Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Computex 2008: nVidia Tegra

škoda té nepodpory x86 instrukcí (i když kdoví, jak by to potom bylo s výkonem; crosscompilace linuxu není žádná procházka růžovým sadem). WM6 je spíše mobilní hračka, ale na různé handheldy a multimediální konzole pro děti do auta, vlaku, busu apod. to asi bude bomba. Jsem zvědavý, kdo přijde s prvním komerčním přístrojem a za kolik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, konečně něco co není x86 :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

s linuxem by to byla bomba

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tou crosskompilaci bych si nedelal az takove starosti. Pokud by ten Linux byl rozumne udelany a vytvorila se dobra komunita, aplikaci by bylo habadej, viz. Nokia N800 a Maemo. Nesmelo by se to ale marit uzavrenim platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Citujem: "přičemž za jistých okolností a troše práce prý teoreticky zvládne i x86"
Akym sposobom by zvladol ten chip x86 - emulaciou? A ako je to osetrene ohladom licencie na x86 - kedze nVidia nema nan licenciu od Intelu.

Inu vyzera to celkom dobre len sa obavam slabej podpory zo strany vyvojarov softwaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se nVidia inspiruje u firmy VIA a otevře specifikace, tak si myslím, že si to cestu k Linuzové komunitě najde.
Teď mě tak napadá, Linux na ARM už určitě někde je ne? A když ne Linux, tak NET BSD určitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Velbloud:

Linux na ARM samozřejmě je, a s obrovskou hromadou Softwaru včetně desktopů.

http://www.debian.org/ports/arm/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IN-Tergra ?
Pokud se skloubí GPU s CPU , bude to levné a výkoné , máme se za pár měsíců v mobilech na co těšit . Jen aby to nezabily licence :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to: nx99
Tak to už stačí udělat "pouze" udělat specielní distribuci s ovladači přímo na tuhle věcičku. Tím by se v podstatě připravila platforma pro výrobce koncových zařízení.
Doufám, že nVidia s tím bude úspěšná, Intel už potřebuje přistřihnout křídla aned ať žije konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velbloud: Intelu má nějakou tegru na háku. Ta směřuje úplně do jiného segmentu, kde už je podobných CPU s ARM jádrem mraky včetně takových s DSP/GPU/video akcelerací všeho možného. Vůbec nechápu, jak to někdo může dávat do kontextu s Atomem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do kontextu to lze davat naprosto opravnene, pokud uz bude vykon takovy, ze to Atom muze nahradit. Jestli to opravdu ponohodnotne utahne subnotebook tridy Eee a provozni doba bude takova, jakou slibuji, uspech se dostavi rychle. Je mozne, ze prave tahle trida zarizeni poradne provetrala wintel architekturu.

x86 procesory to zacalo, jejich pomer vykon/spotreba uz je zajimavy a vyvoj pristroje rychle. Nicmene to neznamena, ze to u nich musi skoncit. Jestlize se u Eee ukazalo, ze jde masove prodavat strojky s Linuxem, omezeni na tuto archutekturu pada. Vzdyt prece neni nutne, aby si vsechno kazdy kompiloval sam. Dobra komunita a aktivni vyrobce dokaze divy.

Vubec bych se nedivil, pokud by se pak rychle objevila nejaka subVista. A jeste me napada, co takhle nejaky Fusion do party?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ještě jednou. Tegra nemůže nahradit Atom, protože Atom = PC = windows, kdežto Tegra je jenom jeden z mnoha dalších ARM CPU.

Co se týče eee, težko říct jak by se prodával, kdyby na něj nešly nainstalovat okna. Popravdě už před několika lety jsem čekal na to, že výrobci začnou chrlit miniaturní notebooky a handheldy, které budou narozdíl od legračních CEček nabízet plnohodnotný (linuxový) desktop a aplikace a z toho plynoucí výhody. Jenže to se nestalo a obávám se, že dnes už je ten tah na branku promeškaný, protože právě díky CPU jako je Atom a jeho nástupcům se x86 co nevidět dostane do takovýchto zařízení a nakonec i PDA a mobily budou schopné běhat vistu a čau.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud vim tak nektere linuxove distribuce jsou portovany na ARM procesory, ted z hlavy nevim, kdyztak me doplnte...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomaňte, že takovéto věci bývají pod NDA.To pak na linux můžete zapomenout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, líbilo by se mi něco takového 9-10" palcový display, klávesnice, flash nebo harddisk, pasivně chlazeno, běžná noteooková baterie, zkrátka EEE nebo WInd s tímhle uvnitř. Hlavně s flash pamětí by to asi vydrželo na baterie dvakrát dýl než Atom, možná i víc. To by bylo psací stroj do letadla!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

r23: Naopak. CPU pro embedded zařízení většinou dodávají primárně s linuxovým SDK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>phanatic:
Atom zatim na plnohodnotnou praci v plnohodnotnych WinXP vykon nema, sotva stiha samotny OS a vse je na nem neumerne pomale, jistou vidinou je zatim Atom duo, nicmene to se uz spotrebou vyrovna ULV ci Turionum/EE a vykonem bude Atom duo slabsi nez vyse zminovane....;)
 
Proste nV se povedl pekny kousek, nezbyva nez blahoprat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re MadMaxII: To je nesmysl co jsi napsal. Každý kdo měl v rukou Atom a napsal o tom pár řádků, psal pravý opak. Atom je velice svižný procesor ve Winu(XP).
Tady jsou nějaké benchmarky:
http://www.anandtech.com/systems/showdoc.aspx?i=3321&p=7
Atom na 1,6GHz se pohybuje cca na úrovni 800MHz - 1,2GHz Dothanu. To je úroveň cca 4x přesahující požadavky WindowsXP.

