Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čína rozkryla kartelové praktiky výrobců pamětí

jj, s cinanama hned tak nekdo nevyPRCa

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jak znám praktiky komunismu (komunisťické hospodářství je v podstatě jen zlegalizovaný kartel ovládaný ústředním výborem, který je dosazován podle skillu "vlezdoprdelství"), tak si Čína čistí trh od společností, které neskáčou tak, jak Čína píská.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže přesto můžou mít ohledně kartelu pravdu. Jinak menší dotace v EU taky mj. slouží k zavázání si populace a ty stamilionové pro firmy/zemědělství a mnohá cla jsou de facto totéž, jako čínské hospodářství. Řekl bych, že i množství regulací vzniká na popud výrobců, kteří byli nekonkurenceschopní v oblasti laciných výrobků. Každá mocnost hrabe pod sebe, ale nesmí to přehánět, aby nenakrkla jinou v zásadní záležitosti.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To je bohužel pravda, ale nic to neomlouvá. EU funguje na půl jako Sovětský svaz nebo Čína. Dotace jsou zlo, zlodějina a nesmysl. Válka cel a ochrana domácích trhů je pak nějaká nouzovka, s tím nedá nic moc dělat, když Čína dotuje všechno od elektřiny až po poštu a na svůj trh naopak téměř nic nepustí. Případně, když v USA nedodržují potravinářské normy (resp. mají svoje) a cpou potraviny na náš trh. Nějaká ochrana být musí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, nespravedlnost dotací jsem roky pociťoval osobně. Clo na dotované výrobky dává nějaký smysl, odmítání škodlivých potravin taky. Druhá věc jsou velké prachy, které odsouvají rozum stranou. V nějakém dokumentu ukazovali, že je dražší vypražit kávu v Africe + clo než pravá italská káva (dovoz bobů taková cla neměl). To si pak člověk říká, jestli není za vola, když se do Afriky leje rozvojová pomoc a sabotuje africký vyrobek (neotřesitelné německé protlačování Nordstream 2 vs. sankce na Rusko je podobná věc).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dotace nejsou černobílé. Technicky jsou samy o sobě jen nástroj. Teprve v používání nástroje politiky, lobbování, etc. nastává střetávání protichůdných zájmů a tlaků.
Dobu před regulacemi trhu ukazuje v americké trivializaci (chtělo by to sestříhat do jednoho dílu) třeba seriál "The Men Who Built America" , s nástupem regulací zájmy hráčů na trhu nezmizely, je používají jiné nástroje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Toto mohu jen podepsat a jsem přesvědčen, že si mocnosti pokud jde o ekonomiku budou házet klacky pod nohy čím dál více. V Číně je řízená ekonomika i když už částečně uvolněná, politickým dogmatem. V EU a nyní už i v USA se dotační a různě úlevová politika dělá z důvodu, že politici jsou chamtivý pokud jde o moc a s tím jde ruku v ruce majetkový profit. Jelikož jejich politický osud drží v rukou voliči, tak jim musí jít na ruku, protože politika slibotechny už na voliče nefunguje a voliči chtějí hmatatelné skutky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kartel mi nevadí. Jsou od toho aby se uzavíraly a dělá se to ve všech odvětvích. Zajistí se tím stabilita odvětví a o práci nepřijdou statisíce zaměstnanců. Vadí mi, že číňan krade technologie a ještě má tu drzost si žádat o jejich patentování s požehnáním Mao Ce-Tunga, alias bolševicko-kapitalistického státu. Jak by se vám líbilo, kdybyste za posledních 10 let nalili do vývoje DRAM stovky milionů dolarů a někdo by vám pak technologii čórnul. Asi moc ne, že?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

imho stejne jako se libilo asijskejm vyrobcum, kdyz museli platit pokuty za kartel a americkej micron, kterej to organizoval, dostal generalni pardon.. tohle je o prachach a politice, spravedlnost budes hledat marne..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kartely nevadí. Hm. Kartelové dohody mají za účel vyhnat cenu vysoko, omezit množství dodávek, nic jako stabilitu odvětví (zde na webu typicky výroba výpočetní techniky) to negarantuje. Naopak to má rozkladné účinky, typicky z důvodu nedostupnosti nějakých komponent. Rizika se přenesou na jiné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

