Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Copyright a DRM překážkou pokroku?

presne tak, za 10 let sem si koupil cca 50 dvd v cenach kolem 1000-1500kc. dnes kdyz je film za 29-49kc ma jenom syn (7 let) minimalne 300 kousku a to celkem za tretinovou cenu tech mych 50. dokud si budou umelci hrat na to, ze film/hudba je nejaky luxus a ne obycejna spotrebka tak se holt bude piratit vic. a tim ze budou pouzivat ruzne drm a jine ochrany obtezujici platiciho zakaznika + tlacit na pilu stylem ACTA si podle me pouze vice podrezavaji pod sebou vetev.
pouze prevenci, nabidnutim rozumne alternativy, mohou vice ziskat, ne hloupou represi typu hadopi, acta ... tak to bylo je a bude, ze prevence > represe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už je to tu zase, pojďme si tedy všichni opět notovat jak je pirátství vlastně úplně v pořádku a jak jsou filmy, hudba a software drahé. Vše ostatní je v této republice asi levné, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jaký je to být člověk, který má negativní vliv na lidstvo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OMG. Příště radši argumenty než filozofii - ta ti moc nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pojdme si notovat jak je autorsky zakon uzasny a koncovi uzivatele na nem vydelavaji vznikem prehrsle kvalitnich del, ba co vic, obchodni model stary skoro 100 let je tak uzasne pruzny, ze se bez problemu prizpusobil digitalnimu veku 21. stoleti a dokaze reagovat na poptavku zakazniku i na internetu. haleluja.

uz vidite mily ukulele jako debilovinu jste napsal?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím, nenapsal jsem nic špatného. Už mám po krk těch argumentů, že by se nepirátilo kdyby bylo vše levnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Piratilo, o tom neni pochyb. Ale na zasadnich zmenach systemu by vydelali jak bezni autori, tak konzumenti. A ze prekupnicci se vzdusnymi zamky (rozumej autorskymi pravy) pojdou hladem nikoho palit nebude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tím si nejsem jistý. resp. mám opačné zkušenosti. Mám něco společného s prodejem SW a her. Když byly drahé, chodili lidi, že si to vypálí, protože tolik peněz za hru/ SW nedají. Časem šly ceny např. na 199,- za hru. Přesto přímo do prodejny chodili lidi, zda by jsme jim to nepřepálili. A vypalují si to nadále. Mám 3 děti a vím jak to chodí v jejích třídách. Vrcholem je profák na střední škole, který vlastní pirátský komerční SW a ještě se tím chlubí svým žákům. Rozhlédněte se kolem kam kráčí lokalizace her v současné době, a pročpak?

Současně mě, jako člověka jehož živí vytváření autorských děl, současné autorské právo a různí paraziti kolem neskutečně štve. Není to totiž o ochraně autora, ale o způsobu podojit lidi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

urcite by se piratilo, ale jiste v mnohem mensi mire. psal sem to v komentarich o clanek vyse. za 10 let sem koupil predrazenych caa 50dvd dnes resp. minimalne 3-4 zpet sem krome fotek pro tatika neupekl na placku nic a dvd koupil jenom synovi pres 300! proste dvd za pade hodim do kosiku jako by to byl rohlik, aniz bych nejak nad tim mudroval, a kdyz to bude kravina poleti holt do kose. film a muzika neni luxus jak se nas snazi "velky obsah" presvedcovat, ale prachsprosta spotrebka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pánové a dámy, ještě mi trochu naklikejte, jedu na osobní rekord :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je jednoznačně ten nejimbecilnější článek co jsem zde vůbec četl a to započítávám i aprílové články.

"Silný autorský zákon podle historika Eckarda Hoffmana může za ztrátu koloniálního panství Velké Británie."

I propadlík z dějepisu by pan E.H. označil za...spisovatele sci-fi. To je už neuvěřitelné co jsou schopní lidi vyplodit. Je pozdě, takže zde nebudu rozebírat proč se kolonie VB rozpadly.

Německo VB v technice předběhlo, protože holt němci mají stejně jako např. japonci velký talent pro techniku - to je ten jediný pravý důvod, který se dá dokázat dnešní situací technicky vyspělých států - neřekl bych že technicky vyspělé státy (Japan, Germany, Taiwan, USA, South Korea) mají nějak uvolněnější autorská práva. Čína a Indie? Oni si patenty taky chrání a autorská práva musí časem přijít taky respektive už přicházejí. Na autorských právech je částečně postavená každá normální ekonomika.

