Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Computex 2005: i-RAM, i-LOCK a i-TOUCH od Gigabyte

iRAM - tak už vím, k čemu použiju vadné paměti. :)) Scandisk vadné bloky vyloučí, tedy alespoň doufám. Jen ta kapacita pokulhává. 4GB je dnes pro systém od MS minimum. :/
DuckDaffy d(.)!(.)b

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I-RAM ... tak na tohle cekam!! To je presne vonco to co by se mi libiloo ... Ted na to jeste hodit operacni system nebo SWAP a je to .... ňuf :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i-RAM se mi taky líbí. Pokud to má SATA rozhraní, tak by možná mohli udělat variantu do 5.25" pozice s více sloty pro paměti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i-Ram - zajimalo by mne, jestli pujdou pouzit 2 takove karty v raidu soucasne. Pak uz by se na takovy disk nechal nainstalovat i system.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tohle mam jsem mel na jazyku. I kdyz si myslim ze na zakladni OS 4GB staci a dalsi disk (D:) bych videl v 2. PCIku. Sice cena bude rucha ale kdys si vezmete 2*4GB superrychelho HDD tak to staci a ostatni (velka) data muzou lezet trebas na raptorech, coz uz dohromady bude docela draha frajerinka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

i-RAM zní dost zajímavě, ale nainstalovat na to systém bych se přeci jenom bál. Těch 15 hodin na baterii je předpokládám maximum s jedním modulem, takže kdyby tam byly čtyři tak nějaké 4 hodiny? Tak to vidím velmi živě, ráno bude bouřka, někdo mi iniciativně vypne zásuvky (co kdyby tam prásknul blesk), večer přijdu z práce a zjistím že jsem bez systému

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Joker:
Každý i-RAM má svou baterku, takže si každá živí ty své paměti po onen stanovený čas.

>> Honza:
Samo, co i-RAM, to disk, takže RAID possible ;-).

>> DuckDaffy:
Zajímavá myšlenka s těmi vadnými bloky, ale nespoléhal bych na to. Spíš to rovnou nepřijme ten DDR řadič na tý kartě, bych tipoval.

