Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core Ultra 7 155H alias Meteor Lake v plné palbě v testu: Na úrovni APU Phoenix

>Ve vícejádrové zátěži překonává 16jádrový Meteor Lake (Core Ultra 7 155H) o 4,9 % překonává
>8jádrové APU Phoenix (Ryzen 7 7840HS) a blíží se osmijádrovému Dragon Range (Ryzen 7
>7845H).

7845HX má 12 jadier, ale aj tak

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A je to Ryzen 9, ne 7. Alespon tedy podle prilozeneho grafu/tabulky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu bylo míněno osmijádro (opraveno v grafu). Doplnil jsem do grafu i výsledek Ryzen 7 7745HX z CPU Monkey, protože ta čísla z Top CPU jsou poměrně vysoká. Asi záleží, při jakém TDP bylo testováno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vďaka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji nechci, raději AMD APU!

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jo, veci sa maju asi takto:
v patricnom benchmarku GeekBench 6 Multi-Core je "neco schnileho" a totalne na hovno skaluje s poctom jadier, aspon co sa tyka
8C16T Ryzen 7 7840HS
12C24T Ryzen 9 7845HX
Ten druhy procak nemoze byt v multiT vykonnejsi iba o necelych 6%, to by museli byt drasticky znizene frekvencie toho 12-jadraku (cca o 1 GHz oproti 8-jadraku).
Benchmark proste tych 12 jadier nevyuzil natolko ako pri 8-jadraku, to je evidentne.

K Intelu - absolutna hroza. Dlho ocakavany Meteor a vyklula sa z toho absoluuuuuuuutna sracka s nizsim 1T vykonom ako konkurencia a kde top model s 6 velkymi a 8+2 malymi jadrami o 5% prekonava konkurenciu iba s 8 velkymi jadrami.
W T F !?!?!?!?!? To je trapny zart, nie notebookova spicka buducej generacie.

Ocakaval som ze, mobilne spicky AMD to bude drtit:
+20% pri 1T vykone a + 20% pri multiT vykone (aj tu najvyssiu mobilnu spicku AMD 16C32T)

Je to v podstate uz teraz trapošina.

Intel, vas "technologicky lider" od 2017 permanentne v srackach.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč by 12c mělo být v laptopu víc výkonné než 8c, když oba budou na stejném power limitu a power limit je to co je brzdí oboje. Je to normální, v singlu vytáhneš víc z výše taktovaného, ale v multi se to setře. 8c bude držet vyšší takt, 12c bude mít nižší takt ale výkon doženou jádra.

Tohle bývalo třeba běžné i u Intelu v nějaké 10. generaci. Měl si laptop s i5 a i7, i7 vyšší takty, power limity stejné, i7 měla o ten takt lepší single, v multi to byla plichat protože oba brzdil ten power.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Proč by 12c mělo být v laptopu víc výkonné než 8c, když oba budou na stejném power limitu .."
Říká se tomu efektivita nebo-li účinnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi opravdu očekával, že Meteor Lake o 20% vydrtí Phoenix jednojádrově i vícejádrově ... ?
To jako vážně? :-) Já teda na zázraky nevěřím a zatím nic nenasvědčovalo tomu, že by se Intel začal chytat ... Nemyslím si, že by to mělo příjít jako blesk z čistého nebe ... Ty procesory až tak dramaticky odlišné od těch stávajících nejsou, jen je použit lepší výrobní proces, čili dokud tu neuvidíme nějaké "dotahování" či plichtu ve všech ohledech, nečekám že přijde Intelí "triumf".
Asi jsem příliš skeptický, co já vím. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby to nemělo nějaké drobné chybky, třeba: https://diit.cz/clanek/za-bsod-po-aktualizaci-windows-mohl-intel-chysta-... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I když je Intel odpad, tak jim fandím, protože nic jiného než Dell s Intelem od zaměstnavatele nedostanu, takže až dostanu příští notebook bude to nejspíš něco s tímhle

