Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co nabídne Linux 4.11

Dobrý den, jak to bude s architekturou Apollo Lake - dostane v novém kernelu taky nějaké optimalizace?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Plnou akceleraci ale pro Pascal čekejme až v kernelu 4.12.

Povedzte Kefalin, co si vy predstavujete pod "plna akcelerace" ? :) ja bych rekl, ze plnou akceleraci nema v nouveau ovladaci zadna nvidia...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bude to už konečně umět rozchodit X-Fi nebo novější SB Z alespoň v 5.1 ? Nebo jako doposud jen stereo, to je pak k nepoužití....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu 1) kolik lidi vseobecne jeste pouziva jine nez integrovane sitovky, 2) kolik lidi co vlastni X-Fi umi programovat, 3) kolik z nich ma pristup k dokumentaci X-Fi nebo cas na reverse engineering... bych rekl ze bude lepsi kdyz zrovna na tohle cekat nebudes :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nu a kvůli těmhle "detailům" se nikdy linux do domácností nerozšíří. Podpora jen co nejobyčejnějšího hw a i tak část funkcí vůči Windows omezená. Jestliže linux ani na tak letitém hw nerozchodí ani vícekanálový zvuk tak je to extrémní bída. Neřeknu kdyby šlo o nějakou horkou novinku, ale X-Fi jsem kupoval před deseti lety - pro linux asi pořád novinka :-)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba si stěžovat u výrobce HW, který není schopen nebo ochoten vytvořit ovladač.
Třeba já jsem si také neověřil podporu, tak mám doma Asus e200ha s Widlema (více jak polovinu disku zabírají jen Widle :/). Výrobce zvukové karty (conexant cx2072x) nebyl zatím schopen vytvořit funkční ovladač a to jim už trvá skoro rok, ale prý se na tom pracuje. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

stačí odpověď ano či ne. Ale šlechtí vás že jste nedal rádobyvtipnou adresu googlu jako někteří borci.

Neberte to jako rejpání, ale pokud se začne takto zlehka s hw desetiletí známým a hned začínají záporné odpovědi, tak nadšení pro alternativní OS rychle upadá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chtel by jste radsi, abych vam daval falesnou nadeji ?

Vec se ma tak, ze lidicky znali kernelu a s nekonecnym mnozstvim casu (ktere je treba k RE driveru) a motivaci, nerostou na stromech.

Dokud budou lidi davat penize firmam jako Creative (ten Creative ktery se neobtezoval udelat funkcni Win10 drivery pro 90% svych produktu, takze tezko budou delat neco s linuxem), firmam ktere vam neco prodaji a pak serou na vasi hlavu, pak se nedivte ze situace s linux drivery je, jaka je (a bude dal takova). Jestli chcete aby se to nekam pohlo, tak 1) vote with your wallet, 2) napiste vyrobcovi email at si vytahne zadnici z p...

Napsal jste jim maila ? Ne, protoze nadavat v diskuzich na linux je jednodussi. Tak se nedivte ze si tahle firma s vami vytira pr**l...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jelikož mi google funguje, našel jsem, že X-Fi je v linuxu podporovaná od roku 2009, X-Fi Titanium HD od roku 2012.

edit: Xtreme Audio podporováno není a asi ani nebude. Používá to chipset ze SB Live!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

správně, ale funguje jen ve stereo módu. Taky nechci od svobodného ovladače aby dával všechny funkce o má originál ve Win, ale zvládnout alespoň vícero repro konfigurací by mělo patřit do toho základu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je snadné nadávat. Též mám jeden SB co k němu byly ovladače k Vistě, na W7 už nic nevydali (ale rozchodit to šlo) a od Win 8 konec. Ženě jsem během pár min v Mintu rozfungoval profi zvukovku co měla poslední drivery na W98 (šla rozchodit se studeným potem pod W XP pomocí různých úhybných manévrů) a Mac OS Classic. Vista a novější nic. Jsou proto Windows systém na spláchnutí do záchoda?

Když na to výrobci kašlou a nepoužívají žádný otevřený standard, tak je to těžké. Jak již někdo napsal výše, chce to hlasovat peněženkou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady pomalu.
Velmi dobre si pamatuju doby, kdy na Win2000 a WinXP kolovaly specialne pro SB Live! alternativni drivery, pac defaultni od SB nefungovaly strasne dlouho dobre. A mohl snad MS za to, ze zvukovky nefunguji jak maji?
A rozjet na Win2000/XP SB LIve! bez ovladacu? Ani prd.

