Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čínské firmy skupují AI akcelerátory Nvidie, ByteDance (Tik Tok) již za miliardu

krásný obrázek :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Promarněná příležitost nalepit tam místo toho níže postaveného soudruha Jensena v bundě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čina ma peniaze, pracovitych ludi a vedenie ktore pozera na ich zaujmi a ako ich zlepšiť. Momentalne najviac sa rozvijajuce hospodarstvo.
Kedysi v 2014 toto platilo o EU, ale od USA majdanu len vojna a vojna už skoro 10 rokov ekonomika nam šla totalne do hajzlu. Podobny scenar pripravuje USA s Taiwanom pre Činu, ak sa im toto iste podari s Činou ako s EU tak zničia aj Činsku ekonomiku a zase budu najvplivnejši na svete :D
USA chapem pozeraju na svoje zaujmy a na to aby sa mali dobre, ale EU čo to sme si sami zo sebou urobili...
USA nema problem obchodovať so svojim nepriatelom čislo 1 a predavať mu najmodernejšiu svoju technologiu, lebo ako USA prezident povedal USA nema pravo braniť zisku svojich firiem, a je jedno s kym obchoduju či je to Čina alebo Rusko. Len my EU sme sprosty a branime zisku svojim firmam, v 2014 v TOP 100 najbohačšich firiem sveta boli 60 s EU dnes? je tam len 20 firiem s EU, len preto že EU je tak sprosta a brani zisku svojim firmam, keby toto niekto urobil v USA bol by popraveny za vlastizradu... :)
Som zvedavi či sa dožijem toho že niekto v EU bude hajiť zaujmi EU a nielen USA na urok EU...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy nikdo ve vedení státu nehájil zájmy občanů, vždy jen svoje. V demokracii se stává, že jsou tyto zájmy z důvodu nastavení systému stejné. Protože to omezuje možnosti vládnoucích, neúnavně pracují na tom, aby se nastavení systému změnilo směrem k Čínskému modelu. Tam vládnoucí jedou čistě na sebe a zájmy občanů nehájí vůbec nikdo.

Ekonomický růst z dob hladomoru s miliardou obyvatel může vypadat jako super, protože se z "nuly" dobře roste o spoustu procent. Navíc je potřeba jej vynásobit komunistickým koeficientem lhaní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čínské výsledky už dávno nejsou o "z nuly se roste rychle" a jestli to někdo popírá, tak prostě nezná statistiky, technologie, prostě nic, takže je zbytečné mu jeho minimálně 20 let staré informace vyvracet.

Ten tvůj první odstavec je hodně zmatený. V lidských systémech (firma, stát) jde v jádru jen o 2 věci:

1) Zabránit aby se nahoru dostali blbci a/nebo příliš velcí nenažranci/sobci.

Mohu zde dát spoustu příkladů blbosti amerických a EU politiků. Může sem dát někdo podobné příklady blbosti čínských politiků z období posledních 20 let? Chyby (a hloupost v prohlášeních) západních politiků jsou do očí bijící, chyby čínských politiků jsou pochopitelné a omluvitelné - každý občas chybuje a menší chyby jsou tolerovatelné. Hlouposti v prohlášeních Číňanů skoro neexistují. Výši konta čínských prezidentů neznám, ale moc bych na výhru Západu nesázel ani v tomto parametru. Výše konta Putina je asi vysoká (taky nevím jistě), ale proti demokratickému a prozápadnímu Jelcinovi to je pro zemi ve výsledku pozitivní vývoj.

2) Zodpovědnost mocných za své kroky.

Já si taky kdysi myslel, že autoritativnější režimy jsou o absenci zodpovědnosti mocných za svoje chyby a demokracie tohle řeší lépe. Dnes už to vidím složitěji a není to tak jednoznačné či dokonce v případě některých moderních autoritativních režimů v porovnání s moderní demokracií se to přehodilo.

Pol Pot byl debil co udělal hloupé chyby a systém byl nastaven tak, že ho neodstranil/nedokázal odstranit. EU je debilní lobistický moloch, který šel například v biopalivech od začátku proti vědeckému poznání (je to zdokumentované pochybení) a systém je nastaven tak, že nikdo nebyl potrestán, nikdo nenese zodpovědnost - bez zodpovědnosti systém nakonec chcípne. Lejnová se při nákupu vakcín chovala jako diktátor (irelevantní, ale směšné a v EU protiprávní) a způsobila občanům EU další finanční škodu. Kromě toho to napojení jejích přibuzných na farma firmy je jasný konflikt zájmů. Pochybuji, že bude potrestána. Sankce proti Rusku už EU stály bilion USD a nikdo potrestán taky nebude. Aféry Bidenovic rodinky jsou absurdní - to je už fakt na úrovni Římanů v době jejich úpadku. Můžeme se falešně utěšovat, že za Pol Potem bylo těch přímých/viditelných obětí asi více? Moc ne. Těch příkladů je v EU bohužel hodně a jak se říká - stokrát nic umořilo osla.

