Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DDR3 s Intel Skylake nepoužívejte, mohou jej zničit

Sorry ale tohle je hoax. Skylake podporuje i DDR3L, s klasickými DDR3 nemá vůbec žádné problémy a taky nic nehrozí. Platformy co uměj jen DDR3L nepostujou pokud nenajdou DDR3L záznam v SPD (ala standard při 1,35v) když Skylake vidí 1,5v standard DDR3 záznam, pustí to tam a je to OK bez jakéhokoliv varování či nebezpečí protože ten CPU to podporuje.

Realisticky, i kdyby cokoliv hrozilo stačí upravit voltáž NB. Už od Nehalemu je u DDR3 normal že by se nemělo přecházet 1,65v, nebezpečí ale nastává pouze v tom případě pokud se zvedne voltáž do RAM ale nezvedne adekvátně do NB, prostě tam nesmí bejt moc velkej nepoměr oproti defaultu. U jednoho SB-E se mi povedlo killnou radič tim že jsem paměti jen jen 1,55v ale řadič undervotlnul pod 0,7v a dlouhodobě to neustál. Takže i kdyby skylake měl toto omezení, stačilo by výrobcům boardů napsat biosy tak že s použitim normal DDR3 se automaticky o 10% zvedne voltáž do CPUNB a je vše OK.

Tak jako tak zatim žádnej CPU neumřel, nebyl poškozen, nic takového, takže prosím nešiřte poplašné zprávy.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intel sdělil redakci TomsHardware hoax, aby si jen tak bezdůvodně naštval zákazníky, kteří chtěli upgradovat se zachování DDR3 pamětí? To by byla zajímavá teorie. Jen nějak chybí důvod, proč by to měl dělat...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Intel chce, aby ludia kupovali AMD :D

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Intel může sledovat své zájmy ať už je hnaní DDR4 kamkoliv je to možné, motivace OEM výrobců aby přestali používat DDR3, cokoliv. Realita je ale taková že 1,5V DDR3 paměti Skylake nijak nevaděj.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Alobalovu ciapku/prilbu nosis ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"stačilo by výrobcům boardů napsat biosy tak že s použitim normal DDR3 se automaticky o 10% zvedne voltáž do CPUNB"

Umm, no to se prave obavam ze vyrobci boardu udelat nemuzou... Menit si frekvence zakaznik sam muze jak je libo - na vlastni rizoto. Pokud by ale vybocil vyrobce MB ze specifikaci CPU a zakaznikovi chcipne CPU, Intel odmitne vymenit CPU a hezky rychle posle ucet tomu vyrobci MB....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a to ze zatim nikomu CPU nechciplo, dokopy nic neznamena - ty CPU jsou na trhu kolik, mesic? Kdyby to zacalo hromadne chcipat 3 mesice pred koncem zaruky, to by bylo slapnuti do ho.... hodne osklive veci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechcíplo to ani po overvoltu dannejch pamětí. Pokud ti něco říká degradace křemíku, tak víš že pokud to ustálo 1,75v krátkodobě na testy bez úhony, tak 1,5v trvale je OK a easy i dlouhodobě.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak tomuto se opravdu musím smát. Člověk s technickou praxí nikdy takový soud nemůže vynést.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

člověk s praxí OC a overvoltu čipů jí prosene v klidu. Pokud neni 1,75 průrazová ve full loadu při vysoké teplotě tak je 1,5 dlouhodobě naprosto safe.

A jak tu padlo předtim "tohle si výrobci nemůžou dovolit" tak můžou, celé obcházení Turba intelu aby běželo furt na full na všech jádrech zvedá default voltáže, a nikdo to neřeší, to samé Asus Oc socket na x99 komplet obcházející voltage controller v CPU svym vlastnim pro lepší OC. To jsou mnohem drastičtější zásahy než lehce pohnou voltáží NB v závislosti na tom jakej typ paměti je nainstalovanej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Tak jako tak zatim žádnej CPU neumřel, nebyl poškozen, nic takového, takže prosím nešiřte poplašné zprávy."

Prave proto vydal Intel toto prohlaseni. Protoze pokud se presne to co se udajne nestalo stane, tak se co? NEVZTAHUJE NA PROCESOR ZARUKA, protoze byl provozovan mimo parametry urcene vyrobcem.

