Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čína má DDR4 paměti, které vyrábí od A do Z vlastními technologiemi a prostředky

Vyrabat kompletne vlastne polovodice v EU, je na rozdiel od Ciny, sci-fi. Najvyspelejsou tovarnou na polovodice na uzemi EU je Global Foundries v Drazdanoch, ktora patri Arabom.
https://kechlibar.net/2019/04/10/o-tancovani-v-kostymu-krtecka/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

EU je minimálně posledních 30 let s velkým náskokem nejblbější uskupení světa. Dějiny jsou mým koníčkem a bohužel ani v celých zdokumentovaný dějinách nic tak extrémně blbého nenalézám. Řím, Aztékové, Mongolové, SSSR - nikdo nebyl tak vypatlaný.

Nechápu Evropany co se amíkům smějí kvůli Trumpovi - my jsme na tom ještě o dost hůř. Skutečná ekologie, automotiv, sociální spravedlnost, zdravý rozum, IT HW/SW.....v tom všem EU ničí Evropu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak my byli vždycky vypatlaný. Aspoň se tu už navzájem nezabíjíme ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nezabíjíme se tu především proto, že jedna z největších USA základen na světě je a bude dislokována v zemi která vyvolala dvě světové války (Ramstein).

Evropa je naprosto neschopné a zkorumpované socialistické sdružení. Začíná to připomína ten náš reálný socík co tu byl za komančů, jídla bylo dost a díky plánovanému hospodářství (nyní úplně to samé způsobují dotace) nám ve všem důležitém začal ujíždět vlak. Profesor Svoboda vyvinul v 60 letech 32-bit počítač a závodili jsme s IBM kdo bude mít nejlepší mainframe na světě a začne revoluci přechodem z relátek na polovodiče. Skončilo to tak že strana rozhodla že relátka potřebují víc v JZD než na nějaké přitroublé počítače a že celý nesmysl s polovodičema vyřeší celými vodiči. O pár let později začala revoluce v počítačích díky polovodičům, a třeba kosmická loď Apollo využívala navigační počítač z polovodičů bez něhož by celý podnik byl dost velký hazard a bylo by nemožné poslat k měsíci loď s lidskou posádkou.

https://www.root.cz/clanky/prichod-hackeru-pribeh-profesora-svobody/

A dnes tomu dává korunu pán který se zaměřuje na centrální nakup hajzlpapíru a zásadně používá papírový diař a tužku, rozhodně žádnou elektroniku. Nad tím může člověk jen kroutit hlavou být to 90. letech a ne o 30 let později v 21.století. To je pokračování komunistické demence v přímém přenosu.

Všichni víme že budoucnost je počítačích, tedy HW, SW, všichni melou o průmyslu 4.0 což není nic jiného než masivní nasazení počítačově řízených autonomních výrobních systémů, AI jakožto umělá inteligence je taky jenom podmnožina kybernetiky.

Výsledek:
- ČR fabrik na polovodiče: NULA
- ČR vývoj IP čipů/architektur: NULA
- Čína fabrik na polovodiče: masivní investice a stavba nový fabrik
- Čína vývoj IP čipů/architektur: posledních 10 let masivní investice a nyní mají vlastní x86, MIPS a ARM CPU

Není to tak dávno co všichni chlámali číně jakožto zaostalé zemi. Přitom existuje z vyspělých spolků jenom jediný totálně ignoruje trendy budoucnosti - dementní socialistická EU. Všechny ostatní vyspělé země masivně investují do elektroniky (USA, Asie), protože přece každé malé děcko ví že je v tom budoucnost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Realny socik uz za chvilu aj so stihanim kritikov jeho symbolov:
https://pravyprostor.cz/novy-zakon-z-berlina-umozni-stihani-kritiku-eu-t...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S těma nulama ale nemáte pravdu - ON Semiconductor má u nás jak vývoj zákaznických čipů, tak výrobu. Nedělají sice procesory ani nemají fabriku na top nanometry, ale jak výroba tak vývoj u nás je. (a vývoj tu mají i jiné firmy). Jinak srovnávat ČR s Čínou není úplně fér když celá ČR má velikost jednoho menšího čínského města.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co se tak srovnat s Izraelem? Mají jen 5 milionů obyvatel, ale přesto tam má Intel IDC. Nějvětší vývoj procesorů probíhá právě v Izraelském oddělení (Sky Lake, Ice Lake, a ještě další architektury jsou od nich).

