Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Další výpadek na Tchaj-wanu, situace je na hraně, chybí energie hydroelektráren

Budou muset postavit nové elektrárny, když TSMC staví nové FABky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Každý důvod ke zdražení dobrý...

Je klidně možné, že tyto problémy s elektřinou a vodou jsou dlouholeté a obvyklé - problémy se řeší, když nastanou. Ale žumpálistům dosud nestály za kampaň. Cílů může být více, ale jeden z nich je celkem evidentní - vytlačit ze států co nejvíce peněz na podporu polovodičových výrobců. Podojení veřejných peněz.

Přičemž je celkem legrační, když operují zvýšením "lokálnosti" výroby - jako že ze "strategických důvodů" přenesou výrobu do domovské země, např. USA nebo Evropy. Protože výroba je dnes tak komplexní, že samotný polovodičový FAB je jenom jeden střípek v mozaice, k výrobě je potřeba fůra dalšího, např. samotné substráty (monokrystalický křemík, safír, ...), superčisté chemikálie, kontaktování čipů a pouzdření, výroba pouzder, speciální plošné spoje, speciální testovací kapacity (čipy se musí otestovat a rozřadit do skupin podle chybovosti a parametrů)...

A to vše funguje globálně. Plošňáky v Číně, pouzdra v Číně, j. Koreji a Japonsku, pouzdření v Malajsii, testování v Japonsku... je to celosvětově rozlezlé. Takže nějaká lokalizace výroby, třeba do USA, by znamenala postavit další tisíce fabrik, které jsou dnes někde jinde a 10-20-30 let v USA zrušené. Když se i plošňáky pro stíhačku F-35 vyrábějí a osazují v Číně, jak to asi vypadá s tím civilním zbytkem. V USA pro to už dávno nejsou ani vzdělané pracovní síly. Znamenalo by to vybudovat celé průmyslové odvětví znovu prakticky od nuly. Mimo válečný stav, kdy se nehledí na náklady, je to nemožné.

Navíc je to tak, že díky ekofašos všude, jestli někde nové průmyslové kapacity vzniknou, bude to leda v Číně, kde se nenechají těmito magory otravovat a elektřiny mají díky tomu dost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Navíc je to tak, že díky ekofašos všude, jestli někde nové průmyslové kapacity vzniknou, bude to leda v Číně, kde se nenechají těmito magory otravovat a elektřiny mají díky tomu dost."

To musí být přeci blbost!?! Ekofašos tvrdí, že (P)OZE a elektromobilita nás zachrání a že je energie hrozně velký nadbytek :D :D ..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A citali ste napr o tych supe chemikaliach co sa v tych FABoch pouzivaju a ake su super karcinogene :(
A to ich v zaciatkoch( v 60-80 rokoch) liali rovno do odpadu :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono nejde (jen) o elektřinu, ale skoro z každé továrny vzniká nějaký nesluníčkový odpad, pracuje se tam s nějakými ošklivými chemikáliemi, případně alespoň zabírá místo a jezdí tam náklaďáky.
Čili něco jako: Bylo by fajn, kdyby se víc věcí vyrábělo v EU. Ale továrny tu nechceme.

