Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DivX, MP3 pro filmy?

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Ano i ne, jde o novou technologii zvanou DivX. Mnozí si jistě vzpomenou na DIVX. Tyto dva pojmy se ale liší v psaní velkých a malých písmen. DIVX byl femoménem DVD a sloužil omezenému přehrávání DVD filmů. DivX je také spjat s filmem, ovšem zde jde o způsob komprese.

Ano i ne, jde o novou technologii zvanou DivX. Mnozí si jistě vzpomenou na DIVX. Tyto dva pojmy se ale liší v psaní velkých a malých písmen. DIVX byl femoménem DVD a sloužil omezenému přehrávání DVD filmů. Zjednodušeně řečeno umožňoval přehrání filmu pouze tolikrát (nebo na dobu), kterou jste si předplatili. Protože přišel ale až rok po uvedení DVD přehrávačů na trh, bylo nutné tyto přehrávače doplnit o schopnost DIVX přehrávat. Snad i proto byl DIVX v polovině loňského roku stažen a dále se již nepoužívá.
DivX je také spjat s filmem, ovšem zde jde o způsob komprese. Bez obalu je nutné říci, že DivX je hacknutý MPEG4 od firmy Microsoft, který se používá pro kódování videa,
zvuk je pak ukládán ve formátu MP3. Touto kompresí je možné dostat klasický film na obyčejné CD. Používají se dvě komprese. Pro celoobrazovkové zobrazení a pro přehrávání
v okně. Zkoušel jsem pár ukázek a mohu potvrdit, že kvalita rozhodně není vůbec špatná. Přehrávání pak probíhá na klasickém Media Playeru z Woken, který je doplněn
o kodek pro tento formát. Ke stažení je volně přímo u DivX. Filmy se začínají objevovat po celém Internetu, o novinkách samozřejmě informuje ISOnews.

Stažení takového celovečerního filmu pak na pevné T1 lince trvá kolem 5-ti hodin. Dial-upisté pak budou muset sosat více jak den (když to dobře půjde). U nás tedy zatím zamoření Internetu takovými filmy zatím moc nehrozí, i když lecjaký student jistě neodolá a využije rychlého připojení ve své škole. Můžeme tak čekat přetíženějsí linky a následně filtrování různých adres, obdobně, jako to některé instituce zavedli s Napsterem. Autoři tohoto hacku jsou zatím známi pouze pod přezdívkami MaxMorice a Gej.

A jaké filmy jsou již nyní v nabídce? Bug's Live, Desperado, Excalibur, Mars Attaks!, Psycho, Rain Man, The Matrix nebo The Mumy další.

Zdroje: 

Diskuse ke článku DivX, MP3 pro filmy?

Žádné komentáře.