Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DragonFly BSD 4.6 přináší podporu NVMe a lepší SMP

DragonFly je tou na desktopech méně viditelnou odnoží BSD světa. Přesto má něco do sebe, třeba díky vlastnímu souborovému systému HAMMER.

Nová verze 4.6 ale věnuje úsilí hlavně jiným věcem. Mezi novinkami najdeme podporu NVM Express pro patřičně vybavená SSD, počáteční podporu EFI, vylepšení v oblasti SMP a síťování pod velkou zátěží či třeba lepší akceleraci na grafikách AMD a Intel, skrze aktualizace ovladačů i915 a radeon. Ovladač i915 je synchronizován vůči Linuxu 4.4, ovladač radeon zase vůči Linuxu 3.18 (připomeňme, že pak AMD přesunula svoje open-source síly na next-gen ovladač amdgpu). Obecně tak pro Intel kupříkladu platí, že DragonFly BSD 4.6 lépe podporuje integrované grafiky v CPU generací Broadwell a Skylake.

Podpora NVM Express není implicitně zapnutá, je potřeba aktivovat volbu nvme_load="YES" v souboru /boot/loader.conf. Ovladač NVMe aktuálně podporuje všechny dostupné vlastnosti protokolu a umí rozložit zpracování přerušení a frontu skrze všechny CPU, čímž maximalizuje výkon. Tvůrci tvrdí, že mají otestováno, že tato jejich implementace umí průtok 1050k IOPS pro náhodné 4k bloky, resp. 6,5 GB/s při 32k blocích na 2× Xeonu E5-2620v4, který v IOPS testu byl z 78 % v idle, v testu propustnosti z 72 %. Test proběhl se třemi NVMe SSD a systém měl stále značné rezervy ve výkonu.

Pokroky v implementaci SMP vzešly právě z prací na podpoře NVMe a jejích optimalizací. Další vylepšení doznal síťový subsystém, který na rozumně výkonných počítačích zvládne obsluhovat i 580 tisíc spojení za sekundu. Podporováno je 64bit UEFI bootování, ač zatím není integrované v instalátoru systému.

Celkově nyní DragonFly BSD nabízí více než 24 tisíc softwarových balíčků skrze svoji implementaci portů. A ještě tři podstatné věci. Za prvé se pracuje na souborovém systému HAMMER2. Zatím není připraven pro nasazení, ale přibývají nové vlastnosti, aktuálně třeba podpora exportu přes NFS. Pracuje se také na podpoře Clangu, který by, podobně jako u FreeBSD, měl výhledově nahradit zastarávající GCC 4.7. DragonFly BSD také definitivně opustilo 32 bitů, je plně 64bit systémem bez přítomnosti jakéhokoli 32bit kódu.

  • Ke stažení:
Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DragonFly BSD 4.6 přináší podporu NVMe a lepší SMP

Sobota, 6 Srpen 2016 - 20:19 | disposable | Keby bol HAMMER2 hotový pred 5 rokmi, bol by...
Pátek, 5 Srpen 2016 - 12:45 | MystiX | Právě. To, že se BSD nechopily větší firmy...
Pátek, 5 Srpen 2016 - 10:01 | David Ježek | částečně v tom bude to, že BSD se nechopily žádné...
Pátek, 5 Srpen 2016 - 09:11 | MystiX | Docela by mě zajímalo nakolik je tento systém...

Zobrazit diskusi