"On uvádí, že pirátství tu není proto, že lidé nechtějí platit, ale proto, že platit nemohou. Je pravda, že pokud se nyní podíváme na ceny knih, CD, DVD i na místa s legálním stahováním, nejde opravdu o ceny lidové a tak se opět stává výsadou střední a vyšší třídy."

Tuny filmů jsou na DVD za hubičku. Tuny starých PC jsou za hubičku. Cena 200Kč za DVD film/hru není lidová cena? Jojo, do nuly je daleko, takže jde donekonečna brblat, že by to šlo ještě níž a tudíž je to moc. Kdo nemá na tohle peníze ať kouká skoro zadarmo na TV nebo poslouchá rádio - proboha ukažte mi kde je v ústavě právo pro nejchudší aby vlastnili nějaké filmy/hudbu? Nemám prachy na auto, takže ty zrmdi z automobilek mě okrádají/omezují, protože mají tak velké zisky? Oni neexistují knihovny? Oni nedávají v TV spousty filmů? I ti nejchudší se mají v tomhle směru v dnešní době nejlíp z celé historie lidstva a pokud mi chcete oponovat, tak chci vědět, kdy se měli líp!!!!?

Ježiši probuďte se a chytněte se za frňák. Proti boji s OSA a dalšími zmrdy co to přehánějí/chtějí přehánět nemám námitek, ale překrucovat historii jako komunisti, to už je moc. Jan Hus byl za komunistů komunista a já jen od Vás čekám, kdy ho označíte za piráta. Jdu spát a doufám, že tenhle článek byl jen zlý sen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No svým způsobem současné autorské zákony brání v rozvoji. Přiznejme si že fyzická média jsou již de facto mrtvá a budoucnost je v šíření multimédiích právě přes internet a proto by mělo být důležité aby se v otázkách mezinárodního autorského práva spíše řešila celosvětová oline distribuce, než sjednocování sankcí pro piráty a obecně narušování svobody internetových uživatelů.
Ono je totiž v našich podmínkách o dost jednoduší a pohodlnější si během hodiny stáhnout film v 1080p přes služby typu rapidshare než si obstarávat fyzický originál (a někdy i nemožné - například anime či různé korejské seriály a filmy). Budoucnost by měla být především ve službách typu Netfix, jejich obsah by měl být přístupný celosvětově a obsahovat celosvětovou produkci. Lokalizace (titulky) pro jednotlivé regiony by se mohla řešit za pomoci dobrovolníků a nějakého benefičního systému. Při vhodné výši paušálu by pak pirátství bylo takřka zbytečné. Podobný sytém by se pak mohl uplatnit i u her...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajda: souhlasím..
Mirek 11: Bohužel protipirátské organizace nemají zájem na jakýchkoliv změnách k uvolnění trhu. A pokud si něco dovezete z USA tak díky regionům můžete mít oplétačky (obcházíte ochranu). Nikdo nic nenamítá k nákupu "levných" DVD za 50-100 kč. Ale máme námitky proti ceně 1000 - 1500 korun za DVD (BR).. Piráctví je dle mého názoru jasným ukazatelem, že s daným obchodním modelem není něco v pořádku.. Mohli bychom to označit za neviditelnou ruku trhu.. (promysli si to do hloubky)..
Představ si, že by někdo náhodou vymyslel, jak vyrábět elektrickou energii pomocí dynama/alternátoru.Patentoval by si to a založil společnost chránící jeho práva... A vyžadoval by poplatek 100 korun za každý vyrobený kW/h... A ta společnost by pokaždé, když by mněl tento patent vypršet zalobovala v parlamentu jedné země a prodloužila by celosvětově tento patent o dalších 20 let. Tak dodnes svítíme petrolejkama a počítače jako takové neexistují..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže pokud budeš mít možnost stáhnout si film legálně za 30 korun nebo pirátsky zdarma, tak zaplatíš radši těch 30 korun, rozumím tomu správně?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz budu mit 100% jistotu, ze az do posledniho halire pujde cela castka autorum daneho filmu, tak dam klidne 300. Ale dokud se na tom bude prizivovat jista skupina podvodniku, prohlasujicich se za univerzalni vlastniky nekonecna, tak za nej nedam ani zlamanou gresli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bez váhání zaplatím těch 30 korun. To mi ani nebude vadit, když koupím nějakou kravinu. Ale zaplatit několikadenní mzdu za jeden film ze kterého se vyklube brak.. (mimochodem - cenu knih, dvd a SW které vlastním odhaduji na více než 250 000)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Než ztrávit nějaký čas hledáním, tak klidně 30Kč zaplatím. Nehledě k tomu, že by stačilo, aby to bylo omezené k užívání na nějakou dobu. Na film se často dívám jen jednou. Např. formou zpřístupnění videa na youtube, nebo flash - pošlou mi stránku, kde se na to mohu podívat. Proč bych se trápil, většina lidí nemá čas trávit hodiny u internetu hledáním a stahováním filmů na které se nikdy nepodívá. Protipirátské organizace jdou po těch, kteří mají tolik filmů, že se na ně nikdy nepodívají, ale brání rozumnému způsobu distribuce a cenám pro masy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano za 30 korun sa oplati risknut, ci ten film stoji za to. Filmy z novej produkcie vedsinou stoja za dve veci, tie co ma zaujimaju su dnes uz bezne za 2EUR a mam ich doma dost. Ale zial mnohe sa zohnat nedaju, ani za viac. Podobne to je z hrami, doma ich par mam niektore som kupoval aj sumy presahujuce 1000 korun, ale vzdy som najskor hral kreknutu, pre mna to bolo ako demo, ci to stoji za kupu. Stale je dost ludi, co si pokojne zaplatia, ale nik nechce kupovat macku vo vreci za nehorazne peniaze. Trailery a dema hier nemaju ziadnu vypovednu hodnotu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale ano, už teď si platím premium účty. Když my vydavatel nabídne podobný model, jsem u něj cobydup. Jenže oni se nás snaží odírat jak to jen jde, takže když to v americe povolí, ježí, přece to nepovolí i těm h.....m ve střední evropě co se to tam prodívá za dvojnásobné ceny. A nejvíc mě nadzvedlo když v číně radikálně snížili ceny, protože se tam moc pirátí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky plácáš nesmysly. Jaký může mít národ talent? Lidé snad, ale národ? Ještě že jsi už šel spát.
A porovnávat musíš v kontextu doby, a ne historii se současností. Jinak mi všechny ty rádoby ochranné spolky už lezou krkem. Jim nikdy nešlo o autory. Ale jen a jen o vlastní prospěch. Respektive o prospěch společností, které za nimi stojí.
A už vůbec se mi nelíbí, že si prosadili platby za nosiče dat a kopírovací zařízení. Troufnu si tvrdit, že minimálně 75% těchto zařízení je využíváno na ryze osobní a firemní účely. Přesto z nich tečou penízky do kapes OSY a podobných.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady pán ze sebe udělal imbecila. Co má národnost společného s talentem pro techniku? Nějaká odborná studie by nebyla? Technicky vyspělé státy - další blbost, možná technologicky, ale třeba Taiwan rozhodně vyspělý není. Ano pár velkých měst je v 21. století, mají tam McKačera, ale za humny začíná opravdu temný středověk. Ani nás tam nepustili a varovali nás před návštěvou venkova. V některých oblastech ani neví co to je elektřina.
PS. A pes je tam stále pochoutka. Na technicky vyspělém Taiwanu. Proč ne, prase je inteligentnější než pes ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Co má národnost společného s talentem pro techniku?"