Nemám problém uznat, že nějaké diktátorské režimy byly paskvil a že některá období v demokratických režimech byla hodně blízko ideálu (bohužel už je to hodně dávno). Ty to vidíš černobíle, nechápeš vývoj Číny, její myšlení, historii a kulturu. Nechápeš, že vzdělávací systém šel v USA do hajzlu a bez vzdělané střední třídy nelze skutečnou a dobře fungující demokracii provozovat. EU jde cestou USA.

Píšeš o komunistickém koeficientu lhaní, což ukazuje na neznalost toho, co se dělo a děje v kapitalismu - ty dva systémové protipóly si ohledně lhaní, manipulací a překrucování mohou podat ruku. Čeká tě prozření, protože když vynecháš filozofickou dojmologii, tak čísla mluví o Číně a Západu jasně, stačí jen před nimi nestrkat hlavu do písku a neignorovat problémy jenom proto, že jsou pro nás nepříjemné. Hlavní je řešit svoje problémy a ne se věčně srát do jiných, i když máme u sebe velký bordel a spoustu vlastních problémů k řešení - to Čína také pochopila lépe než kolonialistický Západ.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalismus nikde na světě není. Máme pouze "crapitalism" neboli "crony capitalism" umožněný kooperací soukromého sektoru se státním. Všechny nedostatky v USA a EU se dají dosledovat až k bodu, kdy daná problematika byla někdy v historii z čistě kapitalistického řízení postupně násilím vzata do řízení soukromě-státního nebo čistě státního.

Čínské statistiky slouží jako nástroj propagandy Komunistické strany Číny nikoli jako nějaký soubor údajů o realitě.
- dodnes Čína uvádí o několik řádů nižší počty mrtvých na covid
- Zero Covid policy je daleko horší omyl, než tajné smlouvy na neotestované vakcíny (ne že by to EU omlouvalo, ale body pro Čínu to rozhodně nejsou)
- v Číně se "pěstují" kameny na ocelových výztužích, stříkají lomy na zeleno nebo přes ně přehazuje plastová "popínavka", lepí plastové listy na uschlé stromy, staví města duchů, "tofu" domy...
- Čína je tak "bohatá", že tam lidé "vyrábějí" olej ze splašek.
- reportovaný HDP neodpovídá studiím, které vycházejí například ze satelitních snímků

Když Čínský politik promluví, tak je to prakticky vždy omyl, lež nebo propaganda. Jedná se o systém Potěmkinových vesnic, ve kterém se část snaží o reálné produkty.

Demokracii neobhajuji, ale především proto, že směřuje kvapem do Čínského modelu, ne že bych věřil, že je někde na světě lépe. Centralizace moci, špehování všeho a všech, omezování osobních svobod. Proti tomuto je potřeba v demokracii bojovat a postupně omezit demokracii přivlastňování, regulování nebo omezování svobod občanů a tyto svobody vrátit občanům zpět.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ty seš takový youtube-analytik, je to poznat podle zmíněných argumentů, které nejsou důležité, i kdyby byly pravdivé (část asi je). Shodneme se na tom, že pravda je to co říká Číná i Západ, který je vůči ní nepřátelský? Měli bychom, protože lepší definici pravdy/ověřování informací nemáme.

Najdi si tedy jednotlivá průmyslová odvětví a jejich výstupy dle národností a samozřejmě, že ne z ročenky KSČ, ale ze západního zdroje (ideálně více zdrojů). Začni vším co se týká energetiky pak automotive, robotika, ocelářství, chemický průmysl a skonči v oblasti polovodičů. Po čase analyzování dopadneš jako ten, co mně sebejistě vyprávěl o neschopném Rusku, které má v armádě samé makety a šrot z 2. světové. Na mojí logickou otázku, jak tedy Rusové mohli zničit a úspěšně odolávat takovému množství vojenské techniky NATO i původní sovětské-ukrajinské, jen koulel očima...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba jít po odvětvích, protože 1.4G lidí není schopno dohromady překonat HDP USA a překonali EU teprve nedávno díky výstupu GB. Per capita stále platí moje poznámka, že se z ničeho (skoro 7x méně než USA) roste lépe.