a teraz tuto temnu viziu skusme premietnut na odvetvie ako zdravotnictvo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kartely mají za účel co nejvíce vydělat svým majitelům nikoli omezit množství dodávek, hnát cenu vysoko nebo zajišťovat stabilitu. Nesou rizika s tím spojená. O rozkladných účincích dost pochybuji. Nedostatek komponent trh(kam kartely patří) naopak řeší zdaleka nejlépe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ale no.. kartel mas v ropnom odvetvi.. ked bola ropa 50 za barel, tak sme mali naftu za 1€, co sa samozrejme nepacilo taziarom, tak spravili co? ano, obmedzili tazenie, a ropa sla pekne hore, takze zas mame naftu za 1,3-1,5€. Keby tam kartel nebol, tak by sa bili o to, kto doda Slovnaftu ropu a ceny pre koncaka by boli niekde inde ako su... Takze ano, kartel ma obmedzenie dodavok ako paku na koncovu cenu, co by sa na volnom trhu nestalo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To co já obhajuji je volný trh a kartely na volném trhu. Ano, účastníci kartelu mají možnost se spojit a společně se snažit vydělat třeba tím, že společně omezí těžbu což může mít vliv na cenu suroviny což ale nijak nevadí, protože zjednodušeně řečeno - nic lepšího nemáme. Centrální plánování je překonaná teorie a máme ji jen jako násilím vnucený systém.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

no tak nastastie na beznom trhu (ropa je trochu ine, aj alkohol cigarety a tak..) sa na celom svete kartel (a monopol) zakazuje a bude to mat aj pre vyrobcov pamati dosledky v podobe pokut.. A k "což ale nijak nevadí, protože zjednodušeně řečeno - nic lepšího nemáme" takze kludne si kupis 16GB ram za 200€ dnes, ked ja som v 2013 kupoval 16GB ram za 80€ a vobec ti to nevadi?
edit: a len tak btw. v HDD tiez dovolili aby vsetko skupili 2 firmy, vysledok je ten, ze 23.05.2011 som kupoval 2TB seagate SV35.5 2TB za 91€, dnes je Ironwolf 2TB za 80€ - po 8 rokoch ziadna zmena, v konkurencnom prostredi by dnes predavali 6-8TB za tie prachy..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cenu nemá určovat úředník. Jedině volný trh umí efektivně alokovat zdroje a to z mnoha důvodů. Úředník např. nemá jak zjistit kolik má stát která surovina nebo výrobek. On nemůže neustále zjišťovat kolik práce a jiných zdrojů stojí vstupní náklady potřebné k získání suroviny nebo výrobku. Tohle umí jedině trh.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nj.. ibaze ak ma trh urcit idealnu cenu, tak na nom nesmi byt kartel, lebo ked iba my 2 budeme piect rohliky, tak sa dohodneme, ze dame cenu 10€ za rohlik a ak niekto bude chciet rohlik, tak si ho bude musiet kupit za 10€. V konkurencnomp rostredi, ked si ja poviem, ze 10€, tak ty ponechas 6 centov a odomna si nikto rohliky nekupi. Chapes?? V pripade volneho trhu urcuje cenu trh, v pripade kartelu (a monopolu) urcuje cenu kartel/monopol.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na volném trhu nevznikají "monopoly" a "kartely" v mainstreamové definici. Tam se jim říká "dominantní hráči" na trhu. Když píšu, že kartely na volném trhu nevadí, myslím tím, že nevadí dominantní hráči.(Snad jsem to vysvětlit srozumitelně). Dominantní hráči jsou naopak přirozeným způsobem jak alokovat zdroje. Je přece evidentně výhodné, aby se firmy spojovaly za účelem zvýšení zisku(ony tím zároveň zvyšují i užitek svých zákazníků). Když budu vyrábět rohlíky, tak se sice mohu spojit s konkurenční firmou a pokusit se je prodávat dráž, ale pokud to udělám, tak na volném trhu tím dávám signál konkurenci k tomu, aby začala vyrábět rohlíky také. Takto se neustále samoreguluje tržní prostředí a každý násilný zásah centrálního plánovače někomu uškodí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

:) lenze vyrabat ramky nieje take lahke, ze dnes si zmyslim, pozajtra vypytam stavebne povolenie a o 2 tyzdne mam prve ramky zabalene a pripravene na expediciu. Ani rohliky nieje.. to musis mat najprv zmluvy s relevantnym poctom obchodov, az potom zacnes stavat pekaren.. Podnikanie nieje holubnik, ze zainvestujem miliony/miliadry do "niecoho" a uvidime co z toho bude ;) Koncim na tuto temu..

