Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Rekapitulace: Co v roce 2019 vyšlo a co ne #2

Díky za shrnutí, muselo to dát hodně práce.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

…a přitom taková blbost.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

pripájam sa k poďakovaniu ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Beru cín, kalafunu, pájku a připájím se taky :)
Díky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj dekujem ...super pocteni :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No-Xi, moc a moc díky! Nejen za tento článek, ale za všechnu práci. Opravdu.

Jsem sice už relikvie (cdr.cz čtu cca od roku 2005), ale Vy a Much Doge jste důvodem, proč je tento web stále na začátku mého speed dialu. Až odejdete, tak vás s velkou pravděpodobností fyzicky opláču.

@Wifte... co takhle sem hodit občas nějakou příhodu z praxe? Btw, díky tvým(Vaším) Tutus Brutus testům mi až do letoška spolehlivě sloužil Samsung SM843T, který byl následně předán mamce, kde bude spokojeně žít až do smrti notebooku. ;-)

No-Xi, Karáši, Davide, WIFTe, vše nej do nového roku. ;-)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Mě momentálně nejvíc trápí nedostupnost desek s chipsetem B550 https://diit.cz/clanek/x570-v-cervenci-b550-v-zari-vzorky-zen-2-na-45-ghz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne! taky jsem cekal ale nakonec nic a zacalo se psat ze az v Q1 2020 atd...a ze nebude mit PCIE4.0 tak jsem se na to cekani uz vykaslal a sel do lepsi B450 desky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jde spíš o to, že u těchto desek předpokládám, že PCIE linky přímo z CPU pojedou na PCIE 4. Tedy sloty pro grafiku a M2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepojedou. Zakázáno v BIOSu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já nakonec koupil mladýmu MSI B450-A PRO a R3600. Třeba se jednou dočká i redmarx :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V podani Redmarxe nebyl rok 2019 nijak bohaty, puvodne si chtel koupit nove PC s RyZenem 3000, ale protoze mu jeho soucasne PC s i7-6700 a GTX1080 stale staci, tak se rozhodl, ze jeste pocka take na kulaty rok 2020 a pujde az do rady 4000.
Nicmene naprazdno nevysel ani Redmarx a presto, ze tomu zde mnozi neuveri, take si par veci ke svemu hernimu PC nakoupil:
1. Gamepad Xbox ONE S, protoze jsem nebyl schopen dohrat Assassins Creeda na Logitechu F710 a ukazalo se, ze gamepad od Microsoftu je na ovladani teto hry mnohem lepsi volbou.
2. Herní sluchátka Logitech G432, nebot na Zalmanu HPS300, ktere jsem dostal zadarmo, odesly nausniky a sluchatka od Logitechu byly v akci a ukazaly se jako velmi dobra volba, perfektni zvuk do her.
3. Mechanickou klavesnici SPC Gear GK540 Magna Kailh Red, byt jednu mechanickou klavesnici uz mam, ale hodila se a chtel jsem ozkouset jiny druh spinacu. S klavesnici jsem take spokojeny, ikdyz barvy podsvetleni jsou dost nedostatecne a led diody nemaji stejny barevny odstin pres volbu stejne barvy, takze uplne stopro doporuceni dat nemohu, ale cenove je prijatelna, takze je to holt neco za neco.
4. Mys Logitech G403 Hero jsem koupil ted na vanoce do zasoby, mam totiz Logitech G403 Prodigy a mys je tak dobra, ze uz jinou nechci a nova verze ma navic vice podajny kabel, takze jsem si rekl, ze na vanoce za akcni cenu, proc by ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

