Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co dělat líp, abyste nepřišli o data v RAID poli?

PR článek
Patříte ke skupině lidí, která si myslí, že spuštěním pole v RAIDu nemůže dojít ke ztrátě dat? To je bohužel omyl! Problémy má na svědomí z 90 % lidský faktor. Čtěte několik odstrašujících příběhů z praxe DataHelp, nad kterými budete nevěřícně kroutit hlavou.

Když máte v RAID poli disky ze stejné série a jeden disk „odpadne“, tak můžete brzo očekávat další výpadek

Často se stává, že jeden disk ze stejné série vypoví svou funkcionalitu a následně v krátkém časovém rozmezí odejdou po něm i další disky. Tato „řetězová“ reakce je většinou způsobena tím, že disky ze stejné série disponují velmi podobnou délkou své životnosti. Je to dáno způsobem jejich výroby.

V momentě, když vám nečekaně jeden disk takto vypadne, tak je proto dobré (i třeba jen z čistě preventivních důvodů) začít řešit i ty ostatní. Tímto krokem můžete při vzniklé poruše dalších disků ušetřit nemalé prostředky a problémům předejít. Pokud dojde k poruše více disků v poli najednou, odborníci z DataHelpu si se záchranou dat z RAID pole poradí.

„Jednou jsme museli akutně řešit velmi nepříjemnou situaci, kdy se vinou chybného disku naráz zastavila celá výrobní linka. Záloha dat nebyla (???) a zaměstnanci spolu s vedením nervózně stepovali ve výrobní hale. Když si na to teď vzpomenu, tak mě ještě stále mírně mrazí v zádech, ale vše nakonec dobře dopadlo a RAID pole jsme po hektické nonstop práci zprovoznili“, vypráví Štěpán Mikeš, majitel společnosti DataHelp. 

Když selhání technologie vystřídá lidský faktor

V praxi často působí škody na RAID poli zanedbání ze strany spravujícího technika. Nejčastěji jde o „laxnost“, kdy se možné symptomy budoucího selhání bagatelizují. „Velmi často se stává, že při poruše a přepnutí pole do degradovaného režimu (stav, kdy je některý z disků vyřazen kvůli chybě) není situace nikým řešena. Setkali jsme se s případem, kdy technik odpojil zvukovou signalizaci poruchy s tím, že se na to později koukne“, popisuje hloupou chybu Štěpán Mikeš a dodává: „Co následovalo, když na to technik následně zapomněl, je zřejmé.“

U větších RAIDových polí, které se DataHelpu dostávají do rukou, jsou klidně naráz závadné 2 disky. „Musíme v tu chvíli zachránit oba disky, někdy i do degradovaného stavu, protože na původním disku jsou z pohledu obnovy dat zastaralá data. Další potíž je v tom, že zákazníci často vůbec netuší konkrétní konfiguraci pole. Při obnově pak třeba zjistíme, že pole v degradovaném stavu běželo celý rok,“ jmenuje další časté chyby Štěpán Mikeš. Chod disku v degradovaném režimu by měl být pouze přechodnou nouzovou situací.

Když si RAIDový řadič dělá, co se mu zlíbí, tak disk okamžitě odpojte

Problém je v tom, že když disk v RAID poli vypadne, tak se často okamžitě uvede do stavu degradovaného režimu. Při zápisu na hotspare pak může dojít k jeho přerušení a po následném restartu je defektní disk řadičem znovu označen jako bezproblémový. Vadný disk je zařazen do diskového pole a problém je na světě!

Data na disku jsou tímto krokem totiž posunuty, což následně komplikuje i samotný proces záchrany dat. Řešit vše tzv. „doma na koleni“ se rozhodně nedoporučuje. „Když se po tvrdém restartu disk zahlásí jako znovu funkční, tak to většinou znamená předzvěst dalších komplikací a problémů. Svépomocí si majitel RAID pole pomůže jen stěží. Problémy s polem řešte v tu chvíli neprodleně a nenechávejte vadné disky nadále zapojené,“ radí Štěpán Mikeš. Pokud jsou v RAID poli v tu chvíli důležitá data, obraťte se raději na pomoc specialistů na záchranu dat.

 Několik užitečných rad na závěr

  • Zajistěte si vždy informaci, v jaké přesné konfiguraci máte diskové pole. I když vám správu dělá spolehlivá externí firma, nikdy nevíte, kdy dojde ke změně.
  • Když dojde k poruše disku v poli, tak na nic nečekejte a proveďte náhradu, jak jen to bude hned možné.
  • Pokud máte v RAID poli disky ze stejné série, pečlivě sledujte při výpadku jednoho disku i ty ostatní.
  • Zálohujte a kontrolujte, zda zálohy obsahují vše, co je pro vás nezbytně potřebné a nutné.

Kde zjistit o problematice záchrany dat z RAID pole více?

O společnosti DataHelp

DataHelp je ryze česká společnost, pohybující se na trhu od roku 1998. V oboru záchrany a obnovy dat v ČR představuje technologickou špičku. Díky postupům reverzního inženýrství a sledování technologie výroby pevných disků disponuje vlastními postupy a know-how, které umožňují dosahovat maximální možné úspěšnosti v záchraně a obnově dat. A to jak u pevných disků, flash pamětí, SSD disků, tak u RAID polí. Navštivte webové stránky a dozvíte se víc: www.datahelp.cz - vaši odborníci na záchranu dat.