Proto me kolem roku 2002/2003 strasne prekvapilo me prvni experimentalni distro Knoppix, ktere nabootovalo pouze z CD a svete div se, nVidia a SB Live! fungovaly. Nechapal jsem to tehda jak to je vubec mozne.

Takze nadavat na "linux", ze neumi nejaky konkretni HW je fakt dost zcestne. Kdyz pro to vyrobce neudela ovladace, tak to visi jen na hrstce dobrovolniku programatoru, ktera se snazi cosi reverzne zbastlit.

A ze se linux nerozsiri, to je snad jedine dobre.
Uz ted distribuce nabiraji windowsacke manyry a vse se komplikuje a prasi.
Jen at to pekne zustane na 1% periferii, zivot bez antiviru a s urcitou mirou pasivni bezpecnosti diky malemu zastoupeni na trhu je krasny.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neptáš na špatné adrese? Musíš se zeptat vždycky u výrobce, jestli vytvoří ovladač pro Linux, případně zda-li zpřístupní alespoň dokumentaci, aby to udělal někdo za něj.

http://support.creative.com/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

konečného uživatele tohle nezajímá. Ptá se zda to funguje. Pokud ne, tak jde o dům dál kde ano...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vid, nizsie moj prispevok to Vam, ako odpoved

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo tys tenhle typ diskutujícího, ne každého zde mám zařazeného. No máš pravdu, pokud nějaký HW nebude v nějakém systému fungovat, zřejmě ho nebudeš používat. Nebo můžeš spolu s dalšími prudit u výrobce, aby poskytl ovladač či dokumentaci. Někteří výrobci zákazníkům vyhoví, jiní ne. Mají na to právo. Nicméně o to ti vlastně v tom příspěvku nejde, že? :) Tys přišel prudit sem, což je škoda, pruzení u Creative by mohlo přinést nějaké ovoce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby se jednalo o hw nějaké noname firmičky tak neřeknu, ale tohle je lídr na poli zvukovek. Chtít mít rozchozenou podporu 5.1 zvuku v roce 2017 je opravdu drzost :))
Ale zase chápu že většina linuxáků jede na popelnicovém hw kdy si vystačí s P4/C2D s intg. zk i gk takže i takový jednoduchý požadavek chápou tařka urážlivě. Nic proti, na programování, menší surfování na netu a sepisování čehosi plus občas skouknutí videa v xvid to postačí, ale většina normálních uživatelů má trošku modernější hw i požadavek aby hw běžel naplno ne jen částečně.
ALe zas když se chce tak to jde, viz lepší podpora archit. Bulldozer. Hudební hw bohužel nemá prioritu...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

> Chtít mít rozchozenou podporu 5.1 zvuku v roce 2017 je opravdu drzost :))

A chtels to po Creative ? jo ne, ty to chces po "linuxacich", protoze firma s tintilionem tolaru si nemuze dovolit najmout jednoho kernel developera, zato magicti "linuxaci" kteri maji nekonecne mnozstvi casu na RE drivera (a samozrejme zadara), jsou jasne na vine...

> tařka urážlivě

Ano, obvinovat jine lidi z toho, ze neposkytnou zadarmo support na neco, co by mel supportovat vyrobce, je urazlive.

> lepší podpora archit. Bulldozer

Tu lepsi podporu taky delali vetsinou lidi, kteri za to byli placeni. >90% lidi kteri delaji na kernelu jsou placeni firmami. A lidi kteri placeni nejsou, maji jaksi pravo delat na cem chteji. Jo a na rozdil od Creative, dokumentace k AMD procesorum existuji tuny.

Takze to shrnem: dals prachy kktum kteri na tebe s*rou, a ted vinis lidi kterym si v zivote nedal ani cent.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Clovece ty si musel zamrznout v minulym stoleti... tehdy creative mozna lidr byl. Ale v tomhle tisicileti je to jen bezvyznamnej vyrobce mizernejch zvukovek s jeste mizernejsi podporou za nesmyslny prachy. Firma co ty zvukovky vyrabi nedokaze udelat bezproblemovy ovladace ani pro windows a ty by si chtel aby nekdo zadarmo ve svym volnym case udelal funkcni pro linux ? ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

