Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Detaily o VIA „Isaiah“ oficiálně

VIA Isaiah procesor
Zatímco u Intelu jsou těžce v klidu a u AMD přemýšlí, kde mají zvěsti o jejich možném odkoupení firmou IBM základ, u VIA nelení a chystají další procesor. Vy už asi víte, že jde o „konečně“ 64bitový „Isaiah“, který vytváří firmou VIA zcela vlastněná společnost Centaur Technology. Nyní firma VIA oficiálně pouští do světa informace o tomto čipu, jehož první generace bude pinově kompatibilní se současnými VIA C7, zahrne výrobu 65nm procesem a ponese 1 MB L2 cache. VIA Isaiah je, přesněji řečeno, mikroarchitektura, na níž budou nové VIA procesory postavené, setkat bychom se s nimi měli letos na jaře. Pojďme se tedy podívat, co nás čeká.

V první řadě dostane Isaiah nové instrukce, tou asi nejzásadnější sadou bude 64bitové rozšíření (velmi pravděpodobně 100% kompatibilní derivát AMD64). Dále bude přítomna virtualizační technologie, nové SSE instrukce, vylepšená správa napájení a další. Prezident Centaur Technology Glenn Henry se chlubí tím, že zatímco návrh procesorů Core 2 vychází z postupné úpravy starého dobrého Pentia Pro, mikroarchitekturu VIA Isaiah prý postavila necelá stovka inženýrů a specialistů během čtyř let úplně od základu. Ono to bude nejspíše krapítko přehnané, procesor musí mít jisté základní schopnosti, které od začátku nevymyslíte, staví se třeba na kompatibilitě s x86, cache je tak trochu podobná té v AMD procesorech, kdy obsah L1 není zkopírován v L2 (tzv. „exclusive“ design) a sběrnice, se kterou komunikuje procesor s čipsety, má jisté základy v tom, co dnes používá Intel, neboť procesor musí být kompatibilní se současnými VIA čipsety. I tak se dá tvrdit, že procesor je postaven od základu a nejde jen o jakési vylepšování dosavadní mikroarchitektury.

Náhled na mikroarchitekturu VIA Isaiah

To, co u této nové VIA Isaiah mikroarchitektury Centaur Technology vyzdvihuje, je „Superscalar and speculative out-of-order execution“ (obdoba toho, čemu Intel v mikroarchitektuře Core říká honosným názvem Wide Dynamic Execution), „Macro-fusion a micro-fusion“ (kombinace více specifických instrukcí do menších), již zmíněný „Smart cache subsystem“ (procesor má celkem 64 kB L1 16-way narozdíl od 32 kB 8-way u Intelu a 1 MB exclusive L2 cache) „Sophisticated branch prediction“, „Powerful data-prefetch units“, „sophisticated memory access features“ a další (nechtějte to po nás vysvětlit, opravdu do toho až tolik nevidíme, máte-li zájem, doporučujeme o mikroarchitektuře Isaiah podrobné čtení od prezidenta Centaur Technology). Ze zajímavostí se ještě sluší zmínit schopnost zpracovat čtvero součtů a čtvero násobení při operacích s plovoucí desetinnou čárkou v každém taktu, stejně tak schopnost zpracovat téměř každou SSEx 128bitovou instrukci v jednom taktu. Pozornost byla věnována též energetické úspoře, takže se setkáme s novými „VIA Adaptive PowerSaver“ schopnostmi, tzv. „C6“ napájecím stavem, kdy se vyprázdní cache, uloží stav procesoru a napětí samotného jádra odpojí a za opravdovou zajímavost můžeme zmínit dočasné samovolné přetaktování, je-li jádro ještě relativně studené, nebo schopnost procesoru pracovat jen v uživatelem vymezených teplotních mezích. Chybět nebudou ani bezpečnostní funkce známé pod pojmem VIA PadLock Engine zahrnující vedle hardwarového generátoru náhodných čísel také AES šifrování, SHA-1 a SHA-256 hashing, ty budou navíc rozšířeny o jakýsi speciální režim zabezpečeného běhu („secure execution mode“) sestávající ze zabezpečené paměti přímo v čipu, šifrovaných instrukcí a dalšího.

VIA Isaiah procesor v porovnání s mincí

Abychom vám čtení zbytečně nekomplikovali, shrneme to asi takto: Procesory „Isaiah“ by měly být na stejné frekvenci zhruba dvakrát až čtyřikrát rychlejší oproti současným C7 při zachování nebo jen nepatrném zvýšení spotřeby energie.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Detaily o VIA „Isaiah“ oficiálně

Sobota, 31 Květen 2008 - 15:18 | Artthur | Len pre zaujímavosť aby ste mali predstavu kto...
Pátek, 30 Květen 2008 - 10:09 | WIFT | Jen pro zajímavost, abyste mohli srovnávat: VIA...
Pátek, 30 Květen 2008 - 09:40 | Anonym | U2400 1.3+ GHz znamena dynamicky power management...
Pátek, 30 Květen 2008 - 09:24 | Anonym | kypec: Lad1kbot bol zmazany redakciou, prispevky...
Čtvrtek, 29 Květen 2008 - 23:25 | Artthur | >>doubt> Prečo márna snaha?...
Čtvrtek, 29 Květen 2008 - 18:52 | Anonym | Marná snaha firmy VIA. Ten graf s Celeronem je...
Čtvrtek, 29 Květen 2008 - 15:05 | Anonym | Hm, tak nejak skryte jsem doufal v lepsi vysledky...
Čtvrtek, 29 Květen 2008 - 15:02 | Martin Potucek | 2 Rsdfadsfa: No je fakt, ze by Intel mel udelat...
Čtvrtek, 29 Květen 2008 - 14:43 | kypec | drk2222: hladaj skript pre GreaseMonkey nazvany...
Čtvrtek, 29 Květen 2008 - 12:45 | Anonym | ptipi: odkial beries tu spotrebu?! Specifikacia...

Zobrazit diskusi