Další problém je ten „new left“ pohled na firmy jako něco na způsob zábavního parku pro zaměstnance.
Tedy že smyslem firmy je realizovat nárok občanů na práci, která je bude naplňovat. A když se přitom i něco vyrobí, případně hodnota výrobku dokonce převýší hodnotu spotřebovaných surovin, tak super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna v USA stačí jediné - zvednout migrační bariéru, která trvá posledních 20 let. Pokud nasadí systém máš kvalifikaci = máš zelenou kartu, zvednou se miliony lidí, kteří půjdou za životní úrovní. I z Evropy, kde v důsledku ekofašos začíná jít dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ukazuje se to, co říkám už možná pár let: TSMC svět nespasí, nedá se spoléhat na to, že umí skvěle vyrábět, když nemá z čeho. A vozit cisternama vodu přes půl státu, aby si obézní jů-es-ej-áci mohli kupovat nový ajfouny, je hodně velký plejtvání vlastních zdrojů na rozežranost jedné země na druhém konci planety.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takže co? Vrátíme se k elektronkám nebo zakážeme ajfouny? Prozraď nám svůj tajný socialistický plán.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sčot! Skandinávská borovice a ušlechtilá ocel...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak všeobecně se ví, že ruský digitální hodinky jsou největší, nejtěžší a nejrychlejší... ostatně něco jako Davidův sPCv2021 ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám retro rád... zrovinka jsem koupil 2x GTX Titan do SLI a k nim i7 4960x i s deskou. Na podzim budu vyrábět vodníka, v zimě si tím vyhřeju pokojíček. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jezek ma pravdu, bud se maji snazit i jini, napriklad EU by aspon jednou mohla vymyslet neco kloudneho nebo holt asi nema mit TSMC tovarny jen na Tajvanu. Neni zadny duvod, aby nepostavili jednu tovarnu treba u Budejic, ja bych tam klidne sel pracovat. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už vidím tu slavobránu s transparetem. Vítáme RedMaXe. Ač se to nezdá, jsou čisté záchody pro pracovní pohodu důležité. Hm, tak to by asi nešlo. :( RedMaX je typ: Já bych udělal .... kdyby.... , ale raději ještě chvíli počkám. Museli by tam chodit na toalety v holinkách..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pozor, nevim jake mas zkusenosti, ale jestli nemaji v TSMC ciste zachody, tak k nim nejdu, to rikam rovnou dopredu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že je to tady jasný úplně každýmu... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že čisté záchody budeš mít právě na starosti ty. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty jo, vy si podejte ruku s Ovčáčkem, to je také kovaný svazák. Bože, to je fakt rétorika bolševických papalášů a pamatuji se na ní velice dobře, dělalo se mi z ní zle už tehdy. :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To není ani tak pro júesácký ajfouny, jako pro zasr. kryptobarony. Dokud státy kryptoměny nezakáží a nezačnou tvrdě stíhat, bude pořád hůř.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by seš jako měly stíhat kryptoměny? To by se muselo dříve zakázat hraní na PC/konzolích, to má mnohonásobně menší užitek, než kryptoměny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle tohoto thinktanku hrozí podobná věc i u nás. Mezi členy je i Wagner, tak asi ví co říkají.
https://realisticka.cz/2021/02/26/experti-varuji-pred-ztratou-energetick...

Vzali plán jak má vypadat naše budoucí energetika, zkusili spočítat, kolik by v listopadu vyprodukovala (solárka, větrníky...) a porovnali to s požadavky sítě v dané době. Možná by to stálo za samostatnou zprávu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ví i malé dítě, že jenom obnovitelné zdroje nepokryjí spotřebu. Proto jsou tyto doplňované "stabilními" zdroji, což by mělo být jádro a paroplyn. Jenže, nedávno byli u Moravce Drábová a Míl a oba se více méně shodli, že i rozšíření Dukovan je jako když plivne a paroplynu by muselo být mnohem více. Osobně zaříznutí uhlí schvaluji, je to hnus. Čím ten výpadek nahradit, toť ale otázka. Do budoucna se jistě zlepší účinnost solárních panelů, ale i tak to nebude dost. Spíše by bylo vhodné se nejdříve zamyslet, kolik elektrické energie prodáváme, možná by se ukázalo, že jí máme dost, ale ČEZ a stát na tom vydělávají, takže jí raději prodají a radši budou místním vypínat dodávky. A potom zvážit, zda ty neskutečné miliardy za Dukovany raději nevložit do výzkumu např. malých modulárních reaktorů. PS: O "nezávislosti" těch expertů bych i klidně pochyboval, opravdu hodně je jich profesně napojeno na jádro, mnoho z nich na fosilní paliva (ropa). ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Němci se rozhodli, že jádro zruší, tak nebude trvat dlouho a zakážou ho v celé EU, stejně jako to udělali se spalovacími motory. Budoucnost patří OZE, nezbývá než se s tím smířit a pořídit si diesel agregát a baterky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Diesel agregáty budou zrušeny taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Němci se rozhodli, že jádro zruší, aby následně zjistili, že kvůli tomu musejí prodloužit životnost uhelných elektráren.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zvědav, jak donutí Francii.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Ano, ZATÍM vyvážíme celkem dost STABILNÍ elektřiony, což je naprosto super, je to mnohem výhodnější a ekologičtější, než např. vyvážet Škodovky pomocí té elektřiny vyrobené. A jen díky tomu vývozu může fungovat Rakousko a Bavorsko normálně. Problém je, že během několika let se i my staneme čistými dovozci, jenže v Evropě nebude kde brát.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja si snad letos zadnou grafiku asi nekoupim