a na volnom trhu nevznikaju, lebo to uz potom nieje volny trh.. nieco ako ked mas ruletu a hodis gulicku, tak padne nejake cislo. Ibaze v casinach to takto nemoze fungovat, prehrali by aj gate, takze to funguje tak, ze v skutocnosti padne zelane cislo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

navic rohlik ani jeho vyroba neni zatizen patenty ani dosti specifckou produkci a muze ho pect skoro kazdy kdo jen bude chtit a vyladeni finalniho produktu nebude stat miliardy :) ale je pravda ze diky kartelu mohl razantneji naskocit i cinsky vyrobce ale ten uz RAM vyrabel jen presel do vyssi kategorie :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, dnes i výroba rohlíků je zatížena patenty a dalšími regulacemi natolik, že nikdo pořádně neví kolik by měl stát. Naštěstí i přesto zafungoval trh(obchodní řetězce si snížením ceny lákají zákazníky) a tuto základní potravinu zlevnil natolik, že si ji může dovolit v relativně velké míře asi každý.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak mi rekni jaky patent mi zabrani vyrobit svuj vlastni rohlik ktery mohou lide konzumovat ;)
presne spocitam cenu vyroby i distribuce tak mi vysvetli kdo z oboru nevi cenu svych produktu ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Např. v oblasti pěstování obilí fungují patenty, podobně v oblasti chemie(postřiky) atd. Rohlík si nevyrobíš pokud nesplníš obrovskou spoustu státních nařízení. Na to aby si je znal si musíš najmout odborníka a ani ten si nebude jistý jestli něco neporušuje. Dnes je součástí právního systému ČR asi 3 milióny zákonů a nařízení.

Cenu rohlíku si nespočítáš. Regulace trh deformují. Úředník si vymyslí regulaci a ty se jí musíš řídit, jinak tě jiný úředník zavře. Není způsob jak zjistit kolik by stál rohlík na volném trhu. Je to hlavně dané už tím, že užitek je subjektivní a neustále se mění a od něj se cena odvíjí. Když si koupíš mouku a upečeš si v troubě chleba nikdy nezjistíš kolik má stát ta mouka, protože je její výroba násilně regulovaná. Podobné je to s energií.
Je to podobné jako když na tebe zamířím zbraň a řeknu, že budeš v práci pracovat za tolik a takovým způsobem jak ti rozkážu. Nikdy už nezjistíš za kolik a jak bych pracoval dobrovolně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

spocitat jde uplne vsechno i tvuj prd ze tvrdis neco jineho je nesmysl :)

ano pokud se poustim do investic kterym nerozumim logicky si musim nekoho zaplatit to je snad pochopitelne ;) to ze ty regulace ochranuji nas i prirodu je taky zrejme ....

koupim mouku pestovani obili me jako producenta rohliku nezajima ze jsou modifikovane odrudy neznamena ze je zemedelec musi vyuzivat musi si sam spocitat co se mu vice vyplati ;)
ze nam plno narizeni zarucuje jistou nezavadnost a kvalitu potravin je snad dobre? to ze i primitivni pravidla musi byt v zakone popsana na nekolik stranek je zhovadilost to uznavam :)

zbytek je nesmysl hodnotu sve prace jsem si vyjednal a probehl oboustranny souhlas stvrzeny podpisem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsem vyjednal a podepsal to, že souhlasím s zákony?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bavime se o hodnote prace :) ne o tom ze musis dodrzovat hygienicke limity pripadne nevrazdit apod. jestli chces polemizovat nad tim ze jsi s tim dobrovolne nesouhlasil tak jsi jednoduse magor :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já se bavím o tom, že nejde zjistit cenu na volném trhu, když ten tady nemáme a jako příklad jsem ti dal větu "Je to podobné jako když na tebe zamířím zbraň a řeknu, že budeš v práci pracovat za tolik a takovým způsobem jak ti rozkážu. Nikdy už nezjistíš za kolik a jak bych pracoval dobrovolně." a ty mi píšeš něco o dohodě. Nevím co tím myslíš. Stát mi přikazuje spoustu věcí okolo mouky, práce a chemie, ale já s tím státem žádnou smlouvu nemám. Nemůžu zjistit kolik by stál rohlík bez těch regulací. My tady nemáme volný trh.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ja ti rikam ze lze :) a urcite to neni podobne s tvym prikladem :)
je mi jasne ze ty to nevis ja to vim a osobne pracuji vzdy dobrovolne co je na tom k nepochopeni ? jestli narazis na minimalni mzdu tak je to ochrana proti zneuziti ktera se i tak obchazi !
proste tobe vadi ze jsou narizeni ktere zabranuji vyrabet nekvalitni pripadne zivot ohrozujici produkty ?
osobne bych jeste pritvrdil aby se nevyrabeli neopravitelne sunty na jedno pouziti protoze je to ekonomicky neefektivni a zbytecna ekologicka zatez !! kdyz se lide chovaji jak prasata jen za ucelem zisku na ukor zbytku populace tak se to musi regulovat nebo se to bude resit nekontrolovatelnym nasilim ?...co na tom nechapes ?

