Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co potřebujete vědět, než si koupíte svou první kryptoměnu?

Zdroj: unsplash.com

Svět kryptoměn je stejně vzrušující jako složitý a vyznačuje se rychlými změnami cen, které mohou nováčky zastrašit. Navzdory tomu digitální měny jako Bitcoin a Ethereum od uvedení na trh nejen prudce stouply na hodnotě, ale zažily i podíl vzestupů a pádů.

Zatímco obchodování s kryptoměnami je již delší dobu doménou zkušených, pokud jste na tomto digitálním trhu nováčkem, možná vás zajímá, jak začít. Tento článek nabízí jednoduchý přístup ke vstupu do světa investic do kryptoměn a upozorňuje na hlavní rizika, kterých byste si měli být vědomi;

Příprava před investováním do kryptoměn

K investování do kryptoměn je třeba přistupovat opatrně a připraveně. Začněte tím, že se ujistíte, že vaše celková finanční situace je stabilní - to znamená, že budete mít solidní pohotovostní fond, udržíte si přiměřenou úroveň zadlužení a budete si udržovat rozmanité investiční portfolio. Kryptoinvestice považujte za součást své širší finanční strategie, jejímž cílem je potenciálně zvýšit vaše celkové finanční výnosy.
 
Zde je pět základních tipů, které vám pomohou začít rozumně investovat do kryptoměn.

1. Porozumění vaší investici

Je důležité plně porozumět všemu, do čeho investujete. Kryptoměn je mnoho a často se objevují nové varianty, z nichž každá má odlišné vlastnosti a provozní mechanismy. Na rozdíl od tradičních investic, jako jsou akcie, není mnoho kryptoměn podloženo fyzickými aktivy nebo příjmy z podnikání.
 
Například hodnota bitcoinu závisí na rostoucí poptávce oproti jeho omezené nabídce - lidé musí být ochotni za něj časem zaplatit více. Než začnete investovat, seznamte se s pozadím každé kryptoměny, jejím fungováním a tržním potenciálem.
 
2. Poučení z minulosti, plánování budoucnosti

Jednou z častých chyb nováčků je, že při rozhodování o investicích vycházejí z historického růstu. Přestože například bitcoin kdysi stál pouhé haléře a nyní má mnohem vyšší hodnotu, neexistuje žádná záruka, že tento růst bude pokračovat. Úspěšní investoři se zaměřují spíše na budoucí potenciál než na minulou výkonnost. Důležitější je zvážit, co bude v budoucnu určovat hodnotu kryptoměny, než její minulost.

3. Procházení volatilitou

Ceny kryptoměn mohou v krátkých obdobích prudce kolísat - někdy i na základě pouhých fám. Volatilita je hra pro vysoce postavené obchodníky na Wall Street, z nichž každý se snaží přetáhnout ostatní investory s hlubokými kapsami. Nového investora může volatilita snadno rozdrtit.
 
Je to proto, že volatilita otřásá obchodníky, zejména začátečníky, kteří dostanou strach. Mezitím mohou nastoupit jiní obchodníci a levně nakoupit. Stručně řečeno, volatilita může sofistikovaným obchodníkům pomoci "nakupovat nízko a prodávat vysoko", zatímco nezkušeným investorům "nakupovat vysoko a prodávat nízko".
 
4. Řízení investičních rizik

Řízení rizik je životně důležité, zejména na tak volatilním trhu. Strategie se liší v závislosti na vašem investičním stylu:

  • Dlouhodobí investoři se mohou rozhodnout držet svá aktiva bez ohledu na poklesy trhu a věřit v jejich dlouhodobý růst.
  • Krátkodobí obchodníci si mohou stanovit specifická pravidla, například prodej aktiva při poklesu o 10 %, aby se vyhnuli velkým ztrátám.

Začít pouze s malou částí svého investičního kapitálu vám také může pomoci naučit se pracovat, aniž byste vystavili příliš velkou část svých financí vysokému riziku.
 
5. Investování v rámci vašich možností

Nikdy neinvestujte peníze, které byste mohli brzy potřebovat, do něčeho tak nepředvídatelného, jako je kryptoměna. Zvažte také bezpečnost platformy, kde digitální měny nakupujete a ukládáte. Spolehlivá bezpečnostní opatření jsou klíčová, aby se zabránilo krádeži nebo ztrátě.

Další způsoby, jak se zapojit do kryptoměn

Pokud se vám zdá přímá investice příliš skličující, existují i jiné možnosti, jak se do kryptoměn zapojit:

  1. Crypto Futures: Jedná se o dohody o nákupu nebo prodeji kryptoměn k budoucímu datu za předem stanovenou cenu, které nabízejí příležitost k dosažení vysokých výnosů, i když se zvýšeným rizikem.
  2. Bitcoinové fondy ETF: Po schválení Komisí pro cenné papíry a burzy v lednu 2024 se tyto fondy staly jednodušší metodou investování do Bitcoinu, aniž by se musely zabývat složitostí přímé manipulace s kryptoměnami.
  3. Blockchainové fondy ETF: Tyto fondy investují do společností vyvíjejících technologii blockchain - technologii, která stojí za kryptoměnami. Tato metoda nabízí rozředěnější expozici vůči kryptoměnám, ale s potenciálně nižším rizikem a volatilitou.

Závěrečné myšlenky

Investování do kryptoměn je vysoce spekulativní a složitost trhu může být skličující. S opatrným přístupem zaměřeným na malé, zvládnutelné investice a solidním vzděláním však mohou nováčci procházet touto vzrušující oblastí s větší jistotou a bezpečností. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je začít s malými investicemi, upřednostňovat učení a nikdy neinvestovat více, než si můžete dovolit ztratit.

Tagy: