Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DisplayPort 2.0, který zvládne i 16k s HDR, se dočkáme do konce roku

Papírově je to super. Zajímalo by mě kolik výrobci platí za licenční poplatky za DP a HDMi, a komu DP patří? HDMi patří Izraelcům, ale DP nevím. Děkuji za případné odpovědi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za DP sa neplatia licencne poplatky.
Mal by sa len platit clensky poplatok za pristup k standardu(5 alebo 10 tis. dolarov rocne).
Zastresuje ho VESA a konzorcium firiem, ktoreho clenmi je asi vecsina vyrobcov chipov a HW.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, nejak mi stale hlava nebere, proc se uchytilo v televizorech placene HDMI a ne DP. Ale podobnych prikladu se v minulosti najde vicero, kdy se horsi prosadilo namisto lepsiho:
VHS vs BETA,
BluRay vs HD DVD - doufam ze me pamet neklame a HD DVD bylo na pocatku lepsi a souboj prohralo

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

VHS není horší než BETA. Kvalita obrazu je srovnatelná. Ovšem Beta má složitější mechaniky a záznamový media měli snad jenom hodinu. VHS naproti tomu nabídla SP, LP, SLP, jestli si pamatuju tak se snad na VHS o standartní délce 4 hodiny dalo nahrát až 8 hodin v tom SLP. Pro lidi prostě bylo pohodlnější mít VHS. V půlce filmu nemuseli měnit pásku, když nahrávali seriály tak taky neřešili že jim při nahrávání přes časový kody 10 minut uteče a pak se jim to tam nevejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni ten BETAMAX format taky vylepsovali, posledni informace, kterou si pamatuju (ale ze je derava ta hlava :-) ) je ze BETA byla kvalitativne lepsi, ale s kratsi hraci dobou. Pak vylepsili cas na ukor kvality, ktera byla porad malinko vyssi nez VHS. Jenze ten rozdil byl tak maly, ze lide nevideli duvod kupovat drahy BETAMAX system, kdyz vedle byl levnejsi VHS.
Jdu si osvezit pamet nekam na wiki :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oba byly vylepšované, beta měla velmi lehce lepší rozlišení a obraz (rychlejší posuv pásky), VHS měla ale díky tomu delší dobu na pásku. Beta ale měla nevýhodu té složitější mechaniky a hlavně si na tom Sony sedělo jak slepice, kdežto VHS si japonští konkurenti předali mezi sebou a tím ještě zlevnili výrobu.

VHS prošla cestu poměrně daleko, končila až u standardu D-VHS, která ukládala video na pásku digitálně ve velmi dobré kvalitě a FullHD. Ostatně kapacita pásky byla 25-50GB dat, což stačí na solidní bitrate.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, už i Super-VHS bylo už dost dobré a kdyby nenastoupily tak rychle digitální foťáky a mobily, tak se to mohlo v pohodě udržet. Digitální zvuk tam umožňoval i archivaci audio nosičů nebo různých nahrávek v LP režimu. Přičemž trvanlivost pásky je lepší než u většiny vypalovaných CDR nebo DVDR...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...a co Video 2000 ??

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A VHD, CED, LaserDisc, Video8...těch formátů bylo více, soupeřili spolu v různých letech. Překvapivě nejdéle vydrželo na páskách Video8, protože se používalo u přehrávačů v letadlech, a tam se na nenutné změny stávajících technologií moc nehraje. Je to drahé, podléhá to přísným předpisům a běžně jsou letadla v provozu i přes několik takových technologií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to malo obojstrannú prehrávku kazety ako cc na magneťák, ale už sa nestihlo komerčne úspešnejšie presadiť. Robili to nemci, tuším grundig

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nepravda od r. 1984 som mal kameru + 2x video sony beta . Obraz po zostrihu bol lepší ako originál na vhs. O zvuku sa ani nebavme , ten bol už vtedy v kvalite hifi.
VHS bol shit, ktorý ale ovládol trh po chybnom marketingovom rozhodnutí sony. Tá presadzovalo viedo ako domáce - kamera - pozri doma , kým jvs zaplavilo šmejdom pornopožičovne vhs a bolo vymaľované. Až neskôr vhs zareagovala SVHS systémom, mal som potom aj kameru a top videa 1000 a 900 , tú mám dodnes. K tomu strihový pult ktorý ovládal obe videorekordéry. V 1997 to celé padlo, prešiel som na digitál - kamera svhs - cez kartu dvmaster pro digitalizácia , strih a následný export online na kazety bud vhs - plebs ,svhs podniky televízia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DP přišlo jako odpověď na HDMI. HDMI prostě bylo první a bylo navržené tak dobře, že se hned ujalo i placené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDMI je placené kvůli DRM pro BluRay.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě nebylo a není navržené dobře, byl to kompromis, který tlačily velké firmy a distributoři filmů. Není to původní formát VESA konsorcia. Za mně je to sh*t rozhraní, se kterým jsou jen problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc tu je - DP má proti HDMI výrazně menší maximální délku kabelu. U výpočetky to nevadí, u spotřební elektroniky jo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Srovnavate stejne rozliseni? protoze to vychazi +/- stejne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, DP zdaleka nezvládá takové délky. Máme tu dva monitory připojené na počítač HDMI s délkou 15 metrů a naprosto bez jediného problému. O tom si DP může nechat jen zdát, nad 10 metrů už nefunguje. A i druhá věc. měl jsem problém, že neustále zhasínal monitor (ztrácel signál, tj, pár vteřin černá obrazovka a pak se vrátil obraz), dobu jsem tápal, ale pak mi svitlo - pokaždé když mobil dohledával signál či posílal SMS a ležel nedaleko monitoru, tak se obraz položil. Poznamenávám, že monitor byl DELL a používal se kabel, který byl k němu přibalen. Po výměně za lepší problémy přestaly. S HDMI jsem nikdy nic takového neřešil. Zapojím, funguje, tečka. Nic proti DP, ten konektor nabízí mnohem lepší možnosti (snadnější a levnější převodníky na jiná rozhraní), ale HDMI prostě je spolehlivější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+ ještě přidám, že jsem musel měnit několi kabelů, protože v obraze se objevily dropy (řádky šumu trochu podobné nenaladěné analogové TV). Byl to problém v kabelu, který někde ztrácel kontakt a signál se rozpadal. Bordel v něm nebyl, protože se všechny ty kabely vybalily, připojily a tak zůstaly, dokud to nezačalo blbnout. Pár jich ale takhle lehlo, po výměně bylo vše OK. S HDMI se mi tohle ještě nestalo (a to mají DP kabely i většinou západku, aby konektor fixovala na místě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná proto, že ten DP kabel byl nekvalitní. U HDMI si každý raději připlatí, protože je tam větší nabídka a propagace "kvalitních" kabelů prodejci.
Zatímco U DP je situace podobná jako u USB, kde je taky spousta levných kabelů, se kterými se ani nedá pořádně nabíjet protože se hlavně šetří na mědi (případně se používají takové hrůzy jako je imitace pozlacení bronzem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžu potvrdit, že problémy s DP kabely jsou, zažil jsem pro změnu u HP - vybalil monitory + kabely co byly v balení, zapojil a "užíval" si problémy se zobrazením. Po výměně kabelů vše OK. Má to ještě i další aspekt - spolehlivý 2m HDMI 2.0 kabel nakupuju za 65 bez DPH. Za funkční 2m DP dám aspoň 120.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nemůžu souhlasit, používám i čínské HDMI kabely za 45,- Kč včetně daně (metrový obyč kabel) a nikdy jsem neměl problém. DP kabely v podobné ceně stojí za pendrek, a vlastně už je třeba takové CZC ani nenabízí. Nejlevnější metr mají za 155,- Kč od PremiumCordu se zlacenými konektory (snad). Ten jsem se naučil kupovat, protože u něj mám ověřenou spolehlivost. Nicméně pořád platí, že HDMI stojí 1/3 a v životě jsem s ním neměl problém. A rozhodně to nebude kvůli nějaké lobby, protože kábl za 45 korun, který dotáhnou z generické Číny a nalepí na to značku CTech či podobnou rozhodně nebude tlačen do nějakých nadstandardů.

Ať chcete nebo ne, HDMI je spolehlivější. Prošlo mi rukama značné množství kabelů, tak si mohu dovolit tento názor. Už jen to, jak HDMI funguje na mnohem větší délky kabelů spolehlivě bez dodatečných opakovačů mluví za vše (máme tažené dva FHD monitory na 15 metrů přes HDMI, tak dlouhé kabely pro DP ani nebyly v nabídce. CZC dalo do nabídky 15 metrů DP teprve nedávno, ale nemá jediné hodnocení a všude se dočítám, že DP pasivně nad deset metrů raději ne). Samozřejmě je mi myšlenka otevřenějšího DP milejší, a když člověk neškudlí kilo za kabel, je v běžné situaci zcela spolehlivý. A zakliknutí západky je příjemně uspokojující :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenový rozdíl je daný objemovým množstvím - tipuju že HDMI se vyrábí díky spotřební elektronice aspoň 100x více a cena pak vychází někde jinde. To že se u DP se nedodržujou doporučené parametry s tím asi taky souvisí, není tam konkurence a prodá se tak všechno (zároveň si VESA asi nedokáže vydupat minimální kvalitu např. přes povinné certifikace, na rozdíl od AV/HIFI oblasti).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DP patří VESA konsorciu. Neplatí se za něj žádné licenční poplatky, ale výrobce musí být členem VESA, musí platit členské poplatky (což je jednorázový poplatek cca $5000-$10000 ročně)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud bych mel navazat na vcerejsi debatu, tak vidime, ze nejvetsi problem je to pripojit do grafiky. Ve vysledku to totiz neni jen o monitoru a kabelu, ale prave i o te grafice a ruzne vstupy a vystupy presto, ze jsou digitalni, spolu nejsou kompatibilni.
Mate QHD monitor s DVI? Je vam to nakonec na hovno, protoze na nove grafice DVI nebude.
Dneska treba AMD tlaci debilni USB a na to zase nebudete mit monitor atp.
Ted si vemte, ze problemy jsou uz na QHD, natoz nejake 16K.

Takze ve vysledku mame v praci nove QHD monitory, ale do pocitacu uz to nezapojime. Dobry no.

Doma zase mam 4 monitory, tri zapojim pres DP nastesti a jeden ma jen HDMI. Takze ve vysledku bez prevodniku, ktere prevedou jen fullHD, tudiz jsou dneska k nicemu, musim mit grafiku s 3xDP a 1xHDMI, tudiz treba od AMD si jejich grafiku koupit nemuzu, od Sapphiru taky ne, atd.

Konkurence dvou (DP, HDMI) nebo navic jeste tretiho USB konektoru je pro zakazniky nevyhodna a vytvari jenom zmatek a nemoznost prejit na vyssi rozliseni bez kompletni obmeny vsech zarizeni, jednoduse at jdou s tisici konektory vyrobci nekam. Driv bylo jedno VGA a fungovalo vsem bez problemu!

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máte vo firme nejaké divné IT oddelenie. Na DVI predsa existuje kopec mini prevodníkov, či už rovno z hdmi na dvi, alebo z DP na DVI alebo z usb A/C na DVI. V plnom rozlíšení, nie len FHD.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Vtipne je, jak ti nejchytrejsi frajeri, nikdy nedaji odkaz na konkretni zarizeni nebo nenapisi, jak to zprovoznit.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

napr
https://www.amazon.com/technology-Bi-Directional-2560x1600-Nintendo-Comp...
https://www.startech.com/en-us/audio-video-products/cdp2dvidp
https://www.gigaparts.com/usb-c-to-dvi-adapter-cable-1m-2560x1600.html
pre DP->DVI v 2560x1600 treba zjavne externe napajanie.
Taktiez, pokial sa nemylim, 6r dozadu som v praci kupoval hdmi --> dvi kabel, neviem ci som kupil az na 2560x1600, ale iste taka moznost bola minimalne v ponuke. To ci/ako tazko idu zohnat je uz ina otazka a hovori o tom ako "vynimocna" je tato poziadavka.