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak kupit sa daju,otazka znie za aku cenu. Uz som videl aj rx 55008g za 708€

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

koupit se daji, ale takove penize mi udelaji vetsi radost jinak, nez jen par FPS navic :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj zachvilku budem všichni jako RedMax.....koupil bysem, ale ještě radši chvilku počkám :-)

Jinak já bych taky koupil, ale kupuji jen pro ostatní kteří se těch cen nebojí a sám jedu na APU z 2012 :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

timhle style to ale otráví dost lidí a prostě budou dělat něco jiného, než číst hw magazíny a hrát pc hry, ten čas zabít je dneska tak jednoduchý

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, ja uz ctu pravidelne jen diskuze na diitu :-), na youtube uz v podstate na zadny hw kanal nekoukam a podobne u her koukam obcas na jeden youtube kanal a zadny magazin uz nectu. Jako, aby mi nekdo vypravel o hardwaru, ktery si v obchode koupit nemuzu, to jako vazne ne.

Podobne to mam s nakupama her, sice jsem neodolal a na Gamesplanet jednu hru ve sleve koupil, ale to byl 8let stary Skyrim SE, ktery ted hraju. A az ho dohraju, tak uz jsem vymyslel, ze dam jako prvni znovu Dragon Age Origins, potom puvodni trilogii Mass Effect (navnadila me Legendary edice, ale zbytecne to kupovat znova, staci to puvodni) a pak mam v planu si zopaknout vsechny tri Zaklinace. Tudiz sbohem nove hry, nejsou grafiky, nebudu nic kupovat a zopaknu si to stare. Stejne jsou to samy pecky, na ktere se dnesni hry nechytaji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na rozdíl od Reda já kartu nekupoval, ale koupil.
6800XT možná o něco dráž, než MSRP, ale pořád levněji, než bych dnes pořídil 6700, 6600.
Navíc, už stihla nějaké drobné vydělat.

Tak teď mohu klidně čekat na dostupnost Radeon 8xxx nebo 9xxx.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem chtel na linuxovy PC, co mam s Ubuntu, nahodit pres Wine Epic Games Store, ze bych zkusil nejakou zdarma hru, jenze nic, nechce to s GeForce GTX570 spolupracovat. Na pocitac s Windows (GTX1080), kde mam Steam, davat Epic nechci, bojim se, aby mi neukradli data z meho Steamu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Epic je takový shit, že blbne i na Win. Můžou rozdávat co chtějí, ale s tou jejich kvalitou to rád oželím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nj když se spoléhají na hydroelektrárnu a pak není voda....
co takhle raději ATOM?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ten snad funguje bez vody?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár minut jo... :p

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pak ji zase potrebujes spousty na sprchovani lidi pri evakuaci :-D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

:-))))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na stejný objem vody vyrobí o mnoho řádů více energie.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

...to je IPC panečku ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Navíc na chlazení věží nemusí být pitná ne..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pitna ne, ale jakmile zacnes pouzivat morskou, tak musis od zacatku navrhu pocitat s tim, ze je to poradne svinstvo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Staci mu morska voda, ktere ma Tcjhaiwan nadbytek

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako ze tam, kde se bezne pouziva odmineralizovana nebo nanejvys sladka voda, zacnes lit morskou vodu? :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Demi vodu máš jenom v uzavřeném primárním a sekundárním okruhu, ze kterých se voda nějak moc neztrácí (z primáru ani utéct nesmí) a sekundár už můžeš chladit mořskou

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Můžou ji vozit z Fukushimy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"... a sekundár už můžeš chladit mořskou."