Byl jsi někdy v Německu? Neviděl si tam větší pořádek a celkově víc disciplinovaný lidi? Německá povaha je disciplinovaná a pracovitá, což v důsledku vede k perfektním výsledků v technice/technologii. Ano i národy zatím mají povahy, protože jak si vysvětlujete tu paralelu, kdy němci i japonci sklouzli k fašismu a po druhé světové válce dokázali díky disciplíně nemožné?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zamenujete povahu a talent. Povaha je typicka pro narod, talent pro jednotlivce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Konečně alespoň nějaký argument. Souhlasím, že jsem se nevyjádřil úplně přesně. Tak tedy - povaha národů může a taky v reálů má, obrovský vliv na vývoj státu. Proč ještě k tomu překrucovat dějiny a psát blbosti o autorských právech. Krach kolonií byl o něčem jiném.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezlobte se, ale tohle je základ nacionalismu. V Německu najdete taky bordel (viděl jsem na vlastní oči v Kolíně n/R), v Hanoveru poblité lavičky, hulákající Němce. Němci jsou všechno, jen ne disciplinovaní - stačí se podívat, jak se chovají kdekoliv v cizině, ne jen u nás. Doma ví, že dostanou na prdel, prostě se bojí, houby disciplína. A japončici - to je milý pane Asie, to je svět, pokud jste tam nebyl aspoň 14 dní a ne jako turista, který si nedovedete představit. Lidi jsou determinováni historií a tradicemi, tohle s povahou nemá nic společného.
Co je to německá povaha - nácek od Drážďan, katolický Bavorák či snad uhlazený byznysman z Berlína nebo snad dělník z Poruří. To je kravina, prostě nic takového neexistuje. O Hanácích se říká, že jsou klidní a přesto všechny, co znám a je jich dost, jsou cholerici. A spousta lidí z Ostravska jsou kliďasové mluvící spisovně.
Neodpověděl jste mi. A navíc Němce postavil na nohy Marshalův plán, stejně jako zbytek západní Evropy. Proč je východní Německo dodnes ostudou Německa, nějaktam ti Němci a jejich povaha nefungují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď na to jestli existuje nějaká studie? To jste mě fakt dostal - samozřejmě že neexistuje.

