Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dva malé routery od Cisco

Nechci rejpat, ale tohle představení má být testem? (nebo je to jen úvod a test teprve bude?) Apoň rychlosti na eth a wifi jste mohli projet, a třeba i tu vpn vyzkoušet...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Článek je představením. 100Mbitové porty jely 100Mbitem a Gbitové Gbitem. Ale tohle nám připadalo zbytečné psát. K VPN jsme připojili klienta z počítače, ukázali jak se to konfiguruje. Co se týká rychlosti VPN, podle mně je příliš mnoho proměnných, které na to budou mít vliv. Určitě to není router do datacentra. Pokud potřebujete něco pro konkrétní situaci, můžeme Vám zajistit zapůjčení testovacího kousku v democentru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vidm nadpis recenzia uz som sa tesil ze tam budu testy rychlosti.
Hlavne routovanie WAN/LAN. c.2 sice ma GBit WAN ale ci to aj stiha takou rychlostou routovat ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak psal Martin, během testů se zapojenými dvěma až třemi počítači nám routování na Gb portech jelo plnou rychlostí. Nastavení, která to mohou ovlivnit je mnoho a není úplně snadné to smysluplně otestovat tak, aby to mělo vypovídací hodnotu. Navíc tyto routery jsou určené do malých firem pro routování mezi LAN a Internetem. A mít 1Gb konektivitu do kanceláře není v dnešní době stále jen tak :)

Proto nám to nepřišlo příliš smysluplné, respektive rychlost není to oč tu běží. Nicméně zkusíme se nad tím pro příště ještě zamyslet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

par technickych; Linksys pouziva nazev Cisco ne obracene resp. pokud me pamet neklame Linksys pred par lety Cisco koupil-tj Cisco spada pod Linksys; ad 100 Mbit a internet .... co se tyka pruchodnosti pri: NATu, firewallu, vpn, BmMng , QoS atd tak co sluzba, to nizsi pruchodnost-rychlost, tak s tim internetem je to tak trochu jinak - neni to ani tak ovlivneno dostupnosti rychlosti intenetu ale co spis zvlada cipset .... takze placnu treba, s NATem treba jen do 60 Mb/s, a vpn do 10Mbi/t atd. potesilo me ze cipsety jsou od Intelu a Broadcomu ...coz bude dobre-vykonne reseni

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no mě teda Broadcom moc netěší...ale když vidím možnost výměné mini-pci - nefungoval by zázrak s možností výměny za Atheros kartu ? ok, s Cisco firmwarem určitě ne :/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... ze zkusenosti Broadcom vzdycky stal nejvyse co se treba 802.11n tyka a ethernet jakbysmet... atheros, realtek, realink povazuji spis za z nouze cnost ... vsak Broacom byl jeden z prvnich co mel wifi pro 802.11n... zde letity WL-500W http://www.czc.cz/asus-wl-500w-router-gw-switch-ap/40920/produkt/galerie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se pletete, je to samozřejmě tak, že Cisco je vlastníkem značky Linksys.

Samozřejmě že některé funkce mají vliv na výkon routeru. Konec konců samotné Cisco například počet VPN uživatelů limituje.

Některá nastavení mohou mít na výkon (asi vás zajímá především rychlost přenosu), nicméně to se velmi špatně testuje. Jednak je těžké stanovit nějaké univerzální nastavení routeru, jehož výkonové otestování by mělo nějakou rozumnou vypovídací hodnotu a za druhé není v našich možnostech routery opravdu pořádně zatížit (vzhledem k tomu pro jakou cílovou skupinu jsou určeny). My jsme s nimi zkoušeli pracovat při propojení dvou (ethernet) až tří (wifi) počítačů a ani s různými nastaveními jsme nebyli schopni rozeznat nějaký rozdíl ve výkonu.

Přesto si myslíme, že informace o schopnostech těchto routerů a způsobu práce s nimi jsou zajímavé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych hlavně řekl, že byste to neměli prezentovat jako "zařízení do firmy". To by se pánové z cisca chytali za hlavu a běželi se zoufalým křikem hodně daleko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyto routery jsou určeny do malých firem samotným Ciscem a proto je tak také prezentujeme. Takže zoufalého křiku bych se nebál ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to pobavilo, giganta Cisco, ze by koupil Linksys :- )
Cisco si koupilo Linksys a pouziva ho jako znacku pro levne domaci veci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opačne - Cisco kúpil Linksys aby sa dostal aj do segmentu domácností a malých firiem.
Šušká sa o Juniperi ktorý by mal zhrabnúť D-Link, tiež z toho istého dôvodu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No taky maly dotaz:

preco davate minus za cenu? pochybujem, ze router za 1000 kacek bude schopny dlhsi cas 5 -6 hodin krmit 3 a viac zariadeni spolahlivo pri "velkej " zatazi. Pokial som mal moznost vyskusat, tak bud sa router zosipal a restert bol nutny, alebo sa rychlost prenosu tragicky znizila. Takze ak hladam router pre velke prenosy asi nebudem kupovat za 1000 a dufat, ze mi to pojde, ale kupim cisco za X XXX, kde viem ye mi to pojde spolahlivo. Takze to minus mi pride nepravom.

