Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DVD-RAM na obzoru aneb historie DVD rekordérů

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Přední firmy na poli CD-RW technologií, HP, MCC/Verbatim, Philips, Ricoh, Sony a Yamaha, společně prohlásily, že jsou připraveny na podzim tohoto roku zahájit prodej DVD-RAM rekordérů a DVD-RAM médií. Philips dokonce oznámil, že omezené množství těchto rekordérů je již připraveno pro různé OEM prodejce. Oznámení přišlo z výstavy PC Expo. Poznámka CD-R serveru: Při té příležitosti jsem sekci Co je co (s nástupem nového designu přejmenováno později na Rejstřík) doplnil o malé povídání o DVD rekordérech. A snad se brzy přinutím rozšířit Hardware i o DVD rekordéry. Jak si v článku přečtete, výše uvedená zpráva svědčí o tom, že opět nejspíše nezvítězí nejlepší technologie a můj favorit DVD-R/W od Pioneera asi upadne v zapomění :-(

Na tomto poli zatím bohužel, na rozdíl od DVD-video, kde se firmy již na společném postupu dohodly, zuří ostrý konkurenční boj. Vytvořily se čtyři, navzájem nekompatibilní skupiny. Zatím se tedy vyplatí s nákupem takové mechaniky vyčkat do doby, kdy nějaký formát zvítězí. Nezbývá než doufat, že to bude formát nejlepší, i když ze souboje video formátů víte, že vítězem nemusí být nutně to nejlepší řešení.

Prvními zapisovatelnými DVD mechanikami se staly tzv. DVD-RAM firem Toshiba, Panasonic a Hitachi. Tyto mechaniky se dají v současné době již koupit i na našem trhu. DVD-RAM má kapacitu 2,6GB na jednu stranu a časem budou ke koupi i oboustranné disky. Tyto mechaniky budou schopny i DVD-RAM přepisovat a budou schopny přečíst nejen vlastní DVD-RAM, ale i CD-ROM, CD-RW, DVD a DVD-ROM. Rychlost nahrávání by měla být až devítinásobná (9x speed = 1 350 kB/s). Celou jednu stranu touto rychlostí tedy nahrajete ze něco málo přes půl hodiny. Velkou nevýhodou tohoto formátu ale je, že je nepřenosný. To znamená, že se dá přečíst pouze na mechanice DVD-RAM a nikde jinde!

První DVD-RAM rekordér se objeví v prodeji koncem prosince 2000. Bude to Toshiba a bude doplněna i pevným diskem. Sloužit bude k nahrávání televizních programů. Kapacita by měla být až 33,5 hodiny, cena 270 000 yenů (cca 95 000,- Kč).

Na začátek roku 1999 (termín se posouvá na podzim 1999) se chystají předvést firmy Hewlett Packard, MCC/Verbatim, Mitsubishi, Philips, Ricoh, Sony a Yamaha další formát (první DVD video rekordér s tímto formátem byl předveden na IFA v září r.1999). Je jím DVD+RW. Měl by být ještě o 50% rychlejší a bude mít kapacitu až 3 GB na jednu stranu. Stejně jako DVD-RAM, bude i tato schopna číst ostatní formáty (CD-DA, CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD, DVD-ROM). Neporadí si však s formátem DVD-RAM. Druhá generace DVD+RW má již kapacitu 4.7GB a je kompatibilní s DVD přehrávači a DVD-ROM mechanikami. Formát však není oficiálně uznán DVD Forem. Specifikaci DVD+RW 1. generace si můžete přečíst jako tisk ECMA-274. Jak oznámil začátkem listopadu HP, bude se zaměřovat pouze na DVD+RW druhé generace (4.7GB). 3GB DVD+RW se tedy od HP již nedočkáme. Začátkem roku 2000 svojí podporu DVD+RW vyhlásil i Thomson. První funkční DVD+RW 2.generace, byly předvedeny na COMDEXu 99 a CEBITu 2000. Na obou výstavách byla demonstrována zpětná kompatibilita s obyčejnými DVD přehrávači i mechanikami. K předvádění sloužil prototip DVD+RW mechaniky Ricoh se stejnojmennými médii. První DVD+RW mechaniky by se v prodeji měly objevit koncem roku 2000.

Na léto září roku 1999 připravuje Pioneer premiéru dalšího formátu, označeného jako DVD-R/RW (první DVD video rekordér s tímto formátem byl předveden na IFA v září r.1999). Ten by měl mít kapacitu 4,7 GB na jednu stranu. Jeho nespornou výhodou bude, že DVD-R/W disky bude možné použít i v DVD-ROM mechanikách, což předchozí dva formáty nebyly schopny zabezpečit, bohužel to platí pouze pro DVD-R (média write-once), přepisovatelná média, díky nekompatibilitě logického formátu DVD přehrávače, ani DVD-ROM nepřečtou. Je nutný jejich upgrade. Ovšem Pioneer pracuje na softwarovém upgrade, kde by stačilo pouze vložit do DVD disk upgrade by se provedl automaticky. Tento formát vychází z DVD-R a podporují ho také JVC a Sharp. Matsushita a Hitachi již prý s použitím tohoto formátu začínají uvažovat.

Vše se nakonec vysříbřilo tak, že první DVD-R média s kapacitou 4.7 GB (verze 2.0) jsou v prodeji až koncem listopadu 2000. Začala je prodávat firma TDK. Hitachi Maxell plánuje prodej až na přelom roku (cena cca 18U$). Ovšem k dispozici budou dva typy DVD-R. První, sloužící pro použití v DVD-ROM a druhý video kompatbilní, pro přehrávání video filmů ve stolních DVD přehrávačích.

Na Comdexu 2000 představil Pioneer první DVD-RW rekorér pro PC. Nahrávat bude až 4.7GB, nicméně finální verze formátu se očekává do dvou měsíců. První kusy by mohly být v prodeji již v prvním čtvrtletí 2001. Celkem příjemná je i očekávaná cena, pod 2 000U$, což oproti současné ceně DVD-R od Pioneera za 5 000U$ je dost málo. Mechanika bude umět zapisovat na DVD-R 2× speed, ale co je zajímavé, zvládne i CD-R (8×) a CD-RW (4×).

Posledním vojákem v poli je NEC se svým formátem MMVF (MultiMedia Video Format). Tyto disky by měly mít kapacitu až 5,2 GB na jednu stranu. Tento formát je již od samotného počátku vytvářen speciálně pro video. Jaká bude jeho kompatibilita, se zatím bohužel neví i když NEC plánuje jeho uvedení již začátkem roku 1999. Nejpravděpodobnější se zdá, že tento formát zůstane určen úzké skupině profesionálních střihačů videa a hromadně se nerozšíří.

Jak vidíte situace zatím není vůbec růžová a teprve čas ukáže, kdo bude poražen a kdo ponese palmu vítězství. Vypadá to, že těžko můžeme čekat, že se výrobci dohodnou na nějakém kompromisu. Rozhodnout bude muset trh a správná marketingová strategie. Já osobně bych přál vítězství formátu DVD-R/W pro jeho kompatibilitu s DVD-ROM, ale ten na svoje předvedení teprve čeká a může přijít, jak se říká "s křížkem po funuse". Začátkem roku 1999 se OSTA rozhodla i na tomto poli udělat jasno a vytvořila komisi (v čele s šéfem Plextora). Další informace o této iniciativě naleznete v článku.

Zdroje: 

Diskuse ke článku DVD-RAM na obzoru aneb historie DVD rekordérů

Žádné komentáře.