Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co jsou privátní klíče a proč jsou důležité?

Privátní klíče tvoří páteř celého ekosystému blockchainové technologie Bitcoin. Je zásadní mít přehled o tom, proč jsou důležité a jak na síti fungují. Právě skrze ně získává uživatel plnou moc nad svými prostředky, což může být pro laxního jedince problém.

Každý rok 3. ledna probíhá vzdělávací událost, která se jmenuje „Proof of Keys“. Přední osobnosti světa kryptoměn během ní připomínají důležitost držení kryptoměny na vlastní peněžence, a nikoliv na burze. Proč tomu tak je a jakou roli privátní klíče hrají si ukážeme v tomto článku.

Tajné heslo peněženky. Co je privátní klíč?

Proces generace kryptoměnové peněženky skrze nějaký software je uživatelsky přívětivá matematická operace, při které se určí dvě unikátní neznámé v podobě privátního a veřejného klíče. Privátní klíč je zašifrovaný přístup k peněžence v podobě řady čísel a písmen. Za žádných okolností nesmí být nikdy sdílen s nikým jiným.

Na druhou stranu klíč veřejný je právě ten, který se předává při snaze dokončit nějakou transakci. Můžete ho tak znát jako „Bitcoin adresu“. Je to ten, který peněženka ukazuje.

Oba klíče jsou navzájem propojené. S pomocí veřejného klíče může každý vidět, jaký má peněženka obsah a jaké na ní proběhly transakce. Nicméně pouze ten s klíčem privátním do ní má přístup a může s prostředky nakládat.

Privátní klíče software peněženky použije k podepsání transakce, která je následně odeslána na blockchain. Tam ji jeden z těžařů zahrne do bloku, který připojí do řetězce. Transakce byla tímto procesem neodvratitelně odeslána. Jelikož privátní klíče podepisují transakce, tak jejich ztráta znamená ztrátu všech peněz.

Proč je to důležité?

Vlastník klíčů je jediný, kdo je prokazatelně vlastníkem peněženky. Žádný občanský průkaz, historie prohlížeče ani nic jiného vlastnictví neprokáže. Kdo nevlastní klíč, nevlastní bitcoin.

Dříve zmíněná osvětová kampaň se snaží upozornit na to, že pokud držíte své kryptoměny na směnárně či burze typu Binance, vlastně nejste vlastníky kryptoměny. Burza tak má moc nad tím, co s prostředky udělá. Například je může zmrazit, pokud ji o to požádají příslušné orgány. Nebo naopak můžou být vaše prostředky zahrnuty v nějakém úniku, hacku.

S tím, jak cena digitálního tokenu roste, se objevuje řada nadšených investorů. Ti se neumí zodpovědně chopit moci, jež síť do jejich rukou dává. Víceméně každý podlý čin v rámci centralizované finanční instituce se dá vyřešit zablokováním karty, nahlášením podezřelé transakce a změnou hesla. U kryptoměn to tak nefunguje a její decentralizovaná povaha dává v duchu citátu ze Spidermana „velkou moc, se kterou přichází velká zodpovědnost.“

Burza jako riziko nebo příjemné ulehčení života?

Burzy miliardových společností jsou oproti open source peněženkám uživatelsky přívětivější. To, že spravují klíče, je bezpečnostní hrozba, kterou by neměl nikdo podceňovat. Nový projekt lákající na nulové poplatky či velké bonusy tak nemusí při zvážení rizik vůbec tak dobrou volbou, jak se zdá.

Pokud se rozhodnete někomu svěřit své prostředky, vždy buďte extrémně obezřetní. Pokud mohu poradit, novým platformám se vyhněte širokým obloukem a volte pouze zavedené společnosti. Konec konců, jsou to vaše peníze a když už je má spravovat někdo jiný, ať aspoň ví, co dělá.

Slovo závěrem

Kryptoměna zažívá v reakci na monetární politiku některých států velký růst. To přirozeně láká investory, kteří často neví, co dělají a pouze „honí“ zisky a procenta. Nicméně uchopit zodpovědnost za své peníze zřejmě někteří nezvládají, protože podvody jsou na vzestupu a daří se jim víc, jak kdykoliv předtím. Tento text vám snad představil některé základy udržování svých prostředků v bezpečí. Na sociální inženýrství vás ale nepřipravím. Cokoliv, co vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, bývá podvod.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co jsou privátní klíče a proč jsou důležité?

Žádné komentáře.