btw, mylim sa, alebo toto ti tu uz bolo aspon raz ukazovane?
o tom ze prevodnik DP->HDMI aj v omnoho vyssich ako FHD rozliseniach nieje problem radsej ani nevravim.

a o tom, ze v roku 2021 niekto hovori o novych monitoroch v QHD s iba DVI portami uz radsej nehovorim vobec.... Ten port je umierajuci uz mnoho rokov.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A prečo tu všetci točia o QHD a stále píšu 2560x1600? Veď predsa QHD je definované ako 2560x1440. Že je na kábloch napísané to vyššie rozlíšenie chápem. Ja len aby sa to rozlíšenie nespájalo s QHD ako sa tu kde kade píše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V "DVI době" měly monitory typicky rozlišení o poměrech stran 5:4(1280x1024),4:3(1024x768,1600x1200),16:10 (2560x1600,1680x1050,1440x900).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem za to, že existují DP-DVI(dual-link) adaptéry? Ty by měly zvládat až 2560x1600p60. Jsou dražší než single-link DP/DVI.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neexistujou. Bohuzel.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

...NEkecej !!

PS: To že o takových adaptérech nevíš, a asi neumíš hledat, opravdu neznamená, že reálně neexistují... pravda, dnes již je doba hodně "po DVI", takže jich již není tolik.
PSS: Výrobci osazující ještě dnes tento konektor (navíc pro rozlišení vyšší než FHD), by měly dostat za vyučenou (asi nejlépe v podobě nulových nákupů takových zařízení).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

neexistujú? a čo je potom toto
https://www.kabel.sk/adapter-displayport-dvi-m-f-15cm-biely-4k2k-dvi-d-2...
alebo
https://datacomp.sk/delock-displayport-v1-2-dvi-redukcia-m-f-0-20m-adapt...
Prosím Vás, to že tú redukciu nemá trafika u Vás na rohu neznamená že neexistujú

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jaká je současná situace na trhu jsem nezkoumal, ale dost bych se divil kdyby již nic dostupného nebylo! Ještě cca dva roky zpět jsem v práci dva monitory 2560x1600 přes kabely s převodníky DP -> DVI provozoval zcela bez problémů.
Po té co jeden z monitorů dosloužil, nové již měly DP i HDMI na sobě a převodníky ztratily smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Existuji. A vsechny vypadaj stejne (ja mam s nalepkou BizLink), je to DP+USB -> DLDVI. Pouzivam to na 2560x1600 monitor, a nenasel jsem grafiku s DP portem, ktera by to nedala. Ale investovat 2000 CZK do adapteru se uz dnes nejak nenosi, ze? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To debilni USB muze mit v sobe zapouzdreny DP 2.0 dle VESA standardu. Toho se ale dockame asi az v tomto roce. Stavajici AMD karty jej tam maji hlavne pro virtualni realitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ok, pro cloveka se 4 monitorama jsou tak nektere grafiky razem problem. :-/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Greafiky nie sú problém. Problém je debilný RedMaX. Nechápem načo vyrába umelý problém. Ja mám napríklad ako kancelársky domáci monitor 27" QHD s 75 Hz AMD Sync a má TRI vstupy: HDMI, DVI a DP. Samozrejme USB3.0 HUB, repro a výstup na sluchátka (to ale nepoužívam, ale Creative 2+1 repro). Tak čo tu vlastne rieši? Ak chcem obsadiť všetky výstupy na grafike, tak len dokúpim ďalšie kusy.
Ja chápem, že existujú kdejaké lacné monitory, ale keby ľudia neboli blbí ako RedMaX a kúpili možno o pár € drahší model, tam nie je tento umelý problém. A ak už treba zaplniť výstupy grafiky lacnými monitormi, tak kúpim s potrebným vstupom. Tu sa zase rieši neexistujúci problém.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