Co se týče Německa a jeho obyvatel. Marshalův plán způsobil, že německu vzniklo tolik zaviděníhodných firem? Ne, to jen silná a zdravá poválečná střední třída, do který patří i pár těch horších němců. Shodneme se doufám na tom, že EU bez Německa by ekonomicky chcípla do týdne a technologicky taky - co je to za obyvatele co dokázali z rozborbardované země vytvořit tahouna celého kontinentu? Nepotřebuji studii abych je označil za nadprůměrně pracovité a disciplinované.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak si vysvětlujete to, že k fašismu sklouzli i Italové a Španělé? Jsou podle vás taky disciplinovaní a pracovití? Italové také mají perfektní výsledky v technice, viz. třeba výsledky Ferrari v F1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

diky discipline alebo obrovskym "investiciam" z usa? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

njn, proste Mirek11.
ja se divim, ze ty vase camcy jeste ctu, asi sem masochista.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle server je plný zakomplexovaných imbecilů co umí akorát tak klikat na mínusky. Dosud jsem získal 13 mínusků a za co? Že znám dějiny kolonialismu a autor evidentně ne? Můžete mě klidně nesnášet kvůli mým antipatiím k PS, ale historická fakta nejde překrucovat.

Může mi někdo vyvrátit moje tvrzení, že kolonialismus nejen Velké Británie krachnul kvůli úplně jiným věcem než uvádí článek? Nemůže, ale klik a máme mínusek.

Někdo mi vyvrátil, že v dnešní době jsou na tom nejhudší vrstvy obyvatelstva z hlediska přístupu k informacím/zábavě nejlíp z celé historie lidstva? Nemůže, ale klik a máme tu mínusek.

"Velká Británie ztratila svou koloniální nadvládu, zatímco Německo zaznamenalo velký průmyslový boom."

Vy v tom nevidíte tu blbost? Autor míchá jabka hrušky, takže já ho teď částečně opravím a smíchám jabka s jabkama.
Kolonie
V jakémkoliv úseku historie až doteď byla VB proti Německu obrovskou koloniální velmocí, která má i po krachu své koloniální sféry, větší pozitivní zbytkový efekt z bývalých kolonií, než Německo i v případě, že jemu by kolonie zůstaly(samozřejmě taky nezůstaly). Opravdu doporučuji si doplnit znalosti z historie kolonií ať už třeba z ne úplně dokonalé wiki.

Hospodářský růst alias průmyslový boom

Nic neroste do nebe, a tak se po průmyslové revoluci ve VB probudilo i Německo. Souvislosti s nějakým autorským právem by v tom hledal jen pirát co bere PCP. Chci znát to období dějin od průmyslové revoluce, kdy hospodářství VB začalo tak hrozně upadat a hospodářství Německa naopak hodně růst - napadá mě jedině období po 2. světové válce až doteď, ale v tomhle období je přístup k autorským právům stejný. Na to se těžko hledají argumenty, takže klik a Mirek11 má mínusek.

Škoda, že kdykoliv když získám velký počet mínusků a nikdo se ani nesnaží vyvrátit mnou uvedené argumenty(maximálně odvráti pozornost jinam), tak mě to vůbec nevadí, protože je to objektivní důkaz ne mojí, ale ubohosti těch klikačů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si tak neberte a nerozčilujte se. Pro některé má váš přízpěvek hodnotu, jiní si zase rádi kliknou. Tak to prostě je. :) Dneska je každý ekonomický nebo IT odborník, když si přečte jedno číslo ABC. Ale nemá smysl si z toho kazit den. Příště něco napište např. o Apple a uvidíte kolik těch mínus kliků nasbíráte. :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm, ale článek netvrdil, že tohle byla primární příčina krachu koloniální říše, ale jedna z možných mnohých. A nefňukejte, když píšete trochu proti proudu, musíte počítat s tím, že mínusy se budou množit. Svých mínusů pár taky mám a je mi to šumák, je to jen indikace, jak se s tím ztotožňuje dav. Vy jste si ale svými drobnými možná provokacemi vydobyl pověst, že ten mínus dostanete automaticky, aniž by si vás někdo přečetl. Ale to je vaše mínus, že jste si tu vypěstoval takovou pověst. Každý server má svojeho Ládíka (pamětníci si jestě pamatují učárkovaného šílence).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednou z příčin ztráty koloniálního panství bylo i mávnutí křídly jednoho vrabce nad Prahou. Ano ono nakonec všechno souvisí se vším.

