Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čip Lovelace AD104 vyfocen: O 25 % menší než předchůdce

http://cloud.mooreelite.com/tools/die-yield-calculator/index.html

tady je kalkulačka kolik čipů vyleze z waferu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V idealni pripade (vsechy bezchybne chiplety z waferu jsou vhodne) staci chiplety z jednoho 300mm 5nm waferu za cirka 15 000US$ na celkem 60 ks Epyc 9654 (96core s cenou 12 000 US$), coz zajisti az 700 000US$ obratu. Realita bude od idealu asi znacne vzdalena, ale i tak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne osobne jako cloveka a tez zakaznika hlavne zarazi ze nvidia a predpokladam ze podobne i jeji partneri vsude cpou ten debilni 16-pin ktery ma problem jak se svym zasunutim/zacvaknutim, tak tavenim a celkove kvalitou sveho provedeni(jednoduse shit), pro mne je to jednoduse nebezpecny a tudiz neakceptovatelny element cili i kdybych nekterou kartu ze RTX 4000 serie chtel, koupil bych si jenom takovou ktera ma na sobe jiz leta(jenom) overeny 8-pin(x2, x...), doufam teda ze takove karty skutecne prijdou a nebudou se muset jebat lidi s dodatecnymi redukcemi a nebo rovno nakupem novych zdroju protoze si to tak nvidia smyslela, ano nektery muzou namitat ze u 450W RTX 3090 Ti se tohle nedeje, jenomze ta uziva 12-pin se kterym od jejiho zacatku(uvedeni rady RTX 3000 kterou doprovazel) problem nebyl.

Mohli zustat u toho 12-pinu a pridat na kartu plus dalsi, byl by pokoj a klid jenomze to by nebyla nvidia aby nevymyslela nove kokotiny.

Se mi chlpy jezi kdyz se divam na tu AD104 a z tohohle "pinditka" chtela nvidia udelat skutecnou xx80(4080), ja osobne zustavam nazor ze AD102 mela nadale jako zaklad tvorit novou 4080(->12288SP) a kdyby to stalo 949 dolaru, lidi by jeste sve oko privreli a ne chtit 1199 dolaru za -6656SP(9728 vs 16384SP u RTX 4090), rozdil vykonu mezi temihle kartami je cca. 41% pricemz cena tomu ale ze vubec neodpovida, pri zohledneni 41% na cenu(kdyz beru 1599 dolaru u RTX 4090 jako 100%) vychazi aktualni RTX 4080 16GiB na cca. 656 dolaru, dobre dejme tomu dalsi naklady cili vic jak 799 dolaru to stat nemelo(RTX 3080 mela MSRP 699 dolaru), nekdo je tu hodne ale ze hodne nenazran!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

další odpad za cenu nejvetšího mining hypu + debilní konektor fakt pecka... za tu cenu, ty nové Nvidie můžou kupovat jenom dementi...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ať si tyhle bizár shity klidně dál v poklidu vyráběj, ale i společně s něčím normálnějším s plochou okolo 150 mm². To by byla výtěžnost a dodané počty! Pro mě jsou vánoce spojené s něčím jiným než kupováním výrobků, ale spousta lidí v mém okolí už je notně naprdlá a přechází od hraní na dedikované grafice kamkoliv jinam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lowend je Nvidii ale naprosto ukradený, na tom se nevydělává. Kdo to nepochopil u GTX 1030 a GTX 1050, musel to nutně pochopit u GTX 1650.

A AMD už to zjistilo taky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S koncem lowendu jsem se už smířil a kašlu na to, protože APU jsou dost dobrá, tak už holt nikdy nekoupím CPU bez iGPU ani do sestav co na začátku budou mít dedikovanou grafiku. Plocha okolo 150 mm² na 6 nebo dokonce 5 nm vážně není lowend.
RX 550 měla na 14 nm plochu 103 mm², 2,2 miliardy tranzistorů a ve svojí době to byl dobrý lowend. Dnes ji mírně překonává iGPU v 5600G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1050 Ti kolem 4500 Kč je ještě větší bizár :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pořád samí mastodonti co jsou pro menšinu. Plocha 295 mm² a 35 miliard tranzistorů je víc jak 2x tolik, kolik je potřeba pro moderní mainstream. RX 590 měla jen cca 6 miliard, tak dejme tomu, že se posuneme na víc jak dvojnásobek, tedy 15 miliard a pořád nejsme ani na polovině téhle nenažrané zbytečnosti a kolika procentům hráčů by ten výkon nestačil? Opravdu těm nenažrancům přeju poklesy prodejů, protože kdo chce uspokojovat jasné menšiny, tak s tím musí počítat.