Zakázková výroba je fajn, ale pořád děláš zakázky pro někoho, kdo má ty největší zisky na konečném produktu. Stejná situace je v SW, hromada firem které dělá vývoj na zakázku. Nikdo v ČR neumí udělat něco s čím prorazí ve světě, chybí vize a odvaha ji zrealizovat, a dost možná ji taky nemají ani zdejší investoři. Vyjímka je Vávra s Mafií a Kingdom Come nebo Avast. Ale pořád to jsou drobky. Mimochodem i ten Vávra měl velký problém sehnat peníze a nebýt Kickstarteru, tak by nejspíš žádné Kingdom Come nevzniklo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsi mimo jako obvykle, ceskych firem co patri ke svetove spicce jsou desitky
ono Warhorse Studios uz davno nepatri cechum, koupilo je THQ nordic
Kickstarer jim pomohl, ale bez ceskeho miliardare by kapital nemeli a bylo to vylozene o fous
i ten Avast! uz roky nepatri puvodnim ceskych zakladatelum a zodpovida se investorum z celeho sveta
samo jsi totalne opomenul jina ceska herni studia co tu jsou roky ci dekady a stale ryze ceska

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkáš že firem co v ČR vyvíjí CPU jsou tisíce, hm, tak dobře jmenuj alespoň 3 z nich. :D
Jasně Nelson, Venuše Melská a ta třetí? ?D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že mě min. třikrát jedna z těch Vašich nul poptávala na práci. Jen na Risc V tu znám firme 5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Richie je magor, co si neoveruje fakta. Ani co se tyce CPU, ani zadna jina. Jeho chora mysl vymysli slusne bludy a nema zadnou sebereflexi aby si to zkontroloval a zauvazoval o kontextu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké firmy u nás dělají Risc-V? Ať se něco užitečného dozvím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna z těch co mají i větší procerory je třeba Brněnský Codasip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Ten Codasip "větší procesor" = malý in-order microcontroller
2) Sponzorováno EU. Snad to nebude stejný podvod na dotace jako Jawa nebo FGR Midalu V6

Ale dík za info, nevěděl jsem že tu máme něco takového. Nicméně jsem na jejich webu nenašel žádné info o vývoji 6xALU jádra, což mne docela zaskočilo :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ty další 4? Můžu spekulovat, že to bude ASICentrum, Allegromicro, Onsemi a bývalý S3 dnes Adesto, ale všechno je to dneska řízený ze zahraničí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, normálně nekomentuju, ale tohle je moc. Všechno, co tu píšeš, je důsledkem masivních investic/dotací, krádeží IP (Čína má vládní program na krádeže výzkumů a firemních tajemství) a brutálního vykořisťování svých obyvatel. Dávat autoritátorský, zlodějský a prolhaný režim jako příklad mi fakt nepřijde jako dobrý nápad. Ne že bych měl EU rád, ale pořád jsem tu daleko radši než v Číně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozciluj se, Richie je magor :D

Je naprosto normalni, ze v dnesni dobe je maloktera zeme sobestacna vsude. A je jeste vice nepravdepobne, ze to bude zvlast v odvetvi, kde finalni funkcni produkt potrebuje hromady ruznych kroku/komponent/firem (R&D firmy, matros z ceho to vytvorit, litograficke stroje, fabriky kde se to vyrabi skoro finalni produkt, fabriky kde se to sklada dohromady, ...).

V EU je dost zdroju (jak lidskych, financnich, a i materialu) na vyreseni takoveho apokolyptickeho prusvihu, ze najednou bysme nemohli nic delat, protoze by nebyly CPUcka a zaroven globalni vazby a domluvy padly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, normálně nekomentuju, ale tohle je moc. Všechno, co tu píšeš, je důsledkem masivních krádeží IP (USA má vládní program na krádeže výzkumů a firemních tajemství) NSA i CIA již dlouho kradou hlavně průmyslová tajemnství a není to žádaná novinka. Víte proč Patton přijel do Plzně,. ano byla tam zbrojovka a unikátní technologie na odlévání dělostřeleckých hlavní pro kteoru si přijeli specialisté armádní rozvědky pro krádeže průmyslových tajemství a ostatní bylo jen křoví.
Pokud jde o brutálního vykořisťování obyvatel, sprovnejte kolik čínánů loni navštívilo Evropu a pak to porovnejte s tím kolik evropanů si mohlo dovolit navštícit čínu i když po přepočtete na jednotková množství zjistíte, že čínané vedou. Apropo v číně ve vládě nemají trestně stíhaného STBáka, který lže i když přísahá na zdraví vlastních děti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak nějak. V jednom videu o FV panelech se vedoucí výroby Číňan vysmál naší zkorumpované demokracii - západní politika je postavena na 4 letech volebních obdobích, zatímco Čína politiky nemění a dělá strategická rozhodnutí na 100 let dopředu. Nechci tím zabředávat do politiky co je lepší atd.

