Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Čtyři nové grafické karty od Matroxu

No jo ale dnes jiz jsou LCDcka a DVI a tak ma kvalitu kazda karta stejnou - digitalni, takze uz na 3D grafice zalezi podstatne vice nez nekvalite analogu.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 bobris: ktera karta ma dva DVI vystupy krome matroxu a stoji rozumny penize?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pořídil jsem kolegovi k photošopu 2 monitory a ati radeon VE Dualhead, obrovská reklama, PR kecy , skutečnost takova že to udělalo jeden desktop na 2 monitorech a šmitec, byly problemy s umistenim oken, umistovanim oken s hlaskama atd. Tak jsem se nasral, atinu cca po tydnu vrtil a vzal matroxe 550, oproti tomu radeonu uplna pohoda, inteligentni soft ktery umel nastavit presne ktera okny kam, pamatoval si polohu oken pri zavreni aplikace, chyboe hlasky taky kam clovek chce, proste chrochty chrochty

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, Matrox uvádí nové karty. To dělá pořád.
Hlavně že shodou okolností už 4 dny řvu na dodavatele, které je na mrtvici, protože MATROX mu prostřednictvím jednoho přímého distributora v ČR potvrdil dodávku jedné PARTELIE 256 MB a před 4 dny jsme se dozvěděli, že jaksi MATROX nic nedodal a snad ani nehodlá nic dodávat.
4 týdny čekání, na krku nespokojení uživatelé a nic. Ticho po pěšině.
Tak tak jenom přemýšlím, k čemu že jsou nám nové karty, když nejsme schopni z MATROXe dostat ani stávající modely...
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zaujimalo by ma ci sa zlepsila kvalita linuxovych ovladacov..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo,
bývaly doby, kdy byl Matrox pro mne č. 1 v oboru graf. karet. Jenže - jak se zdá, tak zaspali dobu, alespoň v technické tvořivosti. Alespoň že ceny si drží na úrovni špičkových grafáren. Ti u Matroxu se snad po.rali v kině, když si za to účtujou takové prachy. Za dvaatřicet mega RAM karty chtějí okolo tří až čtyř litrů, za to dnes seženete i stodvacetosmičky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Dan: Myslim, ze ty 3-4 tisice za 32MB matroxku neni nic prehnanyho, tyhle karty jsou totiz urceny do kancelarskych a entry-level 2D pracovnich stanic a tam je vetsi pamet stejne k nicemu. K nam do firmy na 2D porizovaci pracoviste i v dnesni dobe zasadne kupujeme jen matroxy G450/G550 (parhelie bychom nevyuzili), protoze v dvoumonitorovy konfiguraci a co se tyce kvality obrazu s nima nejsou absolutne zadny problemy (narozdil od nvidia/ati).
Je ale pravda, ze bych navrat matroxu na pole "hernich" akceleratoru taky uvital, ale i tak si svoje kupce nove parhelie IMO rozhodne najdou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... nemyslim si, ze by nejak rapidne byla dulezita velikost pameti, ... ale faktem je, ze Matrox dela spickove pracovni karty s dokonalym obrazem. Skoda jen, ze my studenti si na praci v rysovacich programech nemuzeme dovolit nic jinyho nez bud starou 200 Matroxe nebo nejakou atinu.
 
Sam osobne jejich taktiku nechapu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dvoumonitorové 2x DVI karty jsou FireGL (vychází z Ati) a Quadro (vychází z Nvidie).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To VanVren:
Ati i Nvidia už léta jsou schopny používat obdobné multimonitorové funkce jako Matrox. Tj Clone, Extended Desktop i Overlay. Ve spolupráci s jejich dodatečným softem (Hydravision u Ati) a (Desktop Manager u Nvidia) lze docílit stejných výsledků při správě více pracovních ploch i dialogových oken. Chce to jenom přečíst manuál co se pro multimonitor používá a hlavně porozumět kde se co nastavuje. A těch nastavení je u každé utility opravdu hodně. Jenomže pro toho kdo je už léta zvyklý na Matrox utility a klávesové zkratky je přechod na jiný ne moc snadný.
Pro toho kdo si na to zvykne nabídne Nvidia nebo Ati za stejné nebo nižší peníze i několikanásobně vyšší 3D výkon. Hodí se nejen na hry. Kolikrát jsem musel kličkovat z problematických CAD stanic postavených na Matroxech G nebo P a nestabilitě nebo rozpadajícím se obrazu v profi CAD softech (Softimage, Inventor). Jak se tam i obyčejná herní Nvidia šikla. O Quadro ani nemluvím. Pro toho komu nevyhovuje Nvidia FX kvůli kvalitě analogového výstupu tak je tu jakýkoli Radeon VYŠŠÍ třídy. Ten má 400MHz 10bit DAC i kvalitní RF filtry. Za pár set dolarů výborný 2D obraz i 3D výkon. Jak už tu na CDR v jedné recenzi o P bylo napsáno Matrox jenom umí ty technologie 2D obrazu i multimonitoru správně prodat a okecat kdežto ostatní výrobci to mají bohužel AŽ jako druhou méně podstatnou fičuru. Na prvním místě je pro ně 3D výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nehovoriac o kvalite TV Out.. tam sa ATI ani Nvidia stale nechyta, paradoxne najlepsi TV Out ma stale stara dobra G400 - pretoze ma hw enkoder Maven, vsetky dalsie (g450/550, parhelia) maju uz sw enkoder v ramci GPU, stale je to lepsie ako ATI/Nvidia.. ATI ma stale problem s overscanom (aby neboli cierne okraje na obrazovke), Nvidia ma tiez svoje chyby..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RENE : Tak to neni pravda.
1. Ati nema temer zadne moznosti nastaveni vice monitoru. Jedinou funkci, kterou zvlada je Clone. Maximalne muze vyuzit funkci Windows - rozsireni pracovni plochy.
2. nVidia ma poradne funkce, az u verze karet oznacene FX. Do te doby to byl des.
3. Zadny z techto dvou vyrobcu se ovsem nevyrovna mnozstvim funkci pro vice monitoru Parhelii.
4. Bezne karty Ati a nVidia nezvladaji vic, nez dva monitory. Matrox zvladne hned tri, nebo dva a TVout.
5. Kvalita 2D je dost subjektivni a Ati s nVidii jsou na tom stejne (neni pravda, ze by Ati byla lepsi). Parhelia je na tom o minimalne stupen lepe.
 
Ano Parhelia ma svoje mouchy - hlavne chaba podpora 3D her, ale to je spis problem optimalizace vyrobcu her (kdo by taky optimalizoval hru pro kartu, ktere se prodalo par kousku). Je pravda, ze ta cena je dost vysoka, ovsem jsou lidi, kteri si ji koupi, nebo musi koupit, protoze jim nic jineho nezbyva. Mam kolegu, ktery delal s videem a jedina moznost byla Parhelie. Dneska uz do videa nedela a uz uvazuje, ze by ji prodal - za 10.000,-. A tady je jedna dost podstatna vyhoda Matroxu - drzi cenu (coz se potencialnim zakaznikum samozrejme nelibi), takze kdo uz do ni investoval, nemusi se bat, ze by druhy rok stala treba 2.000,-.
Matrox ma neco do sebe, ale trh, ktery si vybudoval G400 uz nejspis definitivne ztratil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.