Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Rekapitulace: Co v roce 2019 vyšlo a co ne #2

Druhá polovina rekapitulace slibů a reality roku 2019 následuje…

První část článku:


Již potřetí a pokaždé od jiného zdroje přicházejí indicie, které poukazují vyšší počet jader u 7nm procesorů AMD… V polovině května upozornila AMD, že návrh procesorů architektury Zen 2 byl dokončen. Společnosti zbývá necelý rok na vychytání much, vyladění parametrů s ohledem na výrobní proces, softwarovou podporu a zkrátka vše, co se od dokončení poslední čárky na virtuálním rýsovacím prkně až do zahájení prodejů nového produktu musí odehrát.

Když se koncem jara 2018 začaly hromadit informace o tom, že by Zen 2 v rámci socketu AM4 mohl nabídnout více než 8 jader, nebylo ještě známo, že AMD již u této generace přistoupí (respektive přistoupila) k čipletovému návrhu. Ten, pokud došlo na nějakou zmínku, působil spíše jako sci-fi, hudba budoucnosti, jakýsi dlouhodobý cíl, ke kterému se AMD možná jednou dopracuje. Když se tedy v závěsu za zvěstmi, že AMD experimentuje s šestijádrovými a osmijádrovými bloky a zároveň v kontextu tehdejších roadmap, které ještě Epyc Rome (Zen 2) malovaly jako 48jádrový (a nikoli 64jádrový, jaký nakonec je), vypadalo to, že AMD dala přednost modulům ze dvou šestijádrových bloků.

Tedy maximálně 12 jader pro desktop a maximálně 48 jader pro servery. Už to by byl velký pokrok, který by na konkurenci Intelu více než stačil. Osobně jsem se klonil k názoru, že 16 a 64 jader zůstane zachováno pro Zen 3 - mýlil jsem se. AMD již jednak pracovala s čiplety a nikoli s moduly a jednak finální podobu procesorů definovaly dvoj-, čtyř- a osminásobky osmi jader - podle konfigurace čipletů.

Je už dlouho známo, že společnost Samsung se rozhodla se 7nm výrobou vše vsadit na EUV, takže dokud nebude mít provozuschopné EUV, nebude na 7nm linkách vyrábět. K rozběhnutí sériové 7nm výroby s EUV zbývá společnosti asi půl roku. V roce 2019 se patrně dočkáme prvních produktů vzniklých na tomto procesu.

GlobalFoundries se pro urychlení nástupu 7nm rozhodla v první vlně spolehnout na imerzní litografii a teprve v následujících vlnách začít pozvolna aplikovat EUV v těch částech procesu, kde jsou pozitivní dopady nejvýraznější a rizika nejmenší. Máme tedy čekat přinejmenším tři vlny 7nm procesů. Ředitel společnosti nedávno prohlásil, že očekává vyšší poptávku, než jakou bude společnost schopná vykrýt a že prvním 7nm produktem, jehož výrobu ještě letos spustí, bude procesor pro AMD.

Retrospektivně je s to až s podivem, že ještě v polovině roku 2018 nenasvědčovalo nic tomu, že by v GlobalFoundries neměla být spuštěna 7nm výroba. Bylo vyvinuto, společnost plánovala do půl roku spustit sériovou výrobu a již hovořila o dalším vývoji 7nm procesu, konkrétně implementaci EUV.

Nakonec situace dopadla jinak (vypadá to, že šlo spíše o rozhodnutí shora, které měly za cíl krátkodobě snížit výdaje, než o problémy technologické). Ani Samsung z vývoje 7nm výroby nevyšel bezchybně, 7nm EUV proces doznal zpoždění a byl předehnán druhou generací 7nm výroby (7nm+, 7nm EUV) od TSMC.

Po vcelku přínosných informacích, že 7nm Vega 20 pro profesionální sféru bude vydána letos a 7nm procesory příští rok, bylo řečeno, že 7nm herní grafické karty budou dostupné v roce 2019. Nedozvídáme se tedy ani to, zda půjde o 7nm Vegu nebo 7nm Navi.