Tím chci hlavně říct, že demokracie je úplně k ničemu pokud nemáš dlouhodobý plán. No a to my v ČR nemáme ani náhodou.

Naopak se ukazuje, že demokracie je skvělý nástroj pro zotročení celých národů. Stačí jim znemožnit udělat dlouhodobý plán čeho chtějí dosáhnout a máš skvělou výrobní kolonii (což se projevuje tak, že se 3x do roka dělá v TV bububu jak zareaguje naše ekonomika na tu německou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí to zatím ještě s tou EU není až tak beznadějné. Pár špičkových institucí existuje minimálně v Německu - např. Společnost Maxe Plancka (Max Planck Gesellschaft, MPG) - tahle "firma" už vygenerovala pěkně velké množství nositelů Nobelovy ceny. Ta její část, která se zabývá výzkumem na poli přírodních věd je naprostou světovou špičkou.
U nás v Česku je situace o dost horší, to je fakt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik komentujících tady reál socialismus zažilo?

Já si ho totiž takhle nepamatuji, včetně té potravinové soběstačnosti. Leda tak soběstačnost v dodávkách shnilých brambor.

A co se týče fabrik na křemík, tak to v obydlené krajině postavíte těžko. Proto jsou všechny v Číně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ho zažil na vlastní kůži. Brambory byly výrazně kvalitnější než ty současné, dovážené. Pište prosím raději o něčem co opravdu znáte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to zazil take a brambory byly kvalitnejsi na dedinach, kde si to lidi pestovali na zahrade a treba jim i zbyvalo na prodej sousedum.

Jinac to co slo z druzstev byl solidni humus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co si matně vzpomínám, tak v 80. letech Tesla vyráběla docela široký sortiment obšlehnutých obvodů TTL, MOS, Intel, řada pro 8080. Šíře záběru byla dost veliká, stejně tak jako dobová zastaralost ve srovnání se Západem.
viz. třeba http://teslakatalog.cz/
Zatímco my jsme produkovali obšlehnutý 8080 a na něm stavěli otopná monstra typu IQ-151, Intel už vyráběl 80286, 386 a pracoval na 486.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teda sorry že budu sprostej ale IMHO... tohle je zase přehlídka názorů značka (myslet si znamená h.... vědět)...

Je zajímavý, že když jsem psal zprávu tom, že EU rozjíždí právě že na soběstačnost a rozvoj technologického průmyslu zaměřený program vlastní superpočítačů, kde se vyvinou vlastní CPU, vlastní akcelerátory a ještě by to mělo mít další využití třeba na tu AI v autech, tak úplně stejnej druh lidí, co "mají silný a totálně realistický a skutečně podložený a nejen z piva a něčích keců nasátý názor na EU" kvičel ze všech sil, jaká je to kravina, že EU akorát vždycky výmýšlí blbosti a že je to krádež jejich peněz (asi všichni bydlí v nějaký zemi, které do EU přispívá a nejen zpronevěřuje dotace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EU rozjíždí výrobu CPU na bázi ARM Cortex jader Neoverse, takže:

1) jsou to jádra vyvinutá ARMem a nikoliv EU
2) koupit licenci od ARMu a nechat si to vyrobit u TSMC je obtížnost kdejakého start-upu Emag Ampere nebo Anapurna Labs.
3) Ukaž mi ten obrovký vývoj co do toho EU vkládá, protože 95% práce za ně udělal už ARM a oni si to pod licenci koupí.
4) Srovnej to třeba s Japonským Fujistru A64FX, ti si navrhli vlastní CPU s novými SVE vektory jež se stanou i novým standardem ve verzi SVE2 pro celý nový ARMv9. To je úplný jiný level co Japonci dokázali se 120 mil obyvatel (srovnej s EU se 450 miliony obyvatel).

Mohu se mýlit, ale vypadá to zase na dotační podvod EU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mi přijde jako přesně ta dojmologie založená hlavně na předpojaté averzi nasáté čertví odkud.

Co takhle si o tom něco zjistit, třeba že akcelerátory FP64/neuronových sítí budou vlastní (což je nakonec vlastně ekvivalent té akcelerační části toho systému Fujitsu - ovšem u Fujitsu ještě hraje velkou roli jejich speciální propojovací logika). Ty Fujitsu jsou takovej hybrid CPU a akcelerátoru, přičemž ta CPU role je tam spíš takovej spíš takovej školník, což je pro superpočítače dneska dost typický.