Plýtvá se křemíkem na takové kraviny a když pak člověk chce něco praktičtějšího, jako např. pasivně chlazený notebook, tak skončí u čtyřjádrového Atoma minulé generace (Pentium Silver N6000) a jenom 14". Atomové notebooky 15-17" mají zcela "logicky" větrák a jen ta debilní 14 je pasivní. To ani nemluvím o umělých omezení v podobě jen 4GB RAM, které ani občas nejdou navýšit. Dal bych peníze navíc i za logicky nejúspornější AMD APU na nejúspornějších 5nm (2-4 jádra), ale to si tak můžu nechat zdát. Na posrání...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je princip, na kterém funguje kapitalismus. Cílem je především vydělávat. Tzn. dělat takové levné produkty, aby si člověk raději koupil ty dražší. :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je princip zparchantělého kapitalismu v prostředí bez zdravého konkurenčního prostředí. Levný mobil za 5 litrů si koupím raději než dražší a vůbec se při tom necítím špatně - to je důkaz relativně zdravého konkurenčního prostředí existujícího i ve zparchantělém kapitalismu. U nabídky grafik bych zvracel kvůli ceně i parametrům a nekoupil bych ani kdybych vůbec nemusel řešit peníze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"problém" u mobilů je, že je začali dělat číňani a systém jim dával zadarmo google, takže dneska není problém koupit slušný telefon za 6k i od renomovaných značek kromě applu teda a koukni se jak vypadal trh s tlačítkáčema, když vévodila nokia i v té době stál rozumnej telefon 8000,-
bohužel to se u gpu nestane, teď něco vydali, ale je to prej bída,

takže dokud něco amd s nvidii nedonutí dělat rozumná řešení pro nižší segment tak to začne bejt jak s autama, prostě většina lidí si bude kupovat bazar, protože na nový mít nebudou nebo nechtěj, já už takhle jedu 3. generaci karet z bazaru protože odmítám jim dávat za to tolik peněz

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem hodně lidí odmítá kupovat použitou elektroniku. Koupě ojetiny je častá, ale v okolí neznám nikoho, kdo by si z druhé ruky koupil hardware do primárního herního či pracovního PC, TV, primární mobil, primární monitor apod. Kromě toho jsou potřeba základní znalosti a dovednosti, které má překvapivě málo lidí a přehození zodpovědnosti za použitý HW na ajťáka od vedle nepůjde hladce.

IMHO se z dedikovaných karet stane něco co není běžné, takový velký sedan s motorem V8. Vzhledem k jejich problémovosti a nízké standardizaci chladičů a větráků mně to bude vadit méně než to škrcení aut.

Koupím CPU+MB+RAM za 30 tisíc a mám i za 8 let velkou šanci, že z toho hardware něco využiju. Musel by uhodit blesk přímo do PC, aby ty 3 celky chcíply najednou. U grafiky za stejnou cenu můžu akorát doufat a v případě sebemenšího problému letí bývalých 30 tisíc do šrotu. Pájení, pájení...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to sa velmi mylis, alebo mas velmi nezvycajne okolie. :) Vsetky moje predosle 3 smart TV (8 rocna 55", 6 rocna 65" i 4 rocna 75") ma dnes svojho noveho vlastnika. Najstarsiu dodnes pouzivaju moji rodicia, 65" kupil kamos a 75" pred rokom spoluziak zo strednej. 8 grafik, na ktorych som tazil (od 5700XT, cez 5900XT az po 3080Ti) su dnes rozpredane po okoli, vacsinu z nich maju kolegovia z prace a svetu sa div, v primarne hernych desktopoch(ani jeden si ju nekupoval na tazbu alebo pracu). A o ziadnej z vymenovanych cieloviek sa neda povedat, ze by si danu vec kupili, pretoze nemaju peniaze. S vynimkou mojich rodicov, ti odo mna tu TV dostali ako dar. Ja sam jedu cely zivot kombinaciu bazaroviek+novych komponentov, skladam hybridne PC s aj aj a pritom sa nepovazujem za cloveka, ktory by k tomu bol odkazany skrz financie. Takze asi zijes v nejakom inom svete. Alebo my s Pajkou. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sony také nemá nic tak levného. A myslím, že ani Asus, pokud jej zařadíme mezi renomované.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já doufám, že AMD bude to jejich lowendové APU Mendocino dodávat ve velkých objemech. To by mohl být sweet spot pro většinu normálních, nenáročných uživatelů. Jen aby jim to zase výrobci notebooků nepohnojili „kvalitou“ provedení, jak to často dělají.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem i rozborku nějaké patnáctky, kde jak naschvál dali větrák i na CPU s TDP 6W. Nevyužitého místa (dutiny) pro připadný větší pasiv tam bylo na uchlazení tak 30 W. V rámci zachování co nejnižší ceny tedy určitě 15 W. Při pohledu na ty ubohé chladiče jsem nabyl dojmu, že ta jejich hliníkovo-měděná směska stojí asi 2x tolik co stříbro, takže do budoucna očekávám zaplnění díry na trhu a uvedení prvního chladiče ze stříbra.

