Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čip pro nový Xbox vyrábí IBM

že by nakonec SoC? asi jo, jinak by vyrobili zvlášť gpu a cpu, když to výjde jevněji...
ikdyž dávalo by to smysl, IBM do svých CPU integruje eDram, což by mohlo přinést značné výhody, ale takový silicon interposer mě příjde přece jen zvrhlejší :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebylo ale právě použití procesoru PowerPC (Cell) kritizováno vývojáři her pro PS3 ? Ve smyslu že programování herního engine pro tento procesor je "nightmare" ? Na druhou stranu vzhledem k tomu že Power PC používá PS3 a teď nově i Nintendo, je ten krok poměrně logický, neboť umožní snadnější portování mezi jednotlivými konzolemi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tříjádrový PowerPC je i v Xboxu 360, tak kde je problém? A kde je psáno, že to bude Cell?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jsi to pomíchal. PowerPC je od IBM a je v Xboxu360. Cell je od Sony, je v PS3 a byl kritizovaný ze strany vývojářů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano já vím který CPU je v které konzoli, jde o to, že Cell má svůj základ v architektuře PowerPC pokud vím. http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_%28microprocessor%29

Cell is shorthand for Cell Broadband Engine Architecture, commonly abbreviated CBEA in full or Cell BE in part. Cell combines a general-purpose Power Architecture core of modest performance with streamlined coprocessing elements which greatly accelerate multimedia and vector processing applications, as well as many other forms of dedicated computation

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ještě dodatek popis čipu Xenos (procesorové části): Xenon is a CPU that is used in the Xbox 360 game console. The processor, internally codenamed "Waternoose", which was named after Henry J. Waternoose III in Monsters Inc. by IBM and XCPU by Microsoft, is based on IBM PowerPC instruction set architecture, consisting of three independent processor cores on a single die. These cores are slightly modified versions of the PPE in the Cell processor used on the PlayStation 3. Each core has two symmetric hardware threads (SMT), for a total of six hardware threads available to games. Each individual core also includes 32 KiB of L1 instruction cache and 32 KiB of L1 data cache.

Samozřejmě neznám podrobnosti nového CPU pro nový X-box, ale dá se předpokládat, že se možná ještě více přiblíží konceptu Cellu s podporou vícevláknového zpracování.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je ovsem mozne ze to co vyvojari kritizovali byly ty mala cell jadra a ne to hlavni PowerPC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jenže v PPE asi problém nebude, Cell má jen jednu PPE a používá ji se na řísení SPE jednotek. A problém bude využít tyto SPE jednotky. PPE je založeno na PowerPC a v Xboxu 360 jsou pak v podstatě tři upravené PPE.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ano to je možné, že problémem budou spíše ty SPE jednotky, otázkou je jak bude nový procesor vypadat, také je možné že naopak Sony opustí koncept Cellu a použije stejné (podobné CPU) jako nový X-BOX, ale mohlo by to být klidně i naopak :o)

Cell umožňuje zpracovávat naráz 9 vláken ( 2 vlákna SMT PPE + 7 vláken SPE)

Xenos má tři PPE , čili umí zpracovávat teoreticky až 6 vláken.

Nové CPU v novém X-Boxu určitě počet vláken znásobí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

PowerPC i Cell vycházejí částečně z Power Architecture, ale nedá se říct, že Cell vychází z PowerPC. To jsou dvě různé paralelní odnože, které jsou vzájemně nezávislé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a z čeho tedy podle tebe vychází ? Vždyť se IBM primárně podílelo na jeho vývoji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cell obsahuje jedno PowerPC jádro + 8(u PS3 pouze 7 aktivních) SIMD jader.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spíš bude zajímavé jaké důsledky z toho poplynou pro PC jakožto platformu pro hry.
Jeden je jistý - další stagnace technologického vývoje, protože jak to vypadá tak DX11.1 tu s námi bude ještě dalších 5-7let, pokud zde platí příklad s X-boxem 360, PS3 a DX9.0c. Např. Witcher 2 zářně tuto situaci vybarvuje. CDPRed sice prohlašuje, že se nechtěli s DX11 zatěžovat, ale zjevně taky nechtěli aby hra vypadala hůř na konzoli než na PC.
Když pomineme DX, jaké pak budou problémy s portací her z powerPC architektur na x86(x64)? Pravděpodobně ještě výrazněji ubyde her dělaných primárně pro PC a přibude špatných portů z konzolí...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zeptej se Apple jake mel problemy s prechodem z PowerPC na x86. IMHO slusne. Hry vetsinou vyzaduji vyzdimat z HW co nejvic takze je mozne ze v nich jsou i veci psane assemblerem nebo alespon natolik natvrdo na architekturu ze je nejde jen znova prelozit ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nedělal bych si mnoho iluzi o optimalizacich her... rozhodne ty na PC moc optimalizovane nebudou, jelikoz ono psani natvrdo by jaksi narazilo uz jen na rozdilech Intel/AMD, popř. AMD/nV...

U konzolí je to jiné... vyvojar ma presne dany HW nic vic, nic min... nemusi podporovat 100ruznych typu CPU/VGA apod... takze cela hra muze vypadat i s mensim vypocetnim vykonem lepe, protoze pokud se chce optimalizovat se to da hodne...

Obecne je ale problem ze se optimalizovat moc nechce... stoji to cas a prachy.. vysledek neni asi zase tak veliky aby se to dnes nekomu vyplatilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze nejsou v assembleru cele, to se uz davno nedela ... ale casto muze rucni optimalizace maleho kusu kodu znamenat poradny rozdil ve vykonu, a to dokonce bez ohledu na rozdily mezi Intel/AMD (respektive, kdyz to napises pro Intel tak treba mas ten kus kodu o 1200% rychlejsi na Intelu a o 900% na AMD).

Neexistuje 100 ruznych CPU. Z hlediska optimalizace mas tak mozna tri nebo ctyri skupiny relevantni pro danou hru ... Krome toho, i pokud hru napises ve vyssim programovacim jazyku tak muzes prudce zvednout vykon tim ze reknes prekladaci pro ktery CPU optimalizovat (pripadne prekladac rovnou vygeneruje vic variant kodu).

S grafickymi kartamy je to pravda horsi, ale pro ne jsou optimalizace vetsinou v ovladaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je predovsetkym s PC a nie technicky, ale ekonomicky. Uroven piratenia je na PC tak vysoka, ze vyvojari prechadzaju z PC na konzoly. Da sa povedat, ze herny biznis funguje uz len vdaka konzolam (cest vynimkam, ktore potvrdzuju pravidlo). Ackove tituly sa zaplatia prakticky len na kozolach.

Technicka stranka konzol a aj PC postupne prestava byt zaujimava. Hardver je uz dnes na takej urovni, ze je problem ho vyuzit pri rozumnych (navratnych) nakladoch na vyvoj hry. Vyvoj kvalitnych assetov pre rozsiahle hry vo Full HD rozliseni vyzaduje velky objem clovekodni, je nakladny a je uplne jedno, ci sa bavime o DX9, 11 alebo 12. Napr. pre PS3 existuje len malo titulov, ktore ako-tak vyuzivaju jeho hw, esp. kapacitu BD media (ide, pochopitelne, o exkluzivity) a to je PS3 6 rokov stary hw.

Nejde tu o ziadnu stagnaciu. Kvalita softveru pocas zivotneho cyklu konzoly rastie. Softver sa optimalizuje. Ide tu o pomer audiovizualny vykon/spotreba. Skuste postavit PC s prikonom 80W a spustit na nom hry s vizualom GT5 alebo Uncharted 3.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.