Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DPReview bude navzdory ohlášenému konci pokračovat dál

Ano, segment dedikovaných foťáků s vyměnitelným objektivem pomalu vymírá. Ještě je tu nějaký povzdech v podobě VLOG kamer (nyní tvoří polovinu prodejů Sony na počet kusů).

Nicméně nedávno jsem placeně fotil nějaký event se svou A1 a nakonec byli lidi velmi rádi. Těžko ale říct, jestli díky foťáku a objektivu nebo protože jsem nedělal zcela zjevné přešlapy jako fotit obličeje na poledním slunci :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém výrobců fototechniky je, že jim trvalo velice dlouho, než začali reagovat na vývoj smarphonů. A i dnes mají některé značky u modelů střední třídy neaktuální foto/video funkce. Video je kapitola sama o sobě, ale proč třeba každý foťák neumí: panarama, pokročilé HDR, portétní režim... Pro fotografy ať tam jsou standardní bracketingy apod., ale též je potřeba nabídnou funkce, které mi vyrobí fotku/video hned, abych mohl sdílet co nejdříve. Bez toho updadnou foťáky dříve nebo později v zapomnění.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že by i chtěli. Ale mobily mají řádově větší výkon než lowend zrcadlovka. A hlavně se těch mobilů prodají miliony ročně takže R&D se dá krásně rozložit a co je shit na čipu se dožene v softwarem, více objektivy a relativně velkým výkonem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mobily přebíraly funce foťáků, ale výrobci foťáků si asi řekli že jejich zařízené je pro profíky a ti nechtějí věci co umějí zase mobily. A to je chyba. Mám teda jenom zrcadlovku levnjěší třídy od Canonu, ale GPS tam je jenom přes mobil, neumí otáčet fotky, a některý věci se s ním dají dělat jenom přes telefon(kraviny v timelapse a podobně).... Tak se nedivím že lidem radši stačí jenom mobil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Oba komentare vyssie: Fotaky uz nebudu nikdy zarabat tak, ako v rokoch 2000-2020.
Problem nie je ten, ze mobil foti dobre, ale ludia a hipsteri pochopili, ze aj ked si kupis zrkadlovku za 3000 eur a nevies s tym fotit, tak nic dobre z toho nevznikne. (typicky na youtube dementne porovnanie, ze ci foti A1 lepsie ako iphone) A tak ten hype lacnych zrkadloviek skoncil. Momentalne trh bezzrkadloviek zostane prakticky len profesionalom a nadsencom.. Roky dozadu sa kupovali zrkadlovky, lebo mohli fotit lepsie ako mobil. Teraz na instagram ti iphone staci s prehladom. A nemyslim si, ze zvadby a sport eventy sa budu fotit mobilmi, na to si vzdy niekoho najdes. Skor ubudne mensich akcii, kde si ludia vystacia s mobilmi.
A co sa tyka dpreview, som rad, ze to dobre dopadlo, tie porovnavania obrazovej kvality mi neraz pomohli pri vybere..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, již to uvadá. Jediný smysl vidím pokud je potřeba velmi vysoké rozlišení (aka velkoformátový tisk), hodně snímků za sekundu nebo kvalitní DoF / profi HDR stacking (např. nemovitosti), případně ateliérový doblesk. A i pak je opruz s postprodukcí a holky koukají že mají beďary, který jim instagram autoamticky retušuje. Jinak už mobil dostačuje a hlavně váží nic a každý ho má po ruce, na rozdíl od báglu s fotovýbavou - což je docela podceňovaná výhoda.

Třeba video s "profi" foťákem je už takový opruz že už nemá skoro žádný smysl, a to jsem si myslel že 4k@120 fps bude fakt nádhera. Houby, aby si člověk koupil stabilizaci, filtry na všechny průměry objektivů protože filmovat na kratší čas než 2x fps dělá extrémně ošklivý "sekavý" motion blur, a pak strávil hodiny ve stříhacím sw a ukládal desítky gigabajtů dat. A běda jak chce člověk použít 10bitů, to už je zas placený sw. Pfff.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Třeba video s "profi" foťákem"
Jo, tak ted uz to chapu... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

120FPS je už slo-mo a na spoustu věcí se vůbec nehodí. Sekání je problém nesynchonizované závěrky (času) a FPS, tomu lze předejít.

