Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Demonstrace proti softwarovým patentům

Linux logo
O tom, že se Evropský parlament připravuje na přijetí zákona o softwarových patentech, jsme poprvé psali koncem srpna 2003. V zápětí přišla první demonstrace, která snad zapříčinila odložení hlasování o navrženém zákoně. Dan Ohnesorg, předseda CZLUGu, nám poslal další zprávu o nově připravované demonstarci.
Toto je plné znění tiskové zprávy tak, jak byla zaslána redakci CD-R serveru.

Asociace AEL, FFII a Eurolinux pořádají v Bruselu demonstraci proti legalizaci softwarových patentů. Demonstrace se koná 14. dubna 2004 a má protestovat proti snaze Rady ministrů legalizovat softwarové patenty v EU (http://swpat.ffii.org/papiers/europarl0309/cons0401/).

Pro vývojáře, investory a v neposlední řadě i pro uživatele by to znamenalo vstup na patentové minové pole. Vzhledem k řadě patentů na triviální postupy (http://webshop.ffii.org/) by se ze softwarových inovací stalo v EU nebezpečné dobrodružství.

Pod tlakem mocných lobistů uvažuje Rada ministrů EU (Council of ministers) a Komise pro vnitřní trh (Internal Market Commison) o povolení patentů na software bez jakýchkoliv omezení. Ignorují tím demokratické rozhodnutí Evropského parlamentu z 24. září 2003,
podporované 300 000 občanů, 2 000 ředitelů malých softwarových firem a tucty ekonomů a vědců (http://www.researchineurope.org/policy/patentdirltr.htm).

Demonstrace se koná v bruselských ulicích 14. dubna. Začíná v 11:30 na
náměstí Place du Luxembourg (http://demo.ffii.org/brussels.php).

Následuje konference o softwarových patentech v budově Evropského parlamentu od 14:00 do 18:00. Zúčastnit se může kdokoliv, je však nutná registrace.

Ti, kteří se nemohou zúčastnit demonstrace mohou demonstrovat alespoň
online, tím že přeruší činnost svého www serveru v době od 5. do 15. dubna.

Kontakt

Všeobecně

Hartmut Pilch tel.: +49-89-18979927

Za Belgii

Dieter Van Uytvanck (Dánsky, Anglicky) tel. +31 6 275 879 10 nebo + 32 499 16 70 10, Jonas Maebe (Dánsky, Anglicky) tel. +32 485 36 96 45 a Benjamin Henrion (Francouzsky, Anglicky) tel: +32-498-292771.

Za Německo

Hartmut Pilch tel.: +49-89-18979927.

České zástupce na demonstraci vysílá CZLUG

Výbor CZLUG

Organizátoři

O Asociaci pro elektronickou svobodu

Asociace pro elektronickou svobodu (Association Electronique Libre)
chrání základní svobody informační společnosti šířením následujících myšlenek: svobodný software, svoboda vyjadřování, respektování soukromí, právo na anonymitu, svobodný přístup k informacím a používání otevřených a svobodných standardů v elektronickém světě.

O FFII

Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) Nadace pro svobodnou informační infrastrukturu je neziskové sdružení registrované v Mnichově, které se věnuje šíření vzdělanosti v oblasti zpracování dat. FFII podporuje rozvoj veřejných informací založený na autorském právu, volné soutěži a otevřených standardech. Více než 300 členů, 700 společností a 50 000 příznivců pověřilo FFII, aby zastupovalo jejich hlas ve věcech veřejné politiky v oblasti vlastnických práv (intelektuálního vlastnictví) softwaru.

O sdružení Eurolinux Alliance

Sdružení EuroLinux Alliance for a Free Information Infrastructure (Sdružení Eurolinux pro svobodnou informační infrastrukturu) je otevřenou koalicí komerčních společností a neziskových sdružení, které se spojily, aby propagovaly a chránily vitální evropskou softwarovou kulturu založenou na autorském právu (copyright), otevřených standardech, otevřené soutěži a otevřeném softwaru (Open Source software), jako je například Linux.

Překlad Dan Ohnesorg

Anglický originál

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Demonstrace proti softwarovým patentům

Úterý, 6 Duben 2004 - 22:20 | Anonym | Ukazka demo stranky je napr. na http://www.linux....
Úterý, 6 Duben 2004 - 20:00 | Anonym | Jistě, že by to šlo. Já jsem umístil na firemní...
Úterý, 6 Duben 2004 - 15:54 | petr ib | "Ti, kteří se nemohou zúčastnit demonstrace...
Úterý, 6 Duben 2004 - 13:42 | Anonym | Myslím, že pánové za Belgii mluví anglicky a...

Zobrazit diskusi