když to shrneme u Intelu nuda a AMD nad očekávání. Jenže jsme v takové době kdy stačí i starší cpu a gpu, trh má ohromnou setrvačnost a zatím málokomu se chce vydávat něco na co by nestačil výkon 4c/8t a na hry ve fHD pořád stačí grafika R9 390 která má podobný výkon jako RX 580. Jen je třeba si ohlídat u AMD ovladače které přes všechny ódy fandů na tom nejsou nejlépe, viz poslední prosincové kdy jsem se musel vracet kvůli nefunkčnostem k poslední listopadové verzi. Mám i RTX v hlavním stroji takže mohu dobře porovnávat, ty efekty jsou fajn ale když vezmu že za lepší edici 2070 jsem dal 14Kk tak je to hodně velký příplatek. Takže letošek patřil víceméně AMD v cpu poli kde překvapili 16c do desktopu a 64c do HEDT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že se nepotvrdilo uvedení TRX80/WRX80. Výborné procesory 39[6/7/9]0X by si pod sebe zasloužily schpnější MB (více slotů/linek PCIe, octa-channel, RDIMM). Nebo jako alternativu uvést na trh "WS" EPYCy s vyššími boost takty při omezeném počtu threadů pro ty s vyššími požadavky na RAM/takty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecné očekávání je, že řada 80 bude vydaná začátkem roku s Threadripper 3990X. AMD její existenci nedementovala, při vydání TRX40 na dotaz ohledně 80 odpověděla: „Dnes vydáváme pouze TRX40“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je povzbuzující zpráva, jsou náznaky zda octa-channel bude vyhrazen jen pro 64c(48c?), nebo se očekávají i reedice 3960(70)WX? 3990X bude cenově asi dost vysoko (3499U$++)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím. Půlka kolujících informací vzešla ze spekulací, něco málo z úniků a ještě to vypadá, že ani ty informace z úniků nejsou úplně jednotné. Dá se čekat, že na CES (tj. již po příštím víkendu) AMD prozradí víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc dekuji za clanek a chci vsem poprat prijemne svatky a stastny novy rok.

Zaroven se vsak chci obratit na mistni komunitu s prosbou o pomoc. Dostal sem na vanoce monitor acer kg217. Po pripojeni DP s moji 5700xt se automaticky nastavil jako vychozi zvukove zarizeni pro prehavani repro v monitoru. Problem je, ze po prepnuti na cokoliv jineho (vestaveny realtek, nebo blasterx-ae5) se neozyva z repro zadny zvuk. Repro je v poradku. Po chvilce patrani sem zistil, ze na vine mozna budou drivery "AMD high definition audio device", ktere prave zajistuji zvuk z grafarny pres DP. Ale jisty si tim nejsem. Setkal se nekdo s podobnym problemem? Diky za odpovedi.

EDIT: Drivery zvukovek se zdaji byt v poradku. V BIOSu sem nic kritickeho nenasel. Ikdyz mi to prinde, ze neco zablokovalo to audio na hodne nizke urovni co se neprojevuje v uzivatelsky pristupnych moznostech konfigurace. Ve widlich je nastaveno vse jak ma

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To zní vcelku logicky. Zvuk (digitální) generovaný HDA na GK jde skrze DP či HDMI do monitoru, ve kterém se dekóduje a pomocí DA převodníku a zesilovače využije vestavěné reproduktory (případně je možné využít zvukového výstupu monitoru na připojení sluchátek či akt. repro). Při volbě jiných zvukových zařízení v PC jsou jejich analogové audio výstupy typicky 3,5mm konektory na zadních panelech MB či ZK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje chyba, nerozlisil sem v textu mezi samostatnymy repro a vestavenymi v monitoru. Mam samozrejme pripojene bedny do jacku ve zvukovce :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte povolený a nezeslabený zvuk v menu monitoru?

Jinak ještě možný zádrhel, cituji: "Kabely DisplayPort mohou přenášet i multikanálový digitální zvuk. Na druhou stranu DisplayPort nezvládá přenos ethernetových dat a současný standard nedisponuje zvukovým kanálem ARC."

Viz: https://hdworld.cz/audio-video/hdmi-vs-displayport-ktery-standard-je-lep...