prestan papouskovat cizi myslenky a pokus se zapojit vlastni mozek :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, čím složitěji a déle někdo vyvíjí řešení, tím hůře mu bude někdo konkurovat. Když budu prodávat párky v rohlíku moje vstupní náklady budou malé a vstup na trh bude jednodušší než když budu prodávat procesory kde budou vstupní náklady větší.

Příklad s kuličkou asi nechápu. Na trhu zvítězí to řešení, které přinese nejvíce zisku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ze vysledok nemoze zaviesiet od nahody ale aktivne musis vysledok dopredu ovplyvnovat. Nepostavis sklennik na paradajky za 10 milionov kym nevies kde tie paradajky predas, lebo sa moze stat, ze ich nepredas..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, máš pravdu. Pokud by na volném trhu vznikl monopol nešlo by o volný trh. "Monopol" a "kartel" je možný pouze na násilně regulovaném trhu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...kartely na volném trhu nevadí"

kartel je nasilne regulovany trh a tecka :) deregulovat jde pouze zasahem z venci nebo ze jeden z partneru porusi kartelevou dohodu ! kartel je pak v podstate obdoba monopolniho postaveni a tim padem i ocividny prostor takoveho postaveni zneuzit coz se i ve velkem deje ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"kartel" "násilí" "regulace" "trh" - tohle jsou 4 různé pojmy.
Kartel je forma obchodní dohody mezi soutěžiteli, která narušuje hospodářskou soutěž. Wiki(mainstream).
Já obhajuji volný trh podle rakouské školy a ta tenhle výraz nepoužívá a ukazuje, že funguje jen na násilně regulovaných(státních) trzích. Kartel není trh a to ani regulovaný.
Deregulovat lze zrušením nebo nevymáháním regulace.
Kartel na regulovaných trzích lze "zneužít" což ale není argument pro další regulaci ale pro deregulaci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kartel na regulovaných trzích lze "zneužít" což ale není argument pro další regulaci ale pro deregulaci.

coz povede jeste k horsimu zneuziti Kartelu :) rikam vse musi mit nejake mantinely a nebo vubec zadne ani pro obycejne lidi a videli by jsme nasledky :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty píšeš svůj názor, ale nikde nevidím argument, který by to dokládal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

staci se podivat na historii za poslednich 100 let :) vyhybani tem tvym regulacim skoro vzdy vedlo k necemu spatnemu a nekdy to nevyresili ani mnohalete soudni pre :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snažím se dívat i do vzdálenější historie a ta jen dokládá, že regulace nikdy nezvýší celkový užitek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Snažím se dívat i do vzdálenější historie a ta jen dokládá, že regulace nikdy nezvýší celkový užitek."
nekterym jednotlivcum urcite ne :) ale klidne vsak muzeme jit pres mrtvoly