Přes to všechno touto šalamounskou odpovědí něco AMD prozradila. Pokud se vyhnula jednoznačnému potvrzení, že půjde o Navi, je velmi pravděpodobné, že Navi ještě není ve stavu, aby s jistotou mohla přislíbit její dostupnost na herním trhu. Jinými slovy, vyjádření AMD nevylučuje, že by v příštím roce mohla poslat 7nm Vegu na herní trh.

Loňské červnové vyjádření o vydání herních 7nm produktů se AMD podařilo dodržet. I tuto generaci postihl problém s odklady a následným zrušením 7nm výroby u GlobalFoundries, v důsledku čehož byla první generace Navi o rok zpožděná. Přesto ji AMD v polovině roku 2019 dostala na trh. O necelý půlrok dříve šla na trh i herní varianta 7nm GPU Vega 20, jejíž existenci některé weby dlouho popíraly.

Proces Samsungu jako první využije tzv. EUV litografie, zdroje světla s vlnovou délkou 13,5 nm, s nímž lze kreslit menší detaily a navíc výrazně přesněji. 7nm proces Samsungu má 27nm rozteč žeber (fin) a 54nm rozteč bran / hradel (gate), což znamená nejmenší doposud známý FinFET tranzistor. Samsung zároveň dosahuje i SRAM s nejvyšší známou denzitou; jedna buňka měří 0,0262 čtverečního mikronu. Celkově dochází ke 40% zmenšení oproti 10nm procesu téhož výrobce, který je aktuálně používán například pro Qualcomm Snapdragon 845 a Samsung Exynos 8910.

Ještě v polovině roku 2018 to vypadalo, že Samsung díky tomu, že vynechal imerzní 7nm proces a pracoval rovnou na EUV variantě, předežene TSMC (a GlobalFoundries), takže jako první přinese 7nm proces s EUV litografií, který má lepší parametry než první (imerzní) 7nm generace TSMC.

Pro Samsung to nakonec žádný náskok neznamenalo, TSMC z přes práce na imerzní variantě 7nm výroby zvládla dříve i verzi s EUV litografií, takže 7nm EUV proces TSMC bude tím žádaným a primárním řešením, které budou poptávat výrobci s nejvyššími nároky.

Co svět APU? Tam v současnosti působí Raven Ridge se čtyřmi jádry / osmi vlákny Zen+ a GPU Vega s až 704 stream-procesory. Paradoxně toto APU ukázalo přednosti architektury Vega lépe, než top model této generace. V situacích limitovaných datovou propustností sdílené paměti si Vega vede výrazně lépe než všechny předchozí architektury AMD. I když asi bude trvat, než Intel přijde s produktem, který s ohledem na výkon integrované grafiky učiní Raven Ridge nezajímavý, lze čekat, že v dohledné době - tedy asi tak za půl roku - by AMD mohla uvést nebo alespoň avizovat nějakou novinku.

Tak se i stalo, Picasso odpovídalo očekávání, potvrdila se uniklá roadmapa AMD, jejíž věrohodnost byla některými weby z neuvedených důvodů zpochybňována. Nakonec situace dopadla i tak, jak je výše popsáno - Raven Ridge byl nahrazen dříve, než Intel vydal cokoli, co by nabídlo vyšší grafický výkon.

V přípravě je ale i druhá generace, která je koncipovaná jako luxusní řešení pro domácí použití. Modulární koncept zůstane zachován, lze však očekávat o něco „menší“ úhlopříčku a hlavně ztenčenou konstrukci, která by neměla přesáhnout 30 milimetrů. Životnost zařízení je dimenzována na 100 tisíc hodin, což je při nonstop použití asi 11,5 roku. Pokud poběží 6 hodin denně, půjde zhruba o 45 let.

Uvozovky v nadpisu jsou použité proto, že se Samsung vyhýbá označení tohoto produktu jako TV. Nechce, aby zařízení bylo chápáno jako televizor, ale jako obrazovka, kterou může uživatel použít, k čemu chce. Klidně pro zobrazování televizního obsahu, ale stejně tak ji může připojit k přehrávači Blu-ray, promítat na ní fotografii, připojit herní konzoli, nebo multimediální centrum nebo počítač. Z podstaty technologie by taková obrazovka měla být vhodná pro všechny účely - praxe se ukáže po vydání. K tomu by mělo dojít v roce 2019, přesnější termín zatím nebyl stanoven.