Třeba Paňák nově umí nahrávat i s profilem real time LUT, který značně usnadňuje postprocess. Ale pořád platí, že pro dobré video je nutný i dobrý zvuk a nasvícení (když dochází přirozené světlo). Takže na ten foťák pořád něco zavěšuješ a potom je už lepší koupit BlackMagic cinema pocket cameru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme. Nedávno jsme zkusili náš první nízkorozpočtovej pokus s filmováním bláznů s dřevěnými kopí, bambitkama z hajzltrubky a podobně. Byli jsme tři: jeden měl gimbal s mobilem (4k60p), druhej měl Canon D610? (1080p25) a pak já s FS-100, setovým telezoomem, stativem s fluidní hlavou, a dalším smetím okolo.

Když to shrnu, když se točilo venku, užilo se všechno. Z toho mobilu je to všechno takové až moc ostré, působí to divně, barvy lehce přepálený na můj vkus, ale tím že to bylo lehký a stabilizovaný, mohl s tím pobíhat mezi lidma a zachytil to, co já nemohl. Ten s tím canonem byl v nevýhodě, měl sračkovej stativ, jinak by to bylo podobné mému výstupu, jen mu to točilo jen na těch 25p (což není úplně ono) a neměl takové možnosti za běhu ovlivnit obrazovou kvalitu.

Když se ale zalezlo do vnitřních prostor, vyudili jsme to kadidlem a trochu si zasvítili s barevnými filtry, tak najednou byl rozdíl sakra znatelnej. Mobil měl fajn tu stabilizaci, mobilitu, lehkost, ale naprosto nulová kontrola nad obrazem. Bylo to moc světlé, moc proostřené. Já si naopak s kamerou mohl pohrát a v podstatě jsem docílil toho, co bylo v rámci podmínek možné. Kdybych si blbec nezapomněl protiváhy k flycamu doma, tak bych toho pořídil asi víc.

Takže nemyslím si, že je to jednoznačná prohra/výhra telefonů na úkor profi techniky. Mimo film i tu a tam udělám nějakej výcvak a ... no, však to znáte. Z NEX-7 mi vypadnou celkem hezké jpegy, nerozmazané, nepřesaturované (a kdykoliv to mohu doladit z rawu). K tomu tu máme široký výběr skel do Emountu, na tohle mobil, byť mě překvapil zoom moderních telefonů, může zapomenout. V neposlední řadě je to i o výdrži, s tou FS100 jsem vydržel celej den na jedné baterii (měl jsem dvě) a nevytřískal jsem ji, něco tam zbylo. Kolegové museli měnit a dobíjet za chodu, ale to už jsem zase kurnik ujel k videu...

... takže zpět k nepohyblivým obrázkům. Však to všichni znáte, náhled, zmenšenina jpegu z mobilu, dobrý. Oproti technice 10-15 let zpět mají výstupy moderních veselejších telefonů nějaké barvy, ostří to (jojo, AutoFocus nebyla samozřejmost) a defakto každá fotka se povede (před těmi 15 lety to byla tak jedna z deseti). Jenže jakmile si to člověk zobrazí na nějakém větším zobrazovadle, tak si všimne, že ty barvy nejsou úplně v pohodě, že je to takové divně rozmyté, není to prostě ono. No a když si to člověk zobrazí 1:1, tak je to hodně fuj.

Na instagramíček, fejsbůček nebo vlog, kterej většina konzumuje z obrazovky na mobilu to dostatečné určitě je. Na menší fotografii vedle kalendáře v práci asi taky, ale nemyslím si, že mají současné top notch fotodebily šanci konkurovat i starému kompaktu typu NEX7.

To, že někdo nevidí ty rozdíly, neznamená, že tam nejsou. Nejsem nějakej turboexpert, neživím se tím, ale rozdíly tam jsou. Kdybych asi chrlil jedno video za druhým, jak jedu zapůjčeným porsche a pak krátké motivační vlogísky, kdy lidem budu říkat, že za svůj posranej život si můžou oni sami, ale když si zakoupí výhodný kurz a vhodně zainvestují, budou "takymilionáři", tak na to ten mobil opravdu stačí :)

PS: a ano, dokážu si představit, že po hodinách blbnutí v davincim bych dokázal ohnout i to video z telefonu do něčeho, co bych si představoval pro sebe jako ideálku. Jenže to je právě ono

PS2: jedna nevýhoda u té kamery byla (a dopadl by tak i ten s kaňonem). Jelikož ten LARP je "skoro celodenní věc", tak když pobíháte na přímém svítíčku po různých kopečcích, louce a tak, no, nevadilo by to. Jenže sebou taháte 3Kg kameru, 6Kg stativ, nějaké filtry v kabele, vodu (kameře takový teplo nebylo, ale mě trochu jo) a nějaké další smetí. Byla to slušná rozcvička. Kolegové to jen sbalili do kapes a šli, já byl teda nenápadnej jak bába na hnoji a nebudu lhát, že jsem nebyl trochu unavený, na konci dne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne by to mohli presunout nekam s lepsi dostupnosti a vykonem. Kdyz jsem cca 2 mesice zpatky brouzdal po DPreview tak to byla docela tragoska.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To že trh s kompakty končí, je naprosto logické. Digitání kompakty měly smysl v době, dokud tu nebyly mobilní telefony se podobnout kvalitou výstupu, o snadnosti použití ani nemluvě.

