Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

EPA a GZ vyvinuly novou ochranu nosičů CD-ROM

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
V tiskové zprávě je tato ochrana samozřejmě vychvalovaná do nebes, skutečnost však může být jiná.

Jak se můžete dočíst v tiskové zprávě na Světě Namodro, Electronic Publishing Association LLC a Gramofonové závody a.s. vyvinuli novou ochranu CD-ROM proti kopírování, nazvanou ROXXE cd protection. Touto ochranou jsou prý ochráněny CD-ROM z edice LangMaster a i firma Microsoft si prý nechala ochránit 4000 kopií Office 2000. Pro ty, kteří si nechtějí číst celou tiskovou zprávu, tu mám úryvek:

ROXXE cd protection je zcela nová kombinace hardwarové a softwarové ochrany znemožňující bezchybné fungování software z pirátsky zkopírovaného CD. Jako většina jiných ochran splňuje tyto základní požadavky:

  • původní software je modifikován tak, aby nedošlo k jeho spuštění, pokud není přítomen ochranný modul;
  • softwarový ochranný modul zjišťuje originalitu nosiče CD-ROM a bez této detekce nedojde ke spuštění aplikace, nebo je funkčnost aplikace výrazně omezena;
  • na nosiči CD-ROM se nalézá fyzický klíč, který je nereprodukovatelný jak pořízením pirátské kopie, tak při výrobě profesionální kopie pomocí glass masteringu.


Na první pohled to vypadá velice zajímavě, co říkáte. Okamžitě jsem kontaktoval EPA, ale člověk, který to má na starosti, právě odjel do Řecka a bude až příští týden. Takže na nějaký podrobnější rozebrání této ochrany si budete muset ještě chvilku počkat.

Pokud tato ochrana byla i na prvních LangMasterech verze 4.0 už od počátku (konkrétně na slovníku), tak zas není nikterak silná a je kopírovatelná obyčejnou vypalovačkou. Je to sice poměrně složitější postup, ale není nerealizovatelný. Doufám, že se nám podaří sehnat nějaké to demo CD, na kterém bude tato ochrana, abychom se mohli pokusit s ní poprat :)

Diskuse ke článku EPA a GZ vyvinuly novou ochranu nosičů CD-ROM

Žádné komentáře.