bezvýznamný, mizerné zvukovky - tak jsou dva tahouni - hlavním je Creative a dotahuje se na něj Asus, jinak sahara a noname číňani. S drivery jsem měl problém jen s jednou verzí kdy po uspání pc se ztrácelo nastavení do defaultu. Otravné ale nic vážného. Na W10 drivery spolehlivě fungují dávno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved o to ide! Kto dodal tie drivery pre Windows? Creative a kto ich nedodal pre Linux Creative. A ty miesto toho, ze by si riesil Creative, nech dodaju co maju, nadavas na druhu stranu, preco neodvidla pracu za Creative ... si na hlavu? Ani vo Windowse by neslapala bez dodanych ovladacov od Creativu ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mas hezky iluze. Realny trzni podil co ma creative je v jednotkach procent. Prodavaji uz vecnost jen ruzne oznaceny levny dsp za nesmyslnou cenu (takzvana nalestena bida). Posledni evoluce byla, ze se po dlouhym cekani zmohli na zvukovky do pci-e... a to uz je taky hodne dlouho. A predtim to taky nebyla zadna hitparada. Dlouho zili z toho ze v dosu byly prakticky standard a uspesne kopirovali napady od ostatnich... dneska by je zvukovky neuzivili a zijou z jinejch produktu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Drivery Creative byly vždycky ten nejstrašnější kus software co existuje. Nikdy bych si od nich zvukovku znovu nekoupil, i kdyby měla zlacený andělský zvuk (což nemá). HW výrobek je komplexní a ovladače do komplexu patří stejně jako následná podpora (odchytávání bugů, drivery pro nové systémy).

Pokud výrobce nedělá drivery pro Linux a vy Linux chcete, tak nenadávejte na Linux, ale na výrobce a jeho mizernou podporu a prostě si kupte jiný (je to výrobce kdo dodává drivery). O hodně lepších zvukovek než Creative jsou spousty.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jsi tenhle typ diskutujícího. Už si to budu pamatovat, ale pro tentokrát ještě budu reagovat, ale slibuji, že naposledy.

Netuším, odkud bereš svou jistotu o stáří používaného HW v Linuxu (ona existuje nějaká statistika?). Vím, že řada lidí oživí kdejaké staré PC pomoci Linuxu, ale netroufl bych si něco tvrdit s určitostí jako ty. V mém okolí je poměr nového a starého HW mezi linuxáky a windowsáky řekl bych hodně podobný, byť si linuxák např. nepořídí na hraní Radeon či tiskárnu Canon. Každopádně u mne bys se svým tvrzením hodně narazil :).

Ale k tématu... on je problém v Linuxu s podporou 5.1? Odpovím si sám - není. Takže zde problém zřejmě nebude. Vracíme se tedy k tvému pokusu o trolení. Předpokládám že chápeš, že záleží na výrobci hardwaru, jestli pro daný systém či jeho verzi vydá ovladač (popř. v horším případě pouze dokumentaci k HW) a v jakém stavu. Není vyjímkou, že výrobci nevydají ovladač k předchozí generaci HW ani pro novou verzi Windows. To myslím vědět budeš. Stejnětak věřím, že chápeš, že za to nemůže Microsoft a jediné co po tobě chceme je, abys stejný vzorec použil na výrobce HW vs Linux. Je úplně jedno, jestli jde o Creative, Canon nebo jak píšeš noname firmičku. Záleží pouze na výrobci a je jedno, jestli je to lídr ve svém oboru nebo ne, byť je to pro lídra větší ostuda než pro tu noname firmičku. Přesto je toto rozhodnutí pouze na výrobci HW.

Nevím, jestli nám nenápadně naznačuješ, že bychom se měli v takových případech mobilizovat a vzít tu firmu útokem. Mohu tě ujistit, že to děláme jinak; prostě si jejich HW nekoupíme. V předchozím příspěvku jsem záměrně použil "obousměrnou" formulaci

"pokud nějaký HW nebude v nějakém systému fungovat, zřejmě ho nebudeš používat"

což u tebe znamená, že nebudeš používat Linux a u mne, že nebudu používat zvukovky od Creative. A oba budeme spokojeni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no tak si zaškatulkuj do šuplíčku "bubu troll warning" :-) Pobavils.