Tedy - mohou = že nemusí! A není podpora pro ARC. DP je především pro přenos obrazu!!! Na zvuk je lepší audiorozhraní ;-)

Osobně nechápu smysl pidireproduktorů v placatým monitrou... Já zvuk vedu jinam než do zobrazovadla - do reprobeden! Přesněji - do zesilovače a pak do pořádný audio apatury ;-)

Už jsem OT, ale přesto si neodpustím provokaci - ale pozitivně myšlenou - abych vás vyprovokoval neposlouchat hnus z pidirepráčů...:

Na zobrazování obrazu je obrazovka na reprodukci zvuku jsou reproduktory! :-) Jsou to 2 různé fyzikální veličiny ;-)

Edit: aha, šak vy potřebujete zvuk posílat do repráků mimo monitor, tak co řešíte DP???... A jasně že audio výstupy se mohou odmlčet, detekujeli PC propojení přes grafické rozhraní na opačné straně (monitoru) dekoder zvuku a je třeba jej v menu grafické karty zakázat!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to ze zvuk jde pres DP beru jako nezadouci jev a primarne mi jde o zvuk ze zvukovky. Hmm rikate vypnout dekoder zvuku v menu grafiky... Nic takoveho sem v tom slavnem adrenalin sw nenasel, ale zkusim pohledat. Dik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus ve zvukovejch zařízeních zakázat zvuk z grafiky. Taky se koukni jestli nemáš nastaveno používat pouze výchozí zařízení. A pak ještě zvolit jako výchozí zvukovku kterou chceš. V sw ke zvukovce by mělo být nastavení výstupů. Někdy je to integrovaný ve vlastnostech zvukovky v ovládacím panelu zvukových zařízení. A jako vždy mít aktuální ovladače na zk. Win 10 s tím mívají po update problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo možná že to jde změnit u zvukovky, ale já vidím volbu jestli zvuk posílám ze zvukovky z analogového OUT do repráků/zesilovače, nebo po grafickém výstupu..., paradoxně u nastvení grafiky (šak to je možné posílat ač paradoxně přes grafiku!) - zde: Nabídka Start - Ovládací panely - Ovládací panel nVidia (neb mám grafku od nVidie) - Monitor - nastavení digitálního zvuku - Otevřít zvuková nastavení Windows a zvolit: Reproduktory , kde je vidět název vaší zvukovky, u mě je to Soud Blaster Audigi.

Viz obr: http://odsakeda.sweb.cz/Zvuk%20nastaven%C3%AD%20Device.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak uz sem psal kolegum kolem, vsecko zakazano, zvukovka nadtavena jako vychozi a nic. Jedine co me napada, je ze je problem nekde v AMD sw. Jinak uz fakt nevim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zakazano a zakazan i driver ve spravcich zarizeni. Nic

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

win+R --> control (enter)
Hardware a zvuk --> Spravovat zvuková zařízení.

Zde si vyber správnou zvukovku i její výstup (označit, klepnout dole "nastavit jako výchozí), zároveň si můžeš nastavit i správný vstup pro záznam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nastaveno jako vychozi a i vychozi pro komunikaci, nic. Ve spravci zarizeni sem zakazal to AMD hd audio devices. Stale nefunkcni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A v cem to vlastne prehravas? Nema treba ten Player vlastni nastaveni, kam posila vystup? Zkusil jsi jine drivery? Zkusil jsi jiny prehravac?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nefungujou systemove zvuky ani test zvuku pres spravce zvuku. Tohle neni problem konkretniho playeru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud mas pocit, ze ti to nejak podelala ta verze HDMI Audia, tak ten driver odinstaluj. Restart vyzkouset. Potazmo udelat Clean uninstal celyho bordelu kolem grafiky a pri zpetne instalaci vynechat hdmi audio...
vic mne takhle nenapada, snad jen zacit prochazet fora

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po dvou dnech hledani sem na foru nasel manika, kteremu pomohla cista instalace windows... Tam se dostat fakt nechci. Zkusim reinstal grafiky.

Edit: tak to taky nepomohlo. Coz uz je fakt divne.. Odinstaloval sem komplet grafiku s jejim audiem a ostatni zvukovky jsou furt potichu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedelej zadne slozitosti. Ve Windows je v pravo dole ikona reproduktoru, klikni na ni levim tlacitkem mysi. V tom nastaveni hlasitosti je vpravo nahore sipka, klepni na ni a vyber tam vystup na ktery se ma zvuk posilat.

