Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Řada Cooler Master GXII oficiálně uvedena, nakonec s bronzovou certifikací

Cooler_Master_GXII_1
Na letošním Computexu před pár měsíci se objevily vzorky aktualizace řady zdrojů Cooler Master GX jakožto GXII. Tenkrát nebylo jasné, jak je to vlastně s tou certifikací účinnosti, teď už to jasné je.

V původní aktualitě jsem hovořil o jistém zmatku s certifikací účinnosti; nakonec se to vyjasnilo a zdroje Cooler Master GXII nyní byly uvedeny na trh s certifikací 80 PLUS Bronze. Jedná se celkem o pět modelů s výkony 400 W (RS-400-ACAA-B1), 450 W (RS-450-ACAA-B1), 550 W (RS-550-ACAA-B1), 650 W (RS-650-ACAA-B1) a 750 W (RS-750-ACAA-B1) od Enhance Electronics, ovšem na trh zatím byly uvedeny pouze tři, bez prvního a posledního.

Cooler_Master_GXII_450_W

Mezi nejzajímavější charakteristiky patří použité jedné silné +12V větve (30, 35, 44, 52 a 60 A). Zdroje jsou také vybaveny kablíkem pro vložení mezi pinový konektor pro USB mezi deskou a bracketem, který umožňuje napájet USB zařízení i u desek, které neumí přepnout USB napájení na větev +5 V SB uživatelem (ať už v BIOSu či jumperem). Slibované 135mm větráky se nekonají a ve zdrojích jsou nakonec pouze běžné 12cm.

Cooler_Master_GXII_550_W

Před několika týdny server JonnyGURU dostal exkluzivně 750W model k recenzi, tak si můžeme udělat rešerši. Z dobrých vlastností je třeba vyzvednou celkově vysokou účinnost až přes 87 %, přičemž špička je vyladěna spíše lehce pod poloviční zátěž. To tedy znamená mj. to, že zdroj má velmi dobrou účinnost (86+ %) i při velmi nízké zátěži. Problém je ovšem v regulaci napětí, které je horší než špatné, a to i na většinu skupinových topologií. V extrémní křížové zátěži (vždy jen 1 A na málo zatížených větvích) došlo vždy k vychýlení jak větve +5 V SB, tak +12 V mimo mantinely dané normou ATX.

Cooler_Master_GXII_2

Kvalita osazení rovněž není oslnivá, což moc nekoresponduje s cenou. Ta má být za tyto tři modely v rozmezí 79 a 109 amerických dolarů, což i při aktuálním nízkém kurzu dělá přes 3 Kč/watt a dle mé metodiky tedy zdroje spadají do segmentu high-end, na což mají osazení tragické a účinnost přeci jen stále nízkou. A nevytrhne to ani pětiletá záruka.

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Řada Cooler Master GXII oficiálně uvedena, nakonec s bronzovou certifikací

Žádné komentáře.