Pointa je v tom že jsem poukázal na těžkopádnost linuxového vývoje kdy hlavní vývoj je na firmách které používají linux primárně na práci, tak proto si poladí třeba zmíněnou podporu Bulldozeru.
Často se tu nadává v diskusích na blbé produkty MS, ale ty linuxové jsou ještě o několik řádů horší ve vztahu k neprofesionálním uživatelům. Pokud se nepoužije postarší a hlavně co nejobvyklejší hw tak je to v loji. Ani Canonical toho moc nezměnil. "Prostě si jejich hw nekoupíme" - takže se pro jistotu zůstane u integrovaných bazmeků. Já jsem netvrdil že tam nechodí, jen jde o klasický nedodělek kdy karta hraje, ale jaksi pouze stereo. A to poněkud popudí - když už se do toho vývojář pustí ať to dotáhne do konce, bohužel je hodně věcí v linuxu kde se s chutí začne a pak to zůstane viset v poloviční fázi. Pak si člověk řekne, fajn zprovoznili to, ale po instalaci je opět nasraný. Proto jsem opustil dualboot a nechal si pouze Win. A takových lidí je zřejmě víc které nebaví věčné čekání až se něco zprovozní a pak jestli se to vůbec dodělá. Snižování podílu na Steamu může být zrovna o tom. Lidi kteří byli zklamaní s W10 laborovali s linuxem a nakonec se po peripetiích pokorně vrátili k W7...
To nemá být trolení, ale takové popíchnutí zda se linux posunul blíže mainstreamu. A dle reakcí pořád vše při starém, tedy pracovní systém, multimedia a hry tradičně drhnou. A po "herním" SteamOS se slehla zem. Konkurence proti Win se opět nekoná.

P.S: původní dotaz byl směřován k ověření zda už to dotáhli dokonce, ale podle reakcí soudě místní komunita jede jen na integrovaných, takže se stejně nic nedozvim. Za chvíli budeme my majitelé neintegrovaných za exoty :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tohle už z části vypadá jako diskuze, tak se k tomu vrátím, ale hodně odbíháš od tématu. Mimochodem pobavil nepobavil, tvůj příspěvek výše byl hodný spuštění detekce trollingu.

Pointa je v tom, že výrobce HW nedělá ovladače pro Linux. Nemůžeš to stavět tak, že výrobce je z obliga a může za to OS nebo někdo, kdo napsal nějaké řešení a z nějakého důvodu to nedotáhl do konce. Ten někdo to dělá za výrobce. Spekulace o tom, jestli má ten dotyčný dostatečnou dokumentaci, jestli nejde o reverzní inženýrství atd. jsou zbytečné a je to irelevantní. Nazývejme věci pravými jmény. Řekni "pro Linux nejsou ovladače pro SB a ten OSS ovladač nemá funkční 5.1 a tak ho nemůžu / nechci používat" a je to vyřešené.

"Pokud se nepoužije postarší a hlavně co nejobvyklejší hw tak je to v loji"

Spravuji i nezanedbatelný počet desktopů a notebooků. Neplatí, že se musí použít starší HW. Z části platí druhá část. To co spravuji obvykle vybírám a vím, kterým výrobcům komponent (i běžných) se vyhnout obloukem, především v noteboocích. Naštěstí jich ubývá, ale člověk neznalý se v loji ocitnout může. Zde razím pravidlo: když nevím, zeptám se. Když jdu koupit sekačku, taky se zeptám co je pro mne vhodné.

"podle reakcí soudě místní komunita jede jen na integrovaných, takže se stejně nic nedozvim. Za chvíli budeme my majitelé neintegrovaných za exoty :-)"

To jsme byli už v době, než jsem od nich upouštěl :). Dozvědět se můžeš u výrobce, pokud mu položíš dotaz. Nakoukl jsem na support Creative a podle všeho se dozvíš, že pro Linux ovladače dělat nebude, tzn. nic se nezměnilo. Můžeš se obrátit také na autora ovladače, který ti zodpoví tvůj dotaz nejlépe, popř. ti poradí. Je ale podle mě chyba, že nenadáváte na webu výrobce. Když vás bude dost, třeba se dočkáte. Nebylo by to poprvé.

"takže se pro jistotu zůstane u integrovaných bazmeků."

Podle mých uší se některé integrované zvukovky posunuly na slušnou úroveň a přiznám se, že jsem zvukovky od Creative přestal používat právě proto, že jsem už neslyšel rozdíl. Ty můžeš mít citlivější uši a můžeš klidně rozdíl slyšet. Nikdy negeneralizuj svůj postoj na celou populaci. Poslední dobou se to i tady často objevuje ve stylu: je to takto, mám pravdu a jiný názor není připuštěn. To je postoj na hony vzdálený od diskuze.