Jiná věc je u fotoaparátů s výměnnými objektivy. Skončil hype, kdy bylo moderní vlastnit zrcadlovku/bezzrcadlovku. Trh s těmito fotoaparáty sice klesá, ale řádově pomaleji než trh s kompakty. Spíše je to takové narovnání.

Jsem rád, že DPreview nekončí. Skupina lidí které používají fotoaparáty s výměnnými objektivy, není o nic menší než byla v začátcích DPreview, spíše naopak. Množství těl, objektivů a jiné techniky je také mnohem více a je dostupnější. A proto DPreview bude vždy mít o čem a pro koho psát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

trh s kompatky nekonci. Porad budes mit trh napr s ultra zoom kompatky, nebo kompaktnima "nahradama" zrcadlovek typu Sony RX 100, nejlepe v provedeni Ultrazoom. Tohle ani dnesnima mobilama nenasimulujes.
Ten trh se ale samozrejme zmensil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tak jistě, speciality zůstanou, otázka je jak dlouho a kolik. Pokles oproti vrcholu je cca 90 %, současná situace je taková, že se prodává více foťáků s výměnnými objektivy než s integrovanými, mobily nepočítaje pochopitelně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což je ale naprosto očekávatelné, když to člověk srovná kvalitativně, co z toho leze. Mám tu první digitální kompakty, které byli defakto webkamerou s "něčím jako autofocus" který teda nebyl zcela spolehlivý, bleskem a schopností uložit fotografii v XGA rozlišení na CF kartu. Pak starý Canon A510, který byl ve své době dobře použitelný a dokážal statně konkurovat mobilům ještě v roce 2013/2014 (mobil měl pořád horší šum, vyblitý barvy díky žehlení šumu a absenci přiblížení). Stejně jako jsem měl v ruce celkem fajn kompakt od Casia, ze kterého padali taky hezké jpegy. Jenže se podělal a kolega pak pořídil novější kompakt, také od casia, dokonce o něco vyšší model. Jenže se mi jeho výstup extrémně nelíbil, kvalitativně to bylo horší a dneska by se to dalo právě přirovnat k mobilu.

Takže jo, celkem chápu proč ty kompakty vyhnili, tím myslím kompakty s malými snímači, jednoduchou a malou optikou. Existovalo pak několik kompaktů s větším snímačem, jenže opět jednoduchou optikou a relativně omezenou nabídkou možností. K tomu si ještě přidejde nedobrou cenu (která nebyla zásadně o moc nižší než u kompaktů s výměnnými skly) a máte tu recept na nejzbytečnější produkt roku.

Proto to vyhnilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RX100 mk1 mám a nedám naň dopustiť. Na turistike s ním fotím tak pol na pol ku mobilu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tiez by som to tak videl. Trh sa niekedy medzi 2008 a 2016 strasne nafukol. Zo situacie kedy fullframe mali tak maximalne high-endove modely sme sa dostali do situacie, ze je dost problem v strednej triede zakopnut o crop. Vychrili sa hromady novych modelov, trh sa nimi zaplavil a ludia zistili, ze im to vlastne netreba.

A vysledok je ten, ze dnes 10 rocna lowendova zrkadlovka z bazaru za 100 eur foti tak, ze staci komukolvek, kto ju chce (sam som taku jednu nedavno kupoval). Hype pominul a spolu s nim sa znizili predaje. No a minule chrlenie novych modelov vlastne teraz robi skodnu na novych predajoch, pretoze za par susnov sa da kupit kvalitny fotak, tak naco kupovat novy?

