Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Enterprise SSD HP a Dell po 40k hodinách umřou. Záplatujte, dokud je čas

32k bug nás obišiel, lebo ich máme nastrkané v 3PAR-e.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je síce posun, ale nie Boh vie ako veľký...

Nová studie: SSD více likviduje čas než používání, SLC a MLC vydrží stejně
1. 3. 2016
Zhruba 30 až 80 % SSD má alespoň 1 vadný blok, u zhruba 2-7 % SSD selže alespoň 1 NAND flash čip během čtyř let od nasazení.
https://diit.cz/clanek/nova-studie-ssd-vice-likviduje-cas-nez-pouzivani-...

před hodinou
Nu. Nyní tu máme tzv. 40k bug, který se týká produktů HP(E) a Dell. Ač je podle výrobců způsoben jiným problémem, z hlediska uživatele je situace stejná. Po 40 000 hodinách, což jsou 4 roky, 206 dní a 16 hodin, se stane totéž. Úložiště vám umře, aniž by se stihlo rozloučit, a vaše data si odnese do křemíkového nebe.
https://diit.cz/clanek/enterprise-ssd-hp-dell-po-40k-hodinach-umrou

Tým pádom SSD jedine v RAID1 s výmenou jedného disk každé dva roky alebo RAID5/6 s výmenou najmenej 1ks disku každý rok...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

firmware bugy bych nehazel do jedne skupiny s vydrzi hw.

Vzhledem k tomu ze ostatni firmy s firmwarem tyhle problemy nemaji, a predchozi (32k) bug byl taky u HP, jde o jasne diletantsvi HP. Dell se v tom dost mozna veze jenom proto, ze maji preznacene HPcka...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

…a Dell prozrazuje, že původní výrobce je SanDisk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skoro to vypada na zamerne "kurvitko"....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nevím, co vás vede k dojmu "kurvítko"..
zkusme se na to podívat z pohledu výrobce.. záměrně implementuju do svých profesionálních produktů "kurvítko", které při aktivaci vezme s sebou celé produkční systémy a všechna data na nich, resp. data na těch discích.. příčina bude jasná a ihned zjistitelná, tohle bude bez diskuse, a půjde to za výrobcem systému.. a co z toho budu mít? NIC!
protože nikdo si od takového výrobce dost dlouho nic nekoupí, dokud nebude mít jistotu, že tam takovéto problémy nejsou.. pošramocená pověst se těžko napravuje, kór když škody můžou být obrovské..

firmware je specifický SW v tom, že pracuje přímo s HW, ale problémy spojené obecně s vývojem SW se na něj také normálně vztahují.. prostě někdo udělal při vývoji chybu, QA/testing to nezachytilo, víc bych to nerozváděl a nevymýšlel "konspirační" teorie ala "kurvítko".. ti co dělají ve vývoji SW chápou..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ve vyvoji SW jsem delal od assembleru 80. let az po uzivatelsky SW + DB / 2010 / a prave proto takovou ZAKLADNI chybu nechapu,,,, teda pochopil bych ji u zacatecniku, kteri teprve pronikaji do sveta 011000011011...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žeby vývoj tiež outsorcovali do Indie?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

v ramci uspor z pohledu novodobych "magoru" bych se vubec nedivil....
edited: ze by home outsourcing...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje konspiracni teorie je, ze jde o tzv. optimalizaci nakladu, stejnou jako provedl Microsoft s W10, jinak receno vyhodime testery a testovat bude zakaznik. Teda nejaky zakladni testing maji - jenomze takovehle bugy to nezachyti.

> protože nikdo si od takového výrobce dost dlouho nic nekoupí

Vidite, a tohle je omyl. Treba spousta firem kupuje od Dellu - a spousta z nich vi, ze Dell jsou Intelacka cubka, kteri i presto ze Intelacke procaky jsou prokazatelne 10x deravejsi nez AMD, a navic Intel ma problemy dodavat, budou i nadale dlouhodobe ignorovat AMD. Myslite ze tyhle firmy, ktere nakupuji tenhle deravej HW od Dellu, najednou prejdou jinam ? Omyl. U serveru jsou na vyber tak 4 dodavatele, a kdyz se firma rozhodne pro nektereho, drobnost jako firmwarem chciple SSDcka je nedonuti zmenit dodavatele.