Budování Číny je tedy úchvatné pouze v absolutních číslech a hezky se tím KSČ chlubí, ale v relativních číslech se jedná prakticky o katastrofu, která je budována neudržitelně a navíc na dluh.

Je až neskutečné, jak velké vidle KSČ do ekonomiky Číny hází, když jsou schopni prošustrovat potenciál 1.4G lidí i ve srovnání s takovým přeregulovaným hegemonem jako USA a EU. Každopádně klobouk dolů před Číňany a těmi, kteří s nimi spolupracují, že i v takové komunistické džungli dokáží něco smysluplného a reálného budovat.

Poznámka o Ruské armádě byla správná, protože měli 12x větší rozpočet posledních 20 let a vypadá to, jak vypadá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vzorová ukázka demagogie, ty tvoje hloupé manipulace.
Počítat HDP jedné ze 2 nejlidnatějších zemí na hlavu a srovnávat s EU či USA. Co takhle srovnávat s Indií, která má svým charakterem a historií k Číně mnohem blíže? Co takhle si uvědomit, že čínské zboží si lidé kupují dobrovolně, zatímco to americké (zbrojní průmysl) je kupováno pod tlakem? Co takhle si uvědomit, že v HDP jsou započteny dluhy, které má USA i EU rekordní?

Ruská armáda (ta malá část) bojuje jen s Ukrajinou nebo je Ukrajina hodně podporována celým NATO a pár dalšími státy? Opět manipulativní a lehce odhalitelná demagogie u které jen doufáš, že se nějak přehlédne. Samotná ukrajinská armáda by už dávno padla i proti té malé části ruské armády. Kromě toho je Rusko jaderná velmoc, což dá dále číslům jiný význam než se snažíš ty nastínit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Polemiky o tom, že Čína předběhla západ jsi začal ty. Chápu správně, že jsi argumentaci ohledně západu vzdal a chceš po mě, abych ti doložil, že Čína je horší než Indie? Není a nikdy jsem to netvrdil.

Výdaje USA na armádu ani s exportem vojenského průmyslu nedají dohromady ani 1/20 HDP, takže to na debatu ohledně násobků HDP na hlavu nemá vliv.

Celý finanční systém je založen na dluhu, neexistuje vytvořený dolar, koruna, euro..., který by někdo někde někomu nedlužil. Jenže i za takto "vytištěné" peníze je potřeba něco koupit, ať už službu nebo statek. Výše dluhu o ničem nevypovídá, jde o schopnost jeho obsluhy, tedy zda to, za co se utratilo, dost přináší zpět. Zde si západ s Čínou jedou úplně stejnou politiku typu po nás potopa a jen čekám, odkud se zhroucení fiat systému spustí... Odečítat od HDP dluh je tedy nesmysl, maximálně to lze čistit o inflaci. Mimochodem fiat je výsledkem uchopení měny státem, nikoli kapitalistickým vynálezem.

I oficiální rozpočet RF na armádu je vyšší než hodnota vojenské pomoci Ukrajině. Že teď je prakticky status quo, není překvapení (někdo by možná i argumentoval, že dokonce účel), ale, že to armáda RF s o řád větším rozpočtem nezvládla na začátku "speciální vojenské operace", je to největší fiasko.