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já taky, bohužel. 5 let hučím do DELLu aby měli s AMD i Latitude a Precision, a furt nic, jenom "herní" (ty se kupovat nesmí) a nebo Inspiron a tento shit kupovat nechci. Ale mám světlo na konci tunelu - jedná se o prodeji fabriky někomu jinému, který (snad) nebude lpět na DELLu, i když při mojí smůle...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Aspoň ty intelí nepodarky mají teď už nějaký výkon, byť doprovázený vývojem tepla a hlukem jako když startuje stíhačka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ultra? To je ještě víc než super!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, jaký superlativ, vymyslí příště :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-) :-) :-) Vidíš to mě nenapadlo. A pak k tomu budou přidávat pluska. No a budoucnost procesorů Intel, potažmo jejich názvů, je vyřešena :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Megahustý, Krutopřísný nebo něco z Rybkovo newspeak

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se tradičně posunou ve výkonu iGPU, že bude CPU část nudná se ví už dlouho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to se očekávat dá, nějak +15-25% bych očekával. Jenže je to "Xe" (nebo jak se to teď jmenuje, Iris?), tak na tom stejně "půlka" her nepůjde spustit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jak vidno, meteor lake žádná sláva, a jak jsem počítal multi thread honí malými jadry která jsou jinak dle mě k ničemu, a nepíšou spotřebu, jaká je realita oproti deklarovanému 45W TDP ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

trochu OT... nejsem fanda různých ficur, typu malá jádra velká jádra apd... v reálu ve výsledku tyhle novoty dost často nepomahaji či fungují jen za jistých specifickych podmínek apd... a jedno jestli je to AMD či Intel

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pak koukni na miliardy mobilů, tabletů nebo i Arm počítačů (primárně Apple) a zjistíš že big little funguje krásně, v mobilech už nějakou dobu máš hned 3 typy jader a funguje to parádně a za rohem jsou SoC s 4mi rozdílnými jádry.

Když OS a potažmo SW spolupracují s HW, má to skvělou synergii.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ste si isty, ze to funguje tak paradne? A viete to vobec porovnat, ake by to bolo, keby boli v mobiloch rovnocenne jadra?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikoz mobil s 3 typy jader používám tak vše běží parádně. SG8G2. Treba SG888 byl proti tomu tragicky. Jinak výrobce telefonu má politiky přidělování jader pro tisice aplikaci.

A kdyby jádra byly stejne? Buď to nebude pomalé, nebo nevydrží na baterce. Podle toho zda zvolis úsporná nebo vykonna.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Funguje to absolutne bez problemov. Mam taky procesor v notebooku. 2x Cortex A72 + 4x CortexA53. Je to uz trocha fuzaty kusok, ale to, ze su tam nejake dva rozne typy jadier nie je vidno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Když OS a potažmo SW spolupracují s HW, má to skvělou synergii."

Coz ve Win svete neplati a dlouhou dobu platit nebude. Je treba provozovat stare aplikace, ktere o big.little nemaji ani paru a nikdy mit nebudou. A OS nedokaze poradne poresit i vice stejnych jader, natozpak smesici kockopsu.

Na Win to na horizontu desitky let skvele synergicky fungovat nema nejmensi sanci.

Budeme si muset pockat na kvantove pocitace Widows Q. Jenze kvantove pocitace zase nebudou big-little.

Ani na tom Apple OS to nefunguje skvele. Mnohe programy vyzaduji, nebo alespon jeste nedavno vyzadovaly vypnuti malych jader.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Běžný uživatel nepotrebuje používat obsolete aplikace které nedostávají aktualizace. Bohužel v x86 světě nejde o úsporná jádra tak jak u armu. Treba M1. 4 e jádra mají spotřebu 1.5W dohromady v max. zatezi. Vykon o trosku víc než jedno p jádro se spotřebou kolem 6W. MacOS ale primarne bezi na e jadrech, na p core sahá až je to potřeba, v x86 je to naopak

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když už jsme u toho... M3 bude 4+6e, nebo 6+4e a nebo zůstane u 4+4?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to sem jednou psal - pokud to má na o gigahertz menším kmitočtu o 8% vyšší výkon, než předchůdce, tak na vyladěném procesu to bude znatelně víc. Ovšem kolik to sežere Temelínů, nevíme. Bude-li se to držet se spotřebou v rozumných mezích, jde o slušný krok kupředu.