Stejne tak nelze reklamovat pretaktovany procesor nebo zakladni desku, pokud se to provede tak jen proto, ze to prodejce nezkouma. Ze je to poruseni zaruky je cerne na bilem napsano v zarucnich podminkach Intelu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

.. na tohle by asi byly dobre-vhodne dualni pameti od Crucial ( DDR3(L) Ballistix Sport ci Tactical) maj dva XMP profily a z toho je jeden pro 1,35V a druhy pro 1,5 V

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?
+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co mám paměti od GEILu 1600 1,5V, tak frekvenci a časovaní zvládají i na 1,35V. Celkem dlouho jsem je provozoval na sníženem napětím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reseni je jednoduchsi nez se zda, koupit bazarovy SandyBridge ktery nema jak problem s pretaktem kuli primemu pajeni jader k IHS tak s pametmi typu DDR3.

Skylake dnes koupi jenom blazen, uz nutnost menit cely board jej zabiji, dal se k tomu pridruzuji nelogicky DDR4 ktere nemaji v stredne a stredne vyssi tride sve skutecne odpodstatneni.

Skylake by se zvysenim napetim mit problem nemel jelikoz vychazi z architektury Haswell-Refresh a ta v pohode zvlada napeti 1.65v, iba ze by byl Skylake nedodelek ktery vam nevydrzi to co procesory Core 2 Duo a Quad.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo to nema tak dlouho, aby mohl bezpecne tvrdit ze napeti 1,65V nesnizi zivotnost cpu treba na desetinu.

Samozrejmne je to poruseni zaruky, viz podminky Intelu a FAQ kde je to primo uvedeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

---------------------- ---------------------- ---------------------- ----------------------
Strasne by ma zaujimalo, ako to urobilo AMD, ked CPU Phenomy I a II v 2009-2011 obsahovali radic DDR2 (1,8 V) aj DDR3 (1,5 V)! Nehovoriac o tom, ze fosne pre DDR2 uplne bezne vedeli do 2,0 V a niektore do 2,1-2,2V a pri DDR3 to bolo bezne do 1,7 V a niektore do 1,8V ... Sam mam Phenom II X6 1090T postekleny na 1100T (nic lepsie na starej dobrej K10.5 neexistuje) a najrychlejsie bezne DDR2 na 1066 "MHz" CL5 (ekvivalent DDR3 na 1333 MHz CL7), setnute pre istotu na 1,85 - 1,875 V miesto 1,8 V. Fosna dovoluje ist az vysokoooo na 2,1 ci dokonca 2,2 V.

Jak je mozne ze velikan Intel nevie zvladat 1,5 V vs. 1,2 V a strasny problem je kazda trapna desatinka votla ... ???

Aj este starsie fosna na DDR1 zvladala miesto standardnych 2,5 V pre DDR1 asi od 2,2 po 3,0 V - ale to je bezpredmetne, tam nebol radic v CPU.

Co na tento fakt hovoria kamarati a priaznivci Intelu?

Katastrofalnu kompatibilitu a plnu prdel socketov vynechavam, to je ina debata. Len opat pripomeniem, ze do socketu AM2+ dam CPU za 8 rokov (slovom OSEM) od prvucickych 1-jadrovych Athlonov/Sepronov 64 z roku pana 2003 (boli ako prva nahrada za K7 a potom prisiel uplny zazrak Athlom 64 X2 nativny dvojjadrak) az po Phenom II X6 z roku pana 2011. AM2 je prilis stary a Phenomy tam nemusia ist a AM3 je zasa prilis novy a nemusia tam ist prvucicke Athlony/Semprony z rokov 2003/2004. No a AM3+ ma sice dlhe fuzy, ale nic novsie tu neni a na veterana je riadne mlady.
Dalej ked si dnes kupim novu fosnu na AM3+ sockete miesto 6,5 rocnej fosne s AM2+ socketom (jar 2009) a k tomu DDR3 RAMky miesto mojich terajsich DDR2 tak co? CPU VOBEC NEMUSIM VYMIENAT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bol by som blb, naco by som menil Phenom II X6. Ked nepotrebujem SSE4 family a AVX.
---------------------- ---------------------- ---------------------- ----------------------

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché - souvisí to v podstatě s výrobní technologií. Čím větší používáte napětí, tím víc plochy čipu je třeba obětovat na izolaci. Do určitého napětí je ta izolace v podstatě free (stačí taková vzdélenost mezi prvky, která je stejně vynucená výrobní technologií), pokud je napětí větší, musíte prvky uměle zvětšovat. A samozřejmě čím horší výrobní proces (tj čím větší nm), tím je to napětí bez penalizace větší. Intel díky jemnějšímu procesu je už zjevně v pozici kdy musí řešit extra izolaci, takže čipy navrhuje striktně na normu, AMD používá horší proces, takže snese víc.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, tolko slavy na AMD, len keby sa naucili este robit poriadne procaky :D S i7-5930K @4.5GHz myslim, ze prezijem este 5 tvojich CPU upgradov a aj tak budem za 5 rokov vykonom dalej, nez ty s Phenomom VII X12 ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Něco na tom bude, v jedné nejmenované firmě, kde mám Skylake objednany mi říkali, že už takových reklamací pár měli (i když je mi divné, že by to "postupné" odcházení bylo tak rychlé - možná do toho někdo narval Kingston Predator nebo Savage (nebo to bylo způsobené něčím jiným).
I když mi přijde divné, že někdo, kdo si koupí Skylake šetří na ram, která je celkem levná (já dal za 2x8 GB 2370 (bez DPH). Nejvíc mě štve, že budu čekat na i7-6700k ještě 3 týdny (dostupnost údajně 13.10.)...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak ty reklamace resili? Kolega co vlastni kseft pripoji cpu/desku na diagnostiku, vyjede protokol - a reklamaci zamitne. Zakaznik nadava, mlati pesti do stolu, zavola COI - COI prijde, zhledne protokol z diagnostiky, uzna ze je vse v poradku a odejde.