U DP snad nemusí nutně platit aritmetika jeden výstup = jeden monitor. Při využití standardu MST může být z jednoho portu přes "hub" krmeno více LCD (případně tyto řetězit za sebou pokud to samy interně podporují).
např. https://www.youtube.com/watch?v=eNgqbpJ6eLs

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto bez problémů používám HW převodník z HDMi na DP1.4(4K/60Hz).
Neboj, on DP zanikne také, protože lobby která zastupuje, google, všechny "ochránce" vlastnických práv k audiovizuálním dílům, výrobce televizorů atd. zanechá jen izraelský HDMi a stále se budou utahovat šrouby.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HDMI-DP existuje, musim ho pouzivat take. Neexistuje DVI(DL)-HDMI a DVI(DL)-DP.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Existuje to ve třídě scalerů, ale s ohledem na jejich historické určení jsou na výstupu typicky limitovány max. 1080p (pro 2560x1600 u modelu níže asi ještě méně).
http://en.cypress.com.tw/_file/store309/p2386/20201111225454569.20170330...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Takze ve vysledku mame v praci nove QHD monitory, ale do pocitacu uz to nezapojime. Dobry no.
QHD monitor, co nema DP neb HDMI? V roce 2021? Vazne?
Jinak kabel DP->DVI-D stoji par korun

>Doma zase mam 4 monitory,
AMD WX, NVIDIA Quadro, nic?

Herni grafiky 4x DP nemivaji, pro 1 hrace z milionu se to nevyplati.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zase plácáš nesmysly. Sice jsem také QHD monitory jen s DL-DVI zažil, (kolik to bude? 15 let?) ale tyto monitory byly v prodeji tak rok, dva, a pak jejich nástupci k tomu dostávali DP, prostě to není moc rozšířené, byly to monitory pro profesionální nasazení a dnes, pokud běží, tak už jsou tak vysvícené, že už tu dlouho nebudou... a kdyžtak opravdu exstují převodníky.
A pak vše novější jsou už jen různé varianty DP, takže maximálně je potřeba koupit správný kabel.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A kolik prosím existuje QHD monitorů pouze s DVI vstupem, jak jsou staré a je nějaký důvod, proč těmto obskurnostem přizpůsobovat současnou produkci?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

neviem čo robíš ale už pred 20 rokmi som používal 3 monitory. Ale dať tam ešte štvrtý, to by som potreboval ďalekohľad a krčného chiropraktika. Stačia 2 s dobrým formátom, dnes aj jeden.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky stagnaci Intelu se vůbec některá rozhraní rozšiřují pomalu. Např. USB 10 Gb/s se na deskách objevilo nedávno (2019). Krom smartfounů a pár LCD se to moc nerozšířilo. USB 20 Gb/s asi zůstane jen na LGA1700, protože AMD asi poskočí rovnou na USB4.
U zobrazovadel je to taky bída. Ještě v roce 2015 jsme fasovali NTB s VGA! A leckterý dražší monitor sice měl 3 porty, ale z toho 1 byl VGA/DVI. A až teď (od 2019) se na trhu začaly ve větším počtu objevovat monitory s kombinací DP, HDMI a USB-C. USB-C přišlo s NTB žiletkami, kde typicky doplňuje jeden DP/HDMI výstup.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za vsechno muze Intel.
Vcera prisla zprava, ze vyjde nekdy za nedlouho nova grafika od NVidie GT1010. Udajne ma mit na sobe jeden konektor DVI a jeden HDMI.
Na jednu stranu dobry, ze NVidia zachovava kompatibilitu se staryma monitorama, na druhou stranu nove monitory uz DVI casto nemaji a razem muze mit majitel problem s pripojenim.
Je skoda, ze HDMI Forum nedokazalo ten konektor tlacit technologicky dostatecne dopredu a ze chtelo zbytecne moc platit, jinak DP nemuselo vubec vzniknout a zivot by byl jednodussi. O blbem USB-C ani nemluve.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Dokud měl Intel v mobilním a desktopovém segmentu prakticky 95% podíl, tak dost ovlivňoval technologický vývoj. Tudíž letitá neaktualizace čipsetů se projevila na citelném zpomalení nejen adopce novějších rozhraní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Napisu to sem, abych nemusel odepisovat kazdemu zvlast, kdyz to navic nema smysl. Je to totiz typicka diskuze na diit s blbci.

