Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DragonFly BSD 4.6 přináší podporu NVMe a lepší SMP

Docela by mě zajímalo nakolik je tento systém někým používán a nakolik se jedná o víceméně akademický projekt. Podle toho co čtu by se mělo jednat o skvělý operační systém. Proti samotnému BSD nic nemám, co jsou v Linuxech tak dost velké rozdíly se to dá brát jako něco, co ani extrémně nevybočuje. Ale kolik procent/promile lidí BSD používá na serverech nebo desktopech? A kolik z toho používá místo relativně známých FreeBSD/PCBSD DragonFly BSD? Když nepočítám OSX, protože pak se mohl dočkat odpovědi, že víc než Linux.
Co jsem BSD zkoušel ve VirtualBoxu, není s tím problém, ale jak je to s reálným HW? A co u BSD brání jeho větší popularitě?
Nechce na tohle téma někdo zkusit napsat relativně nezaujatý článek?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

částečně v tom bude to, že BSD se nechopily žádné "firmy co mají drajv". za linuxem stojí jak red hat / suse, tak třeba ibm, intel či z pozdějších let třeba samsung. takovou základnu vývojářů a propagovatelů prostě BSD nemá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě. To, že se BSD nechopily větší firmy vzbuzuje jisté pochybnosti, že jeho kvalita nemusí být až tak super a cena zaplacená za s ním spojené problémy převažuje nad přínosy. To, že o něm proti Linuxu není téměř slyšet vzbuzuje další pochybnosti ohledně jeho podpory jak z hlediska diskuzních fór, tak z hlediska podpory HW. Takže bych měl jisté obavy, že provozovat BSD na novém počítači bude masochismus. Hlavně u DragonflyBSD kde se člověk dočte, že to funguje fajn na třech základovkách, na jedné nefunguje USB, na druhé ACPI a u zbývajících tisíců modelů není feedback.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keby bol HAMMER2 hotový pred 5 rokmi, bol by Dragonfly BSD minimálne taký populárny ako FreeNAS. Bohužiaľ, HAMMER2 je stále v development pekle a neexistuje dôvod používať HAMMER(1) namiesto ZFS. Moje deti sa možno dožijú HAMMER2, ale dovtedy tu bude už aj BtrFS v4, ktorý bude mať všetky jeho pokročilé funkcie.

http://apollo.backplane.com/DFlyMisc/hammer2.txt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.