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zeus:
Ano, na volném trhu kartel "dlouhodobě" existovat nebude, jenže ta "dlouhodobost" je podobně nejistá jako u evoluce. Tedy jednou k tomu dojde, ale za života běžného smrtelníka se to stát nemusí. A nikdo nemá náladu čekat roky a nechat se ždímat kartelem jen proto, že svatá liberalistická teorie tvrdí, že to trh vyřeší...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jisté není nic. Ani teď, ani na volném trhu. Teď tady máme obrovský monopol na většinu věcí a já říkám, že to je špatně. Tvrdit, že nechceš monopol, protože by možná mohl vzniknout monopol nedává smysl. Jak to, že máš náladu nechat se ždímat současným monopolem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že jsi teoretik, přitom ani samotnou teorii nechápeš. Lidi nezajímá, že když nechají působit volný trh, budou se mít globálně za 100 let líp. Lidi zajímá, jak dobře se mají teď, což je podstata jakékoliv pravicové teorie :-) A protože se chtějí mít dobře už teď, zasahují proti současným monopolům a nečekají, až to teoreticky trh vyřeší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že jsem potkal odborníka. Jen mi není jasné tohle: Kdyby lidé neplánovali na dlouhou dobu dopředu, jak by vznikali myšlenky na kterých dnes stojí státy i celé civilizace a třeba vědní a filosofické obory?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Politika ale není plánování dlouho dopředu a nikdy kromě podivných ideologií nebyla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Současné politické teorie se vyvíjely stovky, ale spíše tisíce let. V podstatě od vzniku filosofie. To, že máš pocit, že je něco "podivné" reálně vůbec nic neznamená.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj, zase kolik vyděláte prodejem párků někde ve stánku a kolik prodejem pamětí, ano vstupy jsou odlišné, stejně tak ale obraty. Marže u čipů jsou cca 60% a podobně je to i u těch párků :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím. Může to tak být. To ale nijak nevyvrací to co píšu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono to není jen o penězích. Vyrábět párky může začít kdokoliv, kdo na to má a podaří se udělat slušný recept. Není to nic komplexního na hraně současného poznání, naopak je to pekelně starý a osvědčený produkt. Vrhnout se dnes do vývoje pamětí (CPU, HDD) bez know how (patentovaného) a let zkušeností s méně náročnými modely je prostě mimo realitu. Než se doberete k funkčnímu protypu, bude svět o dvě generace dále. Nakonec se zjistí, že polovina principů je patentovaná a včil co s tím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš pravdu, že cenu nemá určovat úředník, nicméně protikatrelové pokuty (obvykle) nejsou namířeny proti konkrétním cenám a neurčují je, jen zakazují se na cenách domlouvat a dělat nějaké společné kroky (namísto konkurenční soutěže, která ceny nastaví).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedává žádný smysl něco přikazovat. Na volném trhu žádné "kartely" nejsou. Respektive, když vzniknou nijak nevadí, protože jsou účastníky trhu a nikomu nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš o konkurenčním prostředí, ale ti úředníci, kteří tvrdí, že je potřeba něco nějak regulovat jsou ti, kteří ten trh deformují a následkem čehož obvykle jdou ceny nahoru(ne vždy, protože úředník může třeba zvýhodnit nějakou firmu a nařídit jí co má za kolik prodávat, což ale na druhou stranu znevýhodní někoho jiného a zdraží jiné výrobky nebo služby. Nicméně každá(!) násilná regulace vede ke snížení celkového užitku společnosti).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

toto s ramkami nieje ten pripad.. To co opisujes nastalo napr. na telekomunikacnom trhu EU, ked nariadili roam like home. Opatrenie si vylobovali velki celoeuropski operatori a jednoznacne poskodzuje malych operatorov. Toto opatrenie sa vsak dalo spravit aj inak, avsak by nebolo splnene zadanie od fr a de telco firiem..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Dnes se často stává, že státní regulátoři vyslyší největší hráče na trhu a přizpůsobí jim regulace a poškodí tím menší. Je to dáno tím, že velcí hráči mají větší slovo. Mohou si zaplatit vlastní lobisty a regulátor ani nemá moc možností jak zjistit co je potřeba. Obvykle se podívá na již existující řešení a tomu přizpůsobí regulaci. Regulátor se bojí, že způsobí propouštění, pokud nebude brát ohled na velké hráče, jenže tímto se zakonzervuje neefektivní stav a zabrání konkurenci v inovacích.(EDIT: a hlavně sníží celkový užitek)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"v HDD tiez dovolili aby vsetko skupili 2 firmy" - tipnu si, že zcela ignoruješ Toshibu, která dnes vlastně produkuje pozůstalost Hitaschi. Jo, v CZ jí z "velkých šopů" má jen Mironet, leč funguje, vyrábí a prodává :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a to dokonce lepsi kousky za velmi rozumnou cenu :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jasne ze ignorujem, toshiba nieje "pozostalost" po hitachi, toshiba je nepodarena poistka antimonopolnych uradov, ktora nevysla.. Z hitachi ma iba licenciu od WD, inak si robi disky sama ako dovtedy, len dovtedy robili 2,5", teraz robia aj 3,5". Zober si situaciu v dnesnych SSD a premen si to, keby zostali len dvaja, samsung a WD (sandisk).. hned by ti 120GB vyskocila z 23€ na 100 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD se vůbec netahej, o tom diskuze nebyla. V rámci HDD je Toshiba - ano, díky těm soudům - až ten "třetí v řadě" a uvědomuje si to ;))) A právě kvůli tomu *JE* jejich produkce z pozůstalosti Hitaschi - za lepší prachy - celkově kvalitnější než WD i SG za stejný prachy.
Víš, já to vím z praxe - jsem *bývalý*, byť stále v oboru RMA Repair technik HP. ("Tituly" uvádím pouze kvůli tomu, že mě už NEBAVÍ bavit se s dětmi, co si "myslí, že...") Takže co jsi ty ?...