"Jde dokonce tak daleko, že tento fakt označuje jako jednu z příčin, kvůli kterým nakonec Velká Británie ztratila svou koloniální nadvládu"

To zašel opravdu daleko. Některým redaktorům to dokonce stálo za článek ala "Pirátství je fajn a motor pokroku".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvôli tomu bordelu, čo sem zanášaš, ťa mínuskujem už len z princípu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Alespoń jeden měl odvahu se veřejně přiznat k debilitě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak prepáč, že som sa prispôsobil tvojej úrovni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jediné debilní v mých příspěvcích, jsou citace z toho debilního článku nebo snad máš kromě mínuskování z principu i nějaký argument co vyvrátí co jsem napsal? Že se ptám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně dává většina lidí mínusy také z principu, i bez přečtení příspěvku. A že by se někdo aspoň pokusil nad obsahem zamyslet, to už bychom chtěli hodně. Je to jako s volbami - lidé volí ODS nebo TOP 09 protože je to prostě IN a vůbec je nezajímá jejich program. To, že je to banda zmrdů, které jde jen o vlastní prospěch, to už je jim jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tímto průzkumem určitě souhlasím, přehnaná ochrana duševního vlastnictví skutečně může znamenat zpomalení pokroku, či rozvoje. Viz vynález parního stroje, jehož pravý rozmah nastal až po vypršení patentů, kdy na jeho zlepšování mohli začít makat i ostatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono na tom něco bude. Z té přehnané ochrany duševního vlastnictví v podstatě dnes žijí spíše zavedené hvězdy a hvězdičky protěžované vydavatelskými megakorporacemi. Umělci, kteří využívají k vlastní propagaci internet a žijí především z koncertů, na tom spíše tratí (např. výpalné za hraní vlastních skladeb). Náhoda to nebude, vydavatelům a OSám se to nehodí do krámu, přichází tak o kšefty.
Lidi označeni za piráty jsou v tomto případě nespokojení zákazníci, kteří chtějí díla v digitální podobě, kteří pohrdají již polykarbonátovými plackami.
Ve správném tržním hospodářství by došlo k tomu, že by vydavatelé přešli na distribuční kanály on-line. Situace je ovšem jiná, vydavatelské megakorporace jsou zkostnatělé, takže je jejich jednání nápadně podobné jednání představitelů chorého systému, jemuž konci chtějí zabránit: to jsou ty represe, cenzura, HADOPI, ACTA apod. Ono by snad dokonce i šlo napadnout ACTA a možná i HADOPI jako spiknutí korporací proti občanům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych nesouhlasil. O tom, co se stane s vývojem, pokud padne copyright jsme se mohli přesvědčit v rámci RVHP. Pokud někdo dělá nákladný výzkum nebo vývoj, je jasné, že ho následně potřebuje ochránit, aby pak vychcaná konkurence neužila jeho výsledků a sama na výzkumu ušetřila. V podstatě jde o ochranu investic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ze v dobe RVHP se tu taky inteligence povazovala za tridniho nepritele jsi si nevsiml?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, nevšiml, nějaký konkrétní příklad?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je o technických patentoch. Tu sa bavíme o autorských právach. Skladateľ, spisovateľ nerobil výskum a vývoj. Maximálne flámoval a cestoval, rozhadzoval peniaze a toto vydáva ako oprávnené náklady na zhotovenie nejakej pesničky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, to mala byť reakcia na predchádzajúci príspevok RVHP.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale notak, nikdo nemá právo určit, jaký výdělek je přiměřený a jaký ne. Kam bychom se to pak dostali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má. Zákazníci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podívejme se také na jednu věc, jak vlastně v předchozích staletí vznikala hudba a literární díla? Autoři se dost často inspirovali od svých předchůdců a současníků. Kdyby byl v té době rozvinutý copyright do té míry, jako je dnes, byl by repertoár mnohem chudší. V dnešní době, kdy je autorské právo přebujelé, se jenom podívejte, jaký brak v současné době se objevuje na pultech obchodů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.