Skuste z jedneho a z viacerych zdrojov prehanat napr ful HD naraz cez router na dva a viac stojov(prehravace). zaujimalo by ma ci sa objavia nejake zmeny vo vykone - prenose. To je moja siet doma. Z jedneho zdroja filmi na 2 prehravace a k tomu nejake to PC na net popripade stahovanie. No a hops siet ma mensi problem. Mam 100Mb/s s routerom asus a svicom D-link (tiez router do 1000 kaciek).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přecijenom ty routery o trochu dražší jsou, v dané specifikaci jsou v podstatě tím nejdražším na trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím ty screenshoty z Linksysu, tak mně ještě teď bere mráz po zádech, jak je to rozhraní fuj. Nevím, jak u testovaného typu, ale u SRW2008P funguje rozhraní snad jen s IE :-/.
Jinak máme i cisco drobečky (následovníky SRW2008P apod.) a o po znání lepší, ač je pravda, že je to také novější.

Pokud bych nepotřebal optiku, tak v cenové relaci do 5000-6000,- volím asi jedině microtika.

Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem s RV042 pracovat s Google Chrome a nezaznamenal žádný problém. I když je fakt, že s některými Linksys VOIP adaptéry, které měly podobné rozhraní, jsem kdysi měl také problémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého mínění lze za pravý router od Cisco považovat pouze zařízení na kterém běží IOS - např. routery řady 800 jsou vhodné i pro domácí podmínky. :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jediný problém je, že nový stojí tak 2x toľko ako ten drahší z tejto recenzie. A pochybujem že domáci užívatelia a malé firmičky, kde sieť spravuje vedúceho "klučina čo sa dobre vyzná v počítačoch" to ocenia ;-) to skôr dostanú v biznis balíku od internetového providera.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chápu, že článek je představením a díky za něj.
Ale nestálo by za úvahu udělat i pár výkonových testů? Docela by (asi nejenom) mě zajímal rozdíl ve výkonnosti mezi routery v několika typických situacích a taky porovnání výkonnosti mezi platformami iOS a Junos (cisco 19xx vs Juniper SRX 100/210).

Dovolil bych si navrhnout jeden scénář:
- 4 PC a 2 routery.
Zapojení 1. strana: 1 PC jako LAN, 1 PC jako DMZ
Zapojení 2. strana: Identické
Routery propojeny

- možnost otestovat rychlosti Lan to Lan IPsec vpn (rozdíl mezi 3DES a AES256)
- rozdíl mezi rychlostí routování DMZ1 -> DMZ2 a Natováním s portforwardem PC1 -> PC2

A pak ještě na ně být trochu škaredý, udělat smyčku na Lan a vyzkoušet, zda jdou na dálku přes Wan alespoň restartovat, nebo přestanou odpovídat kompletně :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Malá technická: Ciscovský operačný systém je IOS, nie iOS. Ako Internetwork Operating System.

Ďakujem za recenziu, na IOSové som zvedavá. Uvažovali ste aj o otestovaní Juniper SRX určených tiež pre malé firmy? Jeden predražený distributér či predajca tu má reklamu tak sa môže hecnúť a zapožičať :-P

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mna by zaujimalo ci je nejaky vyrazny rozdiel v rychlosti, stabilite apod. tychto routrov oproti tim lepsie vybavenym domacim zariadeniam ako napr. Asus RT-N66U alebo Linksys E4200. Ked pozeram na hw paramtere, tak mi vychadza ze tieto Cisco krabicky su na tom horsie (RAM, ROM, CPU - aj ked chapem ze Broadcom chipset na 500 Mhz nemusi nutne byt rychlejsi ako Intel na 266 Mhz). Porovnavat z routrami za 1000 Kc asi naozaj nema zmysel, clovek ktory sa trosku vyzna v sietach taky router nekupi ani k babicke :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto je cisco asi tak, jako je Škodovka Audi :-)

Tato krabička se hodí tak pro připojení domácnosti, ale už těžko firmičky o víc než 5 zaměstnancích.

Cisco si nekanibalizuje svůj vlastní trh, takže tyto krabičky neumí spoustu cisco specifických věcí (PVST+, VTP, atd)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jediný ukazatel toho co "je Cisco" a co ne, je zda daný produkt tento výrobce pod svou značkou prodává nebo ne. Žádné jiné dělení není možné.
Chápu jak to myslíte, pod Ciscem si většina z nás představí IOS, ale záběr Cisca už je dnes zkrátka širší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz od BFU - do týhle VPN se už lze přihlásit přes klienta v Androidu? Nebo je to stále WIN only ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.