/3256/centaur-new-x86-server-processor-pac...
link: https://centtech.com/ai-technology/
link: https://centtech.com/wp-content/uploads/MPR_19_12_02_Centaur_Adds_AI_to_...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A bude ta grafika umět akcelerovat VP9 a H266? Třeba by to postrčilo renomované výrobce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Panáček je nějakej rozežranej... :)))
Standard je stále H264, lepší jsou H265 a H266? :))))))))))))))))))))))
...klasik pravil : "Zasmáli se šohajové..." ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta grafika je už dosti vousatá, chtělo by to KX-7000 už v tomto roce, aby to bylo skutečně konkurenceschopné (nejde o výkon ale o feature set). U nás to vzhledem k ceně má smysl jen pro sběratele obskurností :-), takže pro tebe ;-). Moje poslední VIA(gra) byla C7, protože, v té době ještě nebyl na trhu Atom a nikdo jiný miniITX nedělal. Dnes se z miniITXu stal mainstream, což je dobře, na druhou stranu jsou již lepší volby

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, ze to nema turbo, aspon znamena, ze nemusi resit scheduler Windows.

A propos - kdyz muze Google filtrovat Huawei, tak by bylo zajimave, kdyby MS musel udelat casem to stejne pro Zhaoxin. A priznejme si, ze x86 nedava bez Windows moc smysl (vse ostatni jede i na ARM/RISC/cokoliv).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na x86 je Windows nejako zasadne relevantny len v klientoch/desktopoch. Velka cast tych, co si mysli, ze NEMOZE prejst, v skutocnosti len nechce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cize sa jedna o rebrandovany produkt VIA.
Cina teda nadalej nema nic.
Tak ako su len rebrandovane Zeny.

Nohtingburger.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nie je to rebrand, Zaoxin je via

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína??? :-() ... No nevím, jestli to přestavil stát - Čína a tedy státní představitelé Číny :-))... Spíše si myslím, že jej představila soukromá firma z(!) Číny ;-)

Tedy to - že něco představila Čína..., chápu jako malou politickou, či spíše nacionalistickou... , nepřesnost a tedy za neprofesionální (nacionálně zaujatou) novinařinu :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta „soukromá firma“ je ve skutečnosti podnik založený a financovaný čínskou vládou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě je to soukromá firma, založená bez posvěcení státu? Jistě, co bude vydělávat, tomu čínská administrativa bránit nebude, dokonce bych zrovna v tomto strategickém odvětví řekl, že tam bude dost zainteresovaná. Jen tak namátkou z historie - myslíte, že by Slušovice bylo možno založit bez požehnání státu? A pokud se nemýlím, obdobná vládní garnitura je v Číně doteď. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přečetl jsem si některé posměvačné výroky.
Možná tu budou důchodci jako já, kteří si pamatují v 60. a 70. letech posměšky na japonské a korejské výrobky. Nemyslím jen u nás, v Německu, Francii, Angilii, ... (stačí shlédnout některé díly Top Gear od J. Clarson).
Ne, nemíním prorokovat.
A jestli si někdo myslí, že soukromé americké firmy netáhne stát, jste na omylu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Len napr. pre tunajšiu historickú pamäť - padni komu padni:
https://diit.cz/clanek/obama-vetoval-zakaz-prodeje-iphonu-v-usa-a-vyrazn...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.