Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Cisco Thor: nový open-source video formát jde proti superdrahé licenci na H.265

Sorry za OT, ale jakkoli SG miluju, tak dneska bych to viděl na lepšího Thora ;) http://i0.wp.com/avoiderdragon.com/wp-content/uploads/2015/05/screenshot...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?
+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Thor, buddy! Nice timing!

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda nevim ale pokud se nedavno nezmenily licencni podminky tak licencovani HEVC zase tak drahe neni:
- prvnich 100k zarizeni rocne zdarma, kazde dalsi pak 0.2$ a max strop 25M $.

Vetsina zarizeni co HEVC podporuje stoji desitky tisic coz dela navyseni nakladu pri cene napr 10k naprosto odstrasujici 0.05% ....

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, zarizeni ... ale co softwarova podpora? Tam je problem. Pokud budou HEVC umet pouze zarizeni o cene v desitkach tisic, tak se proste nerozsiri dost aby to Cisco vytrhlo.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Kolik procent zarizeni ktere Cisco vyrabi slouzi pro prehravani ci zpracovani videa ? Vetsina toho co cisko vyrabi jsou network zarizeni a ty ve vetsine ppripadu nepotrbuji s HEVC pracovat ale pouze prenest data.
A co se software tyka opravdu te zabije si pripadne zaplatit 5,50 za pripadnou licenci?
Co se toho rozsireni tyka, tak nikdo nikomu nebrani to implementovat i do levnych zarizeni ale jak uz to byva je k tomu potreba nejen licence ale I ten software a pripadna HW podpora protoze H265 je docela narocny na vypocetni vykon aby ho ta levna zarizeni zvladala ciste softwarove.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Mozno si to neuvedomujes ale Cisco je spicka na trhu v kolaboracnych nastrojoch.

Collaboration: TelePresence, Webex, Unified Communications (byvaly Callmanager)
IPTV: Scientific Atlanta ako sucast Cisca vyraba kablove modemy a set-top boxy pre IPTV
Smart domacnosti a riadiace systemy: Video Surveillance

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Cisko sice co se collaboration nastroju tyka patri mezi spicku ale to taktez tucet dalsich firem.

- videoconferencni sortiment dela malou cast jejich sortimentu a zrovna v tomhle segmentu na 0.2$ za HEVC licenci nezalezi protoze se bavime o uplne jinych castkach.
- pokud se bavime o IPTV, set-top boxech atd tak tady ma Cisko velice malou sanci prorazit. V dobe kdy muze Cisko prijit s necim vlastnim (za par let) bude HEVC standartem ktery bude mit HW podporu temer ve vsech zarizenich a bude jiz tak rozsireny a integrovany do IPTV, terestrial a satelitni infrastruktury ze na zmenu nikdo nepristoupi.

Ze soucasneho pohledu koncoveho uzivatele, proc bych si porizoval levny set-top box, ktery nic moc neumi a kvalitu zpracovani obrazu ma pod psa, kdyz muzu pouzit zarizeni od firem ktere v tomhle maji mnohem lepsi zkusenosti (ted se bavim o videoprocesingu) a vysledny obraz budou mit mnohem lepsi a ktere navic uz mam doma takze me nic nestoji.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

to mas ale licence jen casti drzitelu prav:) ti dalsi je uz navysi trochu vic

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ne, to je licence od MPEG-LA ktera zahrnuje vsechny drzitele prav, takze je to jediny poplatek co zaplatis a plati jak pro dekodovani tak i pro enkodovani videa.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze se MPEG-LA vnitrne rozhadal a v podstate se od nej oddelila skupina HEVC Advance, ktera che napriklad 0,55 z prijmu ziskaneho pomoci pouziti h.265 na webu. Je tam myslim spodni limit na 10 000 USD, ale teoreticky se to tyka kazdeho webu co ma na sobe nejake HEVC video a zaroven reklamni banner :-D. Navic je spousta aplikaci kde neni problem v cene licence, ale v povinnosti ji zaplatit.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Licencování MPEG-LA není to, co je problém, MPEG-LA je docela fér a únosný. Problém je, že některé další společnosti si natruc udělaly vlastní pool ("HEVC Advance"), za který požadují skutečně nehorázné peníze (0.5 % z ceny celého produktu, ať stojí kolik chce, žádné stropy), poplatky za každý placený stream a tak. Je to hodně odtržené od reality, takže doufám, že to zanikne a podaří se je nějak třeba i soudně zneškodnit.

Doufám, že se to vyřeší. HEVC pořád potřebujeme na kvalitní video a přijít o něj by byla z technologického hlediska ztráta, protože:

1) Thor je striktně horší (je to subset HEVC...)

2) Daala zatím není hotová (je to nejmíň na 2-3 roky IMHO) a není jasné, jestli uspěje. Nemá např. pořád dořešené některé ústřední problémy, jako jak tam dostat intra predikci, bez níž to bude hodně zkriplené. On ten její vývoj na jednu stranu má zajímavé nápady nebo zatím nepoužívané techniky, ale taky ještě není úplně prokázáno, že jako celek fungují, a ten jejich přístup mi občas přijde trošku srandovní.

Například ty lapped transformace a OBMC měly mít za cíl, aby formát nemusel mít loopfilter. Jenže také znemožnily použít intra predikci (původně si mysleli, že to vyřeší intra predikce po transformaci, ale to se ukázalo že nefunguje), což v praxi způsobuje, že má obraz problémy s ringingem. Takže vývojáři přidali loopfilter proti ringingu (ten "painting" z dema). Je to ale hodně pomalé a na ty artefakty účinné jen z části, ale fajn no, tak máme loopfilter. Teď nedávno zase odhalili, že ten lapping (překrývání bloků) dělá taky artefakty, kdy vznikají na přechodech takové mřížky ("quilting"). No, a jedno z řešení, které je zdá se zvažováno, je přidat už druhý loopfilter, nějaký lowpass filter z Thoru. Na mě to působí takovým bastlířským dojmem a ne moc koncepčně.

No, snad ten formát nakonec bude fungovat (možná pomůže spojit zdravé části Daala s tím lepším z Thoru), protože Daala slibuje cosi jako inherentní psychovizuální optimalizaci, s čímž je u HEVC problém. Momentálně mi ale přijde, že to bude spíš formát, který se bude hodně potýkat s různými artefakty. No, rád bych se mýlil, protože momentálně z hlediska kvality obrazu pořád nebyl překonán enkodér x264 a nějakou lepší kompresi bychom fakt potřebovali.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Než tyhle aktivity přinesou po létech nějaký výsledek, bude svět dávno zaplaven pirátským používáním h265.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Jako urcite super a CISCO to muze dokazat, ale bude to opravdu tezke, nakonec to vidime i u VP9 od Google, ktere je naprosto mimo nejakou realnou moznost masoveho nasazeni. Jiste je mozne, ze do VP9 si bude Google interne kodovat videa na Youtube a to je opravdu velka sbirka videa, ale mimo firemni disky Googlu se asi nerozsiri, proti HEVC nema vubec nic co nabidnout. Samotny jsem neveril tomu, ze nekdo muze tak podstatnym zpusobem jeste vylepsit format H264, ale stalo se. Ted uz to chce jen podporu kodovani a enkodovani HEVC na procesorech a grafickych kartach, jak na PC, tak v mobilnim segmentu. (Kdy bude recenze enkodovani do HEVC na Skylake i5-6600K a i7-6700K?)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Čím víc kodeků, tím víc adidas.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

.jj, CodecPack povinny, do kazde rodiny :)

na druhou stranu je jen dobre, ze se vyviji dalsi alternativy

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.