Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dojmy

MSI s názvem Hermes 650
Existují různí lidé a mají různé nároky. I ve výběru počítačů panují různé názory. Někteří chtějí to nejrychlejší, jiní to nejlevnější, nebo nejhezčí atd. Existují i lidé, kteří si chtějí koupit počítač k televizi do obýváku místo domácího kina. Kritéria takového počítače jsou jiná než u klasického "herního" PC. Tady vyhrává na celé čáře design, tichost, pěkný obraz a jednoduché ovládání. Jeden takový se mi dostal pod ruce a tak jsem se mu podíval pěkně na zoubek.

Kapitoly článků

Po zapojení počítače do TV a spuštění naběhnul obraz, který byl ovšem černobílý, takže jsem pustil nastavení BIOSu a přepnul TV normu z NTSC na PAL. Pak byl obraz barevný již od začátku.

První co mne mile překvapilo byl hluk, abych byl přesný - ticho. Po zapnutí počítače se rozběhnou všechny ventilátory (zdroj, CPU a dva přídavné) na plné obrátky, což je nějakých 7 000 ot./min. Po chvíli se vše utiší a počítač v podstatě neslyšíte - ventilátory se začnou "loudat" pomaleji, než 3 000 ot./min. Jedná se o stejný princip, jaký se používá u notebooku.

Bohužel tento systém není dotažen do konce, neboť i když se uvnitř PC nebezpečně zvedá teplota a hrozí zhroucení systému ventilátory se nezrychlí, takže dojde k přehřátí a v lepším případě shození aplikace.

Nechal jsem běžet filmy 48 hodin v místnosti, kde je cca. 25°C a vše běželo bez problémů. Nainstaloval jsem NHL2002 a po zhruba 20 sekundách hraní systém zatuhnul. Zkusil jsem Q3 a situace se opakovala.

Nainstaloval jsem tedy z přiloženého CD PC Alert, jenže ten jen teplotu a rychlost ventilátorů monitoruje, nikoli upravuje. Ani v BIOSu není žádná položka na odstranění toho nedostatku. Nainstaloval jsem tedy freeware utilitu SpeedFan a rázem bylo po problému. NHL2002 i Q3 běhal jak po másle. Zapojil jsem tedy Hermes do sítě a s kolegy jsme si střihli nejdříve CounterStrike a pak Unreal Tournament. Ani jednou se nestalo, že by byly nějaké problémy s přehřátím.

Ovšem tento nedostatek by si měli u MSI dořešit, protože musí počítat i s méně zdatnými uživateli, kteří o takových utilitkách, jako je SpeedFan nemají ani potuchy.

Obraz

Obraz na televizi je přijatelný. Nepíšu perfektní, neboť to u televize nehrozí. Má totiž jiný princip zobrazování, než klasický monitor a její maximální rozlišení je 768×576 (plný PAL). Zobrazit sice můžete i rozlišení např. 1024×768, ale text nepřečtete a u her to na kvalitu zobrazení stejně nebude mít žádný vliv. Já osobně, pokud jsem chtěl pracovat s textem, dával jsem rozlišení 640×480 a pokud jsem hrál hry, nastavil jsem na maximálně 800x600. Filmy jsou perfektní.

A teď pro mne to nejdůležitější - černé rámečky. Vlastním Matrox G400, který na TV výstupu u filmů žádné ořezání nemá. Zkoušel jsem poslední grafické karty a každá nějaký rámeček má. Tak např. nVidia při použití Tvin View má ořezání po všech stranách - můžete obraz pouze posunovat, nikoli roztahovat. Pokud chcete zaplnit celou obrazovku musíte použít TVtool. Pak jsem zkoušel např. ATI Radeon, který je standardně také ořezán, ale existuje možnost nastavení tzv. OVERSCAN, kdy boční rámečky zmizí, ovšem spodní a horní ořez zůstává (nevadí u širokoúhlých filmů).

INFO pro ATI Radeon

Klíč na overscan je v registrech:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Video\

a tam je třeba najít klíč, který má ATI a pak větev 0000, ve které je třeba vytvořit novou DWORD položku

"TVEnableOverscan"

a nastavit jí na 1.

Po restartu přibude v nastaveni TV v záložce Displays nové tlačítko "Overscan". Pokud se zatrhne, pak v rozlišeních nižších než 1024×768 bude obraz přes celou TV. Škoda jen, že se nedá použít u rozlišení 1024×768.

Když jsem viděl, že tento počítač používá grafický chipset SiS, ani jsem nedoufal, že se černých rámečků zbavím. Po zapnutí byl obraz ujetý do strany a ještě k tomu byl ze všech stran pěkně ořezán. Tak jsem se podíval do nastavení grafiky a tam jsem našel nejen možnost posunutí, ale i roztažení.

MSI Hermes 650 nastavení grafiky

Perfektní - obraz je přes celou plochu - jsem spokojen.

MSI Hermes 650 obraz je přes celou plochu

Na závěr u obrazu bych upřesnil, že můžete přepínat mezi tzv. single (obraz pouze na jednom zařízení monitor, nebo TV), klonování (obraz na obou - monitoru i TV je stejný) a rozšířená plocha (stejné, jako u dvou grafických karet).

Zvuk

O zvuk se stará šestikanálový zvukový chip SiS, který hraje velice slušně, takže nemusíte mít žádné obavy ze zkresleného, nebo jinak znetvořeného zvuku.

Je tady je jedna finta :o), ... při pohledu zezadu na počítač ...

MSI Hermes 650 zadní panel

To je paráda - síť, DVI, SVIDEO výstup.

Vám jistě neujde, že počítač disponuje pouze třemi výstupy (výstup, vstup a mikrofon).

MSI Hermes 650 audio výstupy

Kam tedy přijde zapojit zbývající repro? Odpověď je jednoduchá - při nastavení více kanálů (ve Windows) se změní funkce vstupu (na zadní levý a pravý) a mikrofonu (centr a subwoofer). Hezky to ukazuje obrázek z manuálu.

MSI Hermes 650 audio v manuálu

Takovou pomyslnou "třešničkou na dortu" je FireWire, které je vyvedeno dokonce ve dvou provedeních.

  1. Zezadu - klasická koncovka

    MSI Hermes 650 FireWire konektor vzadu

  2. Zepředu - malá koncovka, která je stejná jako u DV kamery.

    MSI Hermes 650 FireWire konektor vpředu

Kromě FireWire zde naleznete i další 4 USB 2.0/1.1 porty, digitální zvukový výstup a výstup na sluchátka a vstup na mikrofon. Pod krytem s nápisem MSI na předním panelu se navíc ještě může volitelně skrývat rozhraní PCMCIA a Memory Stick.

Kapitoly článků

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Domácí kino ala MSI HERMES

Pátek, 14 Květen 2004 - 14:28 | Stanislav Micka | RENE : Za preklepy se omlouvam. Samozrejme nez...
Neděle, 11 Leden 2004 - 15:04 | Anonym | docela máš pravdu, ale nějak mi ušla nutnost TV...
Úterý, 16 Prosinec 2003 - 22:08 | Anonym | Našel jsem na tomto serveru spoustu zajímavostí a...
Pátek, 12 Prosinec 2003 - 20:13 | Anonym | Pár připomínek by tu bylo: Ten vzhled mi taky moc...

Zobrazit diskusi