Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Desky se socketem AM4 sice kolují po světě, ale za dveřmi zdaleka nejsou

Carrizo Apu Style 02
V posledních dvou třech týdnech se objevila řada útržkovitých informací o vydání základních desek se socketem AM4, takže nebude na škodu kratší rekapitulace, která nastíní, jak to s nimi vypadá…

Před měsícem přinesl německý web Planet 3DNow! informaci, že k vydání základních desek se socketem AM4 dojde již v březnu - tedy asi o tři měsíce dříve, než se předpokládalo. První desky, byť by měly být formálně kompatibilní s procesory Zen (na něž dojde řada až koncem roku), cílí svojí výbavou a zpracováním na trochu jiný cenový segment. Tím bude APU Bristol Ridge, vylepšené Carrizo (nejen) pro desktop, k jehož vydání by mělo dojít plus mínus s deskami.

Informace o březnovém uvedení prvních AM4 produktů „potvrdil“ web WCCFTech tím, že v databázi Zauba objevil záznamy o zásilkách „AM4 procesorů“ přepravovaných koncem října a také záznam o zásilce „testovací základní desky podporující AM4 a DDR4“ z 16. listopadu. Další neméně pozitivní informace (jejíž prapůvod se mi ale nepodařilo dopátrat) hovoří o tom, že AMD vydá desky se socketem AM4 nejprve v Indii a stane se tak na samém začátku roku 2016, dříve než ve zbytku světa.

Protiváhou těmto zprávám jsou trochu pesimističtější (nebo možná jen realističtější) úvahy. Údaje o vydání v Indii nelze moc dobře hodnotit, protože není jasné, kde se vlastně vzaly. Jeví se ale jako nepravděpodobné z toho důvodu, že pokud AMD posílá vzorek či prototyp desky v polovině listopadu, pak asi budou dva měsíce příliš krátká doba na to, aby jej plně otestovala, předala materiály o referenčním návrhu výrobcům, ti stihli vytvořit své vlastní návrhy, otestovat je, předat do výroby, vyrobit, zabalit a uskutečnit distribuci. V západním světě by onen dvouměsíční termín byl kratší ještě o Vánoce a následné oslavy Nového roku.

Samsung DDR4

Krom více méně dementovaného uvedení desek v Indii začátkem roku přibyly ještě další dílky do skládačky. Začala se objevovat informace, že i březnové uvedení je nemožné, protože MSI doposud ani nezačala s návrhem desek. V tomto případě je zdroj informace jasný, odkazy míří na Anandtech, kde byl 18. prosince vydán rozhovor s pracovníky společnosti MSI. Řeč došla i na desky se socketem AM4 a DDR4 pamětmi. V odpovědi na dotaz, zda už na nich MSI pracuje, se můžeme dočíst: „Ještě ne. Myslíme, že na to dojde později a o deskách se budeme bavit na začátku roku 2016. Je to na AMD, ale myslím, že v tomto momentě nemají uzavřené poslední detaily.“

Pokud pracovník MSI v polovině prosince konstatuje, že je ještě AMD ve věci návrhu desek neoslovila, může se závěr zdát jednoznačný. Jenže to „jasné jak facka“ není: Zdroje citující Anandtech totiž přehlédly, že ač byl rozhovor vydán 18. prosince, vyplývá z úvodu, že vznikl již na Computexu, tedy koncem června 2015. Současnost byla z tehdejšího pohledu více než půl roku vzdálenou budoucností, takže nešlo o odhady dění v lednu 2016 na základě prosincových událostí, ale o odhady dění v lednu 2016 na základě událostí června 2015. Jestli nyní výrobci na deskách pracují nebo ne, z toho zkrátka nezjistíme.

Pokud se vrátíme přímo k očekávanému datu vydání, začalo se v poslední době mluvit spíše o dubnu. Březen se zdá být s ohledem na datování zásilky prvního vzorku příliš optimistický, na polovinu roku (tzn. červen / červenec) je avizováno uvedení nových Radeonů, a tak právě duben až květen vyplývají jako nejpravděpodobnější možnosti.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Desky se socketem AM4 sice kolují po světě, ale za dveřmi zdaleka nejsou

Středa, 6 Leden 2016 - 20:44 | kvolaa | Zaujal mě nazev těch procesorů v tabulce - je tam...

Zobrazit diskusi