Samsung sice začátkem října přistoupil k vydání, ale na webu můžete maximálně rozkliknout poptávkový formulář a televize se zatím neobjevila než v cenících několika (v našich končinách neznámých) firem s cenovkou kolem $20 000.

Ani NewEgg nebo Amazon uvedené modely v nabídce nemají, takže slíbená dostupnost v roce 2019 podle všeho dodržena nebyla. Parametry nevypadají špatně, jas až 2000 nit a kontrast až 10 000:1 nejsou špatné hodnoty, ale zklamáním jsou pozorovací úhly 155° / 135°, alespoň na papíře. V praxi to může při pohledu zešikma stále vypadat lépe než třeba TN, ale k nějaké degradaci jistě dochází - bez konkrétní zkušenosti lze ale těžko hádat, k jaké.

Na konferenčním hovoru k finančním výsledkům společnosti za druhý kvartál Intel konstatoval, že s vydáním 10nm produktů počítá na svátky 2019.

Přes všechny problémy a odklady, se kterými se Intel potýká na 14nm, 10nm i 7nm generaci, je potřeba říct, že se Intelu nakonec po posledním odkladu podařilo dodržet dostupnost 10nm procesorů Ice Lake před svátky 2019. Produktová nabídka sice není tak bohatá, jak je u Intelu obvyklé a velký avizovaný počet modelů v kontrastu s rozdíly mezi mnohými z nich připomínají sliby z cartridgí herních konzolí 90. let…

…ale pokud se přes to přeneseme, zamhouříme oko i nad tím, že nabídka končí čtyřjádrovými modely (více nabízejí 14nm procesory) a  pomineme i to, že 10nm Ice Lake throttluje o trochu více než 14nm předchůdci, pak stále zůstává faktem, že na trhu je a Intel nakonec slib dodržel.

 O rok později, tedy někdy na podzim 2019, dojde na architekturu Cooper Lake. Půjde o další 14nm derivát Skylake. Hlavní deviza bude spočívat v rozšíření technologie DL Boost o podporu datového typu BFloat16, s nímž bude možné dosáhnout srovnatelné úrovně přesnosti jako s 32bit formátem, ale při menších objemech dat odpovídajících 16bit formátu.

Xeony Cooper Lake ohlášené na rok 2019 se vydání ani dostupnosti nedočkaly, byly odložené na rok 2020.

Na BFloat16 můžeme nahlížet jako na formát, který vznikl z FP32 (32bit IEEE 754), který disponuje 8 bity pro dynamický rozsah (exponent) a 24 bity pro přesnost tohoto formátu (mantisa). BFloat16 zachovává 8 bitů dynamického rozsahu (exponent), ale přesnost formátu (mantisa) je snížena na 8 bitů. Z hlediska DL výpočtů není pro přesnost výsledků tolik důležitá přesnost formátu (mantisa) jako rozsah (exponent), takže výsledky výpočtů jsou podobně přesné jako při FP32, ale výkon je díky 16 bitům (8 bitů exponent + 8 bitů mantisa) podobný jako při použití FP16.

Podpora formátu BFloat16 v procesorech byla tedy odložena a na svět se dostane někdy během příštího roku. Jeho hlavní výhodou je, že umožňuje v kontextu DL výpočtů dosahovat výsledků srovnatelně přesných s FP32, ale při rychlosti a datových nárocích jako při FP16.

Proslýchá se, že AMD připravuje nové čipsety pro Threadripper, což bude znamenat i nabídku nové generace základních desek. Konkrétně by mělo jít o čipsety X499 a Z499. Cílem by měl být první kvartál příštího roku (Q1 2019).

