Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Core i5-9600K a Core i5-9400F skrývají pod IHS různá jádra

Odvíčkování nového Core i5-9400F přineslo překvapení. Pro někoho větší, pro někoho menší, nicméně faktem zůstává, že dva šestijádrové procesory Intelu mají fyzicky odlišná jádra…

Připomeňme, že Intel nedávno uvedl řadu „F“ jakožto procesory, jejichž specifikace byly seřízlé o integrované GPU. Oficiální ceny jsou ale totožné s modely „bez F“, tzn. s grafikou, takže výhodou pro zákazníka je spíše než co jiného zlepšení dostupnosti:

Uživatel 188/momomo_us zveřejnil na Twitteru odvíčkování šestijádrového procesoru Intel Core i5-9400F (tj. Coffee Lake-refresh bez integrované grafiky). Překvapení některých (uživatelů i redakcí) vyvolalo, že mezi IHS a procesorovým jádrem se nenachází pájka, ale pasta. V tomto případě je ale překvapení spíše důsledkem sklerózy, neboť při vydání Coffee Lake-refresh bylo řečeno, že pájené budou procesory řady K. Je sice pravda, že některé weby si to vyložily „blbě“ a informovaly o tom, že Coffee Lake-refresh bude pájený (bez upřesnění modelů), ale Intel byl specifický a hovořil o „K“. Takže přítomnost pasty na modelu bez „K“ není v rozporu s tvrzením Intelu a není ani překvapením.

Zajímavější však je, že při srovnání otevřeného Core i5-9400F a Core i5-9600K se ukazuje, že rozdíl mezi oběma šestijádrovými procesory řady Coffee Lake-refresh nespočívá jen v (ne)přítomnosti pájky. Jádra jsou totiž na první pohled odlišně velká. Jednou z možností, která člověka napadne, může být, zda tento rozdíl není daný právě absencí integrované grafiky u modelu „F“, jehož jádro je menší. Tedy zda grafika nebyla z návrhu čipu vynechána fyzicky. Důvody jsou však jiné.

Coffee Lake-refresh

Coffee Lake

Menší jádro dosahuje délky ~85 % jádra většího. Pokud by měla být vynechána grafika, muselo by být ještě kratší a dosahovat je ~72 % většího jádra, což není. Zkrácení „jen“ o 15 % totiž odpovídá přesně dvěma jádrům. Oba čipy tedy fyzicky nesou integrované GPU (to je u modelu „F“ pouze vypnuté), ale Core i5-9400F zakládá na šestijádrovém křemíku (à la Coffee Lake), zatímco Core i5-9600K zakládá na osmijádrovém křemíku (a la Coffee Lake-refresh). Důvodem, pro který Intel staví vyšší model na osmijádrovém křemíku, byť s šesti aktivními jádry, může být právě pájení. Lze si představit, že Intel má linku vybavenou pouze na pájení osmijádrových kousků křemíku (à la Coffee Lake-refresh), protože samostatnou na pájení šestijádrových se mu nevyplácelo stavět, a tak i Core i5 s „K“ vzniká z osmijádrových kousků křemíku.

Diskuse ke článku Core i5-9600K a Core i5-9400F skrývají pod IHS různá jádra

Úterý, 5 Únor 2019 - 11:42 | TOW | Nevratný, laserem se řežou spoje na křemíkovém...
Úterý, 5 Únor 2019 - 11:34 | danieel | Vetsi stycna plocha u pajeneho 8 jadra dava...
Úterý, 5 Únor 2019 - 10:34 | Tom Buri | spis.. 6 jádro nejspíš nemá ''opravený...
Úterý, 5 Únor 2019 - 09:57 | Eagle | Tohle je věc známá už několik týdnů: https://...

Zobrazit diskusi