"posramocena povest" je problem v realne fungujicim konkurencnim prostredi. To je ale v HW svete vyjimka, ne pravidlo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Muze mi nekdo vysvetlit proc ma mit SSD v sobe zabudovany casovac? Vyjma teda toho vysvetleni, ktere uz tu je, ze to je proste zamerne pridane kurvitko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

On to nebude časovač v pravém slova smyslu. Spíš např. nějaký čítač, co má chybně nastavenou délku a po určité době provozu přeteče (týká se provozu 24/7). Z toho se SSD už nevzpamatuje holt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tipuju to může mít spojitost s TRIM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože spousta těch disků pro pokročilý monitoring potřebuje taky tušit, kolik čeho za jakou jednotku času uteklo (co takhle SMART a parametr powered on hours? nic nám to neříká?).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Že to podělá programátor, tomu bych rozuměl, ale že to neodhalí testeři... Zdá se, že to bude opravdu manažerské rozhodnutí implementovat kurvítko a teď se snaží tvářit jako že našli chybu, aby je nebylo možné zažalovat. Cíl to splní, spousta nasazených disků chcípne a náhrada nebude, protože je chyba uživatele, že neaktualizoval firmware, když mohl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To mali testovať 32k hodín? Alebo 256k?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten nový "40k" bug, pracovní název "válečné kladivo" moc neznám, ale těch předchozích 32k overflow je dost velký trapas. Je snad rok 1960, že musíme šetřit každý bit?

+ Hele, Joe, bude stačit signed 16bit integer na počítadlo hodin?
- V pohodě, disk bude stejně zastaralý už za týden. Hlavně nezapomeň do firmwaru přidat to cool 4k logo, které se bude zobrazovat při každém startu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zeptam se chytrejsich: Da se prosim FW tech disku nejak upgradovat primo z iDRAC nebo alespon bootem z USB flash etc.?

Pokud se divam napr. na nasledujici stranku, tak bud musim mit Windows nebo Red Hat (CentOS) Linux: https://www.dell.com/support/home/cz/cs/czbsd1/drivers/driversdetails?dr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mělo by být možné (když je zaplacený support) sehnat DVD s ovladači a firmwary, které ve stroji nabootujete a ono upgradne vše, co bude moci (od iLO po firmware disky).
Případně by mělo být možné flashovat disky za běhu přes SAS (a určitě i NVMe), ale to jsem na Linuxu nebo na Windows nikdy nedělal.
Samozřejmě je třeba dělat to jeden disk v poli po druhém a mít zálohováno, ostatně jako vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z iDRAC/ILO nie, ale priamo z OS sa dá, podporované sú ESXi, Windows a Linux. Minule som upgradoval BIOS priamo z ESXi hypervisoru. Neviem ako DELL, ale HPE má SPP (service proliant pack) ktorý sa dá namountovať do ILO a nabootovať z toho. Ale to je určite dlhší downtime v porovnaní s live flash z OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak minimálně bys měl zkusit v iDracu přejít do Lifecycle controlleru a zkusit se mrknout tam. Když to nepomůže, tak holt tě bootování liveCD Centosu nemine. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

proc sem davas starej link kdyz uz v nem je hned na zacatku odkaz na updatovany clanek? https://wccftech.com/amd-stolen-gpu-ip-exclusive/

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak díky tomuhle člínku jsem si spustil CrystalDiskInfo a zjistil, že mi HD hlásí nějaký problém, takže jsem si hned radši došel pro nový. Asi po 5 letech provozu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobná věc se stala WD s první generací VelociRaptorů...
- Jen nechápu jaktože to SSD uplně umře a nestačí reboot.
- Asi se ten counter ukládá do flash a rebootem se neresetuje. Při připojení napájení firmware rovnou krašne, takže není možné ho aktualizovat.
https://en.wikipedia.org/wiki/Western_Digital_Raptor#VR150M

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se na tom SSD teda pokazí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud do chcipleho SSD dokazes nacpat novy FW, tak mozna nic, jinak vse...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po hw strance se nepokazi nic. To software toho disku si nedokaze poradit s hodnotou, s kterou se nepocita. A bohuzel ani neumi stav, ze kdyz uz spadne tak aby spadnul do nejakeho modu umoznujici nahrat opravenou verzi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.