Tegra není konkurent Atomu. Pokud něčeho, tak ostatních ARM procesorů. A přestože je pro PDAčka spousta programů, stále je to jak plivnutí do moře oproti x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>ptipi:
Za prve pro Eee se nepouziva standartni instalace WinXP ale "ocistena", za druhe mi ukaz jak svizne beha video a dalsi bezne veci spojene s grafikou... To CPU(proto se vyviji Atom duo) a hlavne ten chipset neni na to staven, a jako elektronicka knizka s internetim browserem nejen ze je moc draha ale i neusporna...;)
 
PS: Ja jsem tyto dve veci nesrovnaval, samozrejme jsou odlisne....;) (Ovsem je jen otazka casu kdy nV vyvine neco pro Eee tridu) Mimochodem je jen otazka casu kdy AMD/Ati oprasi Gedeona(resp. jeho nastupcem by mohl byt o cachky okuchany Turion vyrabeny na 45ce) a pro nej okuchany CHS 780G...:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rxx: Uz tu byl debian, gentoo, ubuntu (http://www.linuxdevices.com/news/NS2097004728.html) a urcite jich bude vic. A jestli se takovy HW rozsiri, tak vsechny, protoze ten software uz na ARMech funguje a zabalickovat ho neni takova fuska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

re MadMaxII:
prosím, zkus si přečíst ten článek, který jsem postoval. Video je jedna z nejsilnějších stránek atomu. Tam bývá cca právě na úrovni dothanu@1,2GHz - plné přehrávání PALu jde na takovém procesoru bez zadýchání. Co se týká HD videa - tak k tomu je určen Paulsbo, který má právě být v ultramobilních zařízeních s atomem a to zvládá i 1080p video dekodovat(a to při spotřebě Atom+Paulsbo 0,12W!! při tomto druhu zatížení).

Ořezané windows XP, nebo ne - naprosto bez problému. ostatně windows XP mají doporučenou(ne minimální) sestavu s 300MHz procesorem. Takže myslet si, že Atom jakkoliv nezvládá XPčka je hodně naivní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>ptipi:
Ty si delas ze mne srandu ze... Ja se bavil o tom co je ted a ne o tom co bude ohledne srovnani vykonu!
Nevsiml jsem si ze by Poulsbo(zrejme jsi se upsal s Paulsbo) byl oficialne uveden natoz ze je jiz Eee(cka) obsahuji...;) Pak to zajiste bude velmi zajimave, ale nyni s 945Gckem nikoli, nyni je to predrazena elektronicka kniha a netovy browser...;)!
 
PS: Jako obvykle Anandtech srovnava stare CPU(Celer 420=stary vyrobni proces, stare jadro Conroe-L, vysoke pracovni napeti) s Atomem, ale i presto publiknuli neco zajimaveho:
    CPU                         Ph.Power   Idle    Load
ASUS Eee Box                  1.2W 14.5W 19W
Intel Celeron 420 Desktop 1.2W  58W   70W
 
Kdyz uvazim ze napr. desktopovy 4850e s desktopovou 780G ma v idle 37W a v zatezi 77W a co za aplikacni vykon predvadi ve srovnani s Eee(19W na elektronickou knihu a pomaly office je dost) tak se docela tesim na prvni testy platformy Puma...:o)
 
Rozhodne je to krok dopredu a spravnym smerem, ale ve stavajici verzi to neni nic svetoborneho a uctyhodneho, pokud bude takovato soptreba i s Poulsbo a bude umet vse co se predpoklada pak to bude konecne skvele reseni, zatim to tak ovsem neni...;) Stale plati ze jedna soucastka skvelou  koncepci nedela resp. PC je nejhorsi jak je jeho jakakoli soucast nejhorsi, takze proste dokud nebude Poulsbo tak je to o nicem....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To první videjko vypadá nějak podezřele. Maňas chce evidentně "rozklepnout" prstem nějaký ten prográmek a nějak zvlášť mu to nejde... :) V jednom momentě to dokonce vypadá, že chtěl cosi "rozklepnout" a otevřelo se mu překvapivě cosi vedle, úplně něco jiného... No sranda. Jestli to je takhle spolehlivě i v reálu, tak potěš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cau nevite kdy to bude v prodeji?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kurnik co je to za HW ? Vypada to uplne jako N810 ! jen webkamerka ma jiny tvar osazeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.