Ani u jednoho prevodniku, ktere jste tu dali odkaz neni na DVI-D dual-link, tudiz mi to QuadHD nepripoji.
Pochopte, ze mam grafickou kartu s DVI-DL vystupem umoznujici 2560x1440, ale nemam monitor s DVI. Novy monitor obsahuje pouze DP a HDMI.
Potrebuji teda logicky prevest DVI-D-DL na DP nebo HDMI bez ztraty plneho datoveho signalu, na coz jsem redukci nenasel a vy navzdory tomu, co tu pisete, take ne.
Podivejte se sami na weby vyrobcu !!! (ne prodejcu), co tam k tomu pisou.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak sa konečne rozhodnite, najprv píšete o monitoroch s DVI, teraz zrazu to DVI je na grafike ale na monitore nie. Prosím spamätajte sa a už tu prestaňte písať bludy. Choďte s tým za psychiatrom alebo aspoň na 2 dni na samotnu do prírody, už to fakt nie je zdravé. Akceptoval som občas komentáre mimo mysu, ale toto čo predvádzate posledné dni v diskusiách to už je ukážkové schyzofrenické správanie.

Ak teda máte monitory kde máte len DP a HDMI, prečo Vám tak vadí USB-C na nových grafikách Radeon? Veď tam ide DisplayPort Alternate Mode takže tam stačí pasívny kábel a máte pripojený monitor s HDMI alebo DP vstupom, dokonca aj vo vami požadovanom rozlíšení (overené z práce).

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Na urazky reagovat nebudu, nemam toho zapotrebi.

K druhe casti: ve svych prispevcich jsem vysvetlil, jak problematicke muze byt, kdyz mam na grafice konektor, ktery se nenachazi na monitoru. Jako priklad jsem uvedl, grafiku pouze s DVI-DL a monitor pouze s HDMI a DP.
Doma mam ctyri monitory, tri mohu zapojit jen do DP a jeden jen do HDMI. Protoze z duvodu zminenych vyse odmitam redukce/prevodniky, potrebuji grafiku se tremi DP a jednim HDMI. To neni nemozne, takove grafiky existuji. Bohuzel zdaleka ne vsechny a uvedl jsem priklady tovarnich grafik AMD a grafik Sapphire, ktere zminenou konfiguraci konektoru 3xDP a 1xHDMI nemaji a misto toho maji nejake pritrouble USB-C, ktere je mi na prdlacku.

Cela pointa mych prispevku nakonec ani nebyla o tom s jakyma problemama jsem se setkal ja, ale obecne o nesmyslnosti tisicu ruznych konektoru pro digitalni videosignal. Proc proboha vyrobci potrebuji DVI, HDMI, DP, USB, kdyz mohli udelat jeden konektor a nebyly by ani zadne prevodniky ani zadne problemy s pripojenim monitoru ke grafikam!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Za tie urážky sa ospravedlňujem, ale tú frustráciu z vašich príspevkov sa už ani inak napísať nedalo.

No vidíte a chce jeden konektor a odmietate USB-C DisplayPort Alternate Mode, pre ktorý existuje pasívny kábel USB-C to DisplayPort a teda sa reálne jedná maximálne tak o redukciu konektoru ale určite nie signálu.
A prečo toľko konektorov? No lebo vznikali nezávisle a v poniektoré v rôznych časových obdobiach. DVI je dávny konektor, ktorý bol navrhnutý na prechod z analógového na digitálny signál. HDMI a DP vznikli viacmenej súbežne, pričom jedno si vytvoril "patentový troll", druhý sa snaží byť čo najviac otvorený a lacný.
Budúcnosť je dúfam práve v USB-C DisplayPort Alternate Mode čo by pomohlo konečne zjednotiť konektory a bol by pokoj ako s USB tak s obrazovým výstupom

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ok, v pohode, ja uz jsem zvyklej.

