Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čínský Montage Jintide vypadá jako Xeon od Intelu, podle specifikací také je

To takhle přišly evropské automobilky do Číny a navázaly spolupráci. Jak vzrůstala v Číně životní úroveň, najednou tam měli milióny evropských spalovacích aut. Mezitim se Čína potichoučku připravovala na čistou elektřinu, naučila se od Evropanů výrobu aut, v Africe si koupila doly na materiály, ze kterých se vyrábí baterie. No a skončilo to tak, že dneska mají vlastní automobilky, jedou tam čisté elektromobily, evropská spalovací auta jsou pryč a posledního, koho tam trpí, je americká Tesla, protože většinu elektromobilů i pro vývoz vyrábí v Šanghaji.
Za to Evropané elektromobily stále vyrábět neumí, buď je to polofunkční nebo neúměrně drahé a baterie stejně musí nakupovat v Číně a Číňané už dávají najevo, že do budoucna moc baterie v EU prodávat nechtějí. Prodávat tu budou celá auta a pokud ne, tak můžou Evropani jezdit vlakem, když teda sami sobě chtějí spalovací auta zakázat.

Jenom taková paralela, že možná budou za čas zase Intel procesory konkurenční, jen už to nebude Intel ale MontageJintide. ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, ono to bylo jeste horsi. Pokud nekdo chtel mit fabriku v Cine, tak musel zalozit spolecnu podnik s Cinou, kde Cina mela 51%. A muselo se tam prevest veskere potrebne know-how......

Ziskuchtive zapadni firmy do toho masivne sly. Docasne sice ziskaly trh a lacinou pracovni silu. Ale ted se jim to vraci jako bumerang. Ze strategickeho pohledu to bylo navysost kratkozrake. Ted uz je pozde....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně v autech to řešitelné je, zrušit Euro7 a zrušit emisní povolenky. Ano, elektromobily by nebyly od 2035, ten termín je tak jako tak nereálný vzhledem k tomu, že nemáme a nebudeme do té doby mít ani dostatek energie, ani chytrou elektrickou síť, která by bránila špičkám. Emisní povolenky si zase skrz vlastněné podniky v EU nakupují Číňané a pak je evropským firmám zpětně prodávají s přirážkou, nedává to smysl. Jenže lidé v EU před tím raději zavírají oči a dělají, jakoby se nic nedělo. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Čínani jen bojujou obchodní válku se západem.
Nebejt zákazu vývozu polovodičů do číny, tak omezení na baterky nebo vzácný kovy nejsou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ale to by sa musel v EU pouzit zdravy rozum. A to je zakazane

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to samozřejmně dává. ovládá to jedne zapomenutý starověký bůh/démon který se opět dostal k moci jmenuje se Mamon...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a teraz tu O červenej čiapočke.

Kde na tie nezmysly chodíš?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přece v Xiho knize, kterou čte každý den! :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

* rudé knize !!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Realita a ano, nejsi sám, kdo před ní zavírá oči, bohužel vás je takových v EU hodně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aj AMD rieši problém, ale ten je mimoburzový na podiel vo svojej firme

Mon, December 18, 2023 at 8:29 PM GMT+1
Goldman Sachs analyst Toshiya Hari maintained Advanced Micro Devices Inc (NASDAQ: AMD) with a Buy and raised the price target from $137 to $157.
https://finance.yahoo.com/news/amds-rising-star-whats-behind-192944386.html

AMD (NASDAQ: AMD) has been notified of a "mini-tender" offer by TRC Capital Investment Corporation (“TRC Capital”). Pursuant to the offer, which is dated Dec. 11, 2023, TRC Capital is offering to purchase up to 1 million shares of AMD common stock, which represents approximately 0.06% of its outstanding shares. AMD cautions its stockholders that TRC Capital's unsolicited "mini-tender" offer of $123.45 per share is approximately 4.24% below the $128.92 per share closing price of AMD stock on Dec. 8, 2023, the day before the "mini-tender" offer was commenced and approximately 11.12% below the $138.90 per share closing price of AMD stock on Dec. 18, 2023.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases/detail/1174/amd-recommends...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

že probléme nemá len Intel

v roku 2005 zmizlo AMD asi milión CPU, ktoré neprešli testami na spôsobilosť na prácu, teda boli chybné, vtedy sa však podarilo zachytiť len 60 000 z nich
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20050104071134.html
https://www.overclockers.com/forums/archive/index.php/t-355380.html

Neviem sice uz najst zdroj, ale vtedy bola usvedcena smetiarska(cesky popelarska) firma z Taiwanu, ktorej AMD platilo za likvidaciu chybnych chipov, ze ich dala do obehu... Ci to nie je ta dodavka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvl, milion jako milion? Ten prvni uryvek pise o milion shares (coz jsou akcie), ne o milionu cpu, z druheho vystrizku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Číňania to tam teda majú pri svojich x86 domestikovaných procesoroch naozaj pestré tj. od káždého x86 výrobcu niečo:

• Zhaoxin, join venture podnik šanghajského státního podniku a VIA Technologies.
zdroj: https://www.zive.cz/clanky/cinane-maji-dalsi-vlastni-procesor-typu-x86-p...
zdroj: https://www.zive.cz/clanky/tohle-je-nejvykonnejsi-cinsky-procesor-zhaoxi...

• AMD založila x86 join venture podnik Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co. Ltd. (THATIC) a procesory sa volajú Hygon SOC.
zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/AMD–Chinese_joint_ven­ture

• A teraz tieto Xeonovité Montage Jintide od Veľkého brata

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hygon je už dávno neaktuálny

Čína zahajuje výrobu licencovaných Zenů
12. 7. 2018
Situace byla vyřešena prostřednictvím společného podniku mezi AMD a investiční společností čínské akademie věd, Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Co., Ltd neboli THATIC. AMD s THATIC provozují dvě firmy. První je HMC (Haiguang Microelectronics Co. Ltd.), kterou vlastní AMD z 51 %, čímž si v procesu drží kontrolu a THATIC ze 49 %. HMC má přístup k x86 licenci AMD a tu poskytuje společnosti Hygon, která je druhou ze jmenovaných. Hygon vlastní ze 30 % AMD a ze 70 % THATIC. Hygon na základě licence připraví návrh produktu a ten předá (prodá) HMC, která jej (s využitím libovolných továren) zrealizuje. Poté hotové čipy prodá (zpět) Hygonu. Hygon pošle procesory na trh pod označením Dhyana. Tato škatulata jsou potřebná pro zajištění kompatibility s licenčními vztahy kolem x86 architektury a zároveň pro zachování kontroly AMD na celém procesu, která prostřednictím HMC zajišťuje licenci i výrobu.
https://diit.cz/clanek/cina-zahajuje-vyrobu-licencovanych-zenu

AMD neplánuje rozšiřovat licenční smlouvu s Čínou na Zen 2
6. 6. 2019
https://diit.cz/clanek/amd-neplanuje-rozsirovat-licencni-smlouvu-s-cinou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

THATIC má od USA stejný ban jako Huawei. Takže ona AMD možná plánovala, ale nemohla.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestliže je thatic většinově vlastněný AMD tak jak může mít ban od USA? Jako že by si banovali vlastní podnik?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.