Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Do AMD nastupuje Martin Ashton z PowerVR

Kámen cihlu. Otáčivé dveře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nas sef v praci vubec nicemu z toho co tam delame nerozumi, on je hlavne manager, ale taky vystupoval v televizi a vypravel tam o ty praci, o ktery sam nic nevi. Doufam, ze ve firmach jako napriklad AMD to takhle neni a ze cim je clovek vys, tim je vetsi odbornik na ty veci, ktery tam delaji.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

a čo je to ten manager? Správca... A na to, aby niečo spravoval musí tomu rozumieť aspoň trochu, aby pochopil, čo mu podriadení hovoria.

To, že u nás sa managera často stal človek, čo hovorí zamestnancom "Menej žer!" je iná vec..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle me zaklady nestaci, ten sef musi byt primo odbornik na danou vec. Lehce se stane, ze ruzni zamestnanci mohou mit na praci ruzny pohled a on by mel byt ten, ke kteremu upnou sve oci, aby to rozhodl, protoze budou tusit, ze to takovy sef rozhodne spravne tak, ze jednou z jeho rozhodnuti budou tezit vsichni. Rozhodne by zamestnanci nemeli mit pocit, ze se musi nejak dohodnout driv nez to dojde k sefovi, protoze at vyhraje v kolektivu sebehorsi predstava o smerovani prace, ze to bude vzdy lepsi nez kdyz to rozhodne ten nahore.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nie úplne, lebo to implikuje prístup úradov v SR

U nás musí mať vedúci "papier" na prácu v Vysokom napätí, ak čo i le jeden jeho priamy podriadený má v popise práce prácu s VN káblami. Nestačí VŠ kvalifikácia na nízke napätie...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oba předchozí šéfinženýři / šéfové grafické divize AMD (Eric Demers i Raja Koduri) se na ty pozice vypracovali postupem času z řadových inženýrů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1 tak je to spravne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Koduri se na tu pozici vypracoval z pozice : "logistik manager kosmetických úprav podlah" (uklízeče).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Šéf není od toho, aby tomu rozuměl. Na to má lidi, on je tam od toho, aby lidi a jejich práci efektivně řídil.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jenze je vzdy lepsi kdyz tomu rozumi a ma i smysluplnou vizi kam smerovat "energii" svych podrizenych

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak ma sef ridit neco cemu nerozumi?

Treba si vem programator programuje nejakou aplikaci a sef programatoru nebude vubec umet programovat a ti jeho podrizeni tam budou neco patlat a ten program bude totalne zpackanej a zoufale neefektivni, ale proste vlak jede dal a nic se nedeje, protoze ten sef to, ze to delaji blbe nikdy neodhali.

U nas je to jeste horsi v tom, ze sef rozhoduje o nakupu stroju a oni nam vzdycky koupi ten nejhorsi stroj, kterej mohli a my na nem musime potom pracovat. Jenze jak ma sef, kterej netusi co se tam dela, umet smysluplne rozhodnout o potrebach toho pracoviste a tech zamestnancu, kdyz sam netusi, ktera bije?

Takze ja tvrdim, ze je to opacne a na vedouci pozici by mel byt predevsim odbornik na dany obor, danou praci. Rizeni lidi je az druha podruzna vec, kterou by teda sef mel umet taky, ale to je to navic, co by ho melo odlisovat od jeho podrizenych. Ti te praci, tomu take rozumi, ale neumi ridit lidi, proto nejsou sefove.

Nicmene tvrdim, ze sef, kterej oboru rozumi, ale neumi ridit lidi, je stale mnohem a mnohem lepsi varianta nez sef, kterej sam umi prdlajs, ale je perfektni manager lidi. Protoze samozrejme ti lidi pod sefem, ktery je neumi ridit, budou stale pracovat a vykonavat smysluplnou cinnost, jen to nebude tak efektivni. Zatimco blb co nedokaze rozhodnout o porizeni spravneho stroje, co nedokaze rozhodnout o spravnem postupu prace, zavede na pracoviste akorat zmatek a frustraci jeho podrizenych, kterym se tvori akorat prekazky pro praci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