Vymenovat uzivatelem odpalene desky a procaky bez zkoumani zavady si muzou dovolit jen velke kramy, vetsinou primo na pockani. Uzivatel se malokdy sam prizna, ze delal neco co nemel, diagnostika to ukaze spolehlive.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych vidět, jak diagnostika pozná na CPU, že byl přetaktovaný. U desky si to z nastavení BIOSu představit dokážu, ale to zas jde smazat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosimte, cim nas to tu krmis ..... jaka diagnostika cpu a desky? Samozrejme, ze vsechny tyhle veci maji diagnosticke mody, ale pro kazdeho vyrobce zvlast a dost bych se divil, kdyby tu diagnostiku meli byt v oficialnim servisnim centru ..... naprosty nesmysl .... kdyby tvuj kolega skutecne vlastnil ten smysleny kseft, tak by reklamoval u velkoobchodu, kde nakoupil, ten by nejspis nic neresil a vratil mu prachy, pripadne poslal dovozci (pokud sam neni) a tim to hasne ..... dovozce se na to bud vysere nebo vyplni na zaklade nejakych dohod reklamacni protokol, ale jiste desku nebo CPU neposila zpatky do ciny ..... proste kravina .....

No a navic je tam ta zcela krucialni vec, ze kdyz dam do DDR3 skylake desky skylake a DDR3, tak si muze jeho imaginarni diagnostika ukazovat, co chce a stejne je to opravnena reklamace.

Uprimne receno jsem mel za to, ze to napeti je jen napajeci pro DDR, ale samostatna komunikace probiha nejakym standardnim TTL na jednotnem napeti ..... tohle je teda pro me dost prekvapeni. Ikdyz mam pocit, ze u nejake desky, co jsem mel, tak se tam dokonce nejak pri zmene napeti pameti, automaticky menil nejaky pomer (typicky, vysedly info objekt v biosu), co jsem nevedel, k cemu je .... tak mozna to bylo k tomu. Kazdopadne bych tak ale ocekaval, ze deska, co zere DDR3 a umoznuje zvysit napeti, tak ze to napeti nejak koriguje, aby ten procesor neodpalila ..... cekal bych takovou zradu u lacinich ECS desek pred 10ti lety, ale dnes uz se daji sehnat vesmes pouze znackove drahe desky (aspon u nas, v cine mozna jeste nejaky pochybny vyrobce funguje) a tam bych teda takovy problem fakt necekal ......

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Sam jsem mel podobny pocit ohledne tech napeti a proto jsem si puvodne myslel, ze je to cele najeke podivne, tak jsem nakonec nastudoval datasheet Micronu k DDR3 pametem, a je to tak, ze sice sbernice pracuje se samostatnym Vtt a Vref napetim, to je ovsem definovano normou jako relativni vuci Vdd. Takze pro vyssi Vdd ma byt dle normy vyssi i Vtt a Vref. Pochopitelne vse ridi deska, takze teoreticky muze zvednout jen Vdd a Vtt s Vref limitovat, ovsem pak bych se zase obaval o zdravi tech pameti. Takze i tak je to naprd. Vzhledem k tomu, kolik stoji novy CPU a deska, ktere stejne musim menit, bych jiz doopravdy neresil pameti a radeji koupil nove DDR4 a je po starostech.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to tak nebylo, tak by nemělo smysl při zvýšeném taktu sběrnice to napětí zvyšovat. Ale ono to smysl má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nezmyselne setrenie na RAM sa tu uz riesilo. Ale stale tu budu bojovnici za dualne dosky...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych doplnil, že ještě existují paměti DDR3U s pracovním napětím 1.25V. ☺

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A není to zas tak dávno, co měl Intel podobný průser z bugem v chipsetu Cougar Point pro Sandy Bridge, po nějaké době začaly odcházet SATA porty ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.