A prodej soli mít jako vedlejší zisk.
Akorát to chce vymyslet aby se ta sůl neusazovala tam, kde nemá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Uvědom si, že tohle není teorie, takhle ty přímořské jaderky už nějaké to desetiletí fungují. Nic není třeba vymýšlet, už to vymyšlené je.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

na Taiwanu jednu takovou dokonce mají postavenou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na chlazení Atomky se dá bez problémů používat slaná (přímořské kousky to běžně dělají, si všimni že nemají chladící věže ale ohřívají oceán)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jadro urcite jo, ale to nepostavi hned.
Se divim ze takhle narychlo nejdou do diesel-agregatu. Technologie je na spickove urovni, takze ucinnost bude lepsi nez uhelky a emise nejspis taky a ropy je porad docela dost. A jsou vpodstate hotove. Akorat se motory asi nevyrabi na Thai-wanu. Ale zas s tim by jim mohli pomoct Amici.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No spíš mě napadla Tesla Giga Battery nebo jak se to jmenuje, tu postaví za 3 měsíce...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je ale jen uloziste, oni potrebuji tu elektriku vygenerovat.
Navic tohle reseni mi prijde zcela zcestny, udelat mega li-ion baterku, ktera ma vsechny nevyhody klasickejch li-ionek akorat je o hodne vetsi. (RC modelari vedi sve o udrzbe Li-ionek) Kapacita dost zavysla na teplote (supr pro venkovni pouziti) musi to byt dukladne odizolovany, kazda vetev v serii musi bejt diagnostikovana (balancer) a velke riziko vzniku neuhasitelneho pozaru. Dost mi to pripomina vzducholode plnene vodikem, kdyz to funguje tak je to ok, ale kdyz se to po... tak to bude velky a k tomu aby se to po... staci relativne malo. Jaderka mi proti tomu pripada jako velmi robusni reseni.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jste videl fotky toho uloziste v Autralii, tak jedtlive battery packy jsou v kovovych skrinich, docela dost rozmistenych od sebe. Kazda skrin resi chlazeni a balancovani jednotlivych clanku.

No a pokud jedna zacne horet, tak pozar asi nepreskoci na dalsi skrine diky tomu odstupu a tomu, ze to je postaveno na nehorlavem podkladu (hlina, beton).

Na rozdil od vzducholode je na zemi na to mista dost.

Problem je, ja k pisete, ze to neni zdroj energie ... a to je prave ten pruser. Jaderka by to vyresila .... za 6 let (to je myslim nejvetsi rychlost, s jakou je Cina schopna postavit novou jaderku, a nikdo jiny to rychleji neumi)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myšleno to bylo samozřejmě tak, že ani taiwanská spotřeba není 24/7 100 % instalovaného výkonu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no 24/7 je to momentalne 107% a bude to rast.
tie FAB idu nonstop

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> kdyz to funguje tak je to ok, ale kdyz se to po... tak to bude velky
> a k tomu aby se to po... staci relativne malo. Jaderka mi proti tomu
> pripada jako velmi robusni reseni.

A ta jaderka, ta když se po... tak to není velký? Nejhorší možný scénář baterky - shoří to na fleku. Nejhorší možný scénář jaderky naštěstí nenastal, protože v Černobylu zvládli odčerpat tu vodu dřív, než se setkala s palivem, takže uzavřená zóna je nakonec jen něco přes 2000 km^2. Snad se už dnes dělají lepší, ale robustní bych to úplně nenazýval, i ta modernější Fukušima před deseti lety měla dopad určitě na větší plochu než těch maximálně párset m^2 hořící baterky.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proboha....
Chyby v projektu Fukušimské JE by našel i chytrý žák na ZŠ, to nejde srovnávat ani s naším zastaralým Temelínem natožpak tím co se běžně staví dnes (např. v Bělorusku). BTW i ten nejméně bezpečný typ z Černobylu je nadále provozován na několika místech a já nemám sebemenší obavy, že by se Černobylská katastrofa opakovala, protože byla extrémně specifická.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prima, tak jsem se dovzdělal a opravdu ta fukušimská (a to dokonce i ta druhá, o které jsem se za ta léta dočetl až teď na wiki) je hodně stará.

