Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Do konce jara spadnou ceny grafických karet pod MSRP

Dá se na to dívat i jinak. Kdo kupuje low-end, typicky ho kupuje za určitým účelem. Pro někoho může být levnější dát tam low-end grafiku, než měnit platformu. Pro někoho je to o dvou-třech starých hrách, a tak tam, kde před 10 lety potřeboval HD 7970 GHZ Ed. mu dnes stačí RX 6400. Já jsem teď řešil, že můj letitý HD 7570 začíná vykazovat jisté náznaky, že to do rok a ado dne nebude dobré, takže je z něj záloha a nahradil jsem jej jediným rozumným modelem, tedy RX 6500 XT. Cena prakticky stejná jako RX 6400 (který by mi plně stačil též a na jehož úroveň můžu RX 6500 XT vždy podtaktovat/podvoltovat), výkonu hromada pro mé potřeby: to nejnáročnější, co tu a tam ještě provozuju, je Skyrim. Aktuálně tedy Anniv. Ed., a to v 2560×1440 v Ultra nastavení. RX 6500 XT to zvládá zcela ok. Je mi jedno, jakou má nebo nemá nad těmi 60fps rezervu. Je mi jedno, že provozuju přiškrcenou PCIe4.0 ×4 grafiku na PCIe3.0 systému, tedy s reálnou propustností sběrnice na úrovni doby PCIe 1.něco ×16. Textury to stíhá plnit v pohodě. Ostatně mi to bylo jedno i před 15 lety, když jsem provozoval PCIe1.1 Radeon na PCIe2.0 systému, stejně jako před 5 lety, kdy jsem provozoval PCIe3.0 GeForce na PCIe2.0 systému. Žije se líp, když nejnáročnější hra, co člověk občas pustí, je skoro 11 let stará. A jestli bude RX 6500 XT stát za půl roku o XY Kč méně, nebo jeho současnou cenu bude atakovat výprodejový RX 6600? Noa, je mi to fuk, stejně jako je mi fuk, že dnes už Core i5-10400F nedává smysl. Já to kupoval teď, stejně jako tu Cometu mám taky už 10 měsíců. To to letí :-).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to splní očekávání a je to nejlevnější řešení tak je to samozřejmě v pořádku.

Osobně mám laťku nastavenou kousek výše, v březnu jsem kupoval 3060Ti, kluk chtěl strašně hrát Fortnite, tak jsem mu dal ze svého počítače GTX1060 3G která to zvládá a mě to dokopalo si koupit konečně novou. Ceny už byly akceptovatelné, ano kolem 13 tisíc, což bych čekal jako MSRP takového provedení 3060Ti které jsem koupil, by byla o něco pozitivnější, ale těch 17 tisíc co jsem za to dal už nebylo tak daleko, ano v relativním poměru je to hodně, ale v absolutním?