Zvěsti o časně jarní dostupnosti desek pro Threadripper, které tehdy přinesl web Guru 3D, se nepotvrdily. Naopak byl vydaný až na podzim, což nejspíš souviselo s omezenou kapacitou 7nm výrobních linek a prioritou serverů a standardního desktopu. Na druhou stranu právě standardní desktop zvýšil počet jader na úroveň do té doby obvyklou pouze pro high-end platformy, takže dokázala řadu uživatelů uspokojit.

Alespoň by se to dalo usuzovat z absence diskuzních stesků nad pozdním vydáním. Toho se nakonec nemohli chytit ani obvyklí kritici, neboť ti převzali fámu o tom, že AMD vydání Threadripperu v roce 2019 zrušila úplně (nebo že zrušila samotný Threadripper), což však zanedlouho vyvracela CEO společnosti Lisa Su. Nový Threadripper byl tedy vydán v roce 2019, jak AMD avizovala a nepotvrdily se ani zvěsti o dřívějším vydání, ani o zrušení.

Na loňské Photokině ohlásila Sigma vývoj těla s full-frame snímačem a L-bajonetem. Krátce poté upřesnila, že snímačem bude klasický Foveon X3 a k vydání dojde v roce 2019. Již v prvním kvartálu roku 2019 si ale CEO společnosti veřejně sypal popel na hlavu a omlouval se, že do konce roku vydání nestihne.

Jak se později ukázalo, pracovala Sigma paralelně i na video-těle se snímačem vybaveným Bayerovou maskou. Kombinace vývoje dvou full-frame řešení zároveň byl pro malou firmu příliš tvrdý oříšek. Veřejně pronesená omluva jde tak trochu v kontrastu s tím, na co jsme zvyklí v IT světě, tedy: „Vše jde lépe než podle plánu, nic jsme neodložili a k tomu, že to podle námi zveřejněné roadmapy mělo být již pět let vydané, se nebudeme vyjadřovat.“

 

Po řadě nepříliš optimistických scénářů zveřejnil analytickou zprávu také Steve Mullane z BlueFin Research Partners, který vidí 10nm budoucnost Intelu růžověji než ostatní. Podle Mullaneova tvrzení dodavatelé věří, že by spuštění 10nm výroba mohlo být uspíšeno o 4-6 týdnů oproti dosud očekávanému červnovému spuštění. Spuštění výroby v polovině dubna až na konci května by znamenalo, že by první 10nm produkty mohly jít na trh nejdříve již ve druhé polovině prázdnin 2019.

Dlouhou řadu zpráv o odkladech 10nm produktů v říjnu 2018 vystřídala zpráva analytické firmy BlueFin Research Partners, která většila, že budoucnost generace Ice Lake vypadá růžověji, než předkládají všechny ostatní zdroje. Intel sice vydal Ice Lake ještě v létě, šlo však o formalitu a reálná dostupnost notebooků s 15W čtyřjádrovým modelem nastala až na podzim.

 Podle redakce webu Bits'n'Chips dosahuje Zen 2 v nespecifikovaném setu profesionálních (vědeckých) aplikací o 13 % vyššího IPC. Tyto informace má Bits'n'Chips od stejného zdroje jako byly informace o Zenu první generace, která se potvrdily. Jde o pracovníka jedné z velkých IT firem, ale konkrétní značku pochopitelně redaktor neprozradil. […] Na druhou stranu má těchto 13 % být průměrem oněch aplikací, což znamená, že v části je nárůst IPC vyšší. Další pozitivní informací je, že srovnání mělo proběhnout se Zen+, nikoli se Zen.

Oficiální čisla od AMD nakonec byla 15 % ve srovnání se Zen a 13 % ve srovnání se Zen+.

Zen 2 se tak stal architekturou, která po dlouhé době nabídla v desktopu vyšší IPC. Situace by měla setrvat v těchto kolejích i po celý rok 2020 a naděje na změnu svitne Intelu teprve v roce 2021, kdy plánuje vydat Rocket Lake, 14nm procesor vybavený architekturou Willow Cove původně navrženou pro 10nm procesory Tiger Lake (ty skoční pouze v 15W mobilním segmentu).