Jaderné zbraně slouží k tomu, aby někdo jiný nepoužil jaderné zbraně. Záruka vzájemného totálního zničení z nich dělá v důsledku nepoužitelnou zbraň, kterou je ale nutno mít a udržovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Čiště kapitalistický" režim neboli anarchokapitalismus je stejným ideologickým bludem jako komunismu. Komunismus tvrdí, že lidi budou dělat vše dobré pro společnost a ignoruje jejich soukromé zájmy. Anarchokapitalismus si zase svět zjednodušuje na to, že všichni mají jen zájmy ekonomické (a přitom jednají z podstaty čestně :-) ) a ignoruje, že lidi spolu spolupracují i z jiných, často těžko určitelných důvodů a že moc čestní nejsou. Jsou to takové dva ideologické protipóly, život v každé z těchto společností by byl strašný a v podstatě nemožný. Komunismus nelze vybudovat, protože dřív lidi pochcípou hlady a anarchokapitalismus ne proto, že se zvrhne ve vládu pár jedinců/korporací, pro jejichž zisk budou všichni ostatní chcípat hlady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatímco komunismus jste trefil a nemůže fungovat, protože vyžaduje lidi "socialistického typu", v anarchokapitalismu se pletete. Už od knihy Human action od Ludwiga von Misese, tedy ještě před zavedením slovního spojení anarchokapitalismus, je teorie rozpracována s předpokladem, že lidé jednají. Žádné přívlastky, jakože jednají ekonomicky nebo čestně, teorie pro své fungování nevyžaduje. Ekonomicky se pouze zdůvodňuje, proč je čestné a ekonomické chování v takovém uspořádání nejvýhodnější, jiné jednání je tedy ze samotné podstaty penalizováno (nikoli nepředpokládáno nebo vyloučeno) a společnost jako celek tedy prosperuje (ráj nikdo neslibuje).

Vláda pár jedinců/korporací je to, co tu máme dnes. Je to tu přesně z důvodu, že svobodné rozdělení moci je nahrazeno monopolem moci na násilí, který jediný je potřeba ovládnout. Budovat, udržovat a financovat soukromou "armádu" je totiž finančně příliš náročné, zatímco získat vliv v organizaci financované z daní je snadné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Hlouposti v prohlášeních Číňanů skoro neexistují

LMFAOOO...

Jo vlastne, mas pravdu, hlouposti v jejich prohlasenich temer neexistuji. Asi stejne jako v tech tvych....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tomu říkám mít v hlavě "riadně vymeteno"... To, že komunismus fakt nefunguje se ví už několik desítek let. To, že nevíš co se v USA a EU děje je tvoje chyba - internet máš. Ale nejvíc mě zaráží to, že ten režim klidně z tepla domova obhajuješ... Takoví jako ty by si zasloužili do té Číny nebo na UA frontu jet...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mně teda přijde, že dění v USA a EU docela pochytil, ale o Číně si četl jen ze zpráv ze sjezdů Komunistické strany Číny. :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zprávy KSČ jsou méně mimo realitu než ty, takže odkud ty čerpáš info o Číně? Ze stejných zdrojů co před rokem blábolily, jak sankce proti Rusku zaberou. Ono je pro mentálně slabší lehčí si nepřiznat chybu a dělat, jako že se nic nestalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje, které tvrdily, že sankce proti Rusku zaberou, jsou ty samé, které požadovaly čínský model řešení covidu - omezení osobních svobod. Odtud opravdu nečerpám.

Zároveň se ovšem vyhýbám Čínské propagandě, což ty zjevně nezvládáš...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna chyby týkající se přístupu k nešíření viru bych nepovažoval za velké, protože v té době se nevědělo, jaký systém je nejlepší. Já to nevěděl, tys to nevěděl, ani odborníci se neshodli, takže politici si mohli hodit korunou. Nechci po politicích božské znalosti, ale absenci vyloženě hloupých chyb, které vidí i běžný občan nebo odborník na danou oblast. Např. nevhodně zvolená výše daně je taky malá chyba a stává se to, protože nikdo neví jak přesně se to promítne do reality. Naproti tomu zmíněná biopaliva byla hloupou chybou, vědecky přesně zanalyzovanou a ještě se to vědělo od úplného začátku. Emisní norma EU7, tak jak ji EU prosazovala byla to samé.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Covid lze vyčítat úplně snadno. Nelze morálně obhájit, že pokud neznám řešení a dopady, hodím si korunou mezi svobodami, které omezím. Jedinou morální volbou je neomezovat. Mohu doporučovat, radit, vyhodnocovat, až budu něco vědět, pak možná silou zasáhnout do svobod a obhájím. I blbovi bylo jasné, že vláda nemá o nemoci základní údaje, ale řeší ji na úkor nemocí jiných i celé ekonomiky.

Pokud něčemu nerozumím, tak nezneužívám síly k tomu, aby se "něco" dělalo a už vůbec to nedělám nelegálně.