Obcas sice najaky program muze obsahovat i vlastni nastaveni-vyber vystupu/vstupu zvuku, napr. Skype, ale to ma vliv je na konkretni aplikaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle byla samozrejme prvni vec co jsem zkusil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud o nefunguje bude problem na strane ciloveho zarizeni, ktere zvuk zpracovava.

Tj. ta zvukova karta, nebo jeji ovladac. Hledat jinde je zbytecne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dela to i vestavena na desce. A to mi pride nahoda, ze by se podelaly obe dve uplne stejne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proste SW chyba na strane ovladace zvukove karty nebo nejakeho predrazeneho filtru. Napriklad ja mam jeste v ovladacich zvukovky, zda chci posilat zvuk do prednich nebo zadnich konektoru (mam u Sound Blasteru front panel s konektory na sluchatka a tak.)
Jinak zatim vzdy bezproblemu fugovalo prepinani i v dobe kdy v systemu bylo 5 "zvukovek".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak novinka. Audio neni uplne mrtve, ale je strasne moc potichu. Pokud vytocim bedny na max, a zvuk ve widlich na max tak slysim septatni :). Takze je neco jen zeslabuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co kablik (zkousel jsi vymenit)? Co konektor na desce? Nema to tendenci "menit hlasitost", kdyz zacnes tim banankem (jackem) v ty dirce otacet doleva/doprava? :) Mas v to v ty spravny dirce? ;)
Zkousel jsi pripojit pres ten stejny kabel treba vystup z jineho zdroje, treba mobilu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tim to taky neni, pokud ty bedny zapojim do jacku v monitoru (je to jen jakysi trough-in z toho DP) tak hrajou normlane.

Nicmene povedlo se mi rozjet aspon externi zvukovku, tim ze sem prepl ocekavanou impedanci zateze ze 4-8 ohmu pro bedny na 16-32 ohm pro sluchatka tak to hraje. Coz si nemyslim ze je optimalni reseni, ale zatim to funguje. U klasicke vestavene zvukovky tohle udelat nemuzu, takze ta je stale potichu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsi změnit vzorkovací frekvenci?
Čím že to máš připojené repro? Co tak čtu, tak evidentně klasika kabel+Jack?(ah, už vidím, nějak jsem v půl druhé slepý :)) ) Zvukovka a její obslužný sw se vidí?
Mám přes DP připojený monitor, HDMI na TV a optikou z906. Změna libovolným směrem funguje v pohodě. Čili je mi to taky záhadou. Při nejhorším scénáři na to mužem mrknout přes teamviewer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz vse jede jak ma! Odinstaloval sem grafiku, komplet. Vsechny zvukovky a v BIOS sem zakazal integrovanou zvukovku. Pak sem vyndal moji zvukovku a zapl komp, Nainstaloval sem komplet GPU. Pak jsem vypl komp a zastrcil zvukovku a zapl a naisntaloval komplet zvukovku a ona jeden. No a pak sem povolil integrovanou zvukovku a taky ji doinstaloval a uz to jede... Asi byla nekde nejaka kolize... Kazdoapdne tahle kombinace ukonu me napadla az ted... Vsem dekuju za jejich cas a omlouvame se adminovi, ze jsem si z Diit udelal poradnu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je to zajímavé, mi třeba na staré desce musí být jen integrovaná nebo zakázaná integrovaná a zapojená externí :-D A hlavně je divné, že to hrálo tak extrémně slabě.
Ale aspoň už to máš z krku ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když máme za chvíli 2020 - narazil jsem na odkaz (ano, pouze kopíruji) :
https://wccftech.com/intel-10th-gen-comet-lake-s-desktop-cpu-lineup-spec...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pekne zhrnute.

trochu offtopic to hladanie blogerov si aspon updatnite :-) 19.12.2019 uz bolo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.