Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

CZ.NIC spouští mojeID a zvyšuje komfort ve využívání on-line služeb

mojeID logo
Už v úterý vydal náš doménový správce tiskovou zprávu o spuštění "mojeID", českou variantu OpenID, tedy správu přístupových dat (jmen a hesel) pod jednou střechou. My vám poskytneme originální znění textu, ale přidáme na konci i odkaz na jednu hezkou kritiku a moc nás bude zajímat, jak se k této iniciativě stavíte vy, kdo byste ji měli užívat. Půjdete do toho?

Praha 26. října – Zdlouhavé vyplňování stále stejných registračních údajů a nové kombinace jmen a hesel, na které si za týden nevzpomenete – i to patří k využívání naprosté většiny internetových a webových služeb. Toto chce alespoň v rámci českého internetu změnit služba mojeID, kterou dnes do ostrého provozu spouští sdružení CZ.NIC. Služba uživatelům umožní vytvořit si tzv. mojeID identitu, díky níž budou mít prostřednictvím jediného jména a hesla přístup k on-line službám, které budou podporovat mojeID nebo technologii OpenID, z níž nová služba sdružení CZ.NIC vychází. MojeID je pro internetovou veřejnost zdarma.

MojeID je postavené na technologii OpenID, která se ovšem v České republice výraznějšího zájmu ze strany uživatelů, ani poskytovatelů služeb nedočkala. Oproti ní ale mojeID přináší jedno výrazné vylepšení – centralizaci a institucionalizaci provozu celého systému.

„Za přidělování identit, stejně jako za správu mojeID účtů uživatelů bude odpovědné sdružení CZ.NIC. Jsme nezisková organizace, která se více než deset let věnuje správě registru domén .CZ. V našem sdružení jsou zastoupeny jak komerční společnosti, tak stát prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu nebo Českého telekomunikačního úřadu. Jsme přesvědčeni, že naše dosavadní práce a zkušenosti dokážou zaručit stabilitu služby a korektní nakládání s obchodními informacemi poskytovatelů služeb a údaji o uživatelích. Něco takového žádná implementace OpenID zatím nedokázalo nabídnout,“ říká Ondřej Filip, výkonný ředitel sdružení CZ.NIC.

Zájemci o mojeID si mohou zdarma vytvořit účet na internetové adrese www.mojeid.cz; druhou možností je převedení údajů o kontaktu z registru doménových jmen, který spravuje sdružení CZ.NIC. Poté se lze pomocí mojeID účtu začít přihlašovat k jednotlivým službám, které mojeID nebo technologii OpenID podporují. V tuto chvíli se jedná o stovky českých i zahraničních poskytovatelů služeb především z oblasti elektronické komerce. Společně se spuštěním služby CZ.NIC také startuje kampaň zaměřenou na podporu zájmu o mojeID u obou cílových skupin.

Při vývoji mojeID kladlo sdružení CZ.NIC velký důraz na bezpečnost a důvěryhodnost celého systému. Registr uživatelských údajů je chráněn na stejné úrovni jako registr domén .CZ a uživatel má při každém přihlášení možnost určit, které z údajů ze svého profilu danému poskytovateli odkryje.

Běžně používaná metoda přihlášení pomocí hesla nemusí připadat uživatelům či poskytovatelům po bezpečnostní stránce uspokojivá, proto mohou pro přihlášení využít i certifikát. V budoucnu CZ.NIC plánuje zavést i další autentizační metody, například jednorázové heslo. Varianty přihlášení pomocí certifikátu nebo jednorázového hesla budou vhodné především pro subjekty, pro něž je důležitá vyšší forma zabezpečení.


O SLUŽBĚ MOJEID

MojeID je služba, díky níž mají uživatelé českého internetu možnost používat pro přihlašování na různé internetové stránky a k různým webovým službám jednotné identifikační údaje (uživatelské jméno a heslo). S využitím mojeID tak není především potřeba zakládat vždy nový účet a procházet opakovaně zdlouhavým a složitým procesem registrace. MojeID je možné využívat u všech služeb, jejichž provozovatelé podporují přímo službu mojeID či alespoň technologii OpenID. MojeID je další z řady technologií (DNSSEC, ENUM), které sdružení CZ.NIC, správce české národní domény .CZ, zavedlo pro potřeby české internetové komunity. Více informací o této službě, která je v provozu od 26. října 2010, je k dispozici na internetové adrese www.mojeid.cz.


Tolik tedy oficiální zpráva a než přidáte hodnocení, přečtěte si ještě vlastní pozorování s použitím této služby Danem Dočekalem: CZ.NIC spustil MojeID - služba pro lidi od programátorů není použitelná.

Využijete mojeID?

Ano.
17% (51 hlas)
Ne.
50% (152 hlasy)
Ne, používám již OpenID.
16% (47 hlasů)
Zatím ještě váhám.
17% (51 hlas)
Celkem hlasů: 301
Tagy: 

Diskuse ke článku CZ.NIC spouští mojeID a zvyšuje komfort ve využívání on-line služeb

Pondělí, 1 Listopad 2010 - 08:04 | Jakub Ševčík | Safra, taky zajistuji pro nase uzivatele hromadu...
Sobota, 30 Říjen 2010 - 22:58 | Hexer | Do ted jsem si myslel ze bych mohl i spadat do...
Sobota, 30 Říjen 2010 - 19:57 | bobrnautus | Pro ajťáka je převod do pem formátu většinou...
Sobota, 30 Říjen 2010 - 10:54 | r23 | Naprosto úžasný způsob, jak zjišťovat pohyb na...
Pátek, 29 Říjen 2010 - 18:12 | Sob | Ze se OpenID nedockalo vyraznejsiho zajmu, to...
Pátek, 29 Říjen 2010 - 15:29 | Karel Rys | Možná má pan Dočekal anglické Windows/prohlížeč,...
Pátek, 29 Říjen 2010 - 12:42 | corwin78 | Tak zrovna ten Dočekalův článek se mi zdá jako...

Zobrazit diskusi