Ani tie uzavierky masovo po troch rokoch neodchadzaju, ako sa predpovedalo ze to bude.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ma to jeden hacek, pokud to pouzivas za horsich svetelnyh podminek, Tam udelali chipy poslednich 10 let hodne velky pokrok.
Ale jinak ok. Sam mam jeste starou amaterskou Nikon D5000 zrcadlovku, tusim model 2009 a vlastne nevim co s tim. Zatim jsem to vyresil tim, ze si nechavam objektivy, ale i pokud bych koupil jeste posledni model, co vydali a nbeo treba z50, stejne se mi nebude chtit tahat 2kg sestavu se 2 objektivama, pokud nemam vylozeny scenar, kde to bude podavat lepsi vysledky nez neco kompaktnejsiho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Faktická poznámka - trh "lepších" fotopřístrojů už neklesá, momentálně je v lehkém vzestupu...
Prošel si opravdu brutálním propadem z vrcholu kolem roku 2010, ale dno již bylo dosaženo a zájem zase mírně roste. V reálu bylo minimum dosaženo zřejmě již kolem roku 2019, pak se oživení zdrželo kvůli covidu. Letos ale už čísla vypadají lépe...
Je celkem jisté, že trh fototechniky už nikdy nedosáhne ani zdaleka čísel z doby svého vrcholu, kdy si DSLR běžně kupovali i lidé, kteří jsou dnes reálně typičtí uživatelé mobilů. Propad ale zřejmě dospěl k jistému "nalezení bodu rovnováhy", kde se může držet docela dlouho...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konečně jednu dobrá zpráva.

Teď ještě jak dlouho to vydrží.

Fotografické firmy v poslední době vydávají jednu bezzrcadlovku za druhou (ne, to není chyba, zrcadlovky končí, nové se nevyvíjejí, staré se doprodávají). A už mají chytré funkce. Ne tedy debilní počítačové rozmazávání pozadí, to se dělá jinak a v mobilech je jen napodobenina toho, co umí foťáky. Ale především chytré zaostřování s automatickým rozpoznáváním cílů a dokonce s učením se. Všechny možné formáty videa včetně lepších kódování a větší bitové hloubky. Nové snímače mají dynamický rozsah 14-15 EV. To všechno jsou věci, na které mobily (zatím) nedosáhnou. No a pak je tady velikost čipu a proti mobilu obrovská citlivost. Ostření prakticky ve tmě. Výklopné displeje a tak dál. Foťáky mají proti mobilům pořád co nabídnout - jenže kolik lidí to potřebuje. Běžnému BFU patlanice z mobilu stačí, obličej malé Aničky nebo Kryštůfka pozná a ven z mobilu ty fotky stejně skoro nikdy nejdou, jen se prohlížejí na displeji...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ani tady ani v jiných diskuzích typu "zrcadlovky končí" (prakticky) nikdo nezmiňuje výhodu "velkého foťáku" při focení v horších světelných podmínkách v podobě blesku. Čím/jak ho nahrazujete při focení mobilem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smartfouny jakýs takýs blesk mají (LEDkový). Externí blesk či zábleskovou sadu k tomu pochopitelně nepřipojíte, ale zase: 98% BFU to prostě stačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, že integrovaný blesk stejně skoro nepoužívám a pokud mám málo světla, tak si rozsvítím, případně přisvítím 120W COB viltroxem. Vtip je ten, že to světlo stejně chceme i když máme profi kameru s citlivostí schopnou natáčet tmu. Protože potřebujeme často kontrolované světlo, že :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eh, tohle byla taková chucpe telenovela. Jediný efekt, který to celé mělo, bylo že odešli pod PetaPixel ti dva Kanaďani, co dělali ta videa. Tak nevím. Ale ono je to jedno, vždyť ten web je beztak hlásá trouba Canikonu možná trochu Panasonicu. Pentax, Oly apod tam vždycky měli těžší život. Neupírám jim některé dobré nápady, ale jinak se leckde nabíraly informace líp. Třeba svého času na Luminous Landscape, případně na různých diskusních fórech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, já jednou šel se svým SGS4 okolo rybníka, stál tam nějaký fotograf se stativem, tak jsem se zastavil, vidim nádhernej západ Slunce, tak jsem to blejsknul a ten fotograf čuměl na mě místo do foťáku. Pak se teda vzpamatoval, ale podle mě ten moment už nestihnul. Troufnu si tvrdit, že ten den se mi povedlo pořídit mobilem lepší fotku než fotografovi zrcadlovkou na stativu. :-D

Nicméně teda profi foťáky budou vždycky, naopak se jim uživatelská základna hezky rozrůstá. Kompakty už skončily, ikdyž to snad ještě vyrábí. Celkově je objem nižší, ale to proto, že kompaktů bylo řádově víc. Zároveň teda si někteří výrobci z oboru rozšíří obzory, například Leica dělá návrhy smluvně pro Xiaomi. No a jiní, co dlouho ohrnovali nad mobilama nos, skončí. Takovej je život.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.