Když vezmu že jen moje měsíční mandatorní výdaje, výdaje na jídlo, základní potřeby jako drogerie či nějaké oblečení a pravidelné tvoření fin. rezervy znamená měsíčně 40 tisíc, tak 4 tisíce za grafiku navíc, je 10% mých pravidelných měsíčních výdajů, ale s obrovským rozdílem a sice že ty 4 tisíce za grafiku navíc nedávám každý měsíc, ale jednou za 3-5 let. Když se to rozpočte, tak to vyjde na 67-111 korun měsíčně. Vůči existujícím výdajům naprosto bagatelní položka. V tom rozpočtu mám pořád slušnou částku měsíčně jako volné finance, které můžu použít na zábavu nebo nákup elektronických "hraček", takže si holt koupím o "hračku" méně nebo na nějaké zase pár tisíc ušetřím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To se máte, že Vám Skyrim tak pěkně funguje. Jediný důvod proč chci výkonější GPU je Skyrim a Fallout. Musel jsem se dost omezit, abych měl Fallout stabilně na 60fps ve 1440p s GTX1080. A to používám relativně nenáročné ENB, max 2k textury a .ini na medium. O 4k texturách, SMP, o nějakém fancy ENB, nebo 4k rozlišení si můžu nechat zdát pravděpodobně i s 3090ti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, to je pak jasné. Já tyhle vylepšovátka nepoužívám, mě stačí vanilkovej Skyrim, mě se prostě líbí jak vypadá už od toho listopadu 2011.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě celkem taky, jenom jsem tam dal SkyUI, protože původní rozhraní je sice asi pěkné, ale jinak dosti nepraktické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda ze ceski a slovenski obchodnici budu uz tuto dobu odcestovani na dovolenkach takze ceny uz nestihnu znizit...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesleduju všechny karty, ale takový RX6600 stál v lednu (když byl občas skladem) cca 18 500 Kč, teď se dá sehnat za 9 390 Kč. Tam už jsme na MSRP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, hlavně se nejde koukat na MSRP tak že všechny modely mají stát takovou částku. Pokud nějaká reference bude mít MSRP 500 dolarů, tak to neznamená že nějaké prémiové modely některých značek nenastaví MSRP 600-650 dolarů, Tzn cena za takovou grafiku bude výrazně vyšší ale pořád MSRP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je pekne ze se konecne po tech letech umeleho rejzovani dockame zas "zdravych cen", jenze jestli nevydaji konecne poradne naslapane hry nastane naopak jiny a to docela zasadni problem, hraci jednoduse nebudou mit motivaci kupovat si cokoli vykonnejsiho tudiz novejsiho, jo najde se par chlapku ktery si zadaji vic Hz v 4 a 8K, ale jinak majitele levnejsich cili soucasnych zobrazovadel motivaci mit nebudou, hlavne kdyz ty nove karty maji zrat jeste vic plus s tim vyssi odpadni teplo, to vsechno si totiz zada vyssi naklady na provoz, dale vymenu soucasne skrine kuli hromade odpadniho tepla a tez napajeciho zdroje protoze neverim ze si kazdy ihned do bedny koupil 850W Gold.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trh nelační jen po maximálním hashrate....normální kupující si vystačí i s lowendem jak ukázala stagnace v uplynulých letech . Nová generace není v nejnižším segmentu výrobcům moc po chuti ..... Tam totiž prodávají úspěšně i letité zásoby, až smetí ,ze skladů ...nebo Ježkovy oči Boženky typu 6400/6500....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už bylo na čase mojí x let staré 1070ti nějak dochází dech...
Btw co se reálně stalo cena etherea i kryptoměn sice poklesla ale ne zas tak moc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kombinace LHR a propadu cen krypta a zákazů těžby v Číně a několika dalších zemích. Taky skončil Covid, takže se snížila i poptávka a trh se stihnul nasytit. K tomu za necelý půlrok možná vyjde nová generace grafik.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych chtěl v ideálním případě vyměnit GTX1080Ti za RTX3080 10G za její původní MSRP 19k.
Ale v současné době by mi stačilo, kdyby spadla pod 20k bez DPH. Ale za poslední měsíc cena zase o 1k stoupla na 21,6k. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu snad nevěří ani ten největší optimista "jinde" jsem četl že cena grafických karet asi narazila na dno a už nemají kam padat,
https://videocardz.com/ezoimgfmt/cdn.videocardz.com/1/2022/05/AMD-nVidia...
Není se čemu divit, náklady na výrobu rostou, materiály se zdražují, platy zaměstnanců stoupají, ... globální inflace

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zpráva vypadá jak z 1.dubna ale není to tak dlouho co byl xx80 model nvidie pod 20k tak proč ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kryptomaniu nespusta dostupnost HW.
kryptomamiu spusta tlacenie penazi centralnymi bankami a nasledny narast kryptomien.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak slevňuje se protože krypto padá ...Pokud nastane opačný kurs opět se pádu pod doporučené ceny nikdo z nás nedočká :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.