...
Ne, sory. Mám narozky a CHLASTÁM - nicméně i tak by mě zajímala tvá zkušenost v rámci relevantní pozice praxe - neb se hodně, hodně moc :))) liší od té mé.
Takže ty seš kur*a co? ;))))))
...
Ftip ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tos ja sa predajom a servisom HW zaoberam poslednych 20 rokov, inak velmi nic. Marketingove kecy su marketingove kecy, dolezite je, co ma dany clovek doma (lebo sam seba neojebe) cize ak ti bude predavac v skodovke vysvetlovat ako je rapid najlepsie auto na svete tak sa ho spytaj co ma on, a ak ma ford, tak si kup ford aj ty ;) Takze do mojho sukromneho NASu som kupil 1xRED a 1xIronwolf, ziadna toshiba tam nieje. Takze tak. Toshiba prisla k vyrobe 3,5" HDD ako slepe kura k zrnu, ze nemali to komu inemu dat, tak to dali toshibe :) A len tak btw. ak by do toho nepindali urady, co chce Zeus vyssie, tak uz ani toshiba dnes neexistuje, wd abo sgt by ich kupil..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže s ní zkušenosti nemáš. Víš co? Pamatuješ Hitaschi? To pravé a originální? Tak si k těm svým "redům a železným vlkům" kup tu jednu Toshibu a pokud budeš zklamán, klidně jí od tebe vykoupím :)))) ...jako FAKT ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

toshiby dava kolega (ktory ma na starosti predaj) do desktopov, lebo su niekedy lacnejsie a za poslednych 5 rokov sme mali viac reklamacii toshib.. red sme mali 1 reklamaciu, sgt 0. Z SSD sme mali reklamacie iba adata, kingston a intel - ine nie :) takze som presiel na samsung, kde je 0 reklamacii. Doma mam ale zo skorsieho obdobia 3 intely, no dnes by som uz intel nekupil. Inak najviac sa kazia externe USB disky, ale skor po zaruke..
inak ked sa uz o toshibe bavime.. amd radeon ssd (preco furt o ssd hovorim, imho predaj ssd vs hdd je dnes 80:20) sa vytratili po aktualnom zlacneni, ale mal som ich rad, kedze som fanusik AMD - a ssdcka mali chipy toshiba. 0 reklamacii..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ok, na tohle mrknu zítra, dnes jsem požil Ježka v poměru 9:2 :))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na malem vzorku nemuzes delat zavery ani na statistikach co zverejnuji velka uloziste :)
a) kazdy produkt prochazi nejakym retezcem od operatoru, prepravcu apod. = vysoke riziko ze s tim nekdo zachazi jinak nez ma
b) nasledne nasazeni v praxi ma taky znacny vliv na zivotnost

treba plno lidi nadava na Seagate ale mne se vzivote nepokazil ani jeden a kdyz obcas vytahnu prehistoricke kousky tak i po mnoha letech slapou na vybornou ted mam aktualne nekolik WD i kdyz jsou pomalejsi nez SGT a neodesel mi ani jeden i kdyz drive mi umreli 3 kousky po sobe

jelikoz jsme probirali disky a ne SSD tak odkazovat se na ne sem trochu nepatri ale ze soucasneho trendu QLC cipu mam obavy ze se z toho stane bezny spotrebak :) (sam mam v kompu 0,5 TB MLC SMG + 1TB TLC Crucial >> zalohy/filmy atd-. sviham rovnou na HDD )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

objektivne nemozes, subjektivne to mam na salame, ak som niekomu do pc dal rozne disky a reklamujem len adata a kingston, tak ma vobec netrapi statistika ale to, ze uz adata a kingston nikomu nedam. 80:20 som mozno prehnal... 90:10 je lepsie ;) A HDD mam uz iba v NASe a kamerovom systeme, inde vsade SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty PHM nezdražily o 0.5€ ale třeba o 0.1-0.2 a zbytek jsou nabalené daně.

