Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DJI a Hasselblad nabízí dron s 50Mpix středoformátovou kamerou

Bezzrcadlovka Hasselblad X1D je lehká, tak proč na ní nezaložit špičkový středoformátový dron. Spolupráce DJI a Hasselbladu tak nese první opravdu velké ovoce.

Srdcem systému je samozřejmě stejný 50Mpix BSI CMOS Sony o rozměrem 44×33 mm, který známe z většiny současných středoformátových fotoaparátů, včetně zmíněné bezzrcadlovky. Zde jde o variantu realizovanou v podobě letecké kamery Hasselblad A5D, která je naroubována na platformu DJI Matrice 600.

Kamera samotná nemá žádnou pohyblivou část, vše zajišťuje šasi od DJI. Jako objektiv je použit Hasselblad HC 50mm F3.5 s pevným zaostřením na nekonečno. Efektivní ohnisko odpovídá ~42 mm full-frame, z hlediska zkreslení perspektiv tedy jde o téměř ideální řešení, kdy je ohnisková vzdálenost rovna úhlopříčce snímače (což je pro profesionální dron poměrně důležité).

Šasi DJI M600 je schopno nést náklad o hmotnosti 6 kg, do čehož se kamera Hasselblad A5D s hlavou Ronin-MX a objektivem vejde (mají něco přes 4 kg). Tuto kombinaci nalezneme již v prodeji v jednom balíku s cenovkou 24 tisíc €, tedy v přepočtu zhruba 650 tisíc Kč bez daně. Ano, je to pekelně drahé, ale z hlediska letecké fotografie dosažitelné ještě relativně běžným smrtelníkům nic lepšího na trhu není.

Jinak samotnou kameru A5D Aerial nabízí Hasselblad i ve variantě s 80Mpix snímačem, což nejspíš značí původní CCD verzi, ale je otázka, jestli ji reálně ještě vůbec může dodat, případně jaký by s oheldem na nižší rychlosti a horší rozsah ISO, měla smysl.

Škoda, že z té 50Mpix krásky má Hasselblad na webu ukázky jen ve směšných 3 megapixelech :-(.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DJI a Hasselblad nabízí dron s 50Mpix středoformátovou kamerou

Sobota, 16 Červenec 2016 - 09:55 | BlackRider | Samozrejme, uvod je dost zmatenej. Dron neni...
Čtvrtek, 14 Červenec 2016 - 09:31 | Luděk H | Na demosnímku vidím objektiv HC 50 mm f/3,5 II (...
Středa, 13 Červenec 2016 - 16:07 | Anonym | prijde me to celkem predrazene, kdys odhlednu...
Středa, 13 Červenec 2016 - 15:01 | HCLivess | K ničemu, navíc to nestojí za riziko. Story is...

Zobrazit diskusi