OT: Kolem Canonicalu je trochu pohádek. Jsou věci, které jim nikdo upřít nechce, ale trochu, možná trochu víc, se to nafukuje. Canonical nemá z toho pohledu, o kterém mluvíš, sílu něco změnit. Má nějakou vizi, za kterou se snaží jít, ale k jejímu naplnění nemá asi dostatek vývojářů, jinak si to vysvětlit neumím. Nemá ani sílu / páky na to, aby mohli hnout linuxovým světem. Tím naopak hnulo Valve. Ano, táhne se to dlouho, ale uvědomme si, co vše se muselo a ještě musí udělat. Navíc si Valve přineslo do světa Linuxu některé zvyky, za které je společnost kritizována a tak i mezi linuxáky potkáš minimum instalací SteamOS. Myslím si, že bude hodně záležet na tom, kdy bude dotažený Vulkan a jestli jej výrobci her přijmou. Pak teprve bude podle mne čas posoudit. Já hráč nejsem, mám pár her ve Steamu a třeba port Tomb Raidera je sprasený tak, že jsem zůstal nevěřícně koukat. Jestli to povedou tyhle studia takhle i dál, tak bude i nadále platit to, že Linux pro hráče vhodný není, tzn. SteamOS zůstane stejnou vizí, jako termín "uživatelsky přívětivé" Ubuntu.

Zčásti máš pravdu v tom, že některé implementace jsou vylepšovány až za přispění někoho dalšího (opět návrat k původnímu tématu), ale nesouhlasím, že by se v Linuxu nic nezměnilo. Opak je pravdou. Když porovnám situaci teď a před 10 lety, těžko se dá souhlasit, že by se některé distribuce nepřiblížily mainstreamu. Musíme si ale říct, co si kdo představuje pod pojmem mainstream. Pokud za mainstream považuješ hraní jako takové, pak Linux mainstreamem není. Jsou lidi, kteří očekávají, že Linux bude kopií Windows zdarma. Pro ty to mainstream nebude nikdy, jde o jiný operační systém. Ale tohle téma je OT a je na velmi dlouhou diskuzi, to můžeme prodiskutovat třeba mailem, ať to tu nezasíráme, už tak je to víc než dost :).

K jedné věci se ale ještě vymáčknu

"Často se tu nadává v diskusích na blbé produkty MS, ale ty linuxové jsou ještě o několik řádů horší ve vztahu k neprofesionálním uživatelům."

Pokud je někdo nespokojený s produkty MS či řešením v Linuxu, tak to nemá používat. Že si někdo přijde ulevit do diskuze místo na záchod (či jinam), se bohužel děje běžně. Já nejsem linuxový bojovník oblečen do trička s tučňákem na hrudi. Jsou případy, kdy některé lidi od Linuxu odrazuji. Vždy říkám, že člověk má používat to, co mu vyhovuje. Ideální řešení neexistuje, kompromisy děláme při každém výběru, podle svých kritérií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otazka je, kde chce linux blize k mainstreamu.
Mam pocit, ze to jsou prevazne uzivatele Win.

Kdyz potrebujes HW, ktery beha dobre jen pod widlema, tak proste pouzivej widle. A co?
Svoboda vyberu.

Moji znami audiofilove jedou pouze na M-Audio a nic od SB jim nesmi do stroje. A pouzivaji bud Mac, nebo Linux, nemaji duvod fungovat ve Win.
Svoboda vyberu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čeče, mám inkoustovou tiskárnu a scanner Canon (resp. multifukci) a drivery pro Linux jsou. :-) To jsem netušil, že jsem takový klikař. Možná se Canon před lety chytil za nos, když má takovou pověst? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měl. Canon dlouhou dobu ovladače pro Linux nedělal, pak velmi krátkou dobu jo a po nějaké změně zase přestal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to je smutné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prve tot sa od nedele pohlo

Linux 4.11-rc1 Kernel Released on 5 March 2017

orvalds' release announcement that just hit the mailing list mostly talks about the size of the merges and a fair amount of material that was merged but hadn't been staged in linux-next, upsetting him some. Beginning with Linux 4.12, Linus will become more strict about seeing that big changes be staged in linux-next for testing.
https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Linux-4.11-rc1-Released

Intel Sends First Batch Of Changes To DRM-Next For Linux 4.12: 550+ Patches
7 March 2017 at 06:44

With Intel's first drm-intel-next pull request as well as the drm-misc code updates also sent in by Intel DRM maintainer Daniel Vetter, there are already over 550 patches queued up for this next kernel cycle! Looks like Linux 4.12 could be big on the DRM front especially as Intel will have more pull requests, AMD might have DC/DAL and even Vega for 4.12, and Nouveau will have the newly-published Pascal acceleration code.

https://phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Intel-DRM-Next-First-Lin...

The New Features Of The Linux 4.11 Kernel

5 March 2017.

The Nouveau DRM driver went through a Secure Boot code refactoring and based off that work NVIDIA even released the signed Pascal firmware for Pascal consumer cards along with code for bringing up accelerated support for the GeForce GTX 1050/1060/1070/1080. But that accelerated Pascal support isn't landing until Linux 4.12.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux-411-features&n...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.