Je to určitě lepší nápad než se cpát do výroby komoditní komponenty (DRAM), která bývá chronicky nezisková s velmi malýma maržema. A bude se dát koupit z USA, Tchaj-Wanu, Korey a teď z Číny, takže není moc reálné, aby najednou nebylo kde ji brát.

Hlavně pořád platí, že je tohle přesně ta podpora high tech průmyslu, kterou tihleti pindalové chtěli a tvrdili, že neexistuje. Ale to už by se nedalo jenom frflat a libovat si v tom, jak jsem to zase nandal tomu imaginárnímu nepříteli, takže se to nesmí uznat a je třeba najít zase nějaký jiný důvody, proč je úplně všechno špatně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže EU s 450 miliony obyvatel se rozhodla pustit do vývoje FPU/AI jednotek (a to je jen malá část CPU), které dokončí bůhví kdy a bůhví s jakým zpožděním (viz drahý a zaostalý Evropský kosmický program) zatímco Japonci dokázali vyvinout komplet nové CPU s komplet novou architekturou pro komunikaci v superpočítačích a to mají jen 120 milionů obyvatel. To je 4:1 v obyvatelích a 10:1 co týče zbytku CPU a architektury. Celkově 40:1 ve prospěch Japonska. Hm, to jsem zvědavej jak Olšan zdůvodní tuhle zaostalost EU k Japonsku, když v tom není schovanej komunista :D

Olšane, ty stejně jako RadečekH budeš glorifikovat EU za mizerné 4% dotací, ale že nám vnutí 60% zákonů a stali jsme se prakticky naprosto závislou kolonií bez vlastního zemědělství a všechno se musí dovážet, to už tě nezajímá. Takže Olšane, já ti dám stejně výhodnou nabídku jako dává EU nám, tedy dostaneš 4% navíc k tvému platu ZADARMO a já budu určovat 60% toho co děláš, jak to děláš, co kupuješ, a proč to kupuješ. Čekám na tvé ano a staneš se členem skvělé 6ALU unie. Zajímavé že RadečekH taky nějak zmizel a zapomněl přijmout tuto výhodnou nabídku PENĚZ ZADARMO.

A v 6LU unii nebudeš kupovat levné paměti z číny nebo taiwanu, kdepak, embargo na ně. Tam by mohl být zadrátovaný Kim čong un a ten by ti mohl ohrozit naše cenná data v našem Euro sojuzu, pardon 6ALU Unii. ECC Ramky z vyrobené na západě budeš kupovat i sekretářce do PC protože jsou bezpečné (stejně jako se nakonec ukázalo že 5G Huawei žádný back door neměly, jen byly brutálně levné jako ty jejich mobily a jenom by ubíraly zisky). Budeš mi dělat v 6ALU Unii takového užitečného idiota..... a to ti, vzhledem k tomu co tu píšeš za nesmysly, půjde velmi dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě má Intel fabriku v Irsku ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EU posílá miliardy eur na boj s covidem v rozvojovém světě, další minimálně desítky miliard eur tam posílá jen tak pro srandu králíkům, ale vládou podporovanou polovodičovou továrnu co bude chrlit EU-ARM s EU vládní distribucí linuxu neudělá. Číňani mají v tomhle asi tak 124x chytřejší politiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Číňani mají v podstatě totalitní vedení, které když rozhodne, tak jde přes mrtvoly (doslova). Z hlediska velkých dlouhodobých projektů je to fajn a ulehčuje to situaci, z hlediska lidských práv už moc ne.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím, jak si to představuješ. Další černou díru na peníze? IBM ani AMD fabriky neudržela, a to jsou soukromé společnosti, kde si náklady ohlídají. Představa, že EU bude zase něco dotovat mě vůbec neláká.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak furt lepší dotovat vlastní podniky než "rozvojové země" :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dotace jsou v dnešním zparchantělém kapitalismu bohužel nutné zlo. Jde jen o to, aby se nedotovaly kraviny. Dotuje Jižní Korea, Japonsko, USA, Čína...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tam aj realne nieco vyraba alebo len zapuzdruje ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo vyrábí - 14nm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ON semi v rožnově (?) myslím do křemíku dělá, ale přesne co to nevím. Pak je ještě vývojové středisko ve frankfurtu nad odrou (německo na hranicích s polskem). Tam by měli vyrábět čipy komplet (je tam vnitřní část budovy klasicky s vlastním vzduchem, lidi s oblekama a přechodové komory, dokonce je celá vnitřní část budovy mechanicky izolovaná od okolí).