Je zjevné, proč se Vám Čína líbí. Evidentně jste za covidu měl radost, že se "něco" dělá a teď to obhajujete, jakože nemohli vědět. V Číně to vypadá, že se "něco" dělá prakticky ve všem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jet do Číny je podle tebe něco hrozného? Víš kolik lidí tam jezdí pracovně a je to pro ně méně obtěžující než do USA? Moji nefanaticky západofilní kolegové služebky do USA neměli rádi a kdyby měli na výběr, tak by jeli raději do Číny. Dost mně překvapilo, že jim asi nedocházelo, že pokud toto tvrdí, tak vyvrací svá tvrzení o "přece jenom lepším Západě". Znali a přímo zažili rasistickou BLM podporovanou jejich korporací, LGBT blbosti a hlavně kriminalitu o které věděli, že by v Číně vůbec neřešili a stejně byly zřejmě ze setrvačnosti na straně západu.

Bububu Hauntere, pojedeš na služebku do Číny a skončíš v koncentráku jako všichni ostatní co tam kdy byly!!! Říkal to Etzler a Němcová s Pekarovou na ČT24!!!

Komunismus v ČSSR 40 let nefungoval a až budeme bilancovat po dalších 40 letech v kapitalismu, tak určitě bude označen za "funkční". Kdybys měl 40 let stejnou manželku a měl s ní děti, tak bys ten vztah taky označil za nefunkční? Já jen, že pokud hodnotím systémy z demografického hlediska, systému vzdělávání a zadlužení (ta hodně podstatná hlediska), tak komunismus bude s velkou pravděpodobností lepší. Do roku 2029 se může stát cokoliv, ale zatím ten optimismus z kapitalismu spíš dále vyprchává.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemáme tu kapitalismus, ale parlamentní demokracii. Svými projevy se začíná přibližovat socializmu a jako socializmus snad také jednou skončí - revolucí nebo bankrotem a revolucí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, tyhle kecy o zemi, kde zítra znamená již včera, mě nebavili už před 40 lety... :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

dobre vystihnute

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nikde neslysim o evrope ze by koupila nejaka eu firma aspon 10k karet, za 50 let sem budou jezdit asijci jak do skanzenu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, že kupují... Navíc co si myslíš, že se bude vyrábět v té fabrice Intelu? A co se dělá v Rožnově v Onsemi? ;-) Co vím z doby kdy jsem tam pracoval, asijci jsou technicky dost pozadu a bez západního knowledge by byli v pr....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v Číně jsou chytří lidé a umí to západní know how velmi rychle u̶k̶r̶a, tedy o̶d̶c̶i̶z, vlastně ̶ok̶o̶p̶í̶r, pardon, naučit se.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cely koncept autorských a patentových práv nedává smysl a je nemorální. Co má fungovat, jsou smlouvy o mlčenlivosti. Když vezmete nesmyslný a nemorální koncept a snažíte se jej uplatnit mezi těmi, kteří se zatím neosvědčili ani v držení mlčenlivosti, za výsledek si můžete sám...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Jako třeba licence na Pandu... Rusko si řekne, že to nebude dodržovat a je to.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja to vnímam tak, že je to čistý ekonomický pragmatizmus čínskych firiem. Predstavte si, že tam máte pár veľkých firiem, ktoré nemajú problém zarobiť veľké prachy. Predsa len vyše miliarda spotrebiteľov už nejaký ten zisk vygeneruje. No a ja to vidím tak, že tie čínske firmy nielen že medzi sebou bojujú, ale sa správajú tak ako u nás podnikatelia. Radšej zo zisku niečo nakúpia, ako odviesť štátu daň. Predsa len sa to pred vedením strany ľahšie obhajuje ako rozvoj, namiesto toho, aby si management firiem nakúpil jachty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však proč myslíš, že třeba BTC roste v cyklech? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle velké firmy jsou v Číně fakticky státní, takže si nemyslím, že by to fungovalo tak jednoduše.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě k čemu takové firmy jako Bytedance a Alibaba potřebují tolik grafických akcelerátorů, jasně jsou to SW firmy které vyvíjejí SW, hry a provozuji eshopy a jinak jsou to taky nadnárodní holdingy co drží jiné firmy, ale ty potřebují výkon z CPU a různé verze serverových úložišť,

netvrďte mi že na tom pojedou videa z Tiktoku, nebo AI vykreslování předmětu pro Alibabu e-shop xD xD

Takže na co grafické akcelerátory?
Podle mě jsou to překupníci a prodávají to dál v Číně

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedná se o AI trénink. Aby ještě lépe zvládli doporučit obsah, produkty, služby a reklamu na míru. Teď nově možná už i tvorba výše zmíněného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína je země s komunistickou vládou a gigantickou armádou. Myslím, že všechny ty akcelerátory stejně skončí v rukou armády.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.