Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k EA nedovolí Nvidii optimalizovat pro Battlefield 4? Je to trochu jinak…

Ono de spis o to, ze vyvojari budou kod optimalizovat pro AMD, ktery ma jak CPU tak GPU v obou konzolach.Pro co si bude nV optimalizovat svoje ovladace je celkem irelevantni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme kdy. Současné hry pro budoucí konzole jak se ukázalo ( hlavně Xbox ), běžej a jsou vyvíjeny na PC s I7 a Geforce. Radeony tam vůbec nebyly. Ihmo to potrvá ještě roky než se začne optimalizovat na HW u této generace. Poté, tak za 2 - 3 roky by Nividia mohla začít ztrácet svou SW nadvládu driverů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Docente, tohle demo z E3 myslím už bylo M$ dementováno :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

keby sa hry kodili podla akych takych standardov tak by ziadne "optimalizacie" netrebalo robit...
potom to tak vyzera ze ovladace len naberaju na velkosti mesiac co mesiac, lebo stale len treba nejaku novu hru spravne "hackovat"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Definovane standardy su fajn, ale len pokial ich respuktuju vsetci zustatneni. Bohuzial to sa nedeje. V ramci rychlosti vyvoja kym sa podari spravne odladit podporu jedneho standardu tak uz je zastarali a pracuje sa na novom. Tiez konkurencia nuti kazdu spolocnost prilepovat nieco nove "nadstandardne" Tym padom chvilu trva kym na novinky zareaguju ostatni , resp kym sa to stane zase "standardom"...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty zrejme nie si programator, lebo opakujes istu obohranu pesnicku. (nechcem ukazovat prstom)

Ako sa da porusit standard?
Ak API poskytuje funkciu Sqrt - odmocnina, tak vyzaduje od kazdeho hw, ku ktoremu sa cez dane api pristupuje any vratil vysledok v ramci povolenej odchylky - Toto je STANDARD. To ze jeden program vola funkciu raz za frame a druhy ma kazde druhe volanie v kode Sqrt nema so standardom Nic spolocne.

btw. Sposobov ako vypocitat odmocninu je niekolko a vyrazne sa lisia v rychlosti aj medzi jednotlivymi x86 uarch. Takze medzi gpu mozu but priepastne rozdiely v ramci jednej funkcie. Takze o akom porusovani standardu je rec?
Abstraktny priklad: jedno gpu kresli rychlejsie trojuholniky a druhe obdlzniky a dana hra je "minecraft" kde sa kreslia vyhradne obdlzniky, tak aky standard bol poruseny?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady de o to ze vyvojari to dost flakaji, a neoptimalizuji a misto toho nechavaji optimalizace na vyrobcich HW (protoze vi ze diky konkurenci se budou vyrobci snazit optimalizovat za ne). Kvuli tomu mame kazdy mesic nove ovladace.
Zajimavy je ze na konzolich si tohle nedovoli a dokazi optimalizovat primo. A PC nema zas tolik vyrobcu grafickych cipu aby to nebylo mozne optimalizovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na konzolich se to "neflaka" z jednoho jediného duvodu, a tim důvodem je Sony, aby mohla dana hra vyjit na Playstation, tak se musí splnit urcite faktory které ma Sony v podmínkách, nevim jak to bude ted pro PS4,ale typuju ze ze svich standardu nepolevej :)

u PS2/3 to bejvali třeba minimalni FPS s vyjimkama, ze to třeba za hru nesmí pod ty FPS spadnout vice nez tolik a tolikrat a i tak to nesmí spadnout pod tolik a tolik, pak kupříkladu ze loadovaci cas nesmí přesáhnout tolik a tolik sekund, byl to docela dlouhej seznam a často spise programatorske cteni :)

PC segment je vpodstate hardwarova jungle, takze udeklat optimalizaci musí bejt pro programátory dost fuska, a ta se proste často casove ani financne nevzplati :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle není záležitost pouze PS. Xbox je na tom obdobně, ba těch restrikcí je tam imho ještě více.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v době kdy jsem k tomu mel pristup, tak na Xbox byli ty podmínky mnohem laxnejsi, ale tak jesi jak rikas, tak se to za tech par let asi zmenilo, me to jako freelancera nastesti netrapi :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U PC se dá optimalizovat na konkrétní HW jen velmi těžko protože je nutné dodržet právě ten standard, aby to běhalo na veškerém možném HW. U konzolí s fixním HW je to jiné, tam si můžeš dovolit i takové věci jako obejití API a psát přímo na daný HW (třeba gpu).

Pokud je hra v programu jednoho z výrobců (AMD, nVidia), může tento výrobce vývojářům "určit" jednak jaké funkce bude hra využívat (samozřejmě že zvolí ty funkce, které jeho karta umí lépe než konkurence - třeba teselace), no a samozřejmě shadery jsou programovány a rovnou optimalizovány na konkrétní uarch gpu.

Tomu druhému výrobci, který se nepodílel na vývoji, pak nezbývá nic jiného, než-li se s tím nějak vypořádat. Použité funkce moc ovlivnit nemůže (ale může je nějak omezit - třeba omezení teselace na svých gpu) no a se shadery se vypořádá tak, že si je "odchytí" v user kernel driveru a nahradí je vlastními verzemi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a to je prave ten problem. Vyvojari neoptimalizuji vubec, nebo pouze na jednu architekturu, a pak nezbyva nez to prasacky optimalizovat pres ovladace.
Klidne by mohli mit optimalizace pro vsechny hlavni vyrobce hw (a bylo by to i efektivnejsi nez zpetne "hackovani" pres ovladace), ale to by slo z jejich penez misto z penez vyrobcu HW.
Takhle to odnasi uzivatele, kteri si musi kazdou chvili instalovat bobtnajici ovladace a riskovat problemy, protoze ne kazda verze se povede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte, ale zřejmě netušíte o čem je řeč.

Nejde přijít za vydavatelem a říct mu, že vývoj se o čtvrt roku protáhne, protože musíme optimalizovat.
Dělat rozsáhlé optimalizace by se nevyplatilo a pak by se to jistě podepsalo na ceně.

A v případě, že budu využívat často funkce, kde není nějaký konkrétní HW zrovna rychlý, tak s tím optimalizace těžko něco svede.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

je jasné že pro každou jednotlivou hru by byly náklady i čas vysoké, ale u několika nejpoužívanějších enginů by neměl být problém vytvořit jakousi optimalizační šablonu aby se vždy nemuselo začínat od začátku. To by uspořilo hodně času.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak ja se nepru o tom ze z hlediska vyvojaru/vydavatelu je vyhodnejsi moc neoptimalizovat (at uz z casovych nebo finacnich duvodu), jen rikam ze nechavat optimalizaci na dodatecnych upravach ovladace grafiky prasarna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.