Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Do Chrome OS přibudou virtuální stroje. Dočkáme se plnohodnotného Linuxu?

Chromebooky se vyznačují svou nízkou cenou, vysokou výdrží na baterii a skvělou mobilitou. To vše si vybírá daň ve velmi specializovaném užití, které je vymezeno operačním systémem Chrome OS. Toto se však může v nejbližší době změnit.

Chrome OS umožňuje spouštět Android a Chrome aplikace. Těch rozhodně není málo, ale omezují zařízení pro určitou skupinu lidí. To by mohla vyřešit možnost spouštění linuxových kontejnerů přímo v Chrome OS.

Nejedná se o žádnou převratnou a originální myšlenku. Již nějakou dobu funguje projekt Crouton, pod kterým se ukrývá sada skriptů, které dokáží rozběhnout na Chromebooku nativně linuxovou aplikaci. Aby však uživatel mohl tohoto luxusu docílit, musí mít již pár příkazů v termínálu napsáno, aby věděl, co dělá.

Crouton navíc vyžaduje přepnutí Chrome OS do vývojářského režimu, což odstraňuje ze systému klíčová zabezpečení, která patří mezi hlavní důvody pro koupi Chromebooku. Nové commity Chrome OS však naznačují, že by podpora spouštění virtuálních strojů (nejpravděpodobněji těch linuxových vzhledem k podobnosti jader) mohla být implementována v následujích verzích systému.

Novinka zřejmě neoslní běžné uživatel, kterým stačí internetový prohlížeč, ale například vývojáři jistě zbystří a projeví zájem o lehký, hliníkový a levný počítač s výdrží maratonského běžce. Jedná se však o další komplikování původně velmi striktně vymezeného zařízení. Čas ukáže, zda případné "nativní" spouštění linuxových aplikací Chromebookům uškodí nebo pomůže.

Zdroje: 

Michal Klacik

V roce 2010 začínal jako redaktor RecenzeHer.eu, od dubna 2012 působil na pozici editora serveru inGamer.cz. Počátkem roku 2014 se redakce i část obsahu inGameru přesunula pod CDR.cz. Tam nyní zastává pozici redaktora pro herní i IT rubriku.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Do Chrome OS přibudou virtuální stroje. Dočkáme se plnohodnotného Linuxu?

Čtvrtek, 1 Březen 2018 - 15:23 | thr | Tohle ale je právě dodání nativní funkce pro...
Čtvrtek, 1 Březen 2018 - 11:26 | zx cygnus | Nebylo by snazší si koupit plnohodnotný počítač,...
Středa, 28 Únor 2018 - 14:45 | BlackRider | Kontejnery jsou OS level virtualizace. Vetsina...
Úterý, 27 Únor 2018 - 18:35 | Lukas Zapletal | Nejedná se o žádné virtuální stroje, ale o...
Úterý, 27 Únor 2018 - 16:56 | RedHawk | dufajme ze ano. ono totiz ked odide daco, treba...

Zobrazit diskusi