Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Edubuntu ve verzi 16.04 LTS už nevyjde

Projekt na vzdělávání zaměřené varianty Ubuntu možná pozvolna končí. Oba hlavní tvůrci již delší dobu mají jiné priority, takže s verzí 14.04 přešli jen na LTS vydání. Ale 16.04 LTS už nevyjde. Je Edubuntu v koncích?

Edubuntu nebylo nikdy velkým projektem, stojí za ním fakticky jen dva lidé, Jonathan Carter z Jihoafrické republiky a Stéphane Graber z Kanady. Ten druhý jmenovaný je současně technickým šéfem pro LXD v Canonicalu, takže dává smysl, že nové informace přichází od něj. Vězte tedy, že Edubuntu ve verzi 16.04 LTS nevyjde, jednoduše proto, že si nemohou dovolit investovat do přípravy vydání čas a prostředky. Nadále tak nejvyšší verzí bude Edubuntu 14.04 LTS, které bude mít podporu až do dubna 2019.

Jak ale Stéphane dodává, neznamená to, že by Edubuntu skončilo. Vítání jsou noví přispěvatelé do projektu a pokud by se podařilo sestavit nový tým, rádi poskytnou podporu potřebnou k předání projektu do nových rukou. Až někdy kolem vydání Ubuntu 17.10 (což znamená říjen 2017) se bude rozhodovat, jestli projekt přežije. Pokud se nikdo neozve a nepodaří se nabrat nové síly na práci na Edubuntu, je možné, že tato odnož zanikne - příští rok na podzim autoři požádají o odstranění Edubuntu z oficiálních odnoží a zmizí také balíčky, archív, buildovací systém a vše ostatní.

Oba současní autoři pracovali na Edubuntu posledních zhruba 10 let. Bývaly i doby, kdy za práci na Edubuntu byli placeni, což ale dnes už neplatí. Oba se již věnují jiným projektům, proto padlo před pár lety ono rozhodnutí vydávat nové Edubuntu vždy jen s novým LTS vydáním. To ale pro 16.04 LTS nepřineslo řešení situace.

Vždy když něco končí, objevuje se myšlenka, jeslti to není škoda. Na druhou stranu, přestože možná někde na nějakých školách je Edubuntu nasazeno, nikdy s ohledem na své zaměření nemělo šanci prorazit k širšímu spektru uživatelů jako třeba Kubuntu, Xubuntu či Lubuntu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Edubuntu ve verzi 16.04 LTS už nevyjde

Žádné komentáře.