A těžaře cháopu. budete chodit do práce a dělat přečasy abyste si vydělal nějaký peníz než když budete chodit do práce na halft time a vyděláte stejně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mzdove naklady u techto spolecnosti jsou jako plivacnem do more ..je to ciste jen o hamiznosti a jistych hranicich kam az se da zajit :)

uplne se mi vybavila situace v nasi firme ocekavany cisty zisk 700tis./zamestnanec. skutecny cisty zisk 500tis./zamestnanec. (akorat ze do predpokladu nebyli zapocteny obri Investice do vystavby a vyvoje v radu nekolika stovek milionu do jinych divizi ktere se nezohlednili) vysledek byl ten ze vsude to prezentovali jako hroznou ztratu (btw cisla jsou z doby nejvetsi krize)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"hamižnost" a touha po zisku jsou motorem trhu a ten je zase skoro jediným faktorem, který zvyšuje náš užitek. Díky němu se máme dobře a díky jemu se můžeme mít ještě lépe.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

omyl zbavit se hamiznosti a touhy po zisku kde by prevazilo nutkani tvorit lepsi a nove by naopak urychlilo cely nas vyvoj :) diky soucasnemu pohonu zije vetsina populace v bide a je brzden za ucelem maximalizace zisku celkovy vyvoj a zvysovani mrhani dostupnymi zdroji nejen lidskymi .... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

niesu, dane su stale, nie podielove. Napr. v 2018 mame naftu bez biopaliva 394€/1000l, cize keby nafta stala 1 cent, tak by vratane dane stala 0,404€, ak by stala 10c, tak by to bolo 0,494€ atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Re: Moonalert: Čína technologie nekrade. Myšlenku nelze ukrást tak jako hmotný majetek. Když si budu broukat písničku, kterou jsem někde zaslechl, neukradl jsem ji. Když uvidím Eiffelovku a složím písničku o její kráse neukradnu ji. Koncept vlastnictví dává smysl u vzácných zdrojů nikoli u nevzácných jako myšlenky.
http://libinst.cz/wp-content/uploads/2017/12/TL_12_2001.pdf

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hmotne i nehmotne vlastnictvi musi mit nejake pravidla i mantinely !
to ze si nekdo brouka "cizi" pisnicku je neco jineho nez kdyz "obslehne" desetitisice clovekohodin cizi prace ktere vyzaduji i hmotne zazemi a prostredky ktere musel nekdo zaplatit ;) ale jestli tebe je myslenka nevzacna tak prosim zaplat to ze sveho ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Broukání písničky nebo zapamatování si principu fungování jaderné elektrárny - pořád jde o stejný princip. Nikdo nemá právo někomu říkat co si může zapamatovat nebo nad čím přemýšlet.
Nejsem proti pravidlům a mantinelům. V oblasti duševního vlastnictví dávají smysl pouze ty dohody na kterých se dohodnou tvůrce a zákazník.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

asi takhle nikdo ti z hlavy nepostavi elektrarnu ani nevyrobi CPU/RAM apod. takze tva teorie ma zjevne trhliny ;)
ano premyslet si mohu nad cim chci :)
jestli podle tebe "myslenka" i v mem prikladu nevzacna tak prosim :) snad odjakziva se rika ze "bez prace nejsou kolace" ty jsi to cele predefinoval na "bez prace je hodne kolacu" :) a nebo bys nechal projit studenty jen na zaklade opisovani ? nj to by tu pak bylo inzenyru a kandidatu ved :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že nikdo nepostaví z hlavy elektrárnu nijak nevyvrací to co říkám. Dnes neexistuje člověk, který by uměl postavit celou elektrárnu a přece je násilně vynucován koncept "duševního vlastnictví".
Souhlasím, že bez práce nejsou(a podle mě nemají být) koláče, proto nedává smysl, aby si někdo násilím přivlastňoval něco co mu nepatří - moje myšlenky. Takže když si dnes u nás budu chtít postavit elektrárnu, tak musím hledat takové řešení, které bude splňovat ta kritéria, která mi někdo násilím vnutí. Např. nebudu moci použít takové řešení, které jsem už viděl jinde.
Vše je pěkně popsané v odkazu nahoře. Pan Šíma tam pěkně ukazuje proč je koncept duševního vlastnictví neekonomický a proto může, podle mě, dlouhodobě fungovat jen za předpokladu násilného vynucení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

on nekdo nekomu bere myslenky ? pokud vim tak je to oboustranny vztah ja sve myslenky dobrovolne prodavam !
pokud by chtel nekdo druhy prodavat tve myslenky jak se k tomu postavis ?
muzes pouzit reseni ktere jsi videl jinde >> kdyz si ho zaplatis navic je plno alternativ ktere lze aplikovat i za cenu kopirovani beznych konstukcnich postupu (to ze neco nekde uvidis neznamena ze zjistis principy daneho zarizeni a postup vyroby !!) >>> ve vysledku se to resi tak ze si nekoho zaplatis s dostatecnym know how a schopnosti to vyrobit ....jine postupy jsou neekonomicke (uz vidim jak levne postavis od piky elektrarnu vc. vsech zarizeni a materialu ktere jsou k tomu potreba )

