Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Desky s úsporným X570S čipsetem jdou do světa, první vydává MSI a Gigabyte

za mě velké rozpaky, toto jako pokrok? U konkurence by se to označilo za zbytečný produkt. Větráček sice budí nepříjemné vzpomínky na staré desky, ale kdo ten čipset tak rozpumpuje aby ten větrák běžel delší dobu? AMD čím dál víc působí že hraje na styl "víc proužků, víc Addidas"....
V začátcích, tedy dual-quad core to bylo příjemné, vzpomínám jak jsem na jednom jádru Athlonu X2 nechal běžet konverzi DVD a na druhém běžel systém+hra. Potom 6+8 jádra, určitý pokrok ale viditelnost už mnohem menší, jen v benchmarcích a speciálních aplikacích. Potom několik náročných aplikací naráz, ale to už je spíš sféra poloprofi 12-16 jader a 24-32 vláken už vytěžuje máloco, hlavně na pracovní stanici.
Pořád jsem čekal že vyjde Warhol a nějaká X590, to by dávalo smysl. Toto je velice rozpačité až intelovské, velice vlažný refresh stejně jako nový stepping u Ryzenů - kdyby aspoň cena šla dolů a dostupnost nahoru.... Napadá jediné, AMD se prostě chce svézt na vlně poptávky a rezignovali na vývoj v mainstream segmentu. A pesimistu by napadl i horší scénář - dohoda o neútočení s Intelem kdy nebudou příliš tlačit na současný Rocket Lake, fakticky potvrzení duopolu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

je potreba si nastavit ocekavani tenhle rok ma byt max refresh 5000 rady minule kdyz byl refresh zen2 tak se posunuly takty o 100 az 200MHz
vydani chipsetu bez nutnosti aktivniho chlazeni je spis vraceni stavu do normalu

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„toto jako pokrok? U konkurence by se to označilo za zbytečný produkt.“

Když výrobce vyřeší něco, co považuje za problém ~80 % potenciálních zákazníků, tak to lze dost těžko nazvat zbytečným produktem.

https://diit.cz/clanek/biostar-ukazal-x570-desku-s-vetrakem-na-cipsetu

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

ehm, 80%? spíš puntičkáři, ten větráček není žádný závažný problém na který by se čekalo jak na smilování. Jen drobnost, sice potěší ale to je asi tak všechno. Navíc má běžet jen když se žhaví PCIE 4 na plno a takto trápí čipset málokdo a málokdy, je tam čistě pro jistotu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Každý malý a speciální větrák je opruz z hlediska servisu. Pak to končí tak, že po 5 letech se vyhazují funkční komponenty, protože na ně lze blbě sehnat takové věci, jako větráček. Navíc spotřeba skoro 15 W na čipset je prostě zbytečně moc.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja som mal vetrák len na MSI K8NEO4 (nForce4) vydržal 4 roky a vrtel sa furt, neznášal som to. Keď skapal som ho vytrhol, nahradil 60mm niečim, čo som našiel v pivnici :) Prekvapivo vydržala veľmi dlho (12r) možno aj preto, že som ju netrápil A64 3200+, Opteron 180. V X570 už musia byť spravené sofistikovanejšie. Niesú tam niekde aj Delty?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty Gigabyte desky (Master a Pro AX, zbytek jsem nezkoumal) mají teď USB-C Gen 2x2, čili 20Gb/s, což předchozí neměly, resp. měly jen 10Gb/s. Kromě jiného čipsetu je tam tedy i nějaký nový ASMedia čip.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zalez do díry troubo ...
Každá změna k lepšímu je další + .... Ceny pomalu od uvedení padají.. Zvlášt když 5800x se dá koupit za 9500kč .. To je super cena už.

https://edshop.edsystem.cz/pages/product.aspx?pro_id=1535568

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Eshop předražený o litr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně nižší spotřebu má mít na svědomí agesa 1.1.1.9, takže nižší spotřebu mají nějaký ten pátek všechny X570 desky. Když vidím, co udělal gigabyte s výbavou, tak se mi dělá zle. Ty desky nemají žádné x1 sloty a mají jen hromadu M.2. Kdybych chtěl 4xM.2, tak si osadím AIC adaptor a nepotřebuju sloty na desce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AGESA 1.1.1.9 přinesla podporu pro S0i3, což je režim spánku. Spotřeba může být nižší, ale netýká se to klasického provozu, ale spotřeby v úsporném režimu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V release notes je, že od AGESy 1.1.9.0 je možné dělat pasivní design desek.
Jestli se snížila spotřeba, nebo chipset umí thermal throttle v zátěži, to nevím, ale podstatné je, že ty nové desky nedávají vůbec žádný smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je úplně jedno, jestli vydají "staré" desky v nové revizi nebo uvedou zcela nové. Jakmile není na čipsetu větrák, dává to sakra velký smysl a nechápu, že si někdo vůbec může myslet opak :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Priznám, že taký vetrák asi totálne pokazí plánovaný airflow v bedni, ale pamätám doby, keď nVidia-cke chipsety mali nalepený pasív a spokojne išli až do nejakých 70-80°C, čo určite nebolo zdravé. Pravda, doba pokročila, ale ak niekto stavia počítač princípom "postav a zabudni", tak to môže byť prospešné aj okolitým súčiastkam. Osobne si teda myslím, že vetrák na doske je v pohode vec, ak človek nerieši hluk alebo nemá iné špecifické podmienky, ktoré zavrhujú prítomnosť ďalšieho ventilátora.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na desce jsou hřejivé součástky vyžadující chlazení hlavně napájecí obvody. Ty mívají svůj pasiv a větráček na čipsetu jim nijak nepomůže. A právě když někdo staví PC "postav a zabudni", jakýkoliv zanášející se větrák představuje riziko. Pasivní PC stačí jednou za 5 letech vyfoukat, ale u aktivního chlazení se často na ofukovaném pasivu tvoří prachový "koberec", který se nejlépe odstraní až po sundání větráku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Už se konečně ví čím konkrétně se liší X570 a X570S?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.