reakce na "tvrdim, ze sef, kterej oboru rozumi, ale neumi ridit lidi, je stale mnohem a mnohem lepsi varianta nez sef, kterej sam umi prdlajs" - nemáš až tak pravdu.I když takovej člověk je opravdu odborník, snadno znechutí práci svým podřízeným a ti klidně odejdou. A jako první začnou odcházet ti nejlepší, protože vědí, že s jejich znalostmi a schopnostmi si práci najdou snadno. A potom se týmu tohoto "skvělého" šéfa daří míň a míň, šéf je víc a víc nsr**ej, tlačí na lidi a odcházejí i ti méně schopní a tak dokola. Nakonec má pod sebou tým plný nováčků a je to celé v ř**i . Viděl jsem to na vlastní oči - oddělení o 10-ti lidech produkující zisk (né obrat) několika miliónú eur ročně, teď tahá celou firmu směrem do červených čísel. Ale kvůli zásluhám se s tím (zatím) nic nedělá. Stejně tak byla situace opačná, šéf jiného oddělení, který práci svých podřízených rozuměl jen povrchně, ale nebál se zeptat a spolehnout na názory těch, kteří tomu opravdu rozuměli, lehce dosahoval výborných hospodářských výsledků.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobni zkusenost, cim mene tomu sef rozumi, tim si je mene jistej v kramflecich a obava se zeptat, aby nevyplavala na povrch jeho neznalost a nekdo ho neodstavil.
Nerikam, ze neexistuje sef z tveho prikladu, ale je to velka vzacnost.
Jsem treba sefovi preposlal odbornej dokument, kterej jsem ziskal uplne mimo praci, kde bylo vsechno popsany a sam jsem se z toho ucil, ale ani pipnuti od sefa zadna zpetna vazba. Proste to nepochopil a aby si to nechal vysvetlit, to by vypadal neschopne, to neudela.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No možná jsem to popsal moc zjednodušeně. U mě povrchně znamená, že má přehled co a jak funguje, co, jak a kdy se používá, přitom nemusel být vývojář, rozhodně ne tupec, který netuší, která bije. Si představ, že šéfuješ bandě velmi schopných programátorú - od real-time/embedded systémú, přes systémáky, síťaře, databázisty po web vývojáře. Neříkej mi, že to všechno musí šéf ovládat. Stačí aby měl přehled. Detaily/problémy jednotlivých technologií zvládají jeho podřízení. Takže v takovém případě, člověk, který umí jednat s lidmi a umí je podpořit v jejich snažení tj. vúči vedení je umí obhájit, tak nemusí nutně být expert.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mas pravdu, libi se mi ten pristup AMD, jak pise no-X, ze ty lidi byli radovy zamestnanci a kdyz se osvedcili, tak se dockali povyseni. U nas mame externe privedenyho sefa, kterej nevi o praci ani jednoho ze tri pracovist nic. On teda neni hloupej, ze by neumel vubec nic, ma znalosti, ktere ja nahodou dokazu rozpoznat, protoze jsem kdysi neco podobneho delal, ale to neni naplni prace ani jednoho z tech tri pracovist, kterym sefuje.
Ten sef co je nad tim nasim, ovsem nevi o praci co se tu dela taky nic a tak proste nemel problem jmenovat do ty funkce cloveka, kterej sice zna neco z oboru toho velkyho nadrizenyho sefa, ale nezna nic z toho cemu sefuje.
Jako v podstate tu byla doba, ze na sefovskych mistech sedel uplnej ksindl, kterej nerozumel vubec nicemu, ale ani timhle pristupem se situace moc nezlepsila.

Takze jo, mate pravdu, ze ten sef nemuze obsahnout vsechno a dokonale, ale mel by vedet aspon neco, aspon cast prace na podrizenych pracovistich. Pak je asi mnohem mensi sance, ze se nebude branit nabrat znalosti a rady od pracovniku, jejichz praci zrovna nezna, protoze ji nedelal.
Nejhorsi je proste manager, kterej ma ridit lidi a ne praci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem ve třetím zaměstnání, jako šroubovák/specialista. A v každém z těch zaměstnání jsem měl/mám kliku na přímého šéfa, který je od obojího kus - rozumí dostatečně technologii na to, aby se domluvil s podřízenými, zároveň má dostatečný rozhled v rovině obchodně-politické, projektové a otcovské, aby dokázal řešit věci se zákazníky a vyšším vedením a velet té sebrance techniků a netechnických šikovných lidí, kteří občas narazí každý na své straně na nějaký strop a nedovedou se horizontálně domluvit. Šéf má chuť takhle fungovat a podřízení jsou ochotni problém směrem vzhůru stručně shrnout natolik, aby šéf mohl svižně rozhodnout. Já sám oceňuju, když mě šéf občas usměrní, když se zbytečně nimrám v detailech, jsem blbej jak daleko vidím apod. Dávno jsem ztratil iluzi, že mohou všichni umět všechno. Dělba práce nevyhnutelně znamená, že šéf nerozumí všemu do podrobna, protože to nestíhá tak podrobně nastudovat / prožít na vlastní kůži. Prostě časový fond každého jednotlivce je omezený, nemohou všichni umět a stíhat všechno, je třeba se navzájem respektovat. Bohudík tu moc nevzkvétají typy, které umí plamenně sršet floskulemi na poradách a jinak za nimi moc výsledků nezůstane. Floskulemi se navzájem ve sporech častujeme spíš pro pořádek a nesměle (nebo hezky od plic, pokud se jedná o dadaistický drsný vtip mezi sobě rovnými).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sef by mel mit samozrejme aspon zakladni 'prehled' toho, cemu sefuje. Ti, kteri tomu v drtive vetsine vubec nerozumi jsou obchodaci (cest vyjimkam), u kterych se to ale toleruje, vzhledem k jejich naplni prace. Naopak "sef" typu projektaka, vedouci tymu, potazmo nejakeho oddeleni, by meli mit alespon prehledovou znalost problematiky. To ze dneska je kazdy manager, at uz managuje rohliky nebo development..podle toho to taky nekdy vypada :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsi na operátorky hygieny podlahových ploch

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě to mají ti lidi, který na to má, dost těžký... vysvětlovat šéfovi kdejakou trivialitu, aby mohl "efektivně řídit", je někdy dost únavný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a potom to dopadne ako slovensko.sk a vlastne vsetko co ma pod palcom stat, lebo to riadia kkti co tomu nerozumeju. Dobry sef je ten, ktory presiel vsetkymi stupnami vyroby, od upratovacky cez vsetko aby mal vo vsetkom prehlad. Inak to nemoze efektivne riadit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.