 Dvakrát jsme se věnovali prognóze AdoredTV na téma procesorové nabídky AMD pro rok 2019. Nejdříve jsme se podívali na hlavní náplň videa, tabulky se specifikacemi nových Ryzenů, které se nám vůbec nezdály. Pak jsme se zastavili u jiné tabulky, která nepředkládala tak divoké scénáře a oproti první zmíněné nepředkládala informace, které by bylo v přímém rozporu s roadmapou AMD.

Autor videa ale odprezentoval i parametry čipů Navi, kterým jsem se původně chtěl vyhnout zcela (s ohledem na nesmyslné parametry Ryzenů je asi pochopitelné proč), ale nakonec převážily důvody se podívat i na ně.

V roce 2018 „publikoval“ YouTube kanál AdoredTV řadu „informací“ o nadcházejícím hardwaru různých značek. Mediální pozornosti se dočkala hlavně videa zaměřená na procesory a grafické čipy AMD. Těžko říct, proč. Možná k tomu přispělo, že se Twitterovém účtu (nebo to bylo na Facebooku?) tohoto kanálu jednou vyjádřila CEO AMD Lisa Su, což mohlo vést k domněnkám o věrohodném původu zpráv. Svůj díl mohlo mít i to, že údajné specifikace bez náznaku zpochybnění přepublikovaly i jinak věrohodné weby. Přitom řada informací byla v přímém rozporu s již oficiálními informacemi od AMD. Nakonec se potvrdilo, že na specifikacích CPU a GPU, které AdoredTV zveřejnila, bylo pravdy asi tolik, kolik by uhádl průměrný fanoušek spekulující o možných parametrech.

 Web Red Gaming Tech, který zveřejnil informace o vydání Radeon VII dva týdny před AMD, nyní od svých zdrojů získal i první informace o grafických čipech architektonické generace Navi. K ohlášení Navi podle nich dojde nejdříve v době E3. Ta proběhne od úterý 11. června do čtvrtka 13. června v Los Angeles. Ohlášení tedy můžeme čekat v rozmezí poloviny až konce června. Vydání včetně dostupnosti bude následovat v průběhu července.

High-endová Navi bude následovat v roce 2020. Není to poprvé, co tuto informaci slyšíme a dává dobrý smysl. AMD může s high-endovou Navi čekat na druhou generaci 7nm HP procesu TSMC, která využívá EUV.

Pokud se vrátíme ke zdrojům exkluzivních informací, pak se - na rozdíl od YouTube kanálu AdoredTV - ukázal být web RedGamingTech věrohodným pramenem. Plán vydání Navi totiž popsal s půlročním předstihem prakticky tak, jak se nakonec odehrál a to včetně high-end modelu, který se zatím chystá na příští rok. Tam si ale s hodnocením budeme muset ještě počkat.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Rekapitulace: Co v roce 2019 vyšlo a co ne #2

Úterý, 31 Prosinec 2019 - 00:57 | Bespi | Proste SW chyba na strane ovladace zvukove karty...
Pondělí, 30 Prosinec 2019 - 09:55 | Deiv | No je to zajímavé, mi třeba na staré desce musí...
Pondělí, 30 Prosinec 2019 - 09:38 | Bartt | Uz vse jede jak ma! Odinstaloval sem grafiku,...
Pondělí, 30 Prosinec 2019 - 01:36 | Deiv | Zkoušel jsi změnit vzorkovací frekvenci? Čím že...
Neděle, 29 Prosinec 2019 - 14:57 | Bartt | Dela to i vestavena na desce. A to mi pride...
Neděle, 29 Prosinec 2019 - 14:57 | Bartt | Tim to taky neni, pokud ty bedny zapojim do jacku...
Neděle, 29 Prosinec 2019 - 11:26 | Bespi | Pokud o nefunguje bude problem na strane ciloveho...
Neděle, 29 Prosinec 2019 - 10:46 | tombomino | Co kablik (zkousel jsi vymenit)? Co konektor na...
Neděle, 29 Prosinec 2019 - 10:22 | Bartt | Tak novinka. Audio neni uplne mrtve, ale je...
Neděle, 29 Prosinec 2019 - 10:01 | Bartt | Po dvou dnech hledani sem na foru nasel manika,...

Zobrazit diskusi