Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dolby Vision má desítky partnerů, jen letos čekejme 100+ filmů

Na konferenci v jihokorejském Soulu přiblížila společnost Dolby, jak se vede jejímu systému pro HDR video. Dolby Vision se na trhu prosazuje tempem, které od Dolby očekáváme.

Aktuálně je k dispozici či v dokončovací fázi více než stovka filmových titulů, které se objeví ještě v tomto roce. Patřičně vybavení domácí uživatelé si tak budou moci vychutnat desítky filmů v Dolby Vision ve svých obývácích. Dolby Vision přitom představuje jeden ze tří systémů HDR videa, které jsou k dispozici (další je otevřený formát HDR10 a také HLG, za kterým stojí vysílací průmysl).

Mezi výrobci televizorů má Dolby aktuálně pět partnerů, a to LG (s Dolby Vision vyrábí jak OLED, tak LCD TV), Vizio a TCL (pouze LCD), Loewe (OLED) a Skyworth. Očekává se, že v příštím roce na seznam přibudou Funai, Hisense a Changhong (ten mj. vyrábí své TV v továrně u Nymburka). Předváděná dema v Soulu běžela na OLED TV LG G6. Co se týče jiných velkých značek jako Samsung či Sony a Panasonic, tak ty zatím podporují HDR10 a kdy/jestli s Dolby Vision přijdou, se teprve uvidí.

Výrobu filmů v Dolby Vision HDR aktuálně realizuje šest Hollywoodských studií a jejich produkci v tomto formátu půjde koupit jak skrze streamovací služby, tak na UltraHD Blu-ray discích (příští rok). Jde o Sony Pictures, Warner Bros, Universal, Paramount, Lionsgate a MGM, plus na seznam patří Disney / Pixar, kteří to sice neproklamují naplno, ale své filmy v Dolby Vision připravují.

Mezi streamovacícmi službami lze využívat Amazon Video, Netflix a Vudu, další budou přibývat.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dolby Vision má desítky partnerů, jen letos čekejme 100+ filmů

Pátek, 21 Říjen 2016 - 05:04 | ROdNEY | Dolby vision ma az 12bit / Rec 2020 gamut,...
Čtvrtek, 20 Říjen 2016 - 23:59 | tombomino | Mne by treba zajimalo, co bude potreba na PC, aby...
Čtvrtek, 20 Říjen 2016 - 17:07 | Shaq | Myslis THX, tesne vedle...
Čtvrtek, 20 Říjen 2016 - 16:25 | Hrdina | No hlavně je před pár dny koupil Razer za...

Zobrazit diskusi