>> Všem:
Spočítal si někdo z vás cenu takovéhoto 4GB disku? Vezměte si 4 nejlevnější 1GB moduly DDR ... mno, já se dostávám někam řádově k 10 tisícům ;-).
Nicméně jsem si taky nakreslil hezký scénář: jeen i-RAM: OS, druhý i-RAM swapák. Pevný disk na data a aplikace. A pravidelná noční záloha prvního i-RAMu buď na DVD-RAM nebo třeba i na ten pevný disk, pokud tam budou nějaké 4 GB placu na image nebo tak něco ;-). Jen, jak říkám, ta cena ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Joker: no tak bootnes z cd ghosta a ze zalohy behem 10ti minut obnovis system. To je snesitelny riziko, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Honza:
Ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobnou vec nabizi trebas cenatek uz nekolik let http://www.cenatek.com/product_rocketdrive.cfm
btw, maji dobry SW ramdrive, ktery leta pouzivam.
Jinak se mi tohle taky zamlouva - dal bych tam 2GB DDR266, ktere mam uz nekolik let a misto nich koupil jako klasickou RAMku o trochu rychlejsi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak nejak nechapu, k cemu je to dobry. Ta rychlost neni nijak zavratna, 120 mega za sekundu mam ze dvou 15k RPM disku v RAID0 taky a i kdybych musel dat 4 takovy disky do RAID10, tak cenove je to porad jeste mnohem zajimavejsi (v prepoctu na GB urcite a mozna i absolutne)  a mam jistotu, ze o ty data nikdy neprijdu. Tech az 15 minut dobre znam, u kazde UPS-ky pisou o dobe zalohovani az 20minut, atp. v praxi je to pak 20 minut pri zatezi 10% (coz nikdo nepouziva), takze pri prumerne zatezi 50% to bude treba jen 5 minut, atp. Takze na nejakou delsi zalohu bych neveril. A dalsi problem, je v tom, proc to vubec chtit, takhle rychly, ale zaroven maly disk, pokud to budu chtit na tempy (na SWAP je tu uplna zhovadilost !) tak tu pamet snad radeji dam rovnou jako pamet systemovou (s propustnosti 3.2GB/s !) a vytvorim si pripadne RAMDISK(i kdyz systemova cache je asi smysluplnejsi) a ne jako blbej SATA disk ne ? Snad jedine, pokud bych mel system pametma plnej, ale to je u workstejsen minimalne 2GB, coz  obvykle staci a u serveru to byva 6-8GB minimalne. A pokud bych nahodou potreboval vice, tak radeji poridim novy server, s 64-bitovou architekturou a podporou pro adresovani treba 32GB RAM, nez tenhle bastl !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RaStr:nejde az tak o rychlost ako o seek time...ktory v konecnom dosledku zvysi rychlost. co myslis na co sa asi robi defragmentacia? naco sa systemove subory davaju na zaciatok disku? zeby preto aby sa znizil seek?
no a teraz si predstav system nabootovany za 5, mozno 10 sekund! nehovorim ze zrovna windowsy ale mozno aj u nich by to islo :)
kazdopadne ked budu lacnejsie RAMky, ja to chceeem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V ty tabulce jsou ty jednotky asi trochu blbe, protlacit 120GB/s pres SATA dneska jeste neumime. Jinak to je docela zklamani je videlt, ze to SATA tech teoretickych 150MB neda, o to zajimavejsi by bylo dela tu kartu primo pro SATA-II, poradny firewire ci PCI-express..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, vezmi si beznu velkost instalacie WXP, 1.5GB. Ak cez SATA s RAMDISK-om pretlacis 100MB/s tak cely Win je nacitany 15 sek. Ale vsetko je to hruba teoria, mne WXP upravene nLite (instalacia win zabera 850MB) bootuje za 22 - 25 sekund, takze ten boot z ramdisku by mohol byt do 8s. SLINTAAAAAAM.
Este by som k tomu hodil nejaky BATTERY MOD pre lepsiu zalohu, som do aku schopny zainvestovat tak 800Sk, myslim, ze to by mohlo zvysit cas zalohy na 2-3hod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, ale me ta karta velikosti pripomina pridavne ISA RAM karty pro XMS a EMS, ktere se davaly do 286tek.
Kdyby na to zbytecne nervali DDR400, ale neco s mensi spotrebou a radsi to dali do petactvrtkove pozice se slusnou zalozni baterkou, bylo by to zajimavejsi. Stejne je jedno jestli DDR200 nebo DDR400, to se pres SATA ani Ultra320 SCSI neprotlaci, brzda ja jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen ze mi pripadne scestny, aby se to delalo na PCI sbernici, pres kterou se stejne protlaci jen nejakejch 133MB/s a jeste se to sdili s treba TV kartou a podobne. A 64bit PCI nebo PCI-X slot s 66-133MHz ma maximalne nekdo v serveru, doma tak zlomek procenta lidi.
Navic na novejch deskach je tak malo PCI slotu, ze si je nema cenu ani kupovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nedelak - proto uz by to mohli delat pro PCI (ale zase, ten kdo ma SLi ci bude mit Crosfire tak to stejne nebude mit kam narvat - nekdo by se mel zamyslet jak poskladat sloty na desce...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> nedelak:
Jestli si to z PCI bere opravdu jen šťávu, nebyl by zas takovej problém to trochu zmodifikovat a v konečným důsledku opravdu položit do volné 5,25" pozice ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tim rychlym nabihanim systemu z pameti misto harddisku uz to tu kdysi bylo. Jenze to uz je hodne davno. Pred 10 a vice lety byly hodne rozsirene moje oblibene pocitace Amiga, ktere umoznovaly zcela bezne bez jakychkoliv utilit navic vyuzivat veskerou volnou pamet jako RAM disk - tento ramdisk byl tedy flexibilni podle nevyuzite pameti.
Aby toho nebylo malo, tak byla moznost pouzivat i RAD disk - taktez v systemu, jen nebyl az tak bezne vyuzivan - ktery uz nebyl flexibilni, nybrz predem presne nadefinovany. Zato ale byl odolny proti soft resetu (na Amize se misto CTRL Alt Delete pouzivaly LeftAmiga RightAmiga Delete) a taky system umoznoval pouzit jakykoliv Amigovy filesystem (urcite ne FAT16 ani FAT32 ani NTFS :-) No a samozrejme RAD disk byl korektne nastavitelny jak bootovaci disk. Coz po nasypani systemu do RADky a restartu samozrejme fungovalo... System byl nabehnuty kompletne za cca 2 sekundy...
Nicmene Commodore zkrachoval, a na svou dobu tento neskutecne nadcasovy oknovy system - Workbench - Microsoft ani nedokazal nijak dohonit v rychlosti, jednoduchosti, konfigurovatelnosti, uzivatelske pritulnosti...
Ach jo... skoda obrovska se tehdy stala, kdyz PC divize Commodoru potopila celou firmu - vcetne prosperujici Amigy.... Kdo zna, stezi zapomenout muze...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

i-RAM: nejak mi opravdu unika smysl. Na klasicky Ramdisk radeji pouziji kus normalni RAMky. NA "rychle" bootovani OS pak bud drahy Flash disk od M-Systems (http://www.cdr.cz/a/14209) anebo levne reseni UPSku a ve Woknech "Rezim spanku"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Cii: I-RAM, podla mna ma tato karta zmysel. Je to nahrada za HDD a za rozumnu cenu, na rozdiel od M-Systems Flash diskov. Ako boot disk ( osadeny 4GB RAM) uplne staci na cely Windows + aplikacie.
Riesenie UPS a rezim spanku je o nicom - je to komplikovane a neprakticke. Navyse musis mat dost volnej RAM (kvoli pouzitelnosti aspon celkovo 1GB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