Podle těch mínusů to asi vyznělo, že jsem proti jádru. To vůbec ne, jádro - hlavně ty modernější designy, které jsou vojensky neužitečné, ale zato efektivnější a s menším objemem odpadu - to je něco, čemu fandím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak sa tam tie problémy nabaľujú. Už chýba len aby Tchaj-wan obsadila Čína.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Za čas se Tchaj-wanci připojí k Číně sami... jestli tam někdo udělá invazi, tak to budou USA, "aby je ochránili" (aby se nemohli připojit k Číně).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Čína už invazi slibuje dlouho.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Těžko může někdo udělat invazi na svoje vlasní vzbouřené území :0) Nebýt ochrany/vyhrožování od USA nikdy by žádný taiwan ani neexistoval...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska Československa je Slovensko vzbouřenecké území. Když se tam vypravíme, bude to invaze? Podle tebe ne :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Demagogie. Rozdělení československa proběhlo po předchozí domluvě obou již předtím samostatných federálních zemí.... Obě země se navzájem uznaly a byly uznány i ostatními státy. Tohle o taiwanu neplatí ani omylem (ani my jako stát neuznáváme taiwan jako samostanou suverénní zemi) je to pořád defakto vzbouřenecká provincie kam se po prohrané občanské válce stáhla jedna strana a kde defakto udrželo u moci USA, místní vláda se se například považovala za legitimní vládu celé číny.
A oddíli z českých zemí již jednou vzbouřenecké slovensko obsazovali a to zcela legálně kdy bojovali proti maďarsku a komunistům na slovensku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono i s tím ČSFR není tak jednoduché. Finální dohody se dospělo až potom, co Slováci přijali novou vlastní ústavu, kterou defakto samostatnost vyhlásili. V tu chvíli byly jen dvě možnosti, buď to akceptovat, nebo na Slovansko poslat armádu a slovenský parlament rozpustit a popravit za vlastizradu..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kvolaa, co příspěvek, to blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi je na čase nakoupit pár baterek/solárů od Muska :) V Austrálii to zafungovalo dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Finančně nejlépe vyjde několik dieselagregátů na plyn a plynový zásobník na LNG. Několik těch dieselů, protože levnější je mít aspoň dva, jeden cirka 2-4 kW pro menší odběry a jeden větší 10-15 kW po větší odběry (pro zálohování přípojky 18 kW u běžného baráku). Ono to nejde moc regulovat, ekonomicky je lepší mít pro menší odběr spešl menší agregát, než mít pořád puštěný ten velký. Ty dnešní diesely jsou samozřejmě vícepalivové, umí to chodit i na naftu nebo kerosen (petrák).

Gréta sice bude plakat, ale ta bulí furt.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

dieselagregat na plyn? to me dostalo :D kdyz to clovek vidi napsane vedle sebe

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No je pravda ze diesel se plyn predelat neda, benzinak jo, takze by mohl byt mix plyno-agregat a diesel-agregat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mazda Skyactive....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že se diesely na CNG předělávají. Iveco je na to expert.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Divné to je leda pro blbý Amíky, kteří naftě říkají diesel...
Přičemž jde o vznětový motor podle patentů Diesela... který může běžet na všechno možné. Jsou diesely na uhelný prach, pšeničné šlupky, dřevěnou drť, ... no a taky na plyn (LNG/CNG) nebo letecký petrolej (kerosen). Jo, vlastně ještě pár jich běhá na naftu :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nez jim to shori, navic materialova narocnost na solary a baterky aby to melo nejakej vyznam bude velka a nejsem si jistej jestli prave i kvuli temhle vymyslum se polovodicova vyroba nedostava do krize

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Greta ještě možná zapláče: Spíš bude prdel, až někde jebne pořádná sopka, což se může lehce stát, namátkou bez googlení l.p. 536, 1783 (Island)... slunce svítilo 4 hodiny denně a tak na 30 % po několik měsíců nebo jednotek let... Koronáč ukázal, že černá labuť zase tak vyjímečná není. A do toho se ještě lidstvo baví coiny: btw tržní kapitalizace kryptoměň přesáhla objem emitovaných dolarů...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jestli blafne nějaký supervulkán, tak budeme mít všichni úplně jiný starosti než čipy nebo elektřina. Máte doma luk a šípy?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Budeme svitit lampickama na solarni panely, abychom meli elektrinu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Luk a sipy si vyrobite .... pokud vite jak, ale to vas doba nauci.

Dulezitejsi je mit zasoby jidla na 10 let a dobre uskladnene seminka zemedelskych plodin (az ten prach opadne a zacne se zase darit rostlinam). No a kdo tohle doma ma?