Už jsem měl toho ojedinělého pasivního Acera v košíku společně s nějakou drobotinou, ale nakonec jsem dospěl do stavu, že raději ČEZu zaplatím měsíčně cca stovku navíc a počkám na něco lepšího než Pentium Silver N6000 v notebooku za desítku bez numeriky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nieje take jednoduche ako vyzera, ani tie cisla TDP.
30W pasivne v notebooku zabudni. Aj 15W je problem, u dnesnych slim notebookov duplom. Preto to nikto nerobi. To by musel byt hrubsi notebook ako za starych cias a s premakanym chladenim. Nesmies zabudnut, ze v notebooku negeneruje teplo len CPU. To teplo musis odviest a to nieje sranda ak to ma splnat vsetky bezpecnostne veci ako napriklad max teplotu povrchu. Ziadne take, ze ved pouzijem obal ako chladic. Pre telo je problem uz dost nizka teplota.
Takze preto pasivne notebooky su rarita.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Rozeber si někdy mobil nebo tablet a pak notebook. Dojde ti, že děláš z komára velblouda. RAMky vyberu úspornější, SSD taky a co jako dalšího v tom notebooku kromě APU tak hodně hřeje? Napájecí prvky blízko APU můžu dát pod stejný chladič co to APU. Měl jsem amatérsky upravený notebook s pasivně chlazeným Athlon64 i s dedikovanou grafickou kartou a vážně to není taková věda.

Kromě toho je z hlediska ergonomie lepší mít klávesnici nahnutou k uživateli, což dává prostor pro vhodně vytvarovanou hliníkovou vanu ve tvaru klínu/pravoúhlého trojúhelníku, kterou dosud nikdo nepoužil. Ono je výnosnější lidem prodávat debilní cirkusácký chladící podložky - jeden z nejsrandovnějších produktů v IT. Samozřejmě rozměry v rámci toho, aby to moc nevadilo v baťohu.

No a přinejhorším a pro žravější kusy je řešení větrák s garantovanými nízkými otáčkami pod 800 rpm, ale to fakt jen jako nouzovka. Teplé léto, větší výkon atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nějaký hipster z marketingu namaloval tenký NTB
Nějaký magor z managoramentu mu to sežral
Armýdy inženýrů si trhají vlasy při přemýšlení jak to vyrobit
A ty zákazníku trp a plať za to, co ani nechceš.
A na to, co potřebuješ si připlať ještě více, nebo na to rovnou zapomeň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale přirozený vývoj kapitalistické firmy, která musí pořád růst, jinak není atraktivní.
Přesun tříd mezi generacemi je už dlouhodobý u nvidie to odráží šířka sběrnice a pamětí.

Řada Geforce GTX 4060/3060/2060/560/460 je tříd karet, kde dlouhodobě vládl parametr, který říkál že karta vychází z nejvyších řad a je ořezávána na výpočetním výkonu GPU.

Nicméně posledně celkem slušná dostupná karta z této řady, kterou nás Nvidia nenutila dát víc peněz v rámci třídy, byla GTX 560. Od té doby se snaží tuto třídu Nvidia různě prnzit, viz GTX960 a pod. Čipy ne vždy vycházeli z lepší architektury a často byly do przněny pamětí a sběrnicí. Dělalo to psychologický efekt, který uživatele zvyklého platit za stabilní parametry karty, nutil jít do vyšší řady, protože ona taková GTX 960 se 128 bit sběrnicí nebo verze s 3 GB pamětí, neměla často vůbec špatný výkon, ale mohl nastat stav, kdy se to zásadně projevilo, hlavně v rozlišením vyšší než 1080p.