cert: Jako nahrada flash disku to rozhodne zadna velka slava neni, pri cenach z LEVI, prijde I-RAM se 4GB na cca 10800Kc, oproti tomu A-DATA flash disk 4GB (USB 2.0) stoji necelych 7 tisic. Pravda USB flash disk bude o neco pomalejsi, ale pokud vezmu v uvahu ze za A-DATA flash disk PD6 (2GB 120x) dam asi 3.5kKc, tak v RAID 0 (stripe) dosahnu vykonu nekde kolem 35MB/s a za cenu asi o tretinu nizsi a s moznosti snadne prenositelnosti ! Jako rychly RAM-disk je skutecne snazssi a levnejsi pouzit system-RAM, s kapacitou pres 1GB v PC se SATA porty (cili ponekud novejsim) bych nevidel problem a vcelku levna UPS mi to utahne tech 20 minut take (a to ani nemusi byt PC v stand-by), to reseni s UPS mne ani nenapadlo, ale je to rozhodne idealni. Cena bude prinejmensim stejna, jako pro I-RAM a vykon minimalne desetinasobny !

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 RaStr:
Takuto specialitu akou je I-RAM si nekupi hocikto. Preto sa najdu aj lacnejsie riesenia ale s viacerymi nevyhodami. Tak napr 4GB flash disk:lahko sa strati, je o *dost* pomalsi a neda sa pohodlne pouzit ako superrychla nahrada HDD.
Riesenie s UPS + RAM disk: no neviem ale toto riesenie je o nicom. Ak chces mat data ulozene bezpecnejsie musis mat UPS(vacsina ludi nema = dokupit), UPS zalohuje vypadok tak do 30min, PC nesmies restartovat, vypnut, ale iba hybernovat. Ak mas trochu lepsie PC s 1GB RAM kolko RAM mas volnej vytvorenie RAM disku? Ak nehras hry tak 700 az 800 MB, ak hras tak vyrazne menej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cert: Nechci se hadat, ale pro koho to reseni je ? Argument, ze USB flash disk muzes stratit neberu, to mohu zrovna tak rici, I-RAM nelze prenest ! Co se tyce rychlosti, to mas naprostou pravdu, ja jsem ale nizzsi rychlost zminil, USB flash jsem volil proto, ze umi udrzet data i po resetu napr. . Uvedene reseni s I-RAM negarantuje udrzeni dat, 20 minut je fakt malo ! Pokud tedy budu pouzivat takto rychly disk tak asi kvuli rychlosti a jen na docasna data a tady nevidim duvod proc nepouzit radej RAM-disk, reset, nebo power-off na dele jak 20 minut (a mozna i mnohem mene) je skoro to same, tedy alespon podle mne, PC prakticky neresetuji, zato vypinam na noc! Mam PC s integrovanym SATA a mam v nem 1GB RAM a rozhodne bych netvrdil, ze je to neco super. Dalsi 2GB na RAM-disk tam mohu v pohode pridat a vyjde to levneji, nez kupovat I-RAM a 2GB RAM, do toho RAM-DISKu mohu klidne po bootu prekopirovat system partition a provozovat pak OS z nej, takze to bude mnohem lepsi reseni, protoze zarucene nikdy o ty data neprijdu, to kopirovani 2GB pri kazdem bootu zabere asi tak pul minuty, to snesu a usetrim 86USD za I-RAM. Navic je to PCI karta, kdyby tam pridali nejakou flasku s BIOSem a normalni PCI rozhrani, tak to bude i rychlejsi (jeste lepsi by byl PCI-E, kdyz uz je to novinka), takhle je ta RAM zbytecne brzdena tim SATA, pokud by to bylo alespon v provedeni o velikosti 3.5" HDD s poradnou baterkou na alespon pul dne a nebo rovnou externi s externim SATA, tak nereknu, ale takhle v tom opravdu vidim jen nevyhody ! Mozna tak pred trema rokama, kdy byl problem dat do beznyho PC vice jak 512MB RAM (I81x cipsety) a flash-disky staly majlant, by to byvalo melo nejaky smysl, dnes uz je to dle meho tak trochu s krizkem po funuse.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 RaStr:
I-RAM vydrzi na baterku 15 hodin(ak odpojis napajaci kabel) a nie 20min.
I-RAM nie je nahrada RAM disku, ale nahrada kompatibilna s HDD. Dalsou vyhodou je odolnost proti otrasom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>cert můžeš mi vysvětlit, jak se dělá ve windows ramdisk tak, aby to mohlo být použiotelné jako jejich pagefile ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.