Samo ty statni staregicke zasoby jidla na 1.5 dne to zrovna moc nevytrhnou. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásoby na 1.5 dne pro 100% lidí rovná se zásoby na 1500 dní pro 0.1% lidí ;)
Musíte myslet strategicky. :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen do okamžiku než to těm 10M dojde a těm 1500 podříznou krk..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mame, dokonca aj nejake manualne naradie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No supervulkán je jiná liga ale ty "normální" velké sopky buchají co pár století a už pár set let žádná tak velká poblíž nebouchla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslední fakt velká byla Tambora 1815 v Indonésii, ta měla sílu cca 20% supervulkánu a měla výrazný globální dopad. Poslední supervulkán je 27000 let zpátky, takže statisticky by celkem dlouho neměl žádný bouchnout (mají interval 50000-100000 let)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, niekde som ale zachytil, ze taky Yellowstone uz meska cca 50tis rokov...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď koukám, že už zdražují psací stroje... ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hezky :). Mám doma dva, oba byly nefunkční, jeden jsem už opravil, druhý na to čeká, tak to vypadá, že je nejvyšší čas se do toho pustit :D.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lepší investice než kryptoměny :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba jeden nemecky vyrobce deskovych skeneru se nechal slyset, ze vyrobu v cine, kterou prerusil v dubnu minuleho roku zahaji zase od cervence. Jako chapete to, ze bude drahe vsechno, kdyz se vsichni rok flakali doma a nevyrabelo se!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni asi těžko Rede....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik energie asi spálí místní těžaři?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

všechnu :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby byly herni konzole Playstation 5 a Xbox Series X lip dostupne, na pc-čkové hraní by sral pes.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Maj jeste jednu podstatnou nevyhodu, zadna (MS) nebo zatim mizerna (Sony) podpora VR

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je pro většinu nepodstatná nevýhoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Maj jeste jednu podstatnou nevyhodu, zadna (MS) nebo zatim mizerna (Sony) podpora VR

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

TSMC mela mit davno postaveny jaderny bloky jen pro sebe, tam se toci takovy prachy ze by to nebyl zadnej problem, takto si ohrozuji vlastni bussiness. V tuhle chvili jsou na vrcholu, ale pockejte par let a SMic a Jizni korea - samsung kde se silene investuje TSMC prevalcujou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli budou mít v TSMC progresivní vedení jako doposud, nevidím problém, proč by neměli zůstat na vrcholu. Zachrápání Intelu je dobré ponaučení pro mnohé technologické firmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pozice TSMC je méně stabilní než Intelu - to je ten důvod. Progresivní vedení měli i v době problémů s 28nm, ono to vždycky není o vedení, ale i o lidech pod ním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplně vidím spoceného a uštvaného chlápka v bagru na kterého manažer řve, že zítra to musí být vykopaný jinak přijde o prémie. Chlapík maká ve 40 stupňovém vedru, došla mu v láhvi voda, tak se to snaží dorazit... a překopne kabel.
- 30 tisíc waferů ztraceno kvůli láhvi vody :-(

Jakmile zapnou lidi v létě klimatizaci, tak je na Tchaj-wanu blackout.
Nejhorší je, že chyby se kumulují a zvlášť pod tlakem.

Nedostatek čipů může být i pozitivní, programátoři musí ze starého železa vyždímat maximum.
- 4 GB RAM v telefonu není normální, dříve stačili 2 dráty, žádná RAM.
- Telefon TESLA As10 měl dokonce v balení schéma elektrického zapojení.
https://danplatil.wbs.cz/Ostatni-retro.html

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No je fakt že 4GB paměti v telefonu už je dneska dost na houby, protože to neustále zabíjí spuštěné aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V téhle s situaci nechápu Global Foundries. Když už vzdali vlastní 7nm proces , proč si ho alespoň nelicencují od někoho jiného (7nm TSMC / 8nm od Samsungu). Nakoupit stroje a rozjet výrobu už musí umět z minulosti. A pro pro licencujícího (TSMC/Samsung) by to jistě taky bylo výhodné, licencovat o generaci starší proces, který už se zaplatil a který nekonkuruje současné špičce (5nm TSMC / ??? Samsung). Podobně to už vlastně udělali s 14nm procesem.

Navíc by se to geograficky zas trochu rozložilo, Global Foundries má (alespoň dle Wikipedie) FABy v Singapuru (tam hlavně starší procesy), USA a Německu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.