Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Corningu je svět IT malý, nahradí i automobilová skla

Nemám dost informací k tomu abych mohl říci zda jde vyšší cena Gorilího skla na vrub cenám vstupů materiálu a energií či ceně výrobního procesu, rozuměj strojního vybavení a logistika. Pokud za vyšší cenou jsou náklady na materiál a energie, tak to bude ještě dlouho minoritní záležitost.Pokud je to cenou výrobních nákladů a logistiky, je tu šance díky masovosti výroby cenu stlačit dolů. Pokud jde o automobilový průmysl tak požadavek pro autosklo není ani tak jeho pevnost jako spíš bezpečnost. Žádné sklo nevydrží nápor při havárii a tak je důležité spíš jak dojde k destrukci, lépe řečeno zda bude pod kontrolou. Je nepřípustné aby se zničené či nezničené sklo stalo původcem poranění posádky vozidla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ohledně ceny, jde to stlačit až na nějaké speciální případy vždy. Viz ceny LCD, dneska je dvoumetrové LCD bez chyb za pakatel ve srovnání s tím, kdy před deseti lety stála totéž pouze 15" obrazovka s polovičním rozlišením…je to pouze o ohromné expanzi a odladění výroby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

bezpečnost skla dělá primárně folie, ne sklo samotné. Samozřejmě jde i o to, zda to sklo vytvoří ostré střepy, nebo ne.
Btw - jedna "česká" sklárna vyrábějící primárně autoskla aktuálně připravuje výrobu skel i pro mobily.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bezpecnost skla se zajistuje kalenim (carka je pouze nad i ;)). Samozrejme, ze se to da kombinovat s implementaci folie a to bud na povrch ci vrstvenim. Jinak o ceske sklarne v okoli nevim, pan Asahi to tu uz davno koupil, asi proto ty uvozovky )).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když už tu do toho zatahujete terminologii - Vrstvené sklo = VSG = Verbund-Sicherheitsglas , Tvrzené = ESG = Einscheiben-Sicherheitsglas. Dle názvu je jasné, že obé jsou bezpečnostní (TVG vynecháme).
Čelní sklo je vždy kombinací vrstveného a tvrzeného skla (už pěkných pár let).

Pro ostatní odborníky- tvrzení zvyšuje pevnost v tahu 3-5x, folie tam je jen proto aby se vám to nevysypalo do klína po porušení celistvosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Radeji bych zustal u te ciste ceske terminologie, abychom se kvuli te bezpecnosti nedostali az nekam k Sichehetsdienst ;).

Tvrzene sklo se vyrabi kalenim, vrstvene foliemi. Mimochodem, takovym predchudcem soucasnych bezpecnostnich skel je dratosklo, mozna ho jeste nehdo ma na vytahove sachte.

A k puvodni diskusi - na safirove sklo u hodinek nedam dopustit, za 3 roky pouzivani zadny zjevny skrabanec. U mobilu i s odolnym sklem se to rict neda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysoká cena může být i proto, že nějaký kravaťák se rozhodl, že je to exkluzivní zboží a tak se na tom bude rejžovat exkluzivní cenou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vysoka cena je tam najme preto, ze to je patentovana technologia Corningu (ten dotiahol vyvoj Gorilla Glass do konca na zaklade osobnej intervencie a objednavky od Jobsa, ktory to sklo chcel na prvy iPhone). A Corning si necha pekne mastne zaplatit licencie, ak niekto bude chciet vyrabat toto sklo. Divil by som sa, kebyze nie. Samozrejme to bude mat aj pozitivny efekt - s prichodom masovej vyroby obrovskych tabul pre auta klesne aj cena tohto skla, ci uz pre mobily alebo ine zariadenia. A tym padom vyhrajeme zase my - uzivatelia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale houbeles Jobs. Tohle sklo bylo pro nektere vyzkumne aplikace (vysoka homogenita tvrdosti, vhodne jako referencni vzorek) pouzivane jeste kdyz o iPadu netusil ani Jobs. Spis dotahli do konce masovou vyrobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vysoká cena tam je v prvé řadě proto, že to zákazník zaplatí. Cena je průnikem nabídky a poptávky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skla na autach maju tu vlatnost (su tak vyrabane), ze po rozbiti sa roztriestia na malilinkate (1 cm) kusocky, kvoli bezpecnosti. Tam nemoze byt normalna sklenena tabula ako na okne stareho panelaka, kde po rozbiti ziskame vrazdnu sklenenu macetu dlhu 40 cm. Neviem ci tuto vlastnost uplneho rozdrobenia ma aj gorilasklo na debilfonoch a tabletkach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano to jsem měl hlavně na mysli.Fólie zajistí že se nerozletí na 1000 šrapnelů do okolí, ale velké ostré kusy i s fólií jsou dle mého ještě nebezpečnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Že se tak hloupě ptám... Která mobilní zařízení (kromě lepších hodinek) mají safírové sklo?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

toz to ani srnka netusi :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Vertu ovšem s cenou nějak přes 200000 :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jestli se nepletu tak Nokia 8800 Sirocco ma safir sklo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro neznalé vysvětlím, co to safírové sklo je - vlastně nemá se sklem nic společného (asi jako sojové mléko/maso/sýr nemá nic společného s mlékem/masem/sýrem), je to synteticky vyrobený safír (prostě je to šutr, ale vyrobený umělě, něco jako z uhlíku uměle vyrobený diamant).
Krystal válcového tvaru se nařeže na různě tenké plátky. Velmi podstatný pro cenu stafírového sklíčka je jeho tvar (čím více se odlišuje od kruhu tím je více odpadu, cena je tak vždy rovna ceně skla velikosti opsaného kruhu + náklady na opracování), tloušťka (více materiálu) a případné zahnutí (opět více odpadu).
Vlastně úplně stejným způsobem se vyrábí křemíkové wafery pro čipy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Treba se objevi mobily s kulatym displejem )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

iWatch? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Safir neni zase tak drahy, ja mam rozptylku na beautidish a ta je ze safiru ... ted nevim, zda stala 5.000 nebo jen 3.000 kc ... draha je to jo, ale nezaplatitelna, to ne ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.