Ale na masivní produkci jako čína nebo taiwan to samozrejmě nemá no :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ON Semi v Rožnově vyrábí jak vlastní wafery (jako vstupní surovinu pro další výrobu) tak pak i součástky - převážně power věci, technologie 1um.
Vývojových center jsou v Evropě stovky. U nás minimálně větší desítky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1000 nm? Skvělé... na power regulátory a jednoduché zákaznické čipy je to asi v pohodě, ale halt není to žádná špička. Ale zase by to přežilo ve vesmíru nebo nějaký vzdálenější jaderný úder :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak po evropě je relativně dost 90 a 65nm.
V Irsku jsou Intelí 14nm, GF má v Německu něco jako 22.
Ale většina je USA, Taiwan a Japonsko. Nicméně by nebyl asi velký problém tady kapacity na křemík vytvořit - je to spíš investiční věc, knowhow i technologie tady je. Nakonec ASML je Evropská.
Problém je spíš legislativa, prostě postavit tu takovou věc je v dnešní době problém - na druhé straně - pokud dojde např. ke studené válce s Čínou, máme na čem restartovat ekonomiky, bude to podobné, jako po druhé světové - prostě pořád máme ty lidi. Nakonec sami pro sebe asi fungovat dokážeme (samozřejmě za předpokladu nekompromisního vykopání socialismu a marxismu ze západu) ale Čína moc ne - vnitřní trh jejich průmysl neuživí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že se zákazem z USA nepočítali, ale považovali vlastní HW za strategický a do toho přišel zákaz.

Jak se budou takové výrobky odlišovat od "západních" Made in China, aby je vlastenečtí Číňané poznali? "Made IN China, Made BY China"? "Chinese inby" by bylo zvučné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi takto : 中國製造

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Čína má DDR4 paměti, které vyrábí od A do Z vlastními technologiemi a prostředky"

Vlastné technológie, ktoré predtým ukradla. Neviem teraz z hlavy, či to bol Micron, alebo kto, či všetci, ale viem, že roky sa to vyšetruje, kto je za únikom technológií. Tuším aj priamo z Taiwanu kradli. https://www.nytimes.com/2018/06/22/technology/china-micron-chips-theft.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajimalo by me ktery cinofil ti dal minus... za tema zakazy stalo hlavne zamezeni prumyslove spionaze.

Dalsi vec je ta ze cina je zavisla na US/EU a ne naopak. :D kdykoliv se vetsina vyroby z ciny muze presunout jinam. Jediny duvod proc se vetsina veci vyrabi v Cine je to ze to byla jedina zeme ochotna si kurvit zivotni prostredi kvuli minimalnimu zisku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono už se to celkem děje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak by to mělo souviset? V továrně, o níž je řeč, se paměti vyrábějí od roku 2003. Neumím si představit, jak by výroba spuštěná v roce 2003 měla záviset na událostech roku 2018.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vážne tam vyrábajú DDR4 RAM od 2003? Všetko vlastný vývoj a výskum? Dobrí sú!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dusledky ek. restrikci v praxi...
Rusko si poradilo a jeste zvysilo sobestacnost....
Cina si poradi,... i kdyby cert na koze jel a vsechny mysi tancovaly....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v cem, si kdy rusko poradilo ? krome vyhrozovani okoli a kdy zvysilo sobestacnost?

Rusko ... 6 ta nejvetsi zeme sveta s ekonomikou horsi nez Italie. A stale uzasne letici dolu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Když už chcete psát nesmysly tak si zjistěte fakta,
1 Rusko je největší země světa.
2 Rusko je podle ministerstva financi USA 6. největší ekonomika světa s HDP přes 4 biliony $ a Itálie
je až 12. největší ekonomika světa s HDP cca polovičním.
3. RF byla už před sankcemi nejsoběsttčnější ekonomika z G20 , ale díky sankcím napříkald fakticky celý dovoz potravin z EU nahradili domácí produkcí a od roku 2020 naopak začnou to co původně dováželi vyvážet, Z ČR například dováželi motory do malých letadýlek. Sankce, a tak ze začali vyrábět, no a dnes vytlačůjí českou firmu z světových trhů, protože jsou levnější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ramky Qimonda mám v NTB z kterého píšu. Za 70% ceny těch nejlevnějších značkových odvádějí už rok 100% výkon :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.