chapu ze vse ma sve mantinely a uplne zruseni mantinelu je proste nesmysl :) budu investovat ohromne movite i nemovite prostredky do neceho co mi pak nekdo "ukradne" a privede me to do krachu a ten dotycny nema zdroje a "know how" jak pokracovat v dalsim vyvoji

s panem Simou nemohu plne souhlasit ani ho nebudu vsude mozne papouskovat :)

btw ty kriteria maji svuj duvod ...kdyz by se neco dodatecne "po.." tak uz je pozde jen kvuli tomu ze nejaky volnomyslenkar to chtel udelat jinak dle sveho uvazeni pry lepe akorat misto CR zbyde krater :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"on nekdo nekomu bere myslenky ?" - stát mi brání v realizaci mých myšlenek s tím, že mi, podle něj, nepatří.
"pokud vim tak je to oboustranny vztah ja sve myslenky dobrovolne prodavam !" - svoje myšlenky musíš prodávat za takových podmínek, které ti stát určí a ten uznává koncept duševního vlastnictví. Svoje myšlenky nemůžeš ani poskytnout bez dalších podmínek někomu dalšímu. Je na to zákon.
"muzes pouzit reseni ktere jsi videl jinde >> kdyz si ho zaplatis" - ano, tohle je koncept duševního vlastnictví a je špatně z popsaných důvodů.
Záleží čemu říkáš "běžné konstrukční postupy", pokud jsou chráněny zákonem, aplikovat je nemohu.
To, že někde něco uvidím nemusí sice znamenat, že zjistím postup výroby, ale když to zjistím, použít to nemohu, protože duševní vlastnictví.
Když si zaplatím někoho s Know How, tak on si promítne do nákladů svoje náklady na nucenou dohodu s majitelem práv.
Nechci rušit mantinely, jen nechci, aby byly násilím vynucené, což by zjevně ve výsledku vedlo ke zrušení konceptu duševního vlastnictví, protože je neekonomický.
Pokud někdo investuje velké prostředky do vývoje výrobku má mít možnost si je ochránit, ale bez násilného vynucení státem. I tak zbude dost způsobů jak toho dosáhnout.
"btw ty kriteria maji svuj duvod" - ať má kdokoli jakoukoli motivaci, nemá právo mi nařizovat co smím a nesmím dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"stát mi brání v realizaci mých myšlenek s tím, že mi, podle něj, nepatří."
az budes jako jednotlivec mit myslenky tisicu inzenyru z ruznych oboru tak se vrat >> navic ti nikdo nebrani je realizovat pokud mas dostatecne prostredky pro realizaci ;)

"Svoje myšlenky nemůžeš ani poskytnout bez dalších podmínek někomu dalšímu."
a jsem zvedav kdy mne za tuhle diskuzi zavrou kdyz tu verejne poskytuji sve myslenky ;) (uz chapes princip mantinelu ?)

"ano, tohle je koncept duševního vlastnictví a je špatně z popsaných důvodů."
tak kdyz budu hodne akcni tak si dokazu vyrobit od zakladu i elektrarnu v cem tedy vidis problem ? ale je jednodussi a levnejsi si od nekoho nechat navrhnout a koupit hotove reseni ...to same plati i o pekarne :)

netusim ktere bezne veci jsou chranene zakonem :)

kdyz to zjistim = ukradnu nejakou hodnotu = bez prace hodne moc kolacu :)
takze jeden subjekt si musi do nakladu promitnou cely vyvoj a pak druhy "zlodej" bude vyrabet levnejsi protoze si dane investice na vyvoj do nakladu promitnout nemusi !! bravo ty jsi mi ale genius :)

jak se jinak branit "vykradani" to ze kazda firma bude mit vlastni armadu a v pripade ze dojde ke kradezi vysle rakety na konkurenci ? nebo jak si to predstavujes ?

"ať má kdokoli jakoukoli motivaci, nemá právo mi nařizovat co smím a nesmím dělat."
to se prave hrube pletes staci ohrana veta "svoboda jednoho konci tam kde zacina svoboda druheho" ...asi zapominas ze mas i urcite povinnosti nejen prava :) takze nejen ze mohou ale i smi ...svobodne se muzes rozhodnout ze se tomu nepodridis ale musis nest i nasledky :) meles porad dokola jak nejaky anarchoblb :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.