U RTX3060 a 2060 aspoň nvidia nabídla plnohodnotný model s nezprzněno sběrnicí s příplatkem TI nicméně ta cena už zase atakuje parametry vyšší modelu, ale stejně tak výkon. Na druhou stranu parametry výkonu jsou stabilní.

Nicméně ten to stream už je vyčerpán tak se snaží to samé provádět nyní na řadě, která byla dřív nedotknutelná, viz RTX 4070/80, Není to nic jiného než tlačení horšího HW do třídy kde nemá co dělat.
I proto vznikají verze jako RTX 3090 a pak RTX3090Ti, které defacto posouvají původní HW do nové prémiové hladiny.

Čísla musí růst za každou cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak ty xx90 tu byly vždycky, jen se jmenovaly Titan, myslím, že při jejich uvedení to tehda Nvidie vysloveně tak sama řekla, že to je jako náhrada za Titan a že Titan tímto jakoby končí, takže tady ty neuvěřitelně střelené ceny vlastně nejsou žádné překvapení, ta řada se nikdy nevyznačovala nějakou super výhodnosti, toto není nic nového, že se nevyplatí.

Ale stejně máš asi pravdu, že Nvidie si už s tím spíš vytvořilo jakýsi úplně nový tier ještě jakoby nad tím high endem, takový ultra high end, především s těmi „Titan Ti“ (xx90 Ti), kde to už máš opravdu GPU zcela bezkompromisní a asi to nejlepší, čeho je ten výrobce technicky zrovna schopen, hlavně předtím jsi měl většinou vše do 250W TDP a teď se to urvalo ze řetězu a najednou tu máme 450W monstra, což bylo ještě nedávno nemyslitelné.

Ale tak však jo, kdyby měli jen tyto „Titany“ tak předražené, tak to by bylo ještě OK, ale napálit už i blbou 4080 tak, jak ji napálili, to už je teda opravdu úlet a ta 4070 Ti je taky úplně mimo, pokud ji opravdu nechají za těch 900$, celkově ta RTX 40 je pěkné plivnutí do ksichtu zákazníkům s těmi cenami, člověk si říkal, že už RTX 20 byla tehda hrozně předřazená a horší to už snad nikdy nebude, ale co nyní převedla tato 40. řada, to už je opravdu extrém a tu 20 s tímto kouskem spolehlivě strčí do kapsy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli bude levnější než 899$??
Spíš si myslím že naopak cena stoupne,
když 4080 stojí 1200$, tak 4070ti bude za cca 1000$ možná 8 víc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vyrobní náklady na celou kartu odhaduji tak cca 300 dolarů, prodávat to za 600 dolarů, tak zvažuju, jestli to není proti dobrým mravům, prodávat to za 900 dolarů dokáže jen Huang - skvělý marketér, nejlepší prodejce, idiot.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mene nez polovina plochy 4090 a polovina GDDR. Cekal bych tim padem maximálně polovicni cenu 4090. $800 je extremni maximum.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikde už u Lovelace nevidím GR/s. Nie je to známe, nie je to dôležité, alebo ostalo na 10 GR/s?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GR/s pravdepodobne znamena "ray triangle intersections per second". Nvidia hovori o 2-nasobnej rychlosti na RT jadro pre Lovelace. AMD spravilo 1,5-nasobok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa wikipedie ide o Giga rays/s.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastne je to z prstu vycucana hodnota z ich internych testov. Nasiel som toto:
"because we do ~600 megarays per second, but then denoise them, the resulting image quality is as if there were 17 times more rays cast in the given time
But this is highly dependent on the framerate you're denoising at and ... not a real performance metric"
https://www.reddit.com/r/nvidia/comments/9a112w/is_the_10gigarays_per_se...
600 * 17 = 10,2 GR/s :)

A ked chceme ray/triangle za sekundu, tak AMD pre RDNA2 udava ze RT unit dokaze spocitat 4 ray/box alebo 1 ray/triangle intersections per clock cycle.
RX 6900 ma 80 RT units a pri takte 2.5GHz to ma 200 giga ray/triangle za sekundu.

Intel Alchemist ma 12 ray/box alebo 1 ray/triangle per clock.

Nvidia cisla neudava, ale bude mat zrejme 2 az 2,5 ray/triangle per clock lebo v 3D Mark DirectX Raytracing ma cca 2x vyssi vykon (RTX3090 vs RX6900).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.