Mne to naopak prijde zcela matouci. Tobe ne? Vazne ti prijde vhodne, aby byl jen jeden konektor pro vsechno a lidi meli zmatek, co kam zapojit?
Ja bych rad, aby teda kdyz uz byl jen DP pro jen videosignal, jen USB jen pro data, atp. USB pro videosignal me rozciluje asi podobne jako nektere tady me prispevky. ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

práveže mi to nepríde matouci.
Jednoducho, ak je na USB-C konektor napojený USB radič (ideálne ver 4.0), ktorý má zároveň v sebe podporu DisplayPort Alternate Mode, znamená to že či do toho portu strčím kábel k monitoru alebo USB zariadenie, pôjde to. Rovnako aj rôzne huby, redukcie, dokovacie stanice. Ak to podporuje ešte aj Power Delivery tak ešte o to lepšie, lebo môžem použiť na notebooku aj nabíjanie. V tom momente by mi stačilo na notebooku povedzme 4-6 USB-C konektorov a viem si zapojiť čo chcem a kde chcem, nezáleží na tom do ktorého portu to pripojím. To je podľa mňa budúcnosť, tak by to malo byť, proste veľa USB-C konektorov na počítači a pozapájam si tam všetko ako len chcem

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ok, to beru, jestli se to uchyti opravdu tak, jak popisujes.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ke svému telefonu mohu připojit přes USB-C konektor současně různé periferie, monitor/TV + napájení/dobíjení telefonu a klidně pracovat v desktopovém režimu jako bych hodil klasický NTB do dokovací stanice ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezajima me tvuj mobil, bavime se tu o PC. Diky za reakce k tematu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mobil je pre väčšinu ľudí PC budúcnosti, časom sa vízia Samsung DeX a podobných pretransformuje do plne použiteľnej podoby a tam sa tiež plne preukáže sila jedného konektoru na všetko

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mobil je nový PC. Ne každý potřebuje více zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobil nema plnohodnotny OS. Az jednou mit bude, muzeme se pobavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to můžem už dávno. Termux app pro Android je plnohodnotný Linux (Linux sám o sobě je jen konzole, ale v té si můžeš pustit virtuální grafické sezení X11/VNC/RDP/... a v Android prostředí pustit klienta vzdálené plochy). Jsou/byla i další řešení, např. původní Samsung DeX měl i pro blbý předpřipravené Ubuntu s překonfigurovanou podporou zvuku a 3D akcelerace a existují i telefony čistě s Linuxem. Na podporu uzavřených OS se musíš zeptat těch firem, co za nimi stojí (Windows, macOS). Když nepočítám možnost je provozovat v emulátoru (kvůli výkonu emulace se hodí spíš pro staré hry a aplikace, pro které i počítače před 10 lety byly dělo).

EDIT: Pro mě je plnohodnotný OS ten, kde běží oficiální Microsoft Visual Studio, .NET a SQL Server. To Linux splňuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím, kde dělám chybu, ale vidím tam 1x HDMI + 3x DP spolu s nápisy Saphire ...

https://i.imgur.com/mUV1bTL.jpg
https://i.imgur.com/XxLnKIV.jpg
https://i.imgur.com/cRXfuuW.png (2020-12-19)

+ bonus pro ty co tvrdí, že Ryzen 5xxx nejsou
https://i.imgur.com/gDOgvRb.jpg (2021-01-12)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Než začneš někoho zde označovat za blbce, přečti si po sobě svůj původní příspěvek. Nikde jsem tam nenašel zmínku o tom, že chceš převádět DVI-D DL z karty na DP (HDMI) v monitoru. Zato meleš o monitorech, který má jenom DVI (asi, já už fakt nevim)... sorry jako, ale čtenář myšlenek tu není dneska asi nikdo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ako bolo spomenute vyssie, nikde si nepisal o prevode z DVI na HDMI/DP. Coz bude vyzadovat ozaj este menej ludi.... Okrem toho, pripominam tvoje predosle vyjadrenia, k videniu napr.:
https://diit.cz/clanek/geforce-rtx-2080-2080-ti-neponesou-plne-aktivni-j...
https://diit.cz/clanek/geforce-gtx-1100-zrejme-prijdou-o-dvi-konektor/di...