A koukám, že se tento intelí výtvor, první na 7nm procesu, už suverénně považuje za 4nm. Intelu se marketingová tvorba lepších procesů vyplácí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale aspoň to nebude mať takú brutálnu spotrebu ako PHOENIX... Väčšina Ryzen 7040 (obzvlášť 7840u od HP) má problém s vysokou spotrebou (hlavne v nečinnosti). Framework odložil kvôli tomu AMD verziu... Spotreba najnovšieho ultra mobilného procesoru na 4nm je vyššia ako na staručkom 4800H...

https://www.reddit.com/r/AMDLaptops/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj ten řídící čiplet prostě něco žere, takže idle spotřeba je díky tomu vyšší a bohužel to je typicky to, kde se láme chleba s výdrží laptopu na baterii, většinou to nic nedělá nebo to má minimální zátěž a v tomto směru i nejnovější Intely s 100W+ power limitech žerou méně.

On ten rozdíl není nějak zásadní, njaké 2-3W, jenže je rozdíl mít stroj co idluje za 6W nebo za 9W, Ten první s nějakou běžnou 70Wh baterií vydrží 11-12h, ten druhý je vycuclý za 8.

V tomhle je prostě luxusní Arm v podání Apple. SoC v idle jede na 0,1-0,2W a pokud to vypne displej je celková spotřeba pod 1W (aktivní wifi a bt), při cca 50% jasu (14" miniled, cca 250 nits) je někde na 3-4W Přehrávání 4k streamovaného (wifi) HDR videa 5-6W. Macbook nevypinám ani neuspávám, když je na zdroji energie, na baterii se jen uspává a probouzí se rychleji než se otevře víko displeje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Čiplety jsou přeci na 5nm až od víc jak 8 velkých jader. Jestli někdo funguje stylem "4 a více hodin idlování", tak si nemá kupovat až tak silný procesor.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. Jj ten řídící čiplet prostě něco žere .."
Řídící čiplet na 7840 žere přesně 0.00nic.
Protože tam žádný není.

Příště se alespoň podívej, o čem je řeč.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V týdnu jsem zkoušel laptop HP Elitebook 845 G10 s procesorem AMD Ryzen 7 PRO 7840U a pod Linuxem (distribuce Archlinux s LTS kernelem 6.1.55) celý laptop idluje mezi 3-5 W (cca. 80% brightness).

Pokud jsou pod Windows hodnoty markatně vyšší, není to chyba AMD ale nevyladěného bloatware od Microsoftu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Clanek obsahuje dost silne chyby, slova v jedne vete se nam opakuji, no vypada to jako by ho skutecne spracovala na diit-u.cz umela inteligence, autore, sakra, pred publikaci si to prosim skontroluj(!!!), napriklad nesedi Ryzen serie Dragon Range.

Co se tyce Meteor-u, je to 7nm procesor ale intel jej znaci svym vlastnim vojebem Intel 4.

Pro mne nezajimavy procesor, skutecnych jader ma jenom 6(!), vykonove nedotahl Zen IV a za dvermi tu mame Zen V, navic ten(45W?) inteli procesor podle mne bude zrat v realu i 90W coz si sebere skutecny 12 jaderny Dragon Range alias Ryzen 9 7845HX a ten ma jeste k tomu aktivni AVX-512!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, ze Meteor lake nebude mit TB5, to by byl dobry duvod k upgradu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Článek hezký, ale bez kontextu "kolik za to dá uživatel" jakousi opravdu jen poloviční. Škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to přehnali, uplatili Bethesdu nebo jako proč Starfield běhá mnohem lépe na Intel procesorech?

https://www.youtube.com/watch?v=s4zRowjQjMs

AMD má opravdu špatný horoskop. Nejdřív to začalo tím obviněním, byť vyvráceným, že zakazují DLSS, potom vydali grafiky, které jsou všem pro srandu a teď se ukazuje, že Starfield - hra sponzorovaná od AMD běhá na Intelech mnohem líp. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumiem ako je možné, že nová mikroarchitektúra má pri vyššej frekvencii takmer rovnaký SC výkon ako staršia. O TDP/spotrebu nejde. i5-12400 má v SC 2275 bodov pri 4,4 GHz, U7 155H má 2294 bodov pri 4,8 GHz. Čiže Meteor lake pri 4,4 GHz by mal nižší SC výkon ako Alder lake? Ak by Meteror lake mal len o 10% lepšie IPC, mal ten U7 by mal mať 2730 bodov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.