Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Čtyři nové grafické karty od Matroxu

Matrox logo
Matrox uvádí čtyři nové grafické karty. Nejásejte však, nejde o nic převratného, jde stále o grafické karty postavené na chipech odvozených z původní Parhelie, nejsou doplněny o žádné nové vlastnosti, nesplňují tedy DirectX 9.0 specifikace. Jde tedy spíše než o upgrade o takový menší update. A v článku vás mimo jiné seznámím i s tím, co během letošního roku můžete od Matroxu očekávat.

Tento měsíc Matrox uvedl na trh novou grafickou kartu s názvem Matrox QID Pro. Ona není zas až tak nová, protože vychází z karty Matrox QID a parametrově se jí velice podobá, také podporuje čtyři displeje připojené pomocí DVI-D konektorů atd. Zásadním rozdílem mezi těmito kartami je rozhraní, kdy starší podporuje AGP 8× a novější nikoliv PCI Express ×16, jak by možná někteří z vás čekali, ale 64bitové PCI a to jak na 33, tak na 66 MHz (důkaz máte na obrázku). Rozdílem je také dvakrát větší paměť - 256 MB. Ceny této novinky nejsou známy, ale když se podívám na její parametry a na parametry Matrox Parhelia HR256, jsou si až příliš podobné. Snad jen ta QID Pro má navíc takové věci jako kontrolu na to, zda-li se větrák točí atp. Možná také bude mít nové opravené grafické jádro puštěné rychleji, o kterém ještě bude řeč dále. Cena za tuto kartu nebyla zveřejněna.

Matrox QID Pro

Další novinkou je grafická karta Matrox Parhelia PCI 256MB. Jak už název napovídá, jedná se o grafickou kartu do PCI slotu založenou na jádře Parhelie, navíc s 256 MB paměti. Parametry této karty jsou identické s Parhelií až na to, že je prostě pro PCI sběrnici. Má však také 64bitovou sběrnici a podporuje jak 33, tak 66MHz. Od QID Pro a HR256 se liší zásadně v tom, že nabízí „pouze“ podporu tří displejů (to však minimálně dva musí být připojeny analogově - v případě dvou mohou být oba digitální), podobně jako normální Parhelia. Cena byla stanovena na 699 dolarů (cca 21 000 Kč).

Matrox Parhelia PCI 256MB

Tou nejdůležitější a nejzajímavější novinkou však jsou dvě nové grafické karty Matrox Parhelia 256MB 8× a Matrox Parhelia 128MB 8×. Jde o nové verze původní Parhelie, tentokráte však s podporou AGP 8×. Tyto grafické karty se od původní Parhelie liší především tím, že mají opravené jádro. To znamená, že jednak tyto grafické karty podporují AGP 8×, ale také mají lépe funkční FAA (Fragment AntiAliasing) a navíc jsou puštěné rychleji. Matrox sice sám nezveřejňuje takt svých grafických karet, ale čísla jsou už k dispozici od jednoho člověka, který si tuto kartu pořídil:

  • Původní Parhelia 4× OEM: 200 MHz grafické jádro a 250 MHz paměti
  • Původní Parhelia 4× Retail: 220 MHz grafické jádro a 275 MHz paměti
  • Nová Parhelia 128MB 8× Retail: 250 MHz grafické jádro a 300 MHz paměti

Navíc ten samý člověk hlásí, že na kartě jsou použity 2,8ns paměti, což znamená, že by naprosto bez problémů měly běžet až na 350 MHz. Jemu se nakonec podařilo bez problémů přetaktovat až na 300 MHz grafické jádro a paměti na 390 MHz.

Zde si dovolím poněkud odbočit od tématu. Zlí jazykové hovoří, že Parhelia původně byla zamýšlena právě takováto. Byla by schopna konkurovat v té době nejrychlejším kartám (GeForce Ti4600 - takhle je původní Parhelia někde na úrovni GeForce Ti4200) a nabízela by spoustu nových možností. Jenže při vývoji byly nějaké problémy a management rozhodl, že neodloží uvedení o měsíc později a raději uvede na trh ne zrovna nejlepší verzi chipu. Ta jednak nešla pustit dostatečně rychle, ale také měla jisté problémky (například s tou FAA). A pak už to šlo jedno za druhým. Matrox si nechal vyrobit velké množství chipů a než je spotřeboval, tak nemohl vydat novou revizi, která by ty problémky měla vyřešené. Jelikož prodeje Parhelie nejsou nikterak zázračné, trvalo to skoro dva roky, než Matrox vyprodal původní zásoby.

Zpět k vlastním kartám. Je zajímavé, že je Matrox sám nijak neohlašoval, začaly se nejprve objevovat v různých obchodech po světě a minimálně s týdenním zpožděním se o nich objevily informace i na webu Matroxu. Tiskové zprávy však doposud žádné vydány nebyly. Karty tedy jsou dostupné ihned a to za ceny 399 (cca 12 000 Kč) a 639 dolarů (cca 19 200 Kč).

A nyní se podíváme trochu do budoucnosti, pokusím se doplnit a upřesnit svůj odhad z poloviny ledna. Jestli pro letošní rok čekáte uvedení nějakého převratného chipu s novými vlastnostmi od Matroxu, tak můžete zchladnout, nic takového se nechystá, je to oficiálně potvrzeno. Jediné, co nás mimo již uvedených karet čeká, je patrně PCI Express ×16 verze Parhelie a to někdy v průběhu léta (a pak asi i další specializované karty). Po stránce vlastností nelze čekat, že by šlo o kartu, která by měla něco navíc, spíš to opravdu bude jen současná Parhelia 8× převedena na PCI Express ×16 rozhraní.

Diskuse ke článku Čtyři nové grafické karty od Matroxu

Neděle, 2 Květen 2004 - 12:48 | Anonym | Nehovoriac o kvalite TV Out.. tam sa ATI ani...
Pátek, 30 Duben 2004 - 11:24 | Stanislav Micka | RENE : Tak to neni pravda. 1. Ati nema temer...
Čtvrtek, 29 Duben 2004 - 07:43 | Anonym | To VanVren: Ati i Nvidia už léta jsou schopny...
Čtvrtek, 29 Duben 2004 - 07:24 | Anonym | Dvoumonitorové 2x DVI karty jsou FireGL (vychází...
Středa, 28 Duben 2004 - 21:27 | Anonym | zaujimalo by ma ci sa zlepsila kvalita linuxovych...
Středa, 28 Duben 2004 - 16:08 | Anonym | Jo jo, Matrox uvádí nové karty. To dělá...
Středa, 28 Duben 2004 - 15:45 | Anonym | pořídil jsem kolegovi k photošopu 2 monitory a...
Středa, 28 Duben 2004 - 15:08 | Anonym | 2 bobris: ktera karta ma dva DVI vystupy krome...
Středa, 28 Duben 2004 - 14:36 | Anonym | No jo ale dnes jiz jsou LCDcka a DVI a tak ma...
Středa, 28 Duben 2004 - 13:42 | Anonym | ... nemyslim si, ze by nejak rapidne byla...

Zobrazit diskusi