Zahadne ale, 2 roky neskor, RedMax potrebuje DVI-DL na DP/HDMI, pretoze ked mu pred tym ludia vraveli, ze nieje problem previest DP na HDMI tak im neveril, a zaobstaral si kartu s DVI, aby o 2r neskor mohol nadavat ludom do debilov po tom co reaguju na jeho poziadavku o DP/HDMI -> DVI pricom on mysli DVI -> DP/HDMI.

ocakavam Vase verejne ospravedlnenie :D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Neni to tak, jedna se o ruzne pocitace, ruzne monitory, jedno je v praci, druhe doma. V praci jsem se k tomu dostal jen nahodou, ale potvrdilo mi to, ze jsem mel pravdu, kdyz mi uz pred casem prisly ty redukce priblble.
Neni teda za co se omlouvat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

za to ze si ma oznacil spolu s inymi ludmi za debila pricom ty si pisal o redukciach ake sme ti poslali. Okrem ineho.

k priblblosti redukcii vs niecoho ineho sa nebudem vyjadrovat.

Ale hlavne ze hovoris "urazky niesu treba" a sam ty urazas polku vlakna.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem nekomu takto odepsal, tak to urcite bylo jen jako reakce na nejakou sprostarnu, nemyslim, ze bych tu nekdy nekoho urazel bez nejakeho vyprovokovani. Nakonec i v tomhle vlakne mam mozna jednu nekorektni vetu, ale nikoho jsem primo nejmenoval, kdo se v tom nasel, za to ja nemuzu, to sorry.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se vyvarovat zbytečných negativních závěrů, to že něco neznám či mi nefunguje není důkazem toho že to neexistuje či nefunguje i všem ostatním. Jediné co má nějakou váhu jsou pozitivní tvrzení (ideálně opřené o opakovatelné success stories).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Napisu to sem, abych nemusel odepisovat kazdemu zvlast, kdyz to navic nema smysl. Je to totiz typicka diskuze na diit s blbci."

pardon, nie debil, ale blb.
Ten koho priamo nepomenujem je ******************

muuuhhaahahaaaa, normalne ma to dneska bavi

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zůstal u toho prvního. Označení někoho za Blba jest urážka a mohlo by skončit u soudu.

Kdežto debilita je (sice starší a hlavně ne-politicky korektní) lékářský termín ...

Lehká mentální retardace
Synonyma: lehká slabomyslnost, lehká mentální subnormalita, oligofrenie, debilita.

- IQ 50–69
- zastoupení v populaci 2,6 %
- výskyt mezi troly na diskuzních fórech 80 %

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Lepsie je praveze oznacit niekoho za blba. Lebo o tom, ci je alebo nie je niekto blb nedokaze sud rozhodnut. Je to cisto subjektivna vec. Ale o tom, ci je niekto debil uz rozhodnut vie, takze prave pri oznaceni niekoho za debila vam realne hrozi sud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hele Rede tebe ani ve snu nenapadlo, že problém je hlavně u tebe a ještě se navážíš do ostatních ? ..tak tomu říkám nulová sebereflexe

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tocha se tady v te kosate diskuzi, a hlavne v clanku opomnelo, proc ma DP2.0 prave 80 Gb/s - protoze pouziva stejnou fyzickou vrstvu jako USB4 (resp. TB3). Takze pro vyrobce je to rozdil jenom v tom, co do toho portu bude za bity a pakety posilat.. elektricky to bude masovka a ne specialitka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Do konce roku" je to vždycky... ale aby to bylo to konce roku 2021 ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.