Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Enermax NAXN Advanced Edition přináší certifikaci 80 PLUS Bronze

Enermax_NAXN_ADV_1
Bůh ví kolikátá inkarnace nejlevnějších zdrojů Enermax nyní nabízí vyšší účinnost a plochou kabeláž. Ventilátor se dvěma kuličkovými ložisky sice vypadá hezky, ale víceméně to nic extra není.

Star Trek: Next Generation Enermax NAXN Advanced Edition (ADV) je novou inkarnací nejlevnějších zdrojů od Enermaxu. Tedy abych to uvedl na pravou míru, „od Enermaxu“ neplatilo nikdy. Zdrojů NAXN až do dneška byla pěkná řádka, ač naším trhem jich proběhlo jen pár. Vše začalo Tomahawkem a jeho druhou verzí, která už nesla jméno NAXN, oba vyráběl tchajwanský Channel Well Technology. Pak je tu NAXN 80+ (stále CWT), NAXN 82+ (tři od CWT, dva nejvýkonnější dělal Sirtec) a nakonec NAXN 87+ (FSP Group).

Enermax_NAXN_ADV_2

Verze NAXN 82+ a 87+ pravděpodobně stály dost mimo a na trhu se moc neohřály; tyto jsem moc nesledoval, nicméně si nejspíš užily krátkého života spolu s Pro/MODU 87+. NAXN ADV tak vlastně navazuje na „hlavní“ sub-řadu NAXN 80+. Což je i celkem logické, zvyšuje se dále účinnost na 82-88 % (certifikováno 80 PLUS Bronze). Vše ostatní mi už ovšem přijde jako pletení biče z takřka ničeho; tedy chápu snahu lidí z marketingu, ale nic se prostě nesmí přehánět.

Enermax_NAXN_ADV_0

Tak ten „hlavní japonský kondenzátor“, jak ukazuje video, je nejspíše od Hitachi, na vstupu za PFC. Žádný pokrok, dříve tu byla ne úplně špatná řada Samxonů. Na sekundární straně jsou u 80+ špatné Samxony GF, u ADV je to čalamáda sestávající z Teapo a bůh ví čeho ještě. Nevím tedy, jestli má smysl se chlubit jedním kvalitním kondenzátorem, je to sice o jeden víc jak u většiny konkurence, ale tak nějak to spíš upozorní na ty ostatní špatné. Víceméně dobrým pokrokem je svaření žil kabelů do řemenů, jsou praktičtější jak změť drátů, ovšem podle mne to na těsné oflexování nemá.

Enermax_NAXN_ADV_3

Ventilátor se dvěma kuličkovými ložisky je také fajn, ale to automaticky neznamená nic. Dobrá kluzná ložiska jsou tišší a dosáhnou podobné životnosti jako špatná kuličková, a naopak. Teplotní řízení je v dnešní době snad automatické, to má už můj AT zdroj Enlight neznámého stáří, důležitý je průběh otáček ventilátoru. Zahnutí plechů krytu u vstupu pro nasávání vzduchu je dobrá věcička, ale nic nového, to už Enermax nějaký pátek u zdrojů má. Co se mi naopak líbí je úchytka na napájecí kabel, aby náhodou nevypadl/nebyl vytažen když o něj někdo zavadí. Enermax to nazývá CordGuard.

Řada konkrétně začíná se třemi modely o výkonech 450 W (ETL450AWT), 550 W (ETL550AWT) a 650 W (ETL650AWT). Maximální proudové zatížení mají u větví -12 V a +5 V SB totožné, to jest 0,3 A a 2,5 A. Na jediné +12V větvi dají 408 W, 504 A a 600 W, na zbývajících kladných pak kombinovaně 105 W u ELT450AWT a 120 W u zbývajících dvou.

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Enermax NAXN Advanced Edition přináší certifikaci 80 PLUS Bronze

Pátek, 10 Květen 2013 - 11:13 | Jiří Švarc | U všech zdrojů je určitá minimální ztráta, pod...
Pátek, 10 Květen 2013 - 10:24 | Tosuja | Jo, to mi sedi, CPU s TDP 95W navic z highendove...
Pátek, 10 Květen 2013 - 09:26 | David Ježek | fyi: naše testovací sestava s core i7-2600K @ 4,...
Pátek, 10 Květen 2013 - 08:40 | Behemot | Už se to řešilo, ale v podstatě, když se to dá za...
Pátek, 10 Květen 2013 - 08:37 | Tosuja | Bych docela rad vedel, proc je na trhu tak malo...
Pátek, 10 Květen 2013 - 08:13 | TyNyT